als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
07-03-2013
Ik denk dat ik eerstdaags boeuf en daube ga klaarmaken
Het is een bewerkelijk recept uit de perigord ( gesmoord rundslvees in rode wijn voor 4 personen ) je hebt nodig 750 gram rundslvees (schouderstuk of schenkel ) verse spekzwoerdjes om de pan meet te bekleden ( circa 125 gram) 200 gr mager rookspek zonder zwoerd 2 bosjes peterselie 4 knoflook , 6 sjalotten zout versgemalen zwarte peper 1 ui drie kruidnagels , 1 takje tijm 1 laurierblad 1 mespunt quatre epeces ( vierkruiden is gelijk aan driedelen zwarte pepel envan el een deel gemalen kruidnagel nootmuskaat en gember , 3 1/2liter tot 4 dl sterke wijn zoals een cahors of een chateau neuf du pape De bereiding klaar maken duurt ongeveer een half uurtje maar heeft daarna nog vijf uurtjes nodig om te sudderen hoe ga je te werk : spoel het vlees af onder koud stromend water dep het droog en snijd het in blokjes.Blancheer het spekzwoerd in kokend water. Snijd het rookspek in dobbelsteentjes was de peterselie dep haar droog en hak haar fijn. Pel de knoflook en sjalotten en snijd ze klein. vermeng al deze ingredienten in een kom. Bekleed een gietijzeren braadpan . liefst een dutch oven, dus met een verzonken deksel, met het zwoerd, Leg de helft van het rundsvlees erop bestrooi met met zout en peper , en verdeel de helft van het gekruide spekmengsel erover Schep de rest van het rundsvlees in de pan en bestrooi het met zout en peper Verdeel de rest van het spekmengsel erover.Pel de ui, steek de kruidnagels erin en doe hem in de pan . voeg de overige kriuiderij toe, giet ten slotten de rode wijn erbij , sluit de pan goed af leg eventueel een vel aluminiumfolie tussen de rand van het deksel en de pot tegen het verdampen, Vul het deksel met ijsblokjes en vervang deze regelmatig gedurende de kooktijd Zet de pan op een zo laag mogelijk vuur en laat het vlees in circa 5 uur gaar sudderen ...TIL INTUSSEN HET DEKSEL NOOIT OP !!!!!! Ontvet de doube voor het serveren met behulp van ijsblokjes ,( wikkel ze in keukenrol en haal ze over het oppervlak van de pan en geef er veel lekker vers stokbrood bij . Wijnsuggestie... wij zelf drinken daar altijd cahors bij , en anders dezelfde wijn als waarmee het gerecht is klaargemaakt... Ik maak dit gerecht soms eens klaar in de plek van ons aller-vlaams stoovlees met leffe of westmalle bier !
Reacties op bericht (1)
09-03-2013
Voor 4 personen...
Hee Myriam,
dit lijkt me wel iets om uit te proberen, proeven bedoel ik dan...ahum.
Je zegt voor 4 personen....wanneer zouden we áán mogen schuiven?
haha....groetjes José