Het is eigenlijk maar een zenuw-kuch geworden, en ik maak me sterk dat ik volledig rokershoest vrij zal zijn, binnen afzienbare tijd !!... De gemberthee is daar verantwoordelijk voor, en we ondervinden alle twee nog andere verbeteringen !!;... Ik heb gezien dat de meeste honing ... van een respectabele origine, hier minder kost dan in Belgie....hier heb je wel zoveel keuze niet... dat is natuurlijk niet erg, dehoning zal van lokale imkers zijn... en het scheelt algauw een euro of drie op een kilopot ....
ik heb gisteren met de Bernina wat werkbroeken van Theo hersteld, sommigen zijn echt aan het eind van hun latijn.... maar door de stiksels en lappen worden de broeken natuurlijk met den dag hipper !! ... ik vind het best wel wat hebben !!
De kachel is nu zo danig afgesteld dat het boven zelfs al een beetje te warm wordt ( warmte stijgt immers ) en dat allemaal met drie kwart van een zak pellets ! voor meer dan 320 kubiebe meters te verwamen.. het heeft een tijdje geduurd , en het heeft wat tijd gekost om met de parameters ... de haarfijne afstelling te krijgen tot wat die nu is.... en daar komt dan nog eens bij dat het kachelruitje na een ganse dag, te branden ( en eergisteren dus 24/24 om het verbruik eens te bestuderen) bijna niets is aangeslagen van het roet,
Hetgeen in het begin wel was, tegen dat we s'avonds gingen slapen was de ruit redelijk aangeslagen met roet !!... maar .... geduld is een prachtig iets, we zijn wel wat tijd kwijt met het verbouwen ...maar uiteindelijk .... hebben we nu dus een kachel die tot in de puntjes is afgesteld en een habbekratjse verbruikt... we gebruiken momenteel de goedkoopste pellets van 2 euro en een klein kletske, dus luttele centiemen na de comma.... Ondertussen heb ik nog een adres gevonden in belgie, rechtstreeks van fabriek naar verbruiker, en dat is in Wallonie, die dezelfde prijzen handhaven... maar mischien een andere kwaliteit bieden...
We hebben om te proberen van hier uit de buurt een paar zakken gekocht die in promotie stonden aan vier euro voor een zak van 15 kilo... dus eigenlijk feitelijk het dubbele qua prijs, en eerlijkheidshalve, moet ik erbij zeggen, dat die iets meer warmte gaven, het kachelruitje vuiler werd en afgaande op de prijs, het dat allemaal niet waard is om meer te betalen !!.... tenslotte een dubbele prijs zou een dubbele warmte moeten geven, en dat was zeker het geval niet !!....
De bigos was dus lekker, ik heb dus verschillende potten gevuld voor de provisiekast... gelabeld en al ( weet je wat ik daarvoor gebruik?.... gewone witte schilderstape, waar ik dus de inhoud en de datum op schrijf)
er schiet nog veel over dus dat maken we vandaag soldaat... nadeel, het is blijkbaar licht verteerbaar want binnen de paar uur begint mijnen beer alweer te grommelen, ondanks de worst en het gerookt spek dat in het recept verwerkt is !!.....
Ik heb ook een prachtig middeltje om kachelruitjes fonkeld nieuw te maken ( in ons geval te houden) ....en ben daar super blij mee.... als ik bij mensen op bezoek ga, dan zie ik het verschil van die ruitjes.... bij mij en bij hun.... als de kachel al een poosje in gebruik is , is het net of er komt een nevelige schijn op die ruitjes.... wel met mijn middel krijg je dat niet voor !!!
Zo ik ga de kachel een aai over haar bolleke geven... dus aanzetten en koffie maken !!....
|