Om eerst en vooral een broodje te komen eten en koffie te drinken... terwijl ik aan het plaquen ben is hij de rommel hier een beetje aan het opruimen.... Ik moet zeggen op sommige plekken vind mijn lodderig , en kieskeurige oogskes dat ik drie lagen op het plavond moet zetten wil ik het egaal afgewerkt krijgen.... uiteraard doet de schuurmachine nadien dan ook haar werk..... ik zal straks foto's zetten...
Ondertussen nog een onderwerp gevonden dat ik erg belangrijk vind.....
Af en toe... lees ik wel eens in de roddelblaadjes , als we naar de dierenkliniek gaan of naar de kapper of wathever !!!! en dan lees je dat de ene of andere dokter weer eens zijn ei uitgebroed heeft en 1 of ander voedselfabeltje de wereld instuurt, en meestal gaat het dan over cholesterol , of kankerverwekkend enzovoort....
Ik gebruik meestal olijfolie en ook wel lijnzaadoliedie is goed voor alle gewrichten en hetgeen de gewrichten samen houd, maar als fijnproever en minikok..... aanbid ik echte hoeveboter.... Het maakt de smaak van alle gerechten gewoon vele lekkerder.... uiteraard als het niet zwart is door oververhitting.... en nu .. zijn ze met zijn allen er weer eens over eens dat hoeveboter eigenlijk , feitelijk toch zo slecht nog niet is, en ook niet ongezond voor de cholesterol....
Zonnebloemolie
Was lange tijd het evangelie onder de vetten. Dé reden waarom boter werd verguisd als hart- en vaatziektebron nummer 1. Tot de meest recente wetenschappelijke onderzoeken werd onderscheid gemaakt tussen goed en kwaad vet: onverzadigd vet (alle olieën) was goed en verzadigd vet als boter en harde aanverwanten fout. Uit recent onderzoek blijkt juist dat verzadigd vet, zoals roomboter, zich niet met andere stoffen kan binden. De stabiele harde, smeerbare vorm valt ook bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen. Onverzadigd vet kan zich wél met andere stoffen binden. Enkelvoudig onverzadigd vet, zoals olijfolie, maar op één manier. Meervoudig onverzadigd vet, zoals zonnebloemolie, op verschillende. Hierdoor kunnen snel schadelijke stoffen ontstaan, waaronder vrije radicalen. Ook zou onverzadigd vet minder stabiel dan verzadigd vet zijn en bij verhitting of langdurige blootstelling aan zuurstof oxideren. En meervoudig onverzadigd vet is dan weer instabieler dan enkelvoudig onverzadigd vet. Als in meervoudig onverzadigd vet zoals plantaardige zonnebloemolie wordt gebakken, komen stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom lijkt bakken in verzadigd vet (roomboter) of in enkelvoudig onverzadigd vet (olijfolie) toch beter.
foto's van mijn plaquistenwerk volgen later op de dag !!
|