Nieuws Er is weer van alles aan de hand in de food industry. Wij maakten een overzicht van het laatste nieuws rondom alles wat met eten te maken heeft. Vanaf nu kun je op Smulweb Blog regelmatig een overzicht verwachten van alle laatste nieuwtjes rondom eten! 1. Vlees op lijst ‘kankerverwekkende stoffen’ De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bewerkt (rood) vlees toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen. Industrieel bewerkte vleessoorten zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees komen op dezelfde zwarte lijst als asbest, alcohol en sigaretten. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met de ziekte even sterk is. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan de ziekte doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar. 2. Supermarkten draaien miljoenen euro’s meer omzet door baktrend Supermarkten hebben de afgelopen jaren de verkoop van bakproducten en ingrediënten voor desserts zien stijgen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau IRI Nederland. “Dit jaar ligt de verkoop tot nu toe op 184 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2011 heb je het over 159 miljoen”, zegt Sjanny van Beekveld van IRI tegen de NOS. Dit is een groei van bijna 16 procent. 3. Schadelijke olieresten in pasta’s en rijst door hergebruikte verpakking Eten dat in gerecyclede verpakkingen zit, kan mogelijk schadelijke stoffen bevatten. Het gaat voornamelijk om pasta’s, rijst, hagelslag en cornflakes. Daar waarschuwt Foodwatch voor na eigen onderzoek. In 43 procent van de 120 geteste producten kan dit het geval zijn. In het papier zitten schadelijke minerale olieresten, MOAH genoemd en die vormen een belangrijke bron van de besmetting. MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend en mutageen (een chemische stof die het DNA beschadigd) te zijn.
|