als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
23-12-2011
Hier is al wat gekookt......
Deze avond.... gezelllig met ons tweetjes.... morgen gans de dag opa gaan verwennen... met lekker eten.... en 2e kerst wil ik onze buur eens lekker in de bloemetjes zetten.... voor zijn hulp....die we al gekregen hebben...... vanavond, een simpele entrecote, met frietjes en groenten, morgen, eerst aurora-soep, chateau-briand, met groentenkrans en gefrituurde aardappelgerechtjes, pomme duchesse, frietjes en aardappelbollekes, en daarna chocolademousse..... natuurlijk overgoten met de nodige wijntjes.... voor 2e kerst.... goulasch ( eigen recept) en daarna.... lekker bijkletsen met een natje en een droogje.
De goulach is ontstaan in Hongarije... natuurlijk hebben de omliggende buurlanden hun eigen variant op deze stoofschotel , net zoals bij ons, stoofvlees, waterzooi enzovoort... Deze rundvlees-stoofschotel, is door door hongaarse herders in zwang gebracht, om de zieke en zwakke dieren, toch nog een bestemming te geven, ze sneden de geslachte ( zieke of zwakke) dieren aan stukken ( teerlingen) met ziektekiemen en al... en maakte er dus een stoofschotel van... doordat het vlees erg gelatineus is ( na een stooftijd van minstens 3 uur) heb je eigenlijk geen meelspijzen nodig om de saus te binden..... je kan natuurlijk als je dit nodig vind de saus binden met maizena, of een snede brood ( die je van in het begin op de stoofpot bereiding legt) laten indikken... ik houd me eraan, om alles zachtjes te laten sudderen tot het vlees bijna uit mekaar valt en de groenten eigenlijk bijna een dikke hutsepot zijn geworden.... het is gewoon hemels.... mijn variant is wel vele pikanter dan de klassieke bereiding, door de zoete paprika, te vervangen door "hete" wat heb je zoal nodig gepelde tomaten, 3 of vier paprika's, en een paar van die kleine rode ' verry hot"... een bakje spekjes..... een laurierblad, een paar teentjes knoflook gesneden , een halve fles wijn, een doos champignons, bij voorkeur, kastanjechampignons.... kleine uitjes, of een paar grof gesneden gewone ui... marjolein en tijm ( maar je kan ook provencaalse kruiden gebruiken, soms doe ik er ook nog princesseboontjes bij... naargelang goesting , en voorraad. gewoon het vlees eventjes aanbraden in een grote pan, in de kookpan laat ik ui,spek en look ( gesneden) uitzweten,doe er dan het gebruinde vlees bij, de gepelde tomaten, alle groenten , de wijn, kruiden, gewoon alles behalve de paddestoeltjes, omdat die taai worden als je ze lang laat meekoken, die voeg je toe als je de zaak opwarmt, of het laatste kwartier voor het serveren.... je kan dit gerecht opdienen met friet,gebakken aardappelen, rijst, gekookte tarwe, deegwaren, of gewoon een grove boterham, drank een goeie frisse pint, of een lekker wijntje...