en ben ik dus al in de weer..... het was gisteren redelijk druk met alles wat met eten te maken had...
eerst en vooral de diepvriezer leeg maken.. in bakken, tassen dozen enzovoort...want in de tweede grote vriezer was er eigenlijk niet veel plaats...
na een uur of twee... was de zaak helemaal ijsvrij gemaakt en konden we dus terug inladen.... alles netjes gesorteerd in bakken en zakken, fruit bij fruit ( voor confituur, maar ook voor de fruitvlaaien... want de limburgse vlaaien zelfgemaakt zijn ook niet te versmaden... ) dan de enorme kip al voorbereid want die moest uren bakken omdat die zo groot was.... we hebben er eerst en vooral het borstvlees van verbruikt ( niet echt mijn ding, zelfs niet van zo een zwartpoot kip... veel te droog en bijna smaakeloos)... en dan op verzoek.... een lekkere fruittaart gebakken met bladerdeeg.... verse banketbakkerroom en fruit.....het was aanpakken geblazen, want het gaat in volgende reeks van werkjes..... als je alles vers wil ... de oven voorverwarmen.... bladerdeeg uitrollen en vorm bekleden... ( terug in de koelkast tot de oven op temperatuur is...ondertussen de eierdooiers met de suiker kloppen tot die wit is geworden en zoals een licht deegje... dan vier soeplepels gezeefde bloem, of maismeel toevoegen en nog eens mengen.... melk koken met een vanillepeul.... als dat kookt de melk bij het eier-suikermengsel gieten en roeren terug in de kookpot van de melk gieten en zachtjes tot aan het kookpunt brengen ( goed roeren natuurlijk ,dat het niet aanbrand) laten indikken ( op een zacht vuurtje, zodat het eigenlijk niet meer kookt)... dan laten afkoelen af en toe roeren tegen vel vorming of huishoudfolie over de creme leggen... is ook een mogelijkheid.... ondertussen heb je dus de vormen in de oven gezet voor een dikke 20 minuten.... ( blind bakken , dus een papier op het deeg en met bakparels, droge bonen of erwten bakken zodat de bodem niet omhoog komt tijdens het bakproces !
De zaak laten afkoelen... de afgekoelde créme pattisière.. er gul opsmeren... met vruchtjes ( aardbeien frambozen, druiven zonder pit.... bosbessen ( wij hebben zelf een struikje bosbessen en die hing dit jaar propvol )dus alle kleine zachte vruchtjes kunnen gebruikt worden... je kan als verandering het deeg minder lang voorbakken vullen met de banketbakkerroom en vruchten die iets harder van structuur zijn... en dan verder afbakken maar dat is dan een heel andere smaak.... ieder zijne meug natuurlijk....
De zelfgemaakte créme pattisière , banketbakkersroom dus.... is vele minder geel dan die , die je kan kopen in pakskes en poeierkes..... d'as heel normaal... de kleur van eierdooiers is dus een natuurlijk geel.... en voor mij moet dat niet echt extra geel zijn....
In Turkije is de kaas (broodbeleg) ook gewoon wit zoals de melk..... wij staan daar niet echt bij stil, maar kaas is eigenlijk wit... als je geen kleurstoffen toevoegt !
|