Inhoud blog
  • de zon is gelukkig weer al van de partij
  • Het zijn momenteel hele drukke tijden !
  • 1 april en het is buiten heel donker om dik 10 uur
  • Belgische lozer als terrorist
  • De Belgische huurwet is niet meer van de poes !
    Zoeken in blog

    Foto
    Nieuws VTM
    Zoeken met Google


    zon _en_zweet_in_frankrijk
    als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden
    De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
    03-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen zever in pakskes !!

    Zo ga je in je relatie om met 'hooggevoeligheid'

    relatiecoach
    Ilse Reynders
    Ilse Reynders
    Eén op drie koppels zou kampen met hooggevoeligheid in de relatie. Relatiedeskundige Ilse Reynders van Altero legt uit hoe het komt dat er daardoor conflicten kunnen ontstaan. En wat er gebeurt er als de ene persoon alles hyper sensitief aanvoelt en de ander niet. Ze legt ook uit wat hooggevoelige mensen ervaren en wat er eigenlijk aan de hand is. Maar zijn we niet allemaal gevoelige zielen?

    Niet voor 'gevoelige zielen'?

    'Gevoelig zijn' is een term die vele ladingen dekt: je zegt het over iemand die snel medelijden heeft met een ander, over een persoon die niemand wil kwetsen, die snel bang is of verdrietig, die niet tegen gewelddadige films kan of horror, iemand die snel aangedaan is door een verhaal of vlug een traantje laat...

    'Gevoelig zijn' kan ook betrekking hebben op lichamelijke reacties, zoals een fysieke reactie op medicijnen, geluiden, straling, licht, …

    De een is al gevoeliger dan de ander

    We zijn niet allemaal even gevoelig. Alhoewel we op persoonlijk vlak wel allemaal door soortgelijke zaken geraakt worden als liefde ervaren, goedgezinde mensen of verwijten krijgen, Hooggevoeligheid is nog een ander paar mouwen.

    Wat is hooggevoeligheid ?

    Iemand die hooggevoelig is, is veel gevoeliger voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hoog sensitieve mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel. Zij nemen subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, zijn gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz... M.a.w. ze "voelen" beter.

    Hoog sensitieve mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel. Zij nemen subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen.

    Wanneer spreken we over hooggevoeligheid?

    Hooggevoelige of 'overgevoelige' mensen zijn dus erg gevoelig voor alle lawaai en prikkels van buitenaf en (vaak ook ) zonder het te weten, gevoelig voor de energieën, vooral de negatieve, en pijnen van anderen.

    Omdat je je gevoel niet kan 'uit zetten' raken hooggevoelige mensen overspoeld door de overvloed aan indrukken. Daardoor komt hooggevoeligheid steeds vaker aan bod bij de dokter.

    Mensen klagen over onverklaarbare vermoeidheid, spanning, overspoeld worden enz. Ze kunnen het lawaai en het jachtige tempo van onze samenleving slecht verdragen. Ze hebben last van psychosomatische klachten en slapeloosheid. Continu meedoen met de rest, is een hele opgave.

    Vaak last van overprikkeling in grote groepen

    Bijna alle hooggevoelige mensen hebben last van grote groepen of situaties waarin veel prikkels tegelijk op hen afkomenBijna alle hooggevoelige mensen hebben last van grote groepen of situaties waarin veel prikkels tegelijk op hen afkomen. Dan worden ze helemaal overspoeld door allerlei prikkels: geluiden, beelden, geuren, sferen, … maar ook door gedachten en gevoelens. Ze vermijden dan ook vaak winkelcentra, grote feesten of popfestivals omdat ze hiervan snel overprikkeld geraken. Zelfs naar de cinema gaan kan teveel zijn van het goede.

    Hoe jonger, hoe gevoeliger

    Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds vaker te maken hebben met hooggevoeligheid en serieuze last ervaren van de drukte die op hen af komt of de negatieve emoties van anderen. Die hooggevoelige kinderen worden dan gezien als lastig of stout. Maar de oorzaak van het fenomeen ligt buiten het kind, dat niet weet hoe het moet omgaan met wat het aanvoelt. Door als kind vaak slecht begrepen te worden in je hooggevoeligheid kan je opgroeien met een negatief zelfbeeld en/of minderwaardigheidsgevoelens.

    "Ik loop leeg als mijn man thuiskomt"

    Een (hooggevoelige) vrouw van een 43 vertelde me eens dat ze elke keer doodmoe wordt als haar echtgenoot thuiskomt. Zodra de deur opengaat, heeft ze het gevoel dat al haar energie weg is. Nochtans kijkt ze uit naar momenten met haar man, die haar voldoende complimentjes maakt en lief is voor haar.

    Haar man werkt erg hard, heeft een erg stresserende baan. Er vindt inderdaad een energieoverdracht plaats zodra beide personen bij elkaar in de buurt komen.

    Energie kan je bij iemand weghalen...

    Positieve energie krijg je van iemand die opgewekt is, negatieve energie neem je over van iemand die gespannen is, moe, ziek, verdrietig of depressiefBij de energie-uitwisseling tussen twee personen zijn er twee facetten: iemand geeft energie en iemand neemt energie. Het kan gaan over positieve of over negatieve energie.

    Positieve energie krijg je van iemand die opgewekt is, negatieve energie neem je over van iemand die gespannen is, moe, ziek, verdrietig of depressief. Als je zelf voldoende energie hebt, merk je soms niet dat anderen bij jou energie komen weghalen.

    Gelukkig zijn er positieve kanten aan hooggevoeligheid

    Maar laten we eens kijken welke de positieve kanten zijn van gevoelige mensen: Ze houden van rust en vrede, ze verlangen ernaar in harmonie met hun medemensen te leven. Ze zijn gevoelig voor schoonheid, met name die van de natuur, ze verwerken vele dingen op een dieper niveau dan een doorsnee persoon, zijn empathisch en hebben een rijke fantasie. Ze worden vaak opgezocht door de omgeving in geval van problemen.

    Hoe kan je omgaan met je eigen hooggevoeligheid?

    Wie zelf hooggevoelig is moet zichzelf beschermen en zien zijn energiehuishouding in balans te houden. 3 tips:

    1. Zorg goed voor jezelf!
      We leven vaak op automatische piloot, waardoor we niet meer de tijd nemen om even stil te staan. Toch is het belangrijk om tijd en ruimte te maken om te kijken wat we zelf nodig hebben om ons goed te voelen en te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Voldoende rust en ontspanning zijn dus in elk geval belangrijk: voldoende nachtrust, wandelen, de natuur opzoeken, meditatie, sport,...
    2. Zorg voor voldoende structuur in je leven.
      Een zekere “voorspelbaarheid” en routine helpt om overprikkeling tegen te gaan. Door regelmaat in je leven te creëren vermijd je een deel onvoorziene situaties wat de stress die dat met zich meebrengt vermindert. Uiteraard wordt je in het leven ook voortdurend geconfronteerd met nieuwe situaties. Maar indien deze zich voordoen tegen een achtergrond van rust en regelmaat zijn ze makkelijker te hanteren.
    3. anvaard je hooggevoeligheid.
      Door te accepteren dat dit een wezenlijk deel is van je karakter kan je er ook rekening mee houden en zorg dragen voor je welzijn.

    Hooggevoeligheid in een relatie

    Volgens onderzoek van Elaine Aron speelt hooggevoeligheid in één op de drie relaties. De verschillen in gevoeligheid kunnen een bron van conflicten zijn in deze relaties. Er kan bijvoorbeeld discussie ontstaan over de invulling van vakanties, of de radio of TV al dan niet mag aanstaan en hoe luid, hoe "druk" de sociale activiteiten in een weekend mogen zijn, hoe laat men naar huis gaat van een feestje,...

    Begrijp wat hooggevoeligheid is en accepteer de ander

    Als partners elkaar blijven verwijten of elkaar willen veranderen, is dit nefast voor de relatieHet is belangrijk dat je als partners met deze verschillen in gevoeligheid op net dezelfde manier omgaat als met andere verschillen in de relatie. Indien je beide accepteert en respecteert dat je hierin verschilt, kunnen jullie elkaar hierin de ruimte geven die nodig is.

    Als gevoeligheid door één van de partners als zwakte wordt gezien, is er vaak weinig begrip voor deze verschillen. Als partners elkaar blijven verwijten of elkaar willen veranderen, is dit nefast voor de relatie. Een goed begrip van wat hooggevoeligheid is kan hierbij dan ook helpend zijn.

    Hooggevoelige mensen houden niet van conflicten...

    Leven met verschillen betekent ook dat er regelmatig conflicten ontstaan. Dit is normaal in een gezonde relatie. Hooggevoelige mensen houden niet van conflicten omdat dit voor overprikkeling zorgt. Maar onopgeloste conflicten blijven natuurlijk ook een bron van spanning. Het is dus belangrijk onenigheden toch op een constructieve manier ter sprake te brengen.

    Zeg wat je voelt

    Communicatie is hoe dan ook een belangrijke factor voor een goede relatie. Zeggen wat je voelt, wat je noden en behoeften zijn kan leiden tot wederzijds begrip en het maken van goede afspraken. Geef daarbij aan wat je grenzen zijn en durf ook voldoende tijd te nemen voor jezelf.

    Hooggevoeligheid en relaties: het geeft ook voordelen

    Als in een relatie één iemand hooggevoelig is en de ander niet, kunnen jullie elkaar aanvullen. Je kan leren van elkaars sterke kanten en dat is verrijkend voor de relatie. De gevoelige partner kan op een veilige basis, met steun van de partner, de eigen grenzen wat verleggen en kan op vlak van empathie heel wat te bieden hebben aan de andere partner. De onderlinge gesprekken en het emotionele leven kennen vaak, net omwille van de gevoeligheid, een grotere diepgang en intensiteit.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



    Het wel en wee !!!! wordt een droom werkelijkheid, of een nachtmerrie
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    josine
    blog.seniorennet.be/josine
    Gastenboek
  • Hallo Myriam
  • We missen jullie op het Tuinadviesforum
  • Een mooi begin voor augustus
  • Hallo
  • Groeten uit Knokke-Heist

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!