als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
14-06-2013
Weer een fantastische dag die voorbij is.....
Maar nog steeds niet begonnen aan het materiaal dat al uitgezocht staat te wachten op de schuurbeurten...... Onze tuin ... en surtout onze groententuin is evenzeer van belang als het afwerken van de badkamer en uiteraard de poort die onze privé zal beschermen . Ik ben er zeker van dat groenten en fruit peperduur zullen zijn, en dus een goed gevulde diepvries en meschien een voorraadkast met bokalen gesterilizeerde groenten.... zal aan te raden zijn.... uiteraard liefst ongespoten, ... dus echt bio... en neem het aan van mij, der wordt enorm veel gefoefeld en beduvelt, zodat Bio, enkel bio op papier is maar in werkelijkheid... kwatsch in pakskes...Ik vertrouw enkel mezelf.... en hetgeen ik uit den hof haal is enkel en alleen met biologische middelen besproeid, echt tips van oude rotten in het vak dus wisselteelt en gier van bepaalde planten , het stinkt gelijk "stront" maar het is echt puur plantaardig... niet aangelengd insecticide, aangelengd ( tegen het verbranden )1/3 gier en 2/3 regen of bronwater ! Vandaag nog een Melay'se madam tegen gekomen in Jussey , die klaagde dat ze niets in de tuin hadden staan, wel wij eten al meer dan een maand sla uit eigen tuin, de eerste aardappeltjes zijn gerooit en we hebben ook al mangetouts (sluimer-erwtjes)met verse wortels uit eigen tuin mogen proeven... ik heb eikebladsla, frisé maar ook rode sla... ik heb courgette's staan ( redelijk groot, prei, andijvie , selder spruitjes , witte kool, bloemkooltjes, ajuin, rode en witte... spinazie, patisons(lekker om op te vullen ) paprikaatjes...aarddappels... en dan alle soorten fruit, de kersen en de aardbeien zijn vollop aan het rijpen, de japanse wijnbes zal dit jaar toch nog wel fruit produceren de vijgeboom is haar vruchtjes kwijtgeraakt maar doet het anders schitterend, ook de nectarineboom doet het uitstekend... en volgende week moet ik dus al de tomaten ( en het zijn er ontzettend veel!beginnen aanbinden en dieven..Hetgeen Theo heeft met vissen heb ik dus met mijn groentenhofke.... lekker ontspannend bezig zijn.... en super fier dat mijn experimenten echt super geslaagd zijn, ik denk dat menig tuinder jaloers is op mijn eigen gekweekte tomatenplanten.... ze zijn zo prachtig dat ik het zonde vind om de overschot op de compostberg te smijten... ik zoek voor elke plant nog wel een plekske.. desnoods maak ik later zelf wel tomatenpuree met de mixer !!! omdat ik plek in de vriezer tekort kom, of dat iedereen verzadigt zal zijn.. van de tomaten, en we gebruiken zowiezo toch veel tomaten ... tomatensoep , bolognesesaus, witte boontjes in tomatensaus , champignon a la greque enzovoort... en 1X de antwerpse koks de echte tomaten hebben geproefd... zullen ze geen andere niet meer willen hahahaha............... gegarandeert succes !!! zeker weten !!!!!!! Terwijl Theo zijn hartje ophaalde met zijn wormkes en visstokken heb ik dus mijn interesse's qua koken kunnen bijwerken met een paar franse kookboeken van weleer, ( toen de franse dames nog tijd en geld hadden om te koken, en dan nog voor grote famillie's, dus dat is dus voor mij ook super -interresant. want het is minimum voor 6 tot 8 personen.... Sommige ingredienten ken ik niet en dat zal ik moeten opzoeken... of vervangen door iets dat meer gangbaar ( en beter te betalen zal zijn ) Als ik in Jussey in de intermarché ben ik ga naar de slagerij afdeling, zie ik soms de wonderbaarlijkste ingredienten staan.... maar ik denk dat ik vandaag iets heb begrepen door in die franse kookboeken te bladeren en sommige gerechten goed door te lezen.... Zo heb ik in de koele rekken van de intermarché al double grasse zien liggen voorverpakt uiteraard... ik dacht dus letterlijk vertaald dubbel vet... zoals bij ons zoete lies, of spekvet... maar nu ik sommige recepten heb gelezen denk ik dat het versneden maag en vette darmen zijn.... hetgeen bij ons vroeger ook wel werd verkocht, ( zeker de kanten van Gent en Oudenaarde)Maar zelfs toen ik nog piepjong was ( een jaar of 22) was dit al uitzonderlijk !!... Hier is dat dus de gewoonste zaak van de wereld !! Ook in een vorm gegoten van een dikke worst ... wordt dit verkocht.... T'ja, als je weet waarvoor die darmen ooit gebruikt zijn geweest en ze tijdens het klaarmaken daar ook nog een geur naar afgeven... moet je toch wel erg zeker zijn van de slagerij die ze verkoopt.... de dunne darm dat is dus gemeen goed , daar maakt iedere beenhouwer braadworst, salami, cervela en droge worsten van, ook boudins, witte en zwarte.... Dus als het effe kan,vertaalprogramma en kookboek op de schoot.... Sommige gerechten zijn denk ik ondanks hun eenvoud , en kleine kostprijs... om duimen en vingers af te likken.....