Een vergeten groente die terug in de lift zit !!! gekookt een beetje als bloemige gekookte patatten met een anijssmaakje, speciaal !! je moet het ook leren eten !
De aardappel is bij iedereen in al zijn vormen en soorten gekend, maar wie van jullie kookt wel eens met de aardpeer? Indien dat geen belletje doet rinkelen misschien ‘topinamboer’ wel, de andere naam waaronder we dit knolgewas in de winkel kunnen terugvinden. Vast staat in ieder geval dat de aardpeer een pak minder gekend is dan de aardappel. Een jammere zaak want met deze ‘vergeten groente’ kan er heerlijk gekookt worden. Zelf aardperen kweken, dat kan. In de siertuin kan je enkel in een goede zomer genieten van de mooie gele bloemen. In de moestuin is een oppervlakte van zo’n 2 m² in een vruchtbaar jaar al goed voor een jaaropbrengst van zo’n 10 kg. Let wel, net zoals pakweg munt of pompoen heeft de plant de neiging om te woekeren. Het oogsten van de aardpeer doe je trouwens na de eerste nachtvorst en kan een hele winter aangehouden worden. De aardpeer is net als de aardappel een veelzijdig knolgewas en kan gekookt of gestoomd worden. En ook in salades of soep komt de licht zoete, nootachtige smaak mooi tot zijn recht. Met de feestdagen in het vooruitzicht krijg je van ons het recept voor een crème van aardpeer. Nodig voor een lekkere crème: (voor 4 personen) 300 gr aardpeer, melk, peper, zout Hoe doe je dat?: Schil de aardperen en spoel deze onder stromend water. Zet de aardperen onder in melk, breng aan de kook, voeg een snuifje zout toe en laat gedurende 15 à 20 minuten koken. Giet de melk af (hou een beetje van het kookvocht apart) en pureer de aardperen. Omdat we een fijne crème zonder brokjes willen halen we de gemixte aardperen nog even door een fijne zeef. Dit lukt het best met de bolle kant van een lepel. Afkruiden met peper en zout en indien nodig een weinig kookvocht toevoegen naargelang de gewenste smeuïgheid. Deze crème van aardpeer past dankzij zijn licht zoete smaak perfect bij kort gebakken coquilles of een mooi stuk witte vis, maar valt ook geweldig te combineren met vederwild zoals duif, fazant of patrijs.
|