wat heb je hier voor nodig..... een hele grote hammeschijf... zo eentje zoals je kan zien op 1 van mijn foto's bbq vorige zomer....
Ik moet zeggen hier in Frankrijk eten ze nog bijna alles van het varken, zeker de mensen die niet bang zijn van een pondje min of meer aan hun knoken...... hier zie je dus gepaneerde varkenspootjes in de koeltoog, ook met gelatine, varkenstong.... op alle manieren ook triepen ( varkensdarmen gekookt in tomatensaus , in het zuur in een vel in worstvorm enzovoort.... dus ook grote hammeschijven.... ik heb er eentje uit de diepvries gevist en die weegt toch meer dan 1 kg, op de bbq smelt het vet natuurlijk weg, en wordt het zwoerd, lekker krokant met een notesmaakje, het is lekker warm, maar als je de overschot koud in plakjes snijd is het ook niet te versmaden.....
maar goed het is nu winter en koud en vochtig dus geen bbq-weertje....
Ik heb dus de hammeschijf deze morgen op de kachel gezet in zo een gietijzeren kookpot, met een bouquet garni en wat soepgroentjes....die is dus heerlijk gaar....
Ik heb voor volgende bereiding....
3a4 knoflookteentjes genomen en een goeie uit de kluit gewassen ajuin ( anders een stuk of drie kleinere) 2 laurierblaadjes, en een goeie soeplepel provensaalse kruiden....
1 blik gepelde tomaten.....een goeie eetlepel olijfolie.en een vierde liter rode wijn.
maak de olijfolie in de pan heet, en kruid de afgekoelde hammeschijf met peper en zout.... bak die mooi bruin ( het zwoerd en vet aan laten voor de smaak ) bestrooien met de pr.kruiden uit de pan nemen in dezelfde pan de gesnipperde ui fruiten tot die mooi bruin en glazig is bijna op het einde de look toevoegen, daarna blussen met de rode wijn en de tomaten en voeg de laurierblaadjes toe ... doe het vlees terug bij de saus in de pot en laat nog een half uurtje lekker sudderen..... van het vuur laten afkoelen...... als alles afgekoeld is zet dan de kookpot ergens zeer koud ( in de ijskast bv, of nu in een koude berging) om je ijskast te vrijwaren leg tussen deksel en kookpot een stuk huishoudfolie, zo zal uw ijskast niet naar look ruiken....Deze handeling dient om het vet dat nu gestold is van het vlees weg te halen..... zodat je eigenlijk een magere maar zeer smaakvolle bereiding overhoud... heel lekker met stokbrood of een rijstsalade
|