Door een personeelslid van een zorgtehuis samengesteld... het zijn oudere recepten van de mensen die daar verblijven,het was de bedoeling om dit niet verloren te laten gaan als oudere mensen weg vallen....
Theo zijn lievelingskost is(was)bruine bonen met rauwe ajuin , uitgebakken spek en pickels !... dit recept gaat de richting uit van Theo zijn lievelingsmaal ( althans d'as van voor mijn tijdrekening )
Het is een recept van KEES Krugten...
en heet Captains dinner
je hebt voor vier personen , 2 grote potten bruine bonen of kapucijners nodig,
800 gram magere speklapjes ,
1 kilo gekookte aardappels
400gram uien
potje zoutzure augurken,
potje zilveruitjes
potje piccallilly
boter
1 prei
1 groene paprika
kropsla
en een halve theelepel gemalen chilipoeder
bak de speklapjes uit... de bruine bonen of kapucijners op een laag vuurtje opwarmen in een ruime pan... maar niet laten koken,
snij de ui in ringen , hierbij de paprika , chilipeper en prei toevoegen
Als de speklapjes knapperig zijn op een keukenpapier laten uitlekken ... gebruik het spekvet om de ui glazig te bakken , daarna in een schaal deponeren, , zilveruitjes , augurken en picalilly in apparte schaaltjes doen, kropslauit mekaar halen, giet de bruine bonen af en doe ze in een schaal , hetzelfde met de ( gekokote aardappels , en leg de speklapjes op een bord en dien alles op
Deze maaltijd laat zich goed vergezellen van een frisse pint of een kruidige wijn... je kan ook in de plaats van spoek sausissen gebruiken of gezouten vlees....verwarm de peulvruchten in eigen nat... maar eerst onder de kraan afspoelen....ikzelf ... spoel de bonen altijd af en warm ze op in vers water met een boullionblokje... dan is de "dozensmaak" weg... omdat dit recept gecopïeerd is , wou ik het er opzetten zoals het origineel in het boek staat..... ere wie ere toekompt
|