Het is vandaag In Antwerpen verloren maandag... een eeuwen-oud gebruik.... vandaag wordt er dan vollop worstenbrood en appelbollen getrakteerd...
Bij de bakkers ligt er dan in de vitrine ( uitstalraam) een echte varkenskop, met een appel en daar rond ... massa's worstebroden, enkele of dubbele... en hemelse appelbollen, ( een volledige geschilde appel klokhuis verwijdert, en in dat gat een mengeling van bruine suiker en boter, de appel wordt in gewoon wit brooddeeg ingepakt en zo gebakken in de oven.... het deeg rijst uiteraard en de appel krimpt een beetje maar heerlijk gaar met de gesmolten suiker en een beetje kaneel..... mmmmmmmm) de café's aan hun stamgasten, en natuurlijk ook thuis.... bij moeder aan de haard... collega's brengen het voor mekaar mee, want er is wel degelijk verschil van kwaliteit en smaak... en de grote .....
Nu is het allemaal al een beetje te veel uitgebuit, want ze maken het nu ook met witloof en andere prullen erin, maar voor mij.... is het gewone worstenbrood.... nog altijd.... het beste... Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb was als héél jong meisje ... ergens een onoogelijk klein bakkerijtje in Antwerpen, Het broodje zelf was gerezen bladerdeeg en de worst was gewoon hemels, ik heb nooit meer een dusdanige kwaliteit mogen eten......
Als je eventjes goochelt , dan kan je verschillende versie's lezen,
Ik heb ooit gelezen in een heel oud kookboek, dat in den beginne eigenlijk het brood niet werd gegeten, dit was enkel en alléén om het vet dat uit het worstevlees droop op te vangen... in die tijd , had je natuurlijk ook arme sukkelaars en, die konden zich dan (als ze geluk hadden ) zich tegoed doen aan het brood dat weg werd gegooid .
Theo mag het worstebrood liefst koud, ik persoonlijk liefst warm met een goeie klad straffe mosterd !!! enfin de de fans van antwerpen, smakelijk en eet er eentje voor ons mee !!!
|