De verse appeltaart staat af te koelen op het taartenrek.... en nu kan ik eventjes bekomen om dan straks een lekker gerechtje in mekaar te flanzen voor deze avond.... varkensreepjes met heel veel groenten gewokt met de nodige lekkere kruidjes !!..... we kijken er al naar uit...op mijn verlanglijstje staat ook nog volgend receptje
Ik heb het geluk gehad , om dat te mogen proeven... bij franse vrienden.... Theo had dus een hele lekkere biefstuk... want die lust niets van vis !...
Salade de crosnes en mosselen... crosnes dat is dus japanse andoorn,
deze vreemdsoortige gevormde maar bijzonders smakelijke knolletjes zijn knolletjes die een lengte hebben van vijf tot zeven cm en een breeddte van 1 tot 2 cm... en lijken qua vorm nog het meeste op een gedraaide schelp of op fusilli-pasta.
de plant zou volens mijn opzoeking afkomstig zijn uit het nooden van china en Japan, en werd pas in het midden van de 19 eeuw in frankrijk geïntroduceerd, waar hij vervolgens werd ontwikkeld en gekweekt. De bollen worden vanwege hun delicate smaak eeer gewaardeerd..hier kennen ze die als crosnes.. en mijn spreekt het uit als "cröne"naar het dorp in het Ile de France waar zij het eerst werden gekweekt.
Klasieke recepten op de OOsterse wijze bereid , maken vaak gebruik van de janpanse andoorn , die rauw en gerapspt in salades , roergebakken in groenteschotels of apart bij vlees kan worden geserveerd, het gewas is hier moeilijk verkrijgbaar maar kan worden opgekweekt uit bollen die in een goeie zaadhandel wordt verkocht...
Als je deze groenten niet vind ,kan je in bepaalde recepten deze vervangen door schorseneren... en zodoende ... zal dit gerechte eerstdaags op mijn bordje liggen
|