Hallo bezoeker,
welkom op het blog van de Mailgroep Huisdieren, een hechte groep Dierenvrienden-SeniorenNetters, die er zijn voor, door en met elkaar.
Op dit blog kunnen jullie kennismaken met onze dieren, tips vinden over de verzorging en de gezondheid van de dieren, dierengedichten en dierenartikels lezen, werkjes in verband met dieren bekijken, enz.
Veel kijk- en leesplezier!
03-08-2008
"Een op tien katten wordt dement" (Martina1)
"Een op tien katten wordt dement"
Alzheimer mag dan de kwaal zijn waar de meeste oudere mensen van wakker liggen, ook in het dierenrijk doen zich steeds vaker vormen van dementie voor. Zo heeft maar liefst één op de tien katten in het Verenigd Koninkrijk daarmee te kampen. Dat meldt de 'Sunday Telegraph'.
Vaker verloren lopen Dierenartsen signaleren al enige tijd dat veel katten dezelfde soort symptomen vertonen als oudere mensen en ook verward en ongelukkig rondlopen. Als gevolg van die hersenaandoening lopen ze ook vaker verloren omdat ze de weg naar huis niet kunnen vinden of trekken ze zich volledig terug in hun eigen wereld. De meeste eigenaars van zo'n kat reageren daar niet op omdat ze geen verband leggen tussen hun huisdier en dementie.
Helft getroffen Uit onderzoek aan de universiteit van Edinburgh blijkt nu de omvang van dit probleem: ongeveer de helft van de katten van boven de 15 jaar lijdt aan 'gedragsproblemen die voortvloeien uit veroudering. Tussen de elf en 14 jaar gaat het om een kwart van de dieren.
Als we katten van alle leeftijdsgroepen onderzoeken, zal zo'n 10 procent door deze aandoening worden getroffen, dat betekent in dit land zo'n miljoen dieren", rekent onderzoeksleider Danielle Gunn-Moore voor. De reden voor die toename bij de dieren is dezelfde als bij mensen: het feit dat we allemaal steeds ouder worden.
"Betere voeding" "Katten krijgen tegenwoordig veel betere voeding dan vroeger, gaan veel minder vaak buitenshuis op stap, wat altijd gevaren kan inhouden, ze worden meer gekoesterd en vaker medisch behandeld voor kwalen waarvoor ze tot voor kort werden afgemaakt. Dat is allemaal positief, maar de trieste keerzijde van de medaille is dat ze daardoor steeds vaker een leeftijd bereiken waarop ook zij af te rekenen krijgen met dementie."
Grootscheeps onderzoek Dr. Gunn-Moore en haar ploeg zijn nu bezig met een nieuw, grootscheeps onderzoek om na te gaan welke factoren het Alzheimer-risico vergroten en hoe die het best kunnen worden voorkomen. Zo wil men nagaan welke rasssen de meeste kans lopen om dement te worden en hoe een verandering in 'lifestyle' en behandeling met andere vitaminen en medicamenten kunnen helpen. Gehoopt wordt dat dit onderzoek zelfs nuttig kan zijn voor de behandeling van de miljoenen mensen die lijden aan dementie. (belga/svm)
Oudste gevangen ijsbeer ter wereld ligt op sterven (Martina1)
Oudste gevangen ijsbeer ter wereld ligt op sterven
Debby, de oudste ijsbeer ter wereld, ligt op sterven. De 41-jarige berin in de zoo van de Canadese stad Winnipeg in de provincie Manitoba heeft verschillende hartaanvallen gehad, is in een jaar tijd bijna 50 kilo vermagerd en heeft niet meer goed gegeten. "De vooruitzichten, dat ze erdoor komt, zien er niet goed uit", zei de curator van de zoo, Bob Wrigley aan de Winnipeg Sun van vandaag. Debby, de hoofdattractie van de dierentuin, is echter "al" 41, wat overeenkomt met 118 mensenjaren. Haar problemen zijn dus volledig normaal, zei Wrigley.
IJsberen behoren tot de grootste aan land levende roofdieren ter wereld. Wereldwijd zijn er volgens schattingen nog slechts 20.000 tot 25.000 van deze dieren. Ze worden normaalgezien 20 hoogstens 30 jaar oud.
De uit Rusland afkomstige Debby heeft het met haar leeftijd geschopt tot het Guinness Book of Records. Ze verblijft sinds 1967 in de zoo van Winnipeg, ongeveer 18 miljoen mensen hebben haar daar sindsdien gezien. (dpa/ka)
vr 01/08/08 14:47 - Hitsige puberende gorillamannetjes, lesbische Japanse makaken en mannetjesflamingo's die eieren stelen. Homoseksualiteit bij dieren bestaat en dat wil de Amsterdamse dierentuin Artis bewijzen.
Naar aanleiding van de gaypride, de kleurige optocht voor homo's, lesbiennes en biseksuelen in en rond de grachten van Amsterdam, organiseert Artis een rondleiding over homoseksualiteit bij dieren.
"De voorbeelden van homoseksueel gedrag bij dieren zijn immers talrijk", zegt Charlotte Vermeulen, woordvoerder van Artis. "Gorillamannetjes worden rond hun 7e levensjaar uit de groep gejaagd door hun vader. De verstoten mannetjes zoeken elkaar op en meer dan 20 procent van hen heeft seksueel contact met elkaar. Wanneer ze oud genoeg zijn en zelf een groep met vrouwtjes krijgen, dan zakt dat percentage wel tot 2 procent."
Artis wil wel benadrukken dat homoseksualiteit zich niet alleen uit in seksueel gedrag. "Veel dieren knuffelen gewoon of voeden samen een jong op."
"Zo hadden we laatst een verliefd mannetjespaar flamingo's. We hebben dat koppel aan een ei geholpen en het jong is goed door de heren verzorgd", zegt Vermeulen.
"Soms zijn koppels van hetzelfde geslacht zijn zelfs betere ouders. Bij de zwanen zijn mannetjes bijvoorbeeld veel minder agressief dan vrouwtjes. De overlevingskans voor kuikens die worden opgevoed door een mannetjespaar ligt op 80 procent, terwijl dat bij een heterokoppel zwanen maar 30 procent is."
Bij Japanse makaken, een apensoort, speelt de strikte hiërarchie een rol. Een mannetje heeft er vaak de macht over heel wat vrouwen. De hooggeplaatste vrouwtjes verhinderen echter dat het mannetje ook met laaggeplaatste vrouwtjes paart. De laaggeplaatste vrouwtjes hebben daardoor erg veel lesbische contacten."
Een hond heeft drie tijgerwelpjes geadopteerd die verstoten waren door hun moeder. Isabella, een golden retriever, voedt de jonge dieren. Het olijke trio werd zondag geboren in een zoo in de Amerikaanse staat Kansas.
Volgens de dierentuin van Caney was dit de enige oplossing om de tijgertjes te redden. "De welpjes liepen maar rond op zoek naar hun moeder, maar zij negeerde ze."
Directeur Tom Harvey zegt dat het ongebruikelijk is dat een hond voor welpjes zorgt, maar dat het elders in de wereld ook wel eens is gelukt. "En de moederhond ziet het verschil niet. De hond wast de kleintjes zelfs." (eb)
Meer diersoorten door traag botsende aardschollen (Martina1)
Meer diersoorten door traag botsende aardschollen
Zeegebieden met een grote verscheidenheid aan dieren en planten zijn zo rijkelijk bedeeld omdat ze op plaatsen ontstaan waar aardschollen langzaam tegen elkaar schuren. Die conclusie publiceerde de Leidse wetenschapper Willem Renema in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Hotpsots Renema, die voor het natuurhistorisch museum Naturalis werkt, bestudeerde met een internationaal team van geologen en biologen drie plaatsen op aarde waar de biologische variëteit ongekend hoog is, of waar in het verleden een grote rijkdom aan dieren- en plantensoorten is geweest.
"Een van deze 'hotspots' bevond zich veertig miljoen jaar geleden in Zuid-Europese zeeën. Hier was de soortenrijkdom net zo groot als tegenwoordig in Indonesië, waar nu de enige overgebleven 'hotspot' is."
Zeespiegelbewegingen Volgens Renema werd vaak gedacht dat de soortenrijkdom pas in de laatste twee miljoen jaar is ontstaan en voortkwam uit sterke zeespiegelbewegingen tijdens de recente ijstijden. "Uit ons onderzoek blijkt dat er al minstens twintig miljoen jaar geleden een hoge diversiteit aanwezig was", aldus Renema.
Eilanden De hotspots ontstonden allemaal in tropische gebieden, waar aardschollen zachter tegen elkaar schoven dan elders. Hierdoor ontstond een landschap van ondiepe zeeën met veel eilanden. Die gevarieerde gebieden vormen de ideale randvoorwaarde voor een grote biodiversiteit.
Koraalriffen Volgens Renema is het belangrijk dat de 'hotspots' nader onderzocht worden. Te meer omdat koraalriffen die vaak in gebieden met een grote bioversiteit te vinden zijn, bedreigd worden. "Als we deze gebieden willen beschermen, moeten we goed weten wat we gaan beschermen. Dat kan alleen door meer kennis over de biodiversiteit te vergaren." (anp/gb)
Zeldzame dolfijnsoort voor het eerst gefilmd (Martina1)
Zeldzame dolfijnsoort voor het eerst gefilmd
(foto WWF Australië)
Een cameraploeg is er in West-Australië in geslaagd om beelden te maken van de zeldzame snubfin-dolfijn. De dieren zijn heel schuw en hebben een vreemd uiterlijk. Wetenschappers noemen het dier zelfs de lelijkste dolfijn ter wereld.
Er is nog niet veel bekend over de dolfijnsoort, die voor het eerst gezien werd in 2005. Er waren tot nu toe enkel onderwatergeluiden opgenomen en er wordt aan dna-onderzoek gedaan. Het onderzoek is belangrijk, omdat de nieuwe dolfijnsoort, door onder meer overbevissing, nu al bedreigd kan zijn. (gb)
Planckendael stuurt twee monniksgieren de lucht in (Martina1)
Planckendael stuurt twee monniksgieren de lucht in
Het dierenpark Planckendael gaat op 1 augustus twee monniksgieren het luchtruim in sturen. Monniksgieren zijn een bedreigde soort en het is belangrijk dat Planckendael erin geslaagd is om twee jongen voort te brengen, aangezien de kweek in Europa heel moeizaam verloopt. Ook vorig jaar liet Planckendael al één jong het luchtruim verkennen, maar met twee jongen doet het dierenpark dit jaar dus nog beter.
Het nieuws is een Europese primeur voor Planckendael. Het park heeft twee koppels kweekgieren en dit jaar brachten ze elk een jong voort. Oorspronkelijk zijn de gieren afkomstig uit Frankrijk. Het geslacht van de jonge gieren is nog niet bekend. Een DNA-onderzoek zal uitsluitsel brengen. Wel is al zeker dat hun naam met een J zal beginnen. (gb)
In Groot-Brittannië heeft de politie de zoektocht ingezet naar een zeldzame haai. Het dier werd gestolen uit een aquarium. Het uit Indonesië geïmporteerde beest, een Australische marmerkathaai, is de vrouwelijke helft van het enige levende koppel in Groot-Brittannië.
"Levend zijn deze twee haaien 63.500 euro waard", verklaarde de 68-jarige eigenaar van het aquarium. "Het vrouwtje dat gestolen is, is alleen ongeveer 13.000 euro waard. We vrezen dat de dieven misschien terugkomen voor het mannetje of dat ze losgeld zullen vragen. De daders waren uiteraard goed voorbereid, anders kan je de haai nooit meenemen."
De marmerkathaai heeft er al een turbulent leven opzitten sinds ze in Groot-Brittannië woont. Het vrouwtje overleefde een elektrische schok en beviel in het begin van het jaar van zes kleintjes. "Ik ben erg gehecht aan het dier. Ik zou mijn haai dan ook dolgraag terughebben", besloot de eigenaar. (adv)
In het Amerikaanse New Jersey werd vorige zaterdag een 20 kilo zware zwerfkat gesignaleerd. Het dier werd opgenomen in een dierenasiel en staat nu op dieet.
De enorme kater kreeg heel wat aandacht in de lokale en nationale media. Uiteindelijk bleek het dier eigendom te zijn van een bejaarde vrouw die er niet meer voor kan zorgen.
De vrouw werd recent uit haar huis gezet omdat ze haar lening niet meer kan betalen. Zo kwam ook de kat op straat terecht. De eigenares, die nu bij vrienden verblijft, wist te vertellen dat het beestje 'Powder' heet en tien jaar oud is.
Het dierenasiel werd intussen overstelpt met telefoontjes van mensen die de kat willen adopteren. Powder is met zijn 20 kilo bijna goed voor een wereldrecord. De zwaarste kat uit de geschiedenis woog nog 1 kilo meer.
HAMBURG - Een orang-oetang in een Hamburgse dierentuin is woensdag verdronken nadat een bezoeker een broodje naar het dier had geworpen. Het brood kwam in de gracht om het apenterrein terecht.
Het 10-jarige vrouwtje Leila sprong in het water maar verdronk. Gealarmeerd personeel kon nog slechts het lijk van de orang-oetang bergen, aldus een dierenverzorger van Hagenbecks Tierpark.
De dierentuin overweegt aangifte te doen tegen de bezoeker, van wie de identiteit nog niet bekend is.
Onze lieve huisvriend Basco in november vorig jaar. We hadden nog nooit een hond gehad, maar ik verlangde er al wel een tijdje naar en op een dag kregen we een telefoontje van vrienden dat er in hun bergdorpje (wij wonen in Zuid-Frankrijk, tegen de Spaanse grens) een mooie, grote witte reu ronddoolde. Enkele brave zielen brachten hem eten, maar helaas kon niemand hem nemen en met de winter voor deur zou hij naar de dierenbescherming worden gebracht, waar hij hoogstwaarschijnlijk een laatste injectie zou krijgen. Al van voor we hem gezien hadden, wist ik dat dit de hond was waar ik op gewacht had. Wij dus die berg op om met Basco (zo hadden de kinderen van onze vrienden hem ondertussen genoemd) terug naar huis te keren. Aangezien hij geen chip of tatoeage had, was het dus gissen naar het feit of hij al dan niet met opzet verloren was. Volgen! s de dierenarts was hij toen anderhalf jaar oud en zou hij een kruising zijn tussen een husky en een herdershond, wat een zeer mooie combinatie is.
Het was natuurlijk een beetje bang afwachten hoe hij zich zou gedragen en hoe lang ons meubilair het zou houden met deze toch vreemde en toen nog angstige hond wiens verleden we totaal niet kenden. Maar wonder boven wonder is Basco een welopgevoede hond die nooit wat in huis doet, niets stuk maakt en ook niet bedelt aan tafel. Bovendien wisten we niet in welke taal hij was opgevoed dus zijn we maar van voren af aan begonnen in het Nederlands en al heel vlug kende hij al de basiscommandos. We vertellen voor de grap vaak dat Basco met zijn talenkennis het beter doet dan menig Belgisch minister. Alleen het wandelen aan de lijn was in het begin wat moeilijk, dan speelden zijn sledehondgenen hem toch wel parten. Maar sinds we een harnas aanschaften, zijn ! ook de wandelingen een waar plezier. Dit lukte ons allemaal dankzij vele tips, want hondenscholen zijn er niet in onze buurt en de Franse manier van met honden omgaan, strookt trouwens helemaal niet met de serene omgang die ik terugvind op Belgische en Nederlandse websites en die naar mijn inzicht een veel gezondere manier is om met dieren om te gaan dan bv. het frequente gebruik van wurgkettingen e.d. Waarvoor dank. Het enige probleem (en dat is waarschijnlijk wel een luxeprobleem) is dat Basco eigenlijk TE vriendelijk is. Hij wil altijd naar iedereen toelopen, spelen en likjes geven. Nu is dat op zich niet zo erg, maar niet elke situatie of persoon leent zich daartoe. Verder is hij altijd heel gehoorzaam, maar als er andere mensen bij zijn, lijkt het wel of hij ons niet kent. Ook durven we hem nooit eens los te laten, want als hij in de verte een mens of een dier ziet, gaat hij op de loop en gehoorzaamt hij niet meer aan de commandos ! die hij thuis wel perfect opvolgt. Hij is zo al eens weggelopen en gelukkig hebben we hem weer terug maar mijn hart zou breken mochten we onze lieve huisvriend verliezen. Brigitte M. Zuid Frankrijk Bron : Hondent. Magaz. copyright 2008
Naar aanleiding van de vele schrijnende artikels over het achterlaten en/of verwaarlozen van dieren, stuur ik dit nog even door.... Had iedereen maar zo een groot hart voor dieren als wij, leden van onze mailgroep, dan zou het voor sommige beestjes op deze aardbol een héél ander leven zijn..... Dit gaat specifiek over een hondje... maar evenzeer van toepassing op "alle" diertjes.....
Zal ik een hond nemen? Overwegingen vooraf: Dit deel helpt je nadenken over de gevolgen van een hond in huis halen. Welk ras past bij je, hou rekening met je omgeving, banksaldo, karakter, menselijke en dierlijke huisgenoten en vrije tijd.
De voorbereidingen. Wanneer je een pup hebt uitgekozen of zelfs al eerder moet je de woonomgeving wat aanpassen en allerlei spullen kopen. Dit is ook een moment om al eens wat soorten hondenvoeders te onderzoeken.
De beste verzorging. De dierenartspraktijk is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je pup. Het is dus heel nuttig dat je pup een bezoekje aan de dierenarts niet als een straf ziet.
De komst van je puppy. Een nieuwe omgeving kan heel beangstigend overkomen op je pup. Je kan veel doen om deze overgang makkelijker te maken. Vanaf de eerste dag begint er al een leerschool die invloed heeft op de rest van jullie leven.
Week 12-15: de jeugddelinquent. Je pup mag de grote buitenwereld in om zijn tomeloze energie kwijt te raken. Volgens veel hondentrainers is dit de belangrijkste periode om je hond goed gedrag en zelfvertrouwen te laten ontwikkelen. Dit is de periode dat je lieve pup eerder irritatie oproept dan een vertederend gevoel.
Week 16-19: opstandige puber. Dit zegt al genoeg, slechte manieren, net doen of hij je niet hoort, puber gedrag! Waarom ben je ooit aan een hond begonnen? Consequent en bij de les blijven is nu de boodschap.
Week 20-24. De ontwikkeling van de wederzijdse gezelschapsband zal af en toe je hart doen smelten, toch kan je pup ook in deze periode de relatie flink op de proef stellen. Oefeningen om de hond van je dromen te krijgen.
6 maanden en ouder. Je jonge hond is nu flink gegroeid en blijft zich de komende tijd ontwikkelen. Met meer training, aandacht, spel en oefeningen schep je een band die een leven lang meegaat.
Problemen oplossen. Puppys kunnen allerlei soorten gedrag vertonen. Je zal niet overal even blij mee zijn. Juist reageren voorkomt een levenslang probleem.
Zo ziek als een hond. Ook puppys worden wel eens ziek. Het is belangrijk om bepaalde signalen en symptomen te ontdekken en te herkennen .
Door Saskia van Teijlingen
Gedrag: Spelen met je hond
Het is heel erg belangrijk voor een hond om te spelen, zo leren ze. In het nest beginnen die lessen al door spelenderwijs te bijten naar elkaar en als dat te hard gaat, volgt er een snauw waardoor de bijter schrikt en leert dat hij niet verder moet gaan (bijt grens). We moeten wel altijd zelf het spel beginnen en ook eindigen en we stoppen als het erg goed gaat, dus als je nog de volledige aandacht van je hond hebt. Er zijn wel regels, zo mag je hond nooit in je handen bijten, doet hij dit wel roep dan hard 'AU' of zoiets, dan schrikt hij en stopt met het bijten. Zodra hij stopt, beloon je hem met iets lekkers of een knuffel, maar lekkers doet het meestal het best. Ook is het erg goed voor een hond om bijvoorbeeld zoekspelletjes te doen, dan is hij met zijn hersenen bezig en met zijn neus, daar wordt hij moe van. Als je hond naast een fiets loopt daar wordt hij niet echt moe van, daar bouwt hij alleen zijn conditie mee op. Spelenderwijs kom je ook vaak te weten wat voor soort hond je hebt, is hij bazig? Of juist onderdanig? Schrikt hij snel? Zo kan je zelf dus ook veel leren, als je hond het bazige type is dan zal hij zijn speeltje niet zo snel af willen geven en kan je het hem leren door te ruilen met iets lekkers, dat doe je natuurlijk niet altijd maar dat bouw je af, interval beloning. Gaat je hond gelijk op zijn rug liggen als je wilt spelen dan moet je daar een beetje tijd aan besteden en laten zien dat spelen leuk is. Sommige honden schrikken heel erg snel van alles wat nieuw is, stop dan niet en ga gewoon door of er niets aan de hand is, hij wordt vanzelf wel nieuwsgierig en leert dan ook weer dat het allemaal zo eng niet is. Kortom, spelen met je hond is goed voor de relatie die je met je hond opbouwt, het is goed voor het vertrouwen en het is gewoon heel erg leuk. Met honden is het soms zo simpel dat het voor ons moeilijk wordt, wij maken het allemaal vaak veel moeilijker dan het in werkelijkheid is. Bron : Hondent. Magaz. copyright 2008
De panda's die speciaal voor bezoekers van de Olympische Spelen tijdelijk in de dierentuin van Peking wonen, zijn al door meer dan een miljoen mensen bezocht. Dat schrijft staatspersbureau Xinhua woensdag. De acht panda's komen uit het pandareservaat in Wolong, dat recentelijk werd getroffen door een aardbeving. Ze moeten in Peking bijdragen aan de feestvreugde rond de Olympische Spelen.
Een hond moet in India voor de rechter verschijnen. De viervoeter wordt aangeklaagd voor geweldpleging. Het beest heeft een aantal mensen gebeten, meldt de Britse openbare omroep BBC.
Al doodstraf gekregen Het is niet de eerste keer dat de hond in aanraking komt met het gerecht. In 2003 kreeg Chhotu de doodstraf. Het beest heeft altijd op de steun kunnen rekenen van dierenactivisten. "De hond moest opnieuw voor de rechter verschijnen in Purnea omdat hij er een gevaar is voor de samenleving", aldus Rajiv Ranjan. "Hoewel de rechtszaal afgeladen vol zat, heeft hij niemand aangevallen", aldus de advocaat van de hond en dat is voor hem het bewijs dat het dier helemaal niet gewelddadig is.
Grondbezitter bestelen De hond moet op 5 augustus opnieuw voorkomen samen met zijn baasje Rajkumari Devi. "Chhotu is mijn beschermengel. Hij heeft enkel mensen gebeten die geprobeerd hebben om in te breken", aldus het Devi. Volgens de advocaat van de hond zijn de buren jaloers en proberen ze in te breken bij de man omdat hij grondbezitter is. De buren willen de eigendomspapieren stelen. Zo willen ze zich de gronden eigen maken.
De hond uitlaten heeft een bijzondere betekenis gekregen in het Chinese Guangzhou. De Bao wil alleen nog skateboarden. De hond is gek van de plank op wieltjes.
"Mijn zoon is dol op skateboarden en de hond ging altijd met hem mee. Na een tijdje werd hij al even zot van het skateboard", vertelt Huang. Het baasje maakte dan maar een skateboard voor zijn viervoeter. De hond ging meteen mee naar de markt van Guangzhou en oefende. "Als hij snelheid haalt dan gaat hij met zijn vier poten op de plank staan en dan laat zich gewoon gaan", besluit Huangs zoon. (vsv)
Een ezel en een os deelden eens een stal. De ezel had een gemakkelijk leven omdat zijn meester alleen zo nu en dan naar de markt reed terwijl de os iedere dag werd meegenomen om op het veld te werken. Op een nacht toen de twee dieren hun avondmaal gebruikten, klaagde de os over zijn zware leven.
"Misschien kun jij me helpen, broer ezel," zei de os. "Wat kan ik doen om mijn meester over te halen om vriendelijker voor me te zijn, en me niet zo hard te laten werken?"
De ezel dacht hier over na en antwoordde toen: "Ik stel voor dat je morgenvroeg net doet alsof je ziek bent en weigert het hooi te eten dat hij voor je neer legt. Als de meester ziet dat je het eten hebt laten liggen zal hij je in de stal laten. Je zal dan niet naar de velden hoeven om de ploeg voor hem te trekken. Je kunt dan van de rust genieten."
De os nam de raad van de ezel aan en deed net alsof hij ziek was. De man die zag dat de os niets had gegeten en ziek leek nam toen de ezel in plaats van de os mee.
Hij spande de ezel voor de ploeg en liet hem werken van de vroege ochtend tot de late avond. De ezel die niet gewend was aan dit zware werk, was geheel uitgeput aan het eind van de dag. Hij had grote spijt van het advies dat hij aan de os had gegeven.
Toen de ezel die avond terug keerde naar de stal, vroeg de os hoe het hem was vergaan. "Ik had een hele fijn dag," loog de ezel. "Het lopen in de velden is me goed bevallen." - "Ik geloof echter wel dat ik je moet vertellen wat ik onze meester hoorde zeggen." - "En dat is?" vroeg de os. "Welnu," zei de ezel, "ik hoorde hem met zijn vrouw praten, en hij zei tegen haar dat als de os ziek bleef ze hem zouden moeten slachten voor zijn vlees."
De os werd helemaal wit toen hij deze woorden hoorde. "Ik denk daarom," voegde de ezel eraan toe, "dat het 't beste is als je weer al je hooi op zou eten voor het geval dat onze meester denkt dat je niet in staat bent om te werken."
De os was het daarmee eens en op deze manier was het voor de ezel mogelijk om zich te behoeden voor nog meer ploegwerk.
Bij ons vlak voor het raam een vogel met een naam een mooi rood borstje etend van een broodkorstje
Ik kijk er stil naar het genoegen wat ik dan ervaar. De vrijheid van zo'n diertje Ik zet het raam op een kiertje Wat zou ik graag zoals hem zijn lekker genietend in de zonneschijn Het lijkt of het iets tegen mij zeggen wil Ik luister, maar dan is alles stil.
Voor ik het weet is hij weggevlogen Ik heb maar één wens als dat zou mogen De vrije natuur in met volle moed. Want dat doet ieder mens zo goed.
Een derde reeks van nuttige weetjes over de hond. Wordt zeker vervolgd. Met dank aan het Huisdier Informatiepunt !!
22. De ideale leeftijd om een pup in huis te halen is wanneer het dier zeven weken oud is. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Dat dit meestel later gebeurd heeft te maken met de vaccinatie, die dan nog niet altijd gebeurt is. Bij een goede fokker kan dat ook best. Een fokker zal doorgaans de pups met 8 weken weg doen. Heel verstandig omdat de fokker nooit helemaal zeker weet hoe de nieuwe eigenaar om zal gaan met de pup. Met 7 weken is het dan nog wel een heel klein, gevoelig wezentje.
23. Al na 20 tot 30 minuten spelen zijn pups moe en slaperig. Wordt deze rust hen niet gegund, dan kan dat tot ontwikkelingsstoornissen leiden zoals een overbelast zenuwstelsel, waar zelfs agressie uit voort kan komen. Omdat tijdens het slapen de ademhaling, hartslag en het zuurstofgebruik afnemen, zorgt de hond voor een gelijkmatige lichaamstemperatuur door zijn lichaamsoppervlakte te verkleinen door in elkaar te rollen. Slechts 10 tot 15% van de totale tijd dat hij slaapt, is een hond in diepe slaap. Gedurende deze fase droomt hij ook.
24. Een keer in de vier dagen een rauwe eierdooier ofolie zorgt voor een gezonde vacht, maar borstelen blijft nodig!
25. De hondenpoot bestaat uit een duimteen, een teenbal, twee zoolballen en drie voetwortelballen. Onder de haarloze dikke huid bevinden zich elastische vezels met vetcellen die als stootkussentjes dienen. Klieren produceren geurstoffen die met iedere stap aan de grond afgegeven worden, waar ze hun boodschap later weer doorgeven aan andere honden. Bovendien is dit de enige plaats waar een hond zweet.
26. Fietstochten zijn alleen geschikt voor honden met een goede conditie. Ook zult u weinig plezier beleven aan een tocht met een hond die bij iedere hoek blijft staan om even te snuffelen. Vaak wordt overschat hoeveel uithoudingsvermogen een hond nodig heeft om met een fietser mee te lopen. Fiets niet te lang wanneer het warm is en laat uw hond zo mogelijk op gras of een berm naast het fietspad lopen, geef hem veel te drinken en neem regelmatig pauze. Een kleine hond kunt u meenemen in een fietsmand. Gebruik een tuigje voor hem zodat hij er niet uit kan vallen.
27. Een beproeving is voor een hond een verband om zijn poten. Moet het dier rust houden, bijvoorbeeld na een gewrichtsoperatie, dan kunt u het beste de hondenmand in een hoge doos doen, waar hij niet uit kan. Het verband mag niet nat worden. Bij regen kunt u een jasje uit een vuilniszak knippen en over het verband doen. Oefen dit dus ook eens als de hond niet ziek is.. Ruik ook eens in de oren en in de bek van een gezonde hond. Dan kun je later ruiken of er bv. een oorontsteking is
28. Bekaf zijn pups beneden de zes maanden gemiddeld elke twee uur. Ze hebben dan tijd nodig om al het nieuwe dat ze beleefd hebben te verwerken. Soms vallen ze midden in hun spel plotseling om en zijn dan een hele tijd zelfs niet wakker te krijgen met de geur van eten. Even plotseling als de vermoeidheid begint, is ze ook weer voorbij. Uit een diepe slaap kan een jonge hond opspringen en doorgaan met het spel waar hij mee bezig was, alsof er niets is gebeurd. Alle jonge honden 'moeten nodig' als ze wakker worden. Als u razendsnel reageert, heeft u ze snel zindelijk. Je kan de volgende vuistregel toepassen voor de afstand van dewandeling: dit is ongeveer 1 minuut lopen per week dat de pup oud is. VB: pup 9 weken -> per wandeling maximaal 9 minuten. (wel meerdere keren per dag )
29. Oude honden hebben speciale voeding nodig? Nee hoor, onzin Dit is PUUR een commercieel verhaal. Hond te dik? Minder eten geven! Hond te dun? Meer geven.Zo simpel is het. Alleen bij ZIEKTE (bv. nieren) kun je overschakelen naar dat dure voer.
30. Bij het wandelen in de sneeuw verbruiken kleine honden veel meer kracht dan grote. Ondanks hun geringe gewicht zinken ze in losse sneeuw tot hun buik weg, waardoor elke stap een calorieënverslindende sprong wordt. Het hart wordt hierbij bovenmatig belast. Hou wandelingen door diepe sneeuw daarom kort. Drie of vier korte wandelingen door de sneeuw zijn voor een hond gezonder dan één lange.