Veel geld kosten, of gewoon niet meer te vinden zijn...
Hun vleeswaren idem-dito..... maar daar ben ikzelf door ondervinding héél voorzichtig mee
Ik ga dus ook de mensen die graag koken.... ideetjes geven om iets lekkers en niet duur klaar te maken, al dan niet met een persoonlijke toets...
In frankrijk zijn er veel recepten per ongeluk ontstaan ( zoals tarte-tatine bv.)of zoals escargots, uit pure armoei.... Niettegenstaande ik het verduvelde lekker eten vind....
dus wat gaan we vandaag eens gebruiken ik denk
KOOLRAAP : en een lekker receptje is volgende ;
gratin van wintergroenten
wat heb je nodig,
een pompoen, of butternot , en anders een stuk van een grote
2 koolraapjes, en bij gebrek gewone raapkes;
2prei
200gram champignons
200 gram spekblokjes ( gerookt of gezouten)
een klein potje kookroom
150 gram gemalen kaas..
1 ui
2eitjes
olijfolie peper en zout
In frankrijk koken ze de pompoenen ( en ook de courgette's ) op zijn geheel.. ze steken er een paar keer in met een vork en gans de vrucht gaat in een grote kookpot op het vuur voor een uur of zowat...
daarna wordt dus de pompoen, of de courgetten gehalveerd en leeggelepeld ( het zaad uiteraard voor compost, en het vruchtvlees indien nodig in brokjes voor de bereiding !)
Dus op de franse of de vlaamse manier maakt niet uit!!
De gekookte pompoenbrokjes in een kom opzij zetten
Ondertussen de rest van de groenten in kleine stukjes of schijfjes snijden en met uitzondering van de champignons die je op het laatste bijvoegt ( anders taai) stoven in de olijfolie en de reeds beetje aangekleurde spekblokjes.....
Terwijl de eitjes, met de room peper en zout klutsen
een gratineerschotel klaarzetten, de pompoen bij de gestoofde groenten mengen ondertussen heb je wel al de champignons bijgevoegd en in de gratineerschotel schikken.
Over deze groenten giet je het ei-roommengsel
bestrooien met de gemalen kaas en
de schotel in een voorverwarmde oven op 210 graden bakken voor ongeveer een half uur, ( tot er een mooie korst is opgekomen
smakelijk
Met dank aan KINOU_H
|