Zo vuil is je keuken
De keuken is wellicht de vuilste plaats in het hele huis, ook al maak
je die vaak en grondig schoon. De pannen, de tafelvodden, de koelkast,
de broodrooster en zelfs restjes dragen allemaal een bepaalde graad van
risico met zich mee. We zetten het even op een rijtje.
1) Doekjes en sponsenDoekjes en sponsen die
gebruikt worden om de tafel af te vegen, de afwas mee te doen en de
keuken mee schoon te maken zijn een ware haard van bacteriën. Zo'n
afwasspons bevat wellicht het meest bacteriën van alle spullen die je in
huis hebt, inclusief je toilet, je laptop en alle deurklinken. Dat je
er de hele keuken mee schoonmaakt, betekent vooral dat je de bacteriën
verspreidt, zodat ze overal zitten.
Risico: 4/5
Oplossing:
laat doeken en sponsen altijd goed drogen, was ze op een hoge
temperatuur en ververs ze regelmatig, liefst verschillende keren per
week.
2) VoedselverpakkingenChemische
stoffen in verpakkingen, plastiek en containers, zorgen ervoor dat te
veel van die stoffen in het milieu terecht komen, en de gezondheid en
hormonale werking van onze kinderen (vooral jongens) aantasten. Het zou
kanker veroorzaken, de oorzaak zijn van de daling van het aantal
spermatozoïden en het onevenwicht in de geslachtsverhouding.
Risico:
1/5
Oplossing: Probeer verpakkingen te
vermijden, door in bulk te kopen en kies voor papier of karton waar je
kan. Voor de rest moeten vooral de fabrikanten dringend op de proppen
komen met eco-vriendelijke verpakkingen.
3) RestjesOma's
regel is zo gek nog niet: klaargemaakt vlees kan je terug opwarmen,
maar enkel één keer. Als je dus een hele pot restjes terug opwarmt, en
de pot is niet op, dan moet je dié restjes dus weggooien.
Nog zo
één: steek gesmolten ijs nooit terug in de diepvriezer. Warm ijs is de
perfecte broeihaard voor salmonella en listeria-bacteorie. Dit geldt
overigens voor alle voedsel dat ontdooid is.
Risico: 4/5
Oplossing:
behandel restjes goed. Bewaar ze in de koelkast, warm ze
maximaal één keer op en gooi het weg als het er na een paar dagen nog
staat.
4) BroodroostersElk jaar sterven
honderden mensen wereldwijd door hun broodrooster. Dat staat in schril
contrast met de doden door gevaarlijke beesten als haaien (een tiental).
Broodroosters bevatten elekteische elementen en kunnen ze dus
elektrocuteren als je met een mes een stukje toast probeert te peuteren,
terwijl de broodrooster nog in het stopcontact zit. Oja, en laat de
toast niet zwart worden, die verbrande stukjes zijn kankerverwekkend.
Risico:
4/5
Oplossing: eerst het stopcontact
uittrekken, de toasten ondersteboven keren en met een plastic mes of
lepel proberen peuteren. Stel de toaster ook juist in, zodat je mooi
geroosterd brood krijgt in plaats van verbrand en keihard brood.
5)
KoelkastenEen volle koelkast is leuk, maar je loopt wel
kans dat je voeding 'vergeet', die dan schimmelt. Ook is de kans op
besmetting van gekookt voedsel door rauwe voeding (vooral vlees) groter.
Risico: 2/5
Oplossing:
zorg ervoor dat rauw vlees waar nog bloed uitkomt, niet kan afdruipen.
Bewaar geen voeding in plastic zakjes, wat het verval kan versnellen.
6)
FrietketelEen open frietketel is een van de gevaarlijkste
objecten in je leven. De gesloten frietketel is veiliger, maar kan nog
altijd in brand vliegen. Als dat gebeurt: sluit de stroom af, gooi er
een branddeken of natte handdoeken over tot de vlammen uit zijn. Loop
niet met de frietketel als hij nog brandt en gooi er zeker geen water
op.
Een tweede gevaar zit in het kokoen, afkoelen en weer laten
koken van de olie. Dat verandert de samenstelling van de olie, en maakt
gevaarlijke hoeveelheden gevaarlijke radicalen aan, die zorgen voor
hart- en vaatziekten.
Risico: 5/5
Oplossing:
eet niet op regelmatige basis gefrituurd voedsel, vervang regelmatig de
olie en hou rekning met alle veiligheidsvoorschriften als je frituurt.
7)
MicrogolfovensBij het opwarmen van vloeistoffen in de
microgolfoven, is het mogelijk je fel te verbranden. De temperatuur van
de vloeistof kan namelijk hoger zijn dan het kookpunt, zonder dat het
kookt. Er is een risico op explosies als je afgesloten dingen opwarmt,
en een risico op brand als je metalen dingen in de microgolf plaatst.
Risico:
3/5
Oplossing: de microgolfoven
correct en met voorzichtigheid gebruiken, en er is geen vuiltje aan de
hand.
8) Versheidsfolie
Voedsel in
versheidsfolie wikkelen om het goed te laten bewaren, zou je gezondheid
nog meer kunnen schaden omdat dit plastiek hormonale schommelingen en
kanker zou kunnen veroorzaken. Zou, want de link is enkel bewezen in
enkele controversiële studies. Nog meer studies vonden helemaal geen
bewijs.
Risico: 1/5
Oplossing:
wie liever geen risico neemt, bewaart eten best in glazen bokalen of
vetvrij papier.
9) Bevroren voedingHet is
duidelijk wanneer vers voedsel aan het bederven is: de kleur verandert,
het wordt slap, het krijgt een geurtje of het beschimmelt. In de
diepvries is dit echter niet zo duidelijk, bovendien is het soms
moeilijk zich te herinneren wanneer het werd ingevroren. Het is echter
niet zo dat bevroren voeding onbeperkt houdbaar is. De microben en
bacteriën ontwikkelen zich nog altijd, maar veel trager.
Risico:
2/5
Oplossing: eet de diepvries
regelmatig leeg, en zoek hoe lang voeding houdbaar is. Dit verschilt van
het soort voeding, en is dus niet gemakkelijk te voorspellen. Let erop
dat je diepvries altijd minstens -18 ° Celsius aangeeft.
10)
Restjes pesticidenGroenten en fruit worden vaak behandeld,
en een restje daarvan even we op. Hoewel de voordelen wellicht de
potentiële gezondheidsnadelen overtreffen, is het toch belangrijk te
beseffen dat we deze residuen opeten. Hou ook in gedachten dat sommige
natuurlijke verdelgers even schadelijk, zoniet schadelijker kunnen zijn
voor jouw gezondheid dan synthetische.
Risico:
1/5
Oplossing: was groenten en fruit voor
consumptie
11) Potten, pannen en kastenIn
anti-aanbakpannen en keukenkasten behandeld tegen vlekken werd de
chemische stof PFOA aangetroffen, wat gelinkt wordt aan
schilklieraandoeningen.
Risico: 1/5
Oplossing:
het enige wat je kan doen is deze niet gebruiken.
12)
SchoonmaakmiddelenBleekmiddel is giftig en irriterend voor
ogen en de huid als je het puur opneemt. Maar het is ook gevaarlijk in
combinatie met ammoniak, hydroperoxide of zuren, zoals toileteenden. De
combinatie van grote hoeveelheden van deze stoffen leidt tot het
dodelijke chlorine of het explosieve tricholoride.
Risico:
3/5
Oplossing: Zoek schoonmaakmiddelen zonder
deze stoffen.
13) De keukenkastjesDe
keukenkasten, en vooral die onder de wasbak, bevat zoveel gevaarlijke
chemische stoffen dat je een chemisch labo kan beginnen. Zorg ervoor dat
kinderen er niet aankunnen, en bewaar het nooit in hetzelfde kastje als
voedsel.
Risico: 3/5
Oplossing:
koop kinderproof doppen, barricadeer de deur en gebruik hetzelfde
kastje nooit voor voeding.
14) Antibacteriële productenAls
de keuken toch zo vuil is, waarom dan geen anti-bacteriële producten
gebruiken, dan is het in een keer proper? Ja, maar neen.
Deze
producten zijn meestal gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zelfs al
doden ze '99 procent' van de bacteriën, dan nog laten ze de
gevaarlijkste 1 procent leven. Binnen de kortste keren hebben die de
zwakkere bacteriën overwonnen en zitten ze verspreid over je hele
keuken.
Bovendien moeten we niet té proper zijn. Ons lichaam kan
zich dan niet meer verweren tegen al die bacteriën, wat de oorzaak zou
zijn voor de spectaculaire stijging in auto-immuunziektes als astma en
eczema.
Risico: 3/5
Oplossing:
hou het proper, maar overdrijf niet. Heet water en zeep kunnen veel
doen, zeker als het regelmatig gebeurt. (edp)