Hier en daar heb ik ook wat wetenswaardigheden opgeduikeld, of ze op echte waarheid berusten, laat ik in het midden, het is meestal door de ogen van mensen uit de buurlanden bekeken !
Alé vooruit met de geit hier gaan we( ik ben doodmoe, maar belofte maakt schuld)
Guyenne Gascogne Bearn
In Gascogne en Guyenne maakt men veel lekkernijken op basis van pruimen en walnoten...
Het is ook onmogelijk om aan ware gastsromnomie te denken , en daarbij niet aan de grote Bordeaux-wijnen.
Behalve de grote aristokraten kent Bordeaux echter ook zeeer veel kleine wijnen en deze worden van oudsher gedronken bij de regionale gerechten, van deze streek, Boj de portugaises, de goedkope, alledaagse oesters uit het bASSIN VAN ARCHACON drinkt men een eenvoudige entre deux Mers of een witte Graves.
Poule au pot
of Henri IV nu wel of niet gezegd heeft dat hij wilde dat al zijn onderdanen op zondag poule au pot zouden eten( daar hebben we het raden naar , het is mischien een legende.... ) ,maar dit gerecht is onverbrekelijk verbonden met de Frankrijks beste Koning. Het is een stevige schotel, en verukkelijk. Laat het rundsvlees niet weg , het hoort erbij
Voor 8 personen
1 flinke kip
zout vers gemalen+ zwarte peper
1 flinke kool
8 aardappelen
Vulling
200 gram rauwe ( Bayonne ) ham
200 gram kalfsvlees in stukjes gesneden
200 gram doorregen varkensvlees gehakt, dus gewoon gehakt
3 fijngemaakte kippelevers
50 gram boter
en twee grote uien fijngehakt
2teentjes look ( fijngehakt)
300 gram broodkruim
room, 3 eetlepels armagnac of cognac
zout
vers gemalen zwarte peper
nootmuskaat
kanel
kruidnagel
1 eierdooier
Voor de bouilion
250gram afsnijdsels van de kip
1 mergpijp
500 gram rundssoepvlees
3 drie wortels
1grote ui met drie kruidnagels
1 raapje of een plak koolraap
1 stengel bleekselderij
Bereiding
wrijf de kip van binnen in met zout en peper.Vermeng de verschillende fijngehakte vleessoorten in een kom .
Fruit in boter de ui en de knoflook en laat dit onder een deksel zacht worden , en voeg dit ( afgekoeld) aan het gehakte vlees , week het broodkruim in room en voeg dit toe met zout, peper en de specerijen aan het vlees vul de kip met de helft van dit mengsel
Leg alle ingsredïenten voor de boullion in een flinke soeppan , voeg er ruim drie liter water aan toe en breng aan de kook
Leg de kip erbij en breng het geheel opnieuw aan de kook , en laat dan alles net tegen het koken aan ongeveer drie uur pruttelen
Blaceer de kool 10 minuten snijd de grootste bladeren weg , spoeld die af onder de koude kraan en leg op elk blad een lepel vulling , rol het op en bind het vast en snijd de rest van de kool in vieren. Als de 2,5 gesuddert heeft komen de aardappelen in de pan , en na nog een kwartier de kool en de gevulde rolletjes.. Zachtjes laten doorkoken tot de aardappelen en de kool gaar zijn Neem de kip het vlees , de aardappelen, de koolrollentjes en de kool uit de boullion en zeef deze , Houd hem warm , geef als eerste gand de Boullion met brood , als hoofdgerecht de kip met het vlees , de aardappelen en de groenten en serveer er mosterd, grof zout en augurken bij .... een zeer oud..maar super lekker gerecht, (waar wij geluksvogels al van mogen smullen hebben !!.... echt waar het was superbe !!)
|