Eens de zaken hier zo goed al af zijn, willen we hier natuurlijk wonen en leven, liefst op onze eigen manier..... dus ook een kleine kruidentuin, die niet alleen voor de keuken zal gebruikt worden maar ook eventuele kleine kwaaltjes te verhelpen...
Als ik het met mijn eigen ogen niet had gezien wat voor een wondermiddel . dode zeezout is , zou ik het niet geloven.
Dus we gaan buiten, de gewone krul en platte peterselie , munt, thijm , marjolein,salie, enzovoort.... ook
Zuring ) is inheems in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Vooral op rijke, kleiige en zure gronden komen veel soorten voor. De geslachtsnaam Rumex is afgeleid van het Latijnse Rumo dat ik zuig betekent. De Romeinse soldaten zogen aan zuringstelen om hun dorst te lessen. Evenals rabarber bevat zuring oxaalzuur. Bovenmatig gebruik van oxaalzuur is giftig.
Zuring is een uitstekend keukenkruid. Vers jong blad kan verwerkt worden in sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten. Bij gebruik in salades moet een verminderde hoeveelheid azijn of citroensap in de dressing worden gebruikt. Het blad van de zuring is immers al zuur genoeg. Zuring combineert voortreffelijk met kip en varkensvlees. Kook het gewas als spinazie, giet het water tussentijds eenmaal af om de zure smaak te temperen.
Zuring heeft een geneeskrachtige werking op de blaas en is bloedzuiverend. Het lichaam reageert op zuring met onder meer de aanmaak van meer rode bloedlichaampjes. Ook bevat zuring vitamine C. Huidaandoeningen als acné zijn te behandelen met een kompres met het blad van zuring.
Zaaien
|