Het trekt op een tiramisu-taart, maar dan met speculaasjes, je kan ook petite-beure gebruiken
250 gram speculaasjes vermalen en daar dan 80 gram echte gesmolten boter onderroeren, een cake-blik bekleden met folie.... en de koekjesmengeling erin uitsmeren....daarna in de koelkast plaatsen...
een pot mascarpone, maar je kan ook bevoorbeeld petite-suise( natuurlijk zelfde hoeveelheid) of vette platte kaas van bij ons nemen ( die dan wel eerst goed laten uitlekken)
4blaadjes gelatine oplossen in een beetje citroensap(van 1/2 citroen)
250 ml room opkloppen en bij het kaasmengsel voegen samen met 5-6 soeplepels fijne suiker.... alles goed doorroeren, en dan bovenop het mengsel van de speculaasjes gieten( die je hebt laten opstijven in de koelkast.)
Als de laatste handeling is gebeurt ( liefst een uur of drie voor het verbruiken en indien het mogelijk is zelfs 24 uur goed afgedekt met folie) terug in de ijskast plaatsen (zodat de topping snijdbaar wordt, dus niet meer vloeibaar)
Je kan door de kaasmengeling ook nog kleine stukjes vruchten toevoegen, naargelang je proviand en fantasie..... is héél lekker met een vruchtencoulie,( verse vruchten met wat suiker en citroensap malen )en klaar is.... juist!!
Nog een variant is coco's-sable's (zandkoekjes) en de kaas samen mixen met verse of diepvriesvruchten, en dan gewoon verder afhandelen zoals boven beschreven.
|