deze middag al warm gegeten, en ik heb dus bladkool klaargemaakt ( de eeuwige kool, zoals hij vroeger wel eens beschreven werd )
Het was dus echt héééééél lekker... ik vond het een beetje de smaak hebben van savooi-kool, en Theo dacht dan weer aan boerekool, in een gietijzeren kookpot ( type le creuset )spekjes uitbakken gesneden kool met aanhangend water derbij kieperen, een beetje peper en wat zout, ( niet te veel want het spek is al gezouten)met goed gesloten deksel op een héél zacht vuurtje ( dat kan dus met zulke kookpotten, eens ze hun warmte hebben opgeslagen, verbruik je bijna geen energie meer )een 20 minuten a half uurtje laten stoven.... daarna de in stukken gesneden aardappels erbij en nog een 20 minuten laten sudderen ( ik had er nog een kwakske water bij gedaan voor de zekerheid )... als de aardappels gaar zijn, ze met een stamper onder de kool mengen met extra kruidnoot ,( muskaatnoot ) wat melk en echte boter ) proeven eventueel bijzouten... smakelijk ... Theo denkt dat het ook lekker is met gelderse rookworst , en ik denk ook met een korteletje met soubissesaus ( klettersaus oftewel ajuinesaus )
P.S. bij het schoonmaken van de bladeren( goed aan de onderkant kijken voor insekten of hun eitjes..... ( bij ons is het echt bio... en we hebben het liefst geen extra vlees op ons bord )
Doordat ik de groenten gewoon met aanhangende spoelwater heb klaargemaaktwas er geen vitamine verlies, en dat hebben we toch nodig om met een goeie gezondheid de winter te lijf te gaan !!!
![](http://blogimages.seniorennet.be/zon_en_zweet_in_frankrijk/1449223-8258d185b4533f8804910eca52a45b30.jpg)
|