de 2 kg's gekookte mosseltjes zijn uit de schelpen geraakt, en zijn ze opgelegd!! ik trek ze vacuum en toch nog in de ijskast.... want ik vind het recept dat ik ooit van een hele oude kokkin heb gekregen die gediend heeft ( want zo noemen ze dat) in een kasteel in de west-vlaanders ( regio Brugge-Damme)..
Toen ik nog studente was, ging ik voor deze oude dame boodschappen doen... en hielp haar een beetje bij klusjes die niet zo goed meer konden voor haar zelf, ik vond deze dame zo lief en ik vond het bij haar zo gezellig dat ze voor mij een beetje een surogaat moeder was geworden... als beloning kreeg ik dan een lekker bakske koffie ( of meer ) die ze ook op de oude manier nog klaar maakte, met een snuifje zout, en af en toe een snuifje cacao der in !
ze vertelde dan van haar werkgevers, allemaal echte graven en baronnen, schatrijk geworden op de armen hunne rug !! en sommige madammes waren dus echte serpenten !! .. zoons die menig dienstmeisjes zwanger maakten, en het arme schaap de straat op werd gesmeten !! Dat de jachthonden van deze mensen beter eten kregen dan het personeel, die soms het eten weg namen van deze beesten afin !! , de goeie ouwe tijd, was maar voor sommige zo !!
Maar ook heb ik van haar veel kunnen leren .. door haar verhalen... en sommige recepten op te schrijven, en hier en daar heb ik het aangepast naar onze tijd, of naar mijn persoonlijke smaak !!
en zo is het recept van mijn mosseltjes in het zuur geboren.
Dit heeft de kokkin zelf bedacht, vroeger waren mossels trouwens arme mensen eten.... en soms konden ze die dan héél goedkoop kopen, maar niemand lust dus 14 dagen na mekaar mossels , trouwens toen was de bewaarmethode's nog niet zoals nu ( en mosselen zijn zowiezo, delicaat ) dus werden ze opgelegd !!
Ik heb er dan later nog een eigen fantasietje aan gegeven en ben echt blij ... want ik kan het niet dikwijls maken!! omdat de vis in deze contraien vreselijk duur is !! dus idem voor mosselen en garnaaltjes ( grijze) en nu had ik dus een buitenkansje en heb daar dankbaar gebruik van gemaakt !
Met dit receptje, gaat er zelfs niets van de saus verloren je kan er gewoon je boterham in soppen... en ook bij vers gesneden frietjes is dit echt iets om duimen en vingers af te likken ..
Het is eigenlijk meer een mosselslaatje, maar dan eentje waar je absoluut niet dikker van wordt... want er komt geen vet aan te pas !!
|