eentje met een passend aardewerken deksel... om een eeuwen oud frans recept in klaar te maken.... vroeger ( en mischien zelfs nu nog... bij de oudere boere mensen.... en zeker op het italiaanse platte land wordt dat nog gebruikt ) je kiepert er een kilo of zo gemengd vlees in, voor wie graag schaap of lams lust, een stuk schouder van dat wollig beestje, een hammeschijf of een hammetje van een varken, een stuk rundsvlees..; en dan de nodige groenten zoals wortel, prei , ajuin selder , spruitjes, pastinaak etc.... een bouquet marmit... een liter of twee water , peper en zout.... het deksel erop... maar dan is het nog niet gedaan hé !.. dan maak je een solid deegje ( zonder gist.... ) het moet eigenlijk dienst doen als stopverf.... je kan natuurlijk dat deeg kruiden.. zodat het ook nog eetbaar is achteraf!... en dat deeg prop je tegen het deksel en de pot... zodat die eigenlijk hermetisch afgesloten is... dan werd gans dat geval aan de rand van de open haard gezet... juist buiten het bereik van de vlammen , in een laag gloeiende houtskool... het kreeg allemaal den tijd om lekker te garen..... want er kan eigenlijk niets uit diene pot ontsnappen ( jawel als je goed kijkt , zie je een inie , minie klein gaatje .. dat zal zijn om de zaak niet te laten ontploffen als er teveel damp ontstaan is ....) en dan als je dan uren verder... aan tafel gaat heerlijk een soort van maaltijdsoep.... hutsepot op zijn frans !!... ik denk om duimen en vingers af te likken, ik ga daar zeker en vast mijn eigen versie eens mee maken.... niet op de rand van de open haard ( die hebben we NOG niet, maar dat komt)dus moet het in de oven gebeuren...Ik heb ergens een boek waar dat allemaal instaat, en als ik me niet vergis zelfs in het vlaams geschreven !
We waren uitgenodigd om te blijven eten... het zag er allemaal om ter lekkerder uit.... maar ik had zelf alles al voorbereid om nasi met kip a la Ebly te maken... het zou eeuwig zonde zijn..... om dat te laten verpieteren !.... als ik er aan denk maak ik straks foto's van mijn allerlaatste aanwinst... onze nasi !Bij ons is kip eigenlijk altijd een zeer voordelige maaltijd... want ik maak daar zeker twee a drie keer iets lekkers mee klaar... en niets van justekes om gene honger meer te hebben maar je kan echt je buikske goed vullen !
|