Ondertussen weet iedereen die hier komt snuffelen wel dat ik héééééél graaaaag kook!
We zijn ook van plan om hier op een hele natuurlijke manier te leven en als alles klaar is dat zeg ik er wel bij , want soms breekt nood wet !Ook zoveel mogelijk zelf groenten te kweken... zelf kippen voor de eitjes zeker en vast , maar om lekkere kipjes aan het spit te krijgen zal ik ze toch moeten kopen, want ik zie theo niet zo 1...2...3.. een kip den bol af te kappen... het is een held in die zin dat het de mijne is.... en daar houd het dan ook mee op, heldhaftigheid om ons hongersnood te besparen, zal ik eerst moeten kopen in een pakske denk ik.... dus ..... dat blijft dus.... gewone kip ooit in een vorig leven, kocht ik steeds kuikens van een paar weken.... en hield die dan geruime tijd tot ze ongeveer een dikke kg wogen en dan kwam er iemand die slachten en was het hard werken geblazen... om de kippen te plukken de stoppels weg te branden en natuurlijk daarna de diepvriezer in ,meestal deed ik dat twee keer 52 kippen voor mezelf, dus elke week een ferme kip, en dan nog eens een stuk of 30 om te ruilen voor een stuk rundsvlees of hespen , of manden deelvis recht van het vissersschip een gezonde ruilhandel... ik had toen ook een groententuin, maar ach dat is allemaal zolang geleden en het was ook andere grond... dus ik weet van tuinieren echt niet veel meer.... en ja... dat de mensen op de vlaamsen boerenbuiten toch anders zijn dan op het franse platteland.. héél anders....
Ik krijg het gevoel ( en daar hebben we het vandaag ook met de andere vlamingen over gehad, dat hier gastvrijheid, verkeerd bekeken wordt, of ze denken dat je stampens rijk bent, of ze denken dat je een dikke idioot bent die alle graantjes van zijn bord laat pikken )
Ge hebt mensen die van gezelligheid houden, maar dan wel op een ander.... bij een vlaming is het schuif aan, is het biefstuk geeft elk een stukje af voor de onverwachte meeëter, maar is het choco moet je daar natuurlijk ook tevreden mee zijn, en het spreekwoord bij ons is " Ge moet het maar terug komen opeten" en dat zijn meestal geen loze woorden... De vlaamse gastvrouwen, al dan niet graag /goed kokend doen hun uiterste best om op haar beurt die mensen te verwennen..... met de vlaamse gastvrijheid in het vaandel....
.Ik ben weer afgedwaald want ik wou iets schrijven over ons zoutgebruik....
Iedereen weet dat veel zout eten héél slecht is, nu weet ik uit ervaring, door mensen die blijven eten, steevast naar het zoutvaatje grabbelen, maar ook doordat ik met een bus zout (aldi,lidl, makro, carrefour, maakt niet uit, dat kartonnen geval met wit strooideksel ) echt jaren toekom, en dan nog het meeste gebruik om de insekten van de sla te spoelen in het water , of als het gesneeuwd heeft te strooien op de stoep !!dus heeel weinig zout eten.... wel soms verborgen ... in fijne vleeswaren en uiteraard ook verse worst (verschrikkelijk , je proeft echt alleen maar zout)
Wij gebruiken een beetje zout in het kookwater van de groentjes aardappelen en om het vlees te bereiden, ook heb ik zout nodig in mijn brooddeeg of het rijst niet goed genoeg... enfin het spierwitte zout.... heeft nu afgedaan, en ga ik uiteraard enkel voor mijn culinaire perikelen het handgeschepte zout van de camargue gebruiken, het is redelijk grof, en grijzig grauwig beige van kleur.... dat komt omdat er nog kleine partikeltjes klei inzitten boordevol mineralen....want het is niet geraffineerd, hier zitten nog kleine natuurlijke deeltjes in, die ons lichaam erg hard nodig heeft.... het is wel relatief wat duurder ... maar ocharme dat beetje zout dat wij gebruiken zal zeker en vast geen hap uit onze ( zogezegde )goudberg halen.(Het is /en wordt streng gecontrolleerd op bezoedeling ,pollutie verontreiniging van zware metalen en ander modern gevaarlijk afval) maar ondanks dat het met de hand op een 2000 jaar oude tradionele manier wordt geschept en gedroogd... is het 100% zuiver
Ons lichaam bestaat grotendeels uit water , als foetus zitten wij in water dat gelijk is aan de oceaan in de moederschoot zelfs ons bloed bezit een enorme hoeveelheid zout, maar niet het witte vergif dat we kennen en eigenlijk niets kost ( althans nu niet meer hier in de westerse landen,maar in bepaalde werelddelen in verwegniestan is het nog steeds een betaalmiddel )
En alle kleine beetjes helpen ... dus ook ongeraffineerd zout, want ik ben van plan om lang te leven zodat ik lang van ons getranspireerd zout water , met andere woorden ZWEET tot de laatsten druppel te genieten....
|