Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    08-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een besluit: decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
                 Een besluit, decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Boom en bloemenkwekers dienden 10% van hun bedrijf aan de groenten teelt te besteden.Graperken van meer dan 30 are moesten voor 80%met groenten worden bezaaid.De volgende jaren nam de overheid nog op regelmatige besluiten ter uitbreiding van de groenten cultuur.
    Dit alles leverde echter niet de verhoopte resultaat op
    BZ. blz.6-7
    en 7-6-1940.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    08-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voorlopige regeling der prijzen voor vis.
    16 Maart 1941.
    Image PreviewImage PreviewImage PreviewImage Preview

                         Voorlopige regeling der prijzen voor vis.

    Sinds een paar weken ligt de visserij stil langs de kust.
    Men zal zich herinneren dat dit stilliggen veroorzaakt werd door het feit ,dat geen vredelievende regeling getroffen worden ,inzake aanvoer  en de verkoopprijzen der vis.
    Een definitieve beslissing werd nog steeds niet getroffen,hoewel de zaak met de meeste bereidwilligheid onderzocht wordt door de Belgische overheden en de Duitse overheden.
    In afwachting van een hervatting der visvangst,werd echter reeds een voorlopige prijzentabel opgemaakt,die we hier laten volgen.
    Max.prijzen voor schollen:
    15 tot 18cm.  7fr.het kg.
    18 tot 20cm .   10fr het kg.
    23cm en groter14fr het kg.

    Max.prijzen voor pladijs:
    Drie stuks en meer:14 fr.het kg.
    Twee stuks en minder 16fr het kg.

    Bot,10 fr.het kg                      Sprot(grote)9fr.het kg.
    Knorhaan.6fr.het kg,               sprot(kleine) 4à5 fr.het kg.
    Haring 10fr.het kg.                 
    Halvermannen en katroggen:tot 1.5 kg per stuk en meer,9fr.
    Max.prijs tongen van 75 gr..tot 110 gr..perstuk 15fr. het kg.
                   tongen van 110gr tot 150gr perstuk ,28fr het kg.
                   tongen van 150 tot 300 gr perstuk 40 fr en meer.

    Max.Prijs Tarbot en griet tot 1.5kg per stuk 20fr
                                              1.5kg tot 3.350kg per stuk 30 fr.
                                                en meer  50fr.
    Prijs garnaal: gekookte garnaal,      10fr.per kg.
                        rauwe garnaal            6 fr.het kg.
    Bestaande prijsregeling werd getroffen met instemming van de hoofdgroeppering,visserij.
    Naar verluid zouden de volgende regeling zijn getroffen voor de hervatting van dez visserij.Er zou nog slechts uitgevaren worden van Nieuwpoort en Blankenberghe.
    De vissers van De Panne,Oostende ,Zeebrugge en Heist zouden hun schepen overbrengen naar een der twee genoemde havens.Er zou een dergelijke bescherming kunnen verleend worden aan de boten,die dan ook waarschijnlijjk verder de zee zouden bevaren.
    Wat een hoofd vereiste is voor het aanbrengen van grotere visvangsten.
    In vakkringen is men van oordeel,dat deze week een definitieve regeling zal worden getroffen.

           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image



    08-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naar een normale Vleesbevoorrading.

    15 Maart1941      .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                                 Naar een normale Vleesbevoorrading.
    In aansluiting met wat we de dag tevoren mede deelden,over de nieuwe regeling van de vleesvooorziening,vernemen we nog dat in het rondschrijven ,dat de voorzitter van het hoofdgroepering<< Vee,Vlees,en bijprodukten<< gezonden heeft aan de burgermeesters der gemeenten, die hiervoor in aanmerking komen,medegedeeld wordt hoeveel stuks vee van ten minste 350kg.levend gewicht ,de betrokken gemeente moet aanvoeren op een daartoe aangewezen markt.
    Indien aan het verzoek om vrijwillige levering niet wordt voldaan, zal overgegaan worden tot opvordering.Het te weinig geleverde vee zal dan de volgende weken moeten worden bijgeleverd.
    Ter vervanging van het rundsvee en ook ander dieren geleverd mogen worden.
    Als norm geldt,dat een stuks rundsvee gelijkgesteld wordt met 300kg<;varkens levend,300kg kalveren levend of 400kg schapen levend gewicht.
    Ten einde het toezicht mogelijk te maken,dient de burgermeester er voor te zorgen,dat elk stuks vee bij vertrek uit zijn gemeente met bepaalde letters wordt gekenmerkt.
    Bij verkoop op de hoeve moet de veehandelaar een koopbewijs verstrekt worden aan de eigenaar;Wordt  het dier door den eigenaar zelf op de markt gebracht ,dan zal deze een ontvangst bewijs ontvangen van de commissaris
    De betrokken veehouders moeten zich ten laatste 24 uur na de markt aanmelden ten gemeentehuis met de koop of ontvangstbewijs

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naar eenredelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
    14 Maart 1941.         Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Naar een redelijke vleesbevoorrading voor iedereen.


    Hoe zal er vlees op de markt worden gebracht.?

    De diensten van << vlees,vee en bijprodukten<< hebben in de overgang een periode van 10 Februari tot 2 Maart flink gewerkt aan het opmaken en uitwerken van een plan, dat de cirkel om de reeks sluikhandelaars moet sluiten en de bevooorading aan vlees over het hele land en  voor al de bevolking aan de bevolking zal verzekeren.
    Per gemeente is bepaald geworden, hoeveel vee en op welke markt er zal geleverd worden door de boeren en veekwekers....
    Hierbij wordt rekening gehouden met de veetelling van 1januari 1941.Natuurlijk moet hierbij in het oog gehouden worden dat er sedertdien reeds heel wat aan de veestapel is gewijzigd.
    Daar tegenover staat echter het feit,dat bepaalde gewesten veemarkten kunnen gemaakt worden.,zondere een groot nadeel.
    Aan de burgermeesters der gemeenten en aan de marktleiders werd reeds een rondschrijven met de nodige onderrichtingen gestuurd.Tegen 13 Maart zal op iedere gemeenten in orde moeten zijn.
    De Gemeente heeft de plicht te zorgen,dat het nodige aantal dieren op de markt worden gebracht.
    Waar er gemeente in gebreke blijven, zullen de marktafgevaardigden zich naar de burgermeester begeven, en samen met hem,zullen de dieren worden aangeduid,welke opgeeist zullen worden.
    Een strenge kontrole zal worden uitgeoefend op dez boeren,die op eigen houtje slachten of laten slachten.
    Hun zegels zullen ingehouden worden dat spreek van zelf.
    De obstructiemogelijkheden van de zijde der beenhouwers zal zeer strrikt zijn,om niet te zeggen onmogelijk.
    Verkopen zonder zegel zal hen zwaar zitten.Hun winst bedraagt 3.25fr oper kg.,wat meer is dan vroeger.
    Ook tegen prijsopdrijving zijn maatregelen getroffen.
                               ______________________________

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Giften in Levensmiddelen uit Portugal.
    12 Maart 194       1.Go to fullsize imageGo to fullsize image



                           Giften in Levensmiddelen uit Potugal.


    Zoals wij het reeds herhaaldelijk aan onze mensen meedeelden ,werd de <<Geneeskundige Hulp aan België<<  de 19 Februari 1941 in Portugal opgericht, met medewerking van het Portugese Rode kruis
    Dit werk had voor doel fharmaceutische producten en levensmiddelen naar het Rode Kruis  van België te sturen.
    Toen later Winterhulp tot stand kwam, werd overeen gekomen dat de levensmiddelen  uit Portugal ter beschikking gesteld worden ,van de organismen in België, meer in het bezonder belast met de ravitailleren der bevolking.
    Daarom werd<< Het gemengd comité voor de verdeling van hulp aan België opgericht <<Dit bevat  afgevaardigden van het Rode Kruis van België en Winterhulp en van het Nationaal Welzijn van Kinder welzijn.
    De levensmiddelen ,door de <<geneeskundige Hulp aan België verzonden,,zijn bestemd  voor het Rode Kruis en worden door tussenkomst van het Duitse Rode Kuis Besteld><
    Sedert enkele tijd gebeuren de zendingen per schip van Lissabon naar Passagés,van Passagés  naar Hendaye en vandaar naar Brussel.Er worden 1500 ton voedingswaren,zoals sardines, in olie, vijgen,tomaten conserven naar België verscheept.
          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Havermout op de rantsoeneringstabel.
    6 Maart   1941              .Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Een bezoek aan den haverputmolen  De Drie molenkens<<


    Deze maand hebben onze huismoeders de gelegenheid gekregen en kennis genomen van de nieuwe rantsoenerings tabel,welke het verrassent nieuws bracht,dat 250 gram havermout verdeeld zal worden^per man en per persoon.

    Wat betekend eigenlijk Havermout!
    Vooe 1940 werd bij deze havermoutfabricage,alleen uitheemse haver gebruikt ,en was de inheemse haver bestemd voor veevoed
    er.
    De laatste oorlogsjaren hebben in de hand gewerkt,dat de binnenlandse haver ook voor de comsumptie in aanmerking genomen werd.
    De oorzaak is tweërlei;enerzijds zijn de verkeersmoeilijkheden dusdanig,dat niet te veel kan verwacht worden van de buitenlandse haverproductie en anderzijds(dit zal wellicht opzien verewekken) is het gebruik in dergerlijke verhouding gestegen,dat noodzakelijkerwijze bereop moet gedaan worden op de haver onzer eigen  landbouwers.
    Van 1930 tot 1939 bedroeg het gebruik per man en per jaar nauwelijks 800 gram.
    Thans is dit cijfer gestegen tot minstens(het sluikhavermout niet in rekening genomen) 1kg.500gram per persoon of plusminus 6 maal een maandelijks rantsoen van 250 gr.
    Dit is een zeer verheugend verschijnsel voor onze nationale havermoutindustrie en eveneens voor de havermout industrie aan wie hierdoor grote toekomst mogrelijkheden geschonken wordt.
    Voor Vlaanderen en Wallonië tellen thans 23 gespecialiseerde havermoutfabrieken.
    Ten slotte is de emancipatie van de havermout vooral iets gelukkig voor de verbruiker zelf.
    De voedingswaarde van het havermout en de haverbloem is werkelijk zeer hoog.
    Uitgerekend in Calorieën kan men een veelzeggend tabel samenstellen.             Tarwemeel................3200 Calorieën
                                     Mager rundsvlees.......1010 Calorieën
                                     Havermout...............8.640  Calorieën
                                 _________________________________

              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een toeval voor vers vlees in Ravels.

    4 Maart     1941.Een toeval voor vers vlees in Ravels.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    De bevoorrading bleef de eerste en de belangrijkste bekommernis van elke dag; In het voorjaar van 1941 werd de toestand in het Turnhoutse kritiek.Ook het vlees werd zeldzaam en de mensen moesten lang wachten en aanschuiven bij de beenhouwer.
    Toevallige omstandigheden konden echter wat voor  geluk zorgen.
    Op 15 Januari 1941 werdt een groep Duitse soldaten door Engelse  vliegtuigen onder vuur genomen  op de weg van Oosthoven naar Ravels.
    Hierbij kwamen verschillende paarden om het leven.
    Het paardenvlees werd verkocht in het kursaal,waar een lange rij mensen stonden aan te schuiven.
    * Oorlogsperikelen uit Turnhout Pag.9 van 46.
                        Go to fullsize image Go to fullsize image                   ______________________________

    04-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Militärverwaltung vaardigt een verordening uit voor wie 60 jaar werd.

    4Maart 1941.              Go to fullsize imageGo to fullsize image


    De Militärverwaltung
    vaardigt een verordening uit voor 60 jaar werd.

    Dit is in verband met de veroudering van de kaders van het openbaar beheer,het waren dragers van een openbaar funkties in België moeten definitief hun ambt neerleggen op het einde van de maand ,tijdens dewelke zij hun 60ste levensjaar voleindigen.
    Burgermeesters en Schepenen en gemeentelijke administraties.
    De achtergrond van deze maatregel was de groeiende weerspannigheid die de Militärverwaltung ,in het comitè van dc
    secretarissen-generaals plaats vond.
    Drie invloedrijke en eigenzinnige secretarissen-generaals waren Delmer,Castiau,en De jonghe.
    Alle drie werden zestig voorbij en konden dus gaan.
    *Jaquemyns,uit bezet land P.24

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De kwaliteiten van de lunchpakketten.
    2 Maart 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                          De kwaliteit van de lunchpakketten.
    De onderzoeken naar de lunchpakketten ilustreerden treffend de verminderde kwantiteit en kwaliteit van de voeding.Uit de enquette die G. jaquemyns uitvoerde, bleek dat de arbeiders voor de twede wereld oorlog gemiddelde 5,71 boterhammen met boter en 100gr200gr. vlees of kaas of eieren naar hun werk namen.In Februari-Maart 1941 bevatte hun gemiddelde  lunchpakket nog maar 2,5 boterhammen,eventueel met jam belegd.
    Vlees,kaas en eieren waren van hun menu verdwenen.
                                      ________________________

              Go to fullsize imageGo to fullsize image

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.
    1 Maart 1941         1.Image PreviewImage Preview
    Wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.


    Door de aanwending van allerlei surrogaten in de broodsector drukte de overheid vanaf 1941 de vraag naar broodgraan.
    Aaardappelmeel,dat vooral uit Nederland  werd ingevoerd,droge groenten en andere zetmeelhouden producten.Fijn gemalen stro,talkpoeder? suiker,spelt en gerst werden bij het meel toegevoegd.De verhoging van het buil percentage voor bloem van 70-72% in vredestijd tot 97% in 1942,had tot doel de broodvoorraad langer te trekken.

                                            _______________________

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Vleesbedeling in het Antwerpse.
    27 Februari 1941Image PreviewImage PreviewImage Preview


                                  De Vleesbedeling in het Antwerpse.

    Gisteren konden wij U het heuglijke nieuws mededelen ,dat er morgen zaterdag in het Antwerpse voldoende vlees voorzien is,en enkele bijzonderheden.
    Voor een periode  van drie dagen kan elk gezin voor elk zijner gezinsleden het dagelijks rantsoen in eenmaal verkrijgen.
    Dus een huisgezin met 5 personen kan morgen 35gram x3x5= 525 gram vlees bekomen.Het is echter verplichtend dat alle zich aanbiedende kopers in het bezit zijn van een rantsoenkaart.Voor alle leden van het huisgezin.Overigens, wanneer wij er op wijzen dat de veetoevoer op de vleesmarkt de laatste  dagen bevredigt is,dat nu reeds 90 beenhouwerijen in de stad van vlees voorzien zijn,en de bedeling reefds enkele dagen later zal plaats vinden,is het duidelijk dat niemand hoeft te trachten de huidige regles te treden,tot zover de mededeling.

    28-04-2006 om 16:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Heuglijk nieuws voor de Antwerpse bevolking.
    26 Februari 1941                   .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                 Heuglijk nieuws voor de Antwerpse bevolking

    Voldoende vlees naar keuze!!

      Breed gezien is de algemene toestand op de Antwerpse vleesmarkt aanzienlijk verbeterd;In eerste plaats dankt men zulks aan de veehouders,die blijk geven hun sociale plicht te begrijpen.
    De aanvoer van vee in de laatste dagen is zeer gevoelig gestegen.
    Zo werd gisteren in totaal van 71 stuks vee bereikt,waar er de vorige dagen amer 17 stuks vee telde,en alles laat voorzien dat morgen,de aanvoer nog omvangrijker zal zijn.
    Met dit vooruitzicht en anderzijds willen voorkomen dat dezer dagen nog eindeloze rijen kopers zouden aanschuiven voor de zeldzame beenhouwerijen in elke wijk.Men zal een dezer dagen aanschaffen en een vleessoort naar keuze; Dus niet meer uitsluitend in eenheidsvlees (gehakt.)
    Wij hopen alleen dat de bedeling door meerdere beenhouwers in elke wijk geschieden kan,en tevens  door een of ander middel kan voorkomen worden dat sommige verbruikers achtereen volgens alle beenhouwers van hun wijk bestormen en een stock aan vlees voor een paar weken opdoen.

    28-04-2006 om 15:17 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De toestand van vleesverkoop te Antwerpen!!!
    20 Februari 1941.        Go to fullsize imageGo to fullsize image


                            De toestand van vleesverkoop te Antwerpen.


    In verband met het bericht uit Antwerpen,dat deze week al het vlees in 30 beenhouwerijen tegen een eenheidsprijs zou worden verkocht,vernemen we inbevoegde bron volgende bezonderheden.
    De verkooppersoon die zag dat er teweinig dieren werden verkocht op de veemarkt,(in totaal 26 dieren) besloot hij met instemming van het parket,de beesten niet op de vrije markt te laten verkopen.
    Zij werden door hem aan 30 beenhouwers in verschillende wijken toegewezen..DE marktleiding is verder van plan meer aanstaande week opnieuw te weinig sieren op de  markt zijn,deze volgens een zelfde regeling aan andere regelmatig ingeschreven slagers toe te wijzen.

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    28-04-2006 om 14:36 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De maximum prijzen van gevogelte en konijnen.
    18 Februari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    De maximum prijzen van gevogelte en konijnen.


    De maximu^prijs van gevogelte en konijnen zijn vastgesteld als volgt;
    Kookkip ,het kg. levend prijs aan de voortbrenger 15 fr.
                              Prijs aan de verbruiker geslacht  25 fr.
    Graankip,van 350gr.tot 1kg.aan de voortbrenger    25.50fr.
                                   Voor de verbruiker geslacht   40 fr.
    Mesthoen(Brussels kiekens) onderscheidelijk 27.50fr en 45fr.
    Eend: 13.50fr en 26 fr.
    Gans: 22 fr en 36 fr.
    Duif (oud) het stuk 5 en 8 fr.
    Duif (oud) 25.50fr en 40 fr.
    Kalkoen: 27.50fr en 45 fr.
    Jonge duif (grote) het stuk 8.50fr en 12 fr.
    Tam konijn,het levend aan de voortbrenger 13.50fr in stukken,
                                                voor de verbruiker  25 fr.
    Tam konijn het kg. levend aan de voortbrenger 13.30 fr,geheel met kop en poten voor de verbruiker 22 fr.
    Wild konijn,het kg.gedood,aan de voortbrenger 10 fr. 
                                           voor de verbruiker 18 fr.
    Deze prijzen moeten in de provincie Limburg,Antwerpen,Oost en West Vlaanderen ùet 1 frank verminderd worden voor de kookkippen,graankippen en geslachte kippen.
    In de provincies Luik,Namen,en Luxemburg moeten de prijzen vermeerderd worden met 1 frank.
    De aankoopprijzen voor de verkopers in t'klein moeten ten minste 20% lager zijn dan de prijs   door de verbruiker te betalen.
    Het aan de verbruiker aangeboden geslacht gevogelte moet uitgehaald zijn,d.I .het binneste moet verwijderd worden,met uitzondering,maag,lever, en hart.
    Het opvullen met papier is verboden.
    De konijnen moeten uitgebloed zijn.
    Geen enkele ander benaming dan deze vermeld is toegelaten.
    De gewone straffen zijn voorzien.
                                     ____________________


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    28-04-2006 om 11:54 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wordt onze voeding kunstmatig gekleurd?

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    15 Februari 1941.

                          Wordt onze voeding kunstmatig gekleurd?

    Pasteigebak,confituur en dergerlijke waren, worden kunstmatig gekleurd om een schoner uitzicht te verkrijgen.
    Deze goedern zijn daarom niet besmet,zullen sommigen zeggen. Doch door ze regelmatig te veroberen wordt het organisme er door geschaad.Handelaars en fabrikanten die hun goederen kleuren, die ze voor hun koopsters een ander uitzicht willen geven,hebben een tweërlei doel;ze kunstmatig een uitzicht geven,dat ze op zich zelf niet hebben en door kleursel ingewerkte producten  verdikken of een begin va, ontbinding tegenwerken.
    Verstandige vrouwen geven hun volle vertrouwen aan hun eigen inrichtingen,zij gaan naar hun vaste winkels.

    27-04-2006 om 16:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Winkeliers opgepast!!!
    14 Februari 1941


                      Winkeliers opgepast.

    Conservenbussen moeten open gedaan worden.
    Sommige mensen maken op dit ogenblik jacht op conserven.
    De doen het uit lust om te hamsteren,de anderen speculeren op mogelijke woeker winsten.Indit verband hiermede laten we de aandacht op vestigen,dat zij verplicht zijn de conservenbussen in den winkel zelf te openen,zodat deze niet kunnen dienen voor het aanleggen van voorraden en zeker conserven blikken.
    Hiermede verkomen we ook voedsel vergiffteging van te oude conserven.
                         _____________________
                        _______________________

    27-04-2006 om 16:25 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vis vooronze huismoeders.
    12 Februari 1941


                           Vis voor onze Huismoeders.

     De laatste dagen werd op de vismarkt te Antwerpen toezicht uitgeoefend door het personeel van het commisarriaat van prijzen en lonen en van de dienst voor prijzen controle.
    Het duurde niet lang of er werd bevonden dat de laatste weken de op de vismarkt aangeboden vis uitsluitend door de groothandelaars werd opgekocht en tegen hoge prijs aan de verbruikers bezorgd.
    Zodat het niet te verwonderen was dat sindsdien de huismoeders niet meer opdaagden,daar er toch steeds niets te verkrijgen was.
    Toezicht en ordening drong zich op,op dit gebied,te meer daar binnekort allicht een masale vistoevoer uit Zweden mag verwachten.
    Zaterdagmorgend werd de voorhanden zijnde vis in beslag genomen en rechtstreeks aan de kleinhandelaars en huismoeders ter beschikking gesteld.De liefhebbers waren zo talrijk dat de verloting der partijen moest worden over gegaan,en het lot der begunstigden moest aanduiden.
    Gevolg: de verkoopprijs slonk dadelijk tot onder de helft der in voorgaande geëiste prijzen.
    Sprot tegen 6à8 fr.
    Wijting rond de 15 fr.
    Bovendien was er ook Haring voorhanden.
    Het is opvallend dat vooral de gerookte sprot in de afgelopen week,gevoelig in prijs gestegen was.
    In de  nabije toekomst  zal zulks voorkomen worden.
    Maandag morgen wordt er opnieuw tot de verkoop van vis op de vismarkt aan een schappelijke prijs stevig en gezond voedsel te verkrijgen. 
     
                                   _______________________

    27-04-2006 om 16:06 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De schande der vleesprijzen in Brussel.
    11 Februari 1941.


                                   De schande der vleesprijzen in Brussel.

    Woekeraars zullen preventief in hechtenis genomen worden.
    Wellicht het gevolg van recente klachten van verbruikers,en een grondig onderzoek,vooral aan de voortbrengers(verkoopsmannen) en de opkopers is er een onderzoek aan de gang gekomen, vooral in de Brussels slachterijen en omstreken.
    We vernemen bovendien dat, met het oog op de moedwil van sommige veehandelaars,die hun beesten aan ongeoorloofde prijzen verkopen.
    De prijzen commissarriaat wenst inderdaad de voorlopige hechtenis te kunnen toepassen tegen ieder, die de verordening inzake de bevoorrading niet naleeft,zoals het ook moet kunnen tot de uitsluiting van de schuldigen slachters, beenhouwers en kooplieden uit de slachthuizen.
    De woekerhandel in vlees gaat steeds verder en vleeswaren zijn in de steden in normale voorwaarden bijna niet meer te verkrijgen,wel is er wel vlees,maar alles wordt in de sluikhandel verkocht,een kort onderzoek bij verschillende diensten en bij alle categorieën handelaars gedaan en bewezen,dat er reuze sommen op de rug van de verbruiker in de sluikhandel hebben vee aan vastgestelde prijzen in de landelijke gemeenten bij de landbouwers gekocht en door de commissie der prijzen en lonen de een na de ander worden aan het licht gebracht,deze aan dubbele verkocht.

    27-04-2006 om 15:42 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Goed nieuws voor onze Vissers.
    9 Februari 1941.


    Goed nieuws voor onze vissers.


    Verschillende afgevaardigden voor de kuststreek,zijn thans uit Frankrijk terug gekomen en verklaren over de uitslag hunner reis ten zeerste voldaan.Over enkele dagen zullen niet minder dan 10 spoorwegwagons aankomen bij ons in België.Volgeladen met huishoudgerief en werktuigen toe behorende aan onze kustvisses.
    De afgevaardigden verklaarden verder  dat reeds talrijke vissers, de huurgelden voor hun beslag genomen boten ontvingen en dat het deel van onze vissersvloot,dat nog in frankrijk is,zich in goede staat bevind.
    Mazout voor onze vissersvloot.
    Dank eij de tussenkomst van de bevoegde overheden,is de bevoorrading der Oostendse vissersvloot verzekerd.
    De Mazout wordt ter beschikking der belangstellende gesteld tegen 3.95fr; per liter,men zal echter het verbruik dat toegemeten stookolie moeten kunnen verantwoorden.
                                  ________________________

    27-04-2006 om 15:15 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Echte keuken recepten uit oorlogstijd.

    8 Februari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                               Echte keuken recepten uit oorlogstijd.

                            Pureé van Pompoen.
    Samenstelling:1kg.pompoen,1laurierblad,1takje tijm,,3 stukjes suiker, zout,eper, nootmuskaat, 11/2 liter melk (of water)
    Bereiding:1.De pompoen schoonmaken door de pitten en de schil te verwijderen.
                  2.Hiervan ongeveer 1kgr;nemen en in stukjes doen.
                   3.Laten koken in ongeveer 1 liter water met laurier,tijm, zout,peper, een weinig muscaatnoot, en 3 stukjes suiker.
                    4.Het alles door een zeef doen.
                     5.De pureé verlengen met warme melk,kokend water of bouillon.
                      6.Weder op het vuur zetten gedurende 15 minuten.
                              ________________________
                                 Koolsoep.
     Samenstelling:1 witte kool,4 aardappelen,10 gr.zout.
    Bereiding:1.Eén liter en half water laten koken met 10 gr.zout.
                   2.Een kool in koud water wassen,en in 4 snijden en in 
                   het kokend water brengen tergerlijkertijd met de 
                   geschilde aardappelen.
                   3.Gedurende 11/2uur laten koken.
                   4.Het alles door een zeef doen.
                   5.Weder op het vuur zetten en gedurende 5 minuten 
                    laten koken.
                    6.Naar smaak kan men op hetogenblik dat men 
                   opdiend een stukje boter of een 1/2liter kokende
                     melk toevoegen.(niet nootzakelijk.
                               _____________________      
                                        Wijnsoep.
    Samenstelling:1/2 liter rode wijn,suiker, kaneel
    Bereiding:
    1.Water,suiker en kaneel in een kookpot doen,
    2.Laten koken en dan zoveel rode wijn toevoegen als men water
       water gebruikt hheft.
    3.Verder verwarmen,maar vermijden dat de soep kookt nadat de wijn is toegevoegt.
    4.Zo warm mogelijk opdienen.
                                      ______________________
                                    Biersoep.
    Samenstelling;liter donker bier, suiker ,kaneel.
    Bereiding:
    Zelfde manier als voor de wijnsoep,maar naar gelang de kwaliteit van het bier, (alkohol gehalte) meer bier dan water gebruiken.
                                   ___________________

            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    26-04-2006 om 17:58 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fietseninlimburg
    blog.seniorennet.be/fietsen
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!