Ik had nog een rest van de bolognese saus in de ijskast en die ga ik deze middag gebruiken als pizza-baguette, maar dan alléén met een brood dat een andere vorm heeft.. het trekt op een schietspoel !! maar dan uiteraard groter !! en breder !!
Deze avond als voorgerechtje met ons bruisje bourek gevuld met een mengeling van puree met aardappeltjes kaas !!! heerlijk.... !!
Deze avond het poolse gerecht Bigos...
als je graag kookt, dan is het zo plezierig , om verschillende vreemde gerechten klaar te maken, en akkoord, ik heb zowiezo iets met tomaten !! en courgette's... bonen en erwten !!
Dus ik maak dikwijls iets dat meer op de italiaanse gerechten gaat gelijken dan .. bvb het franse!!
Die hebben uiteraard ook heerlijke gerechten, want de knapste bollebozen door de eeuwen heen in de keuken waren toch wel de franse koks !! ...
Veel van die gerechtjes, zijn gemakkelijk en niet duur en zelfs héél voedzaam !!
Ik denk dikwijls bedacht in bittere en donkere tijden, van armoe, oorlog ( revolutie) en misoogsten !!
bevoorbeeld de potage parmentier, is een franse aardappel-preisoep ( is een gerecht dat in vele franse streken bekend is )
en de voorhistorie van dit gerechtje is als volgt ;
Aardappels
Veel franse aardappelgerechten deragen de naam "Parmentier" Het is feitelijk aan de apotheker Antoine Augustin Parmentier te danken de de Fransen hun weerstand tegen dit voedme knolgewas uit de zuidamerikaanse andes hebben opogegeven. de aardappel rond 1570 in Europa geïntroduceerd, vond aanvankelijk weinig respons. Met name in Frankrijk verzette men zich ondanks hongersnoden teden de knollen en bleef men lange tijd de voorkeur geven aan brood als basisvoedsel.
Een groot tekort aan brood was een van de oorzaken van de onrust die uitmonde in de Franse revolutie van1789 .
Parmentier trad in 1772 in het krijt voor de aardappel als voedingsmiddel.
Hij adviseerde de Koning Lodewijk XVIook aardappels aan het hof te serveren , en uiteindelijk aan Parmentier te danken dat dit gewas tegenwoordig in Hrankrijk oneindig veel meer dan meelspijs is.
verrukkelijk voor-en hoofdgerechten zoals Gratin dauphinois, pommes de terre à la sarladaise en truffade leveren hiervoor het beste bewijs
een streekgerecht uit ile de france is een romige wortelsoep : Pogage Grécy
en een hele eenvoudige courgette soep uit de provence is dus Soupe de courgé , ( pompoensoep met prei )
Een gerechtje dat aandacht vraagt is le mourtaïrol ( safraansoep !!)
Crudités à la anchoïade ,( rauwkostschotel uit de provence met ansjovissaus )
De streekgerechtjes zijn eigenlijk altijd gemaakt met streekgebonden ingredïenten !! streken aan de zee of aan veel rivieren, zullen veel visbereidingen als specialiteit gemaakt zijn
hier in deze streek is dat uiteraard de wijngaardslakken!!Uit het Loiredal , champignons a la moutarde
Uit de franse comté soufflé au fromage
en uit de borugondische streek Flan bourguignon ..
ik kan zo nog meters aan mekaar tokkelen, want het is echt iets dat ik met hart en ziel graag doe !!
en soms heb ik de grote luxe om eens in een hele goeie kok zijn potten te mogen kijken ( en proeven )
Uiteraard vind ik niet echt alles even lekker !!.. Ik kan niet altijd mijn verstand op nul zetten... ik heb geen moeite met wijngaardslakken maar andere glibberige toestanden...; vind ik maar niets !!
fois gras ( is volgens mij een hele zieke lever )
kikkerbillen, lustte ik enorm graag.... ( zeker die grote dikke met veel look Hmmm.... )MAAR!!!!.. ik heb reportage's gezien hoe die kikkers echt afgeslacht worden... en ook hoe de eenden zwaar mishandelt worden en geforceerd gevoerd !! wel van toen af !! moet ik zeker en vast geen van deze twee zaken nog hebben op mijn boodschappenlijstje.
Ik ben absoluut geen vegetarïer, want ik kan een lekker stuk vlees zeker waarderen, en zal altijd trachten om vlees te kopen ( zelfs eitjes ) van dieren die een goed leven hebben geleid, maar ik ben geen konijn, en kan niet leven op wat sla alléén !!
Zo:" I rest my case !"
|