Préparation pour 4 personnes : 12 noix de Saint Jacques 2 endives 40 cl fond de volaille 150g de girolles 250g de crosnes 1 orange beurre huile dolive sel, poivre
Préparation : Il ne faut jamais peler les crosnes. Ainsi, pour les nettoyer, il faut sy prendre de la manière suivante : dans un torchon, mettre du gros sel et les crosnes. Rouler le tout et frictionner quelques minutes. Rincer ensuite les tubercules pour retirer le sel et les excédents de peau dans une passoire. Plonger les crosnes dans de leau froide citronnée pour quil conservent leur blancheur puis les faire sécher. Blanchir 10 à 15 minutes les crosnes dans de leau bouillante et salée. Egoutter les crosnes et bien les sécher sur du papier absorbant. Dans un sautoir ou une sauteuse, sauter les crosnes à lhuile dolive et un peu de beurre. Faite réduire le fond de volaille. Triez et nettoyez les champignons. Les sauter avec un peu de beurre. Taillez les endives en fins filaments. Dans une poêle anti adhésive et à feu modéré, sautez au beurre la julienne dendive avec un peu de jus dorange. Salez, poivrez. A feu vif et à lhuile dolive, sauter les noix de Saint Jacques 1 à 2 minutes sur chaque face. Dressez avec les endives, crosnes et champignons et du fond de volaille réduit.
Sources : http://cuisine.journaldesfemmes.com/ denk ik dat dit een overheerlijk recept is... het is uit de (moderne) franse keuken... 12 sint Jacobsnootjes 2 andives ( dat is dus witloof 2X) 40cl kippeboullion 150 gram girollekes ( paddestoelen) 250 gram crosnes 1 appelsien boter olijfolie zout en peper bereidingswijze crosnes worden dus nooit of te nummer geschild of gepeld. om ze te reinigen neem je een propere ( oude) keukenhandoek en grof zout, doe de crosnes daarbij en doe de handdoek dicht en wrijf ermee over en weer zodat het zout het velleke van de crosnes schuurt... nadien in een vergiet goed afspoelen met koud water Als dit gebeurt is ze in een kom met water en citroen ( of azijn) zetten tegen het bruin worden een beetje zoals bij schorseneren het geval is. nadien goed afspoelen en afdrogen, ze 15 minuten in kokend gezouten water blancheren.. nadien goed afdrogen en ze in olijfolie met boter laten glazig worden zonder te bruinen... laten sudderen met de kippeboullion tot die redelijk ingedikt is
Ondertussen zoek je de girollekes ( of champignons als ze te duur zijn of onvindbaar )uit.. de uitgezochte paddestoeltjes stoven in wat boter .... Ondertussen snij je het witloof dat gewassen is fijn in juliene, die je in een anti-kleefpan aanstoofd met het sap van de appelsien, In een andere pan bak je de jacobsnootjes met wat boter ( gepeperd en gezouten) aan elke kant 1 minuut doe alle ingredienten ( behalve de St -jacobsvruchtjes) tesamen eventjes goed opwarmen en sierlijk op een bord dresseren, met de nootjes bevallig aan de kant.... smakelijk
|