Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Fotoboeken (Fred)
        op pluk de dag
  • Verhaeren (Marc Martens)
        op pluk de dag
  • Geld (Marc Martens)
        op 30 juni
  • Robot test (Marc Martens)
        op 30 juni
  • Marleen ik heb nog graag 'n echt boek in mijn handen. (eddy meuris)
        op 30 juni
  • Inhoud blog
  • pluk de dag
  • 1 juli
  • 30 juni
  • senioren
  • zeebries
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    loantje
    blog.seniorennet.be/loantje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    artlarooij
    blog.seniorennet.be/artlaro
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    middelkerke_boerenmarkt
    blog.seniorennet.be/middelk
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lissa_monchou
    blog.seniorennet.be/lissa_m
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    12-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heiligen

    Mijn dag begint altijd verwachtingsvol. Wat komt er vandaag op mijn weg dat de moeite van het weten waard is? Wat verdient er vandaag een opfrissing in mijn geheugen? Na bijna 72 jaar zijn er al veel weetjes die extra aandacht terug verdienen. Zoals vandaag. Tweehonderd jaar geleden, op 12 mei 1820 werd Florence Nightingale geboren, in Florence, Italië. Haar ouders gaven haar de naam van haar geboortestad. Een verpleegster die nu meer dan ooit terug in de belangstelling staat. Ik kan haar gerust de grondlegster van de moderne verpleging noemen, met instructies die vandaag de dag meer dan ooit geboden zijn geworden: hygiëne, handen wassen, afzonderen in paviljoenen en statistieken. Als meisje uit een begoede Britse familie, protesteerde ze al tegen het gedwongen 'niets' doen van de jonge vrouwen uit de burgerij. Hun enige functie was, goed trouwen, kinderen krijgen en een huishouden goed bestieren. Ze pende haar grieven neer in haar boekje 'Cassandra' dat nooit is uitgegeven, maar wel tussen haar papieren is gevonden. Zij had geen zin in een huwelijk en reisde veel. In Duitsland vond ze haar roeping toen ze in contact kwam met een zorgopleiding van protestantse zusters en diaconessen (lekenverzorgenden). Bij haar terugkeer in Groot Brittanië, wilde ze hetzelfde bewerkstelligen in een Londens hospitaal, een opleiding voorzien voor verpleging van zieken en gewonden. In 1854 breekt de Krimoorlog uit en word Florence (als authoriteit op het gebied van nursing) hoofd van een groep verpleegsters voor de verzorging van de soldaten. Al vlug werd ze getekend en gekend als 'the lady with the lamp' die 's nachts de ronde deed bij de zieken. Haar "Notes for Nursing", staan lijnrecht tegenover de medisch technische ontwikkeling van de gezondheidszorg in die tijd. Zij wil een meerjarige opleiding voor verpleegsters met een vnl holistische benadering voor het omgaan met zieken en gewonden dwz de zieke mens als geheel zien, de psycho sociale zorg en gedragscodes hanteren. Met een kort kapsel (omwille van ziekte), not done in 1800 en zoveel, startte een school voor verpleging naast het St Thomashospitaal in Londen. Ze verdween spoedig uit het openbare leven wegens ziekte. Bijna zeker leed ze aan een post traumatisch oorlogssyndroom.

    Maar de IJsheiligen zijn er ook. Ieder jaar houden we ons aan de regel, vóór 15 mei geen eenjarig plantje in de aarde te steken of buiten te laten staan. De overgang naar warme nachten moet er eerst zijn. Dan mogen weer alle bloemekes ons leven buiten kleur geven. De heiligen zijn allemaal martelaars van het eerste uur enfin bijna, een  paar honderd jaar na de dood van Jezus. Men noemt ze 'de strenge heren' in de volksweerkunde en zijn dan ook een van de oudste begrippen geworden. Rond het jaar 1000 werd er al gewag van gemaakt. Afhankelijk van de streek zijn het 3-5 heiligen waar de tuinder schrik van heeft. De namen nog eens herhalen, om ze nooit te vergeten: de heiligen, Marmertus (11/05), Pancratius (12/05) Servatius van Maastricht (13/05), Bonifatius van Tarsus (14/05) en vooral in Duitsland en Oostenrijk, die kalte Sophie (15/05). Tot zover de weetjes vandaag.

    12-05-2020 om 11:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:heiligen
    >> Reageer (0)
    11-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exposé poëtisch

    Mijn exposé over 'poëtisch' was ontoereikend bevonden. Deze nacht heb ik behoorlijk lang kunnen nadenken over gebruik en betekenis van het woord. Hevige windstoten hebben me uit slaapmodus gehouden, met alle gevolgen van dien. Reeds 2x, nadat mijn tekst voor het blog geschreven was, op delete gedrukt. Nu op hoop van zegen en geen missers meer, een derde poging om te posten. Eerst en vooral, is er toch een wezenlijk verschil in de kunstscene. Er is de kunst die ontstaan is door ambachtslui. handwerkmannen. Zoals schilderen, beeldhouwen, juweliers, kleermakers, maroquiniers, stucadoors, glasblazers enz. Dan heb je de kunstvorm die beoefend werd door een begoede bevolking, de elite, de rijke burger, wethouders, monniken, godsdienstleraars. Deze mensen moesten geen arbeid verrichten om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Opdat het gewone volk de sages, de overlevering, de geschiedenis, de wetten, zouden kennen, werden deze in korte zinnen, verzen gegoten. Zelfs de wetten van Mozes zijn op twee stenen tafels in korte zinnetjes gezet. Eenvoudige weergave en voor iedereen begrijpbaar, te verstaan en gemakkelijk van buiten te leren. In het Grieks noemde men het de 'poëtica, poësis (naam van 5e middelbaar klassieke humaniora)'. Het had betrekking op de ambtelijke voorschriften waaraan de teksten moesten voldoen, het maken en vervaardigen ervan. De teksten moesten de beelden scheppen en de voorstellingen daarvan. Het had ook betrekking op de dichtkunst en dichten. Poëzie verschafte ook genoegens voor de luisteraar of lezer. Dat wordt teweeggebracht door de bijzondere combinatie van vorm, klank en betekenis van de woorden. Emotionele ontroering, intellectueel inzicht, nuancering of humoristisch, zijn een paar van de gevoelens die er in terug te vinden zijn. Poëzie heeft dus een heel lange geschiedenis, vanaf de vroegste gereciteerde verzen, gezongen verzen, tot de hedendaagse al dan gestructureerde vormen van dichtkunst. Tot er in de de 19e eeuw, met de literaire "Tachtigers" er ook literatuur, tekst, letterkunde, complete zinnen, onstond. Het gedicht "Mei" van Herman Gorter (1864-1927) ontlokte, een beetje kleinerend over, Willem Kloos (1859-1938) de volgende uitspraak over poëzie:  "de meest individuele expressie van de meest individuele emotie".  Gevoelens opgeroepen door woorden, verpakt in kleine zinnetjes. Zoals: mooi, romantisch, dichterlijk, weemoedig, humoristisch. Dezelfde gevoelens van mooi, romantisch, weemoedig, vrolijk, blij, treden op bij het aanschouwen van een voorwerp, een omgeving, een natuurverschijnsel, een kunstobjet, een beeld. Want dat zijn ook de gevoelens die bij het lezen van een gedicht naar boven komen. Dat is mijn explicatie van poëtisch!

    11-05-2020 om 14:24 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:exposé poëtisch
    >> Reageer (0)
    10-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poëzie- poëtisch

    "A thing of beauty is a joy for ever..." beginvers van Endymion, gedicht van John Keats (1795-1821) Deze dichter, altijd in één adem genoemd met de andere romantische dichters en schrijvers, Percy Shelley (1792-1822) en Lord Byron (1788-1821). Allen met een zeer turbulent leven en behorend tot de upper class in het Engeland van de 19e eeuw. Moet er meer gezegd worden over poëzie of poëtisch? Dat zinnetje vat alles samen wat ik eronder versta. Herman Gorter heeft ook zo'n beklijvende openingszin van zijn gedicht "Mei". "Een nieuwe lente, een nieuw geluid..." Het gedicht van Keats is nog volledig leesbaar maar dat van Herman Gorter bevat 4381 verzen, zijnde een boek van 150 blz. moet je niet direct beginnen lezen. Een beetje vergelijkbaar met Marcel Proust. Maar ik heb ook mijn rijmpjes uit de chickenbak: "als dichter ben ik niet geboren, schrijven kan ik evenmin, en om een ander na te apen, daarin heb ik geen zin, dus van mij geen vers of lied, maar vergeet mij niet"! Of een ander versje uit de tuttenfruttenpot: "zie je later een vogel, en meteen daarna een bij, dan, je kunt me echt geloven, brengen zij een groet van mij"! Nog een leuke die uit de kauwgomballenboom (Ellie en Rikkert Zuiderveld) is gevallen: "dit is een vrolijk versje, ik zong toen ik het schreef, en daarom staan de zinnen, een heel klein beetje schots en scheef". Mijn versjes zijn degene die in de poëziealbums van de tieners komen. Met foto of prentje en veel herinneringen aan klasgenoten, medestudenten en leerkrachten. Het zijn woorden die gevoelsmatig raken, daarom zijn ze poëtisch. Is het poëzie? De grote kenners van literatuur verwijzen die direct naar de prullenmand. Maar net zoals het gedicht van Keats me diep raakt is dat ook van die prulversjes die dezelfde emotie weergeven. Ze komen van iemand die me een warm hart toedraagt en moeite gedaan heeft iets in mijn album te noteren of te tekenen. Natuurlijk is het zo dat mijn gedichtjes geen lang leven zijn beschoren en niet op de schoolbanken als didactisch materiaal voorgelezen worden. Maar is dat erg? Neen, naast de groten uit de oudheid, Vergilius, Ovidius, en de Prins der Nederlandse letteren, Joost van den Vondel en onze Guido Gezelle, kan de gewone mens ook zijn gevoelens, bezinningen, opmerkingen, weergeven in al dan niet, diepzinnige woorden. Poëzie schuilt niet alleen in woorden, dat is ook voor waarnemingen rondom ons. Dan passen we de dichterlijke vrijheid toe om iets te omschrijven. Onze romantische, dromerige gevoelens weergeven als we bv een mooie blauwe bol van een soort bieslook zien bloeien en er met verbijstering blijven naar kijken, omdat het verdwijnt en altijd terug zijn pracht toont het volgende jaar. Dat is poëzie zonder verzen, zonder woorden en brengt alleen maar poëtische gevoelens naar de oppervlakte. We verzinnen er woorden bij om uit te drukken hoe diep ons dergelijk fenomeen kan raken. Dat bedoelt Keats met zijn openingszin, iets moois is een geluk, een blijdschap, een vreugde voor altijd. 

    10-05-2020 om 11:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:poëzie- poëtisch
    >> Reageer (0)
    09-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonderen

    Weekend, een speciale tweedaagse, al was het maar dat ik met één krant het twee dagen moet stellen. Iedereen voelt zich een beetje beter in zijn vel, we worden de beperkingen gewoon, en af en toe is de koord al wat minder strak gespannen. Aan de krant merk ik ook dat er stilaan de normale gang van zaken terug komt, een gevarieerder aanbod met de normale elan gebracht, en een divers aantal onderwerpen. Iedere week verschijnt er ook een beschrijving en voorstelling van de 7 wereldwonderen van een bekende Vlaming. Meestal heeft de BV die gezien en leren appreciëren tijdens een van zijn/haar vele reizen, reportages, uitstappen, vakanties. Mijn 7 wereldwonderen zijn in Vlaanderen. Op 1 sta ikzelf, een wonder van de natuur. Nr 2, zijn mijn kinderen en hun gezin, nr 3 mijn huisgezel, de hond. Nr 4 kan ik ook niet missen, mijn broer en schoonzus. Nr 5 vrienden en neef en nicht. Nr 6, de Noordzee, een van de mooiste dingen op aard. Nr 7, mijn leven, een wonder dat ik het kan en het mag leven. Eén voor één, de mooiste en meest onmisbare wonderen voor mij.

    Het wonder ook van het West-Vlaams. Een belangrijke taal sinds ik hier woon, ik hoor ze iedere dag. Verstaan gaat al een beetje, maar het spreken zal ik nooit kunnen of lukken. Gisterenavond was er op de site van VRTnews, een item over het gebruik van het woord 'wuk' en 'ewuk'. Sinds Freddy De Vadder (alter ego van Bart Vaneste) het gebruikte in de reeks 'Bevergem', is het aan een steile opmars bezig in de dagdagelijkse woordenschat van de modale West-Vlaming. 'Wuk' en 'wadde'is 'wat', en als er over iets onbepaalds gesproken is, komt er 'et' voor. Etwat of iets, 'winne' is wie. Al de woorden verschillen nog van dorp tot dorp, wat alles er niet eenvoudiger op maakt. De meeste lessen komen er van het legendarische optreden van Wim Opbrouck tijdens de Warmste Week 2019. Een snelcursus West-Vlaams voor iedereen. Maar onvergetelijk en uniek is Wim bij de 'Rute 98'. Een computerles voor dummies, met West-Vlaamse interpretatie van de uitleg voor gebruik. Er zijn programma's genoeg en lessen ook om deze taal onder de knie te krijgen. Ik probeer het niet al te intensief te doen, want het ABN is al moeilijk genoeg. Ik heb al de mails 'Beter Spellen' vernoemd maar nog moeilijker zijn die taalproefjes van de VRT. Als je graag een testje doet, schrijf je in: vrttaal@hallo.vrt.be.

    Ik heb een goed puzzel programma ontdekt. Zo een spelletje om op een verloren moment eens te spelen of vooraleer ik aan iets anders begin. Dat is dan, zoals nu, afsluiten van mijn blog en vóór ik in de tuin ga. Prettige zaterdag en tot morgen voor een nieuw verhaal en weetje.

    09-05-2020 om 11:41 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wonderen
    >> Reageer (0)
    08-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trump en Jean Marie

    Trump en Jean Marie, deze namen zijn zo bekend dat ze geen verdere voorstelling hoeven. Iedereen weet stante pede wie ze zijn. Zeg 'controverse' en je komt vanzelf bij deze mensen uit. Veel vroeger kon ik nog denken dat Jean-Marie de keeper was, maar die denkwijze gaat niet meer op. Eerst, Mister President of the United States. Ik ben altijd verbaasd van de zienswijze, woorden en daden van deze mijnheer. Iedereen dacht, "zo iemand zal nooit baas van dat land worden" en zie hij zit al bijna vier jaar op zijn troon. Niemand luistert naar hem, schudt het hoofd bij zoveel arrogantie en onbekwaamheid, maar hij veegt gewoon zijn voeten aan allen die zijn mening niet delen of van commentaar voorzien. Ook nu weer bij deze mondiale gezondheidscrisis, trekt hij nog eens alle registers open om alle experten te schofferen. Ik ben nog altijd verbouwereerd van zijn strapatsen. Hier in ons land is Jean Marie dezelfde mening toegedaan als zijn meerdere in de U.S. en in hetzelfde bedje ziek. Hij kan niet zo veel noten op zijn zang hebben want hij is maar Volksvertegenwoordiger in een piepklein landje. Maar daar stoort onze politieker zich niet aan. Zelfde mentaliteit als zijn grote broer in dat uitgestrekte land. De virologen zijn allemaal oenen die de economie naar de verdoemenis helpen, die zijn geliefde tweede verblijvers de kans ontzeggen hun zuurverdiende geld in zijn regio te spenderen. Corona? Dat bestaat niet volgens deze burgervader, het is toch maar te vergelijken met een griepje? Voorzorgen nemen met maskers, 1,5m maatschappij, waar halen de wetenschappers dat in godsnaam allemaal vandaan, wat weten deze mensen nu hoe dat virussen zich gedragen? God noch gebod willen deze twee mannen horen, zien en kennen. Hun mening is de enige juiste! Betweters, ze hebben het verstand en de wijsheid in pacht, meer dan alle experten te samen. Dus de ene zegt: detol en javel drinken en de andere wil alle tweedeverblijvers naar de kust laten komen. So be it! Het was nodig mijn ergernis eens te ventileren. Ik had eerst gedacht aan een bridgeterm voor deze mannen, een 'sans a tout', maar bij nader inzien ging dat niet op. Een 'atout' is een troef, deze twee mannen vallen dus onder de noemer 'sans atout'. Geen troef en dus geen tref om deze mannen baas te laten zijn. Maar Sans Atout is ook een fictief personage van de Trump-Free reeks van Boileau-Narcejac. Een kinderreeks over een onhandige amateurdetectieve die liep van 1970-1990. Deze reeks stopte bij het overlijden van de twee schrijvers. Voilà, dat was het voor deze vrijdag.

    08-05-2020 om 13:06 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Trump en Jean Marie
    >> Reageer (0)
    07-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalig

    Dagen zonder nieuws te melden zijn er ook. Een zalige dag, goed van temperatuur, rustig en stil nog. Een bezoek aan het postkantoor was nodig want er zijn te veel verjaardagen in het verschiet. Vroeger was het vandaag gepost morgen geleverd, maar dat is van den ouden stempel. Ik heb geen idee meer wanneer de brief of kaartje in de brievenbus valt bij de geadresserde. Dan vandaar een wandeling om een blik op de zee werpen. Er was maar één woord dat ik kon bedenken bij het zien van onze Noordzee, gewoonweg "zalig". Blauwe luchten, die op de kalme zee geen azuurblauwe tinten gaf, maar toch de kleur van de hemel weerspiegelde. Een foto zou tekortschieten om het mooie ervan weer te geven. Sommige taferelen moet je met eigen ogen aanschouwen. Hoe mooi is dan een klein vuurrood vissersbootje dat langzaam verder gaat op het rustige water!

    Sinds ik mijn blog schrijf let ik op de woorden die ik gebruik. Vooral of ik het correcte woord weergeef om iets te omschrijven. Eens terug thuis was het bekijken van 'zalig' nodig. Gaf dat woord echt wel het gevoel en de impressie weer van hetgeen ik daarnet zag? Wel 19 betekenissen zijn er voor een zalige dag, evenement of gebeurtenis weer te geven. Zalig, in hoge mate aangenaam kan men het zicht op zee noemen, zalig met een hemels en tevreden gevoel ervaren. Zalig, mijn gemoedsrust die niet verstoord is door onbevredigende wensen. Dat komt nog het dichtste bij de omschrijving bij het zien van het natuurschoon. Zalig, een dag die tot mijn geluk bijdraagt, een verrukkelijke dag. Maar zalig kan men ook gebruiken voor een genuttigde maaltijd, eten of versnapering. Als alles smakelijk, delicieus en lekker was, is dat ook een zaligheid. Natuurlijk kennen we het woord ook in de katholieke betekenis; op weg naar heiligheid zijn. Een wonderdoener die in het voorgeborchte wacht op een hogere religieuze rangorde. Voor mezelf zit ik daar niet op te wachten, wonderen kan ik niet verrichten en zal dat ook nooit doen. Ik hou het liefst van al van deze aardse zalige dag, die ik met een boek in de schaduw zal doorbrengen. Zalig niets doen, dus!

    07-05-2020 om 12:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zalig
    >> Reageer (0)
    06-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radium

    Mijn krullebolleke wordt TWEE jaar. Bloed zweet en tranen om er een voorbeeldhond van te maken. Veel schade (behangpapier, planten, tuin..) ondervonden om hem op te kweken, maar nu is het een prachthond. Ik vind hem een goede reu hopelijk is hij even content met mij, als bazinneke. We leven in goede verstandhouding samen verder en genieten van dat samenzijn.

    Deze week een reeks in Het Nieuwsblad, over mensen die een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan de mensheid leverden. Hun uitvindingen en bevindingen zijn baanbrekend geweest op verschillende vlakken. Gisteren was het de beurt aan Nikola Tesla (1856-1943) een electrotechnicus die de stroomgenerator uitwerkte. Dan is er Max Planck (1858-1947), natuurkundige, bekend voor de ontwikkeling van de kwantumtheorie. De volgende in het rijtje is Alfred Nobel(1833-1896), chemicus en industrieel en bekend van het dynamiet. Daar is ook nog een beschouwing over Wilhelm Röntgen (1845-1923),natuurkundige en uitvinder van de RX foto's. Vandaag gaat de aandacht naar Marie Sklodowska Curie (1867-1934) een Pools-Franse geleerde en wetenschapper. Zij emigreerde van Polen naar Frankrijk. In haar thuisland dat onder bezetting van Rusland was, mochten vrouwen niet studeren. Samen met haar zus gingen ze studeren aan de Sorbonne. Daar leerde ze ook haar man kennen Pierre Curie. Ze ontdekten dat de elementen radium en polonium een radioactieve uitstraling stuurden. Een belangrijk gegeven in het gebruik van radium bij de behandeling van kanker. Ze kreeg de Nobelprijs voor fysica en later nog een voor chemie.Tijdens WO I hielp ze met de RX foto's, die ze nam in haar omgebouwde labo-auto's (18) duizenden soldaten door het lokaliseren van breuken en kogels in hun lichaam. Vandaag het verhaal van een baby (ik) die de dag van geboorte in 1948 behandeld is geweest met radium. Ik ben geboren (zoals iedereen) met een gezwel aan mijn arm. Er werd direct beslist dat het moest verwijderd worden met de nieuwste behandelingsmethode die in zwang was: 'radium'. Het is wel in een hospitaal gebeurt. Wie het deed,of wat er gedaan werd en waar het gebeurde, heb ik nooit geweten. Zelfs mijn ouders waren er niet van op de hoogte. Wel werden de gevolgen vlug zichtbaar. Verbrand tot op het bot! Een hele hap van mijn huid, spieren en vet waren verdwenen. Een litteken van meer dan 10cm en een put aan de achterzijde van mijn rechter bovenarm. Nog altijd zichtbaar, maar geen enkele hinder daarvan gehad in mijn leven. Mijn ouders hebben jarenlang de lengte van mijn arm blijven meten om te zien of die wel mee evolueerde en groeide. Rechtshandig ben ik nooit geweest en mijn vader bleef er op toezien dat de school niet verbood om linkshandig te zijn. Ik heb daar niks speciaals voor moeten doen om links te zijn, het is een familietrek langs vaderszijde. Hij was fier genoeg dat er iets zichtbaars van hem in mij zat. Mijn drie kinderen zijn linkshandig, maar geen één van de negen kleinkinderen!

    06-05-2020 om 00:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Radium
    >> Reageer (0)
    05-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag

    Boodschappen doen blijft nog altijd een heikele bezigheid. Ik ben nog niet gewoon om goed ingepakt buiten te gaan. Maar verhongeren kan toch niet. De schroom van het masker en sjaal overwinnen en met handschoenen aan, de winkel binnen. Het was zelfs héél rustig. Vooraf is het eerst met de hond naar de zee gaan kijken. Doe ik altijd als hij alleen moet achterblijven. Eerst zijn pootjes strekken vooraleer hij op mij binnen moet wachten. Een klein uitstapje om hem tevreden te stellen. De zee was woelig en stuwde zand door het water dat daarmee en donker bruine kleur kreeg. Ondanks de blauwe lucht was er geen blauwe reflectie op het water te bespeuren, het is hier nog geen Mediterranee.

    Alles komt van bij de Romeinen, ook de namen van de dagen. Ze hanteerden een simpel systeem om de dagen van de week een naam te geven, de namen van de hemellichamen die ze kenden en veelal genoemd naar hun goden. De Germanen namen de gewoonte over en benoemden hun dagen ook naar hun goden. De god Týr, tekende voor dinsdag. Nog altijd te horen in de Scandinavische naamgeving van deze dag. In de muur van Hadrianus is er ook een verlatinisering gevonden van deze dag: Thingsus. Deze vorm verwijst naar 'ding'en meer naar 'rechtsgeding'. Týr was, zowel als Mars, de god van de rechtsspraak. Door de eeuwen heen raken woorden soms letters kwijt of veranderen ze bv van een 't' naar een 'd'. Het is wel zo dat de Germaanse talen de dinsdag een afleiding van de god Týr gebruiken, Tisdag (Zweeds) en de Romaanse talen de god Mars trouw bleven, Mardi (Frans).

    De kranten zijn nog altijd even dun maar hebben al wat meer variëteit in de aangeboden lectuur. Na 6 weken is iedereen wel specialist in de virussen geworden. Er moest zich een ander hot item aanbieden. Niet moeilijk te vinden in de meimaand, tijd van de processies. Maar deze is niet aangenaam om in de buurt mee te maken: de processierups. Waaruit dan ook al geen mooie vlinder tevoorschijn komt. Wel een bruin scharminkel. De rups bezorgt iedereen ellende die er in de buurt van komt en het diertje verstoord in zijn daglijkse vreetpartij. Het scheidt microscopische kleine brandhaartjes af, die mens en soms huisdieren, ontstekingsreacties geven van huid en slijmvliezen. Vooral in nabijheid van eikenbomen komen ze voor. In de nacht lopen ze traag na elkaar de bomen op, op zoek naar het groene blaadje. Het  'spreekwoord', "een processie van Echternach" (op de dinsdag na Pinksteren) is niet van toepassing op de rups. Deze stoet is gekenmerkt door, 2 stappen vooruit en een achteruit. Een gezegde hoe iets traag en inefficiënt kan verlopen. Voor het plaaginsect* is er 'sprookweerden', het omgekeerde, een "processierups van Echternach", 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit. Een goede dag voor mij als ik weer eens wat kon opzoeken. Een gelukkig vrouwtje aan haar desk heeft dus geschreven op tisdag.

    *een plaaginsect is een insect dat lastig en schadelijk voor de mens kan zijn, verspreiders van ziektenverwekkers, en ongewenst vb tseetseevlieg, malariamug, rattenvlo, mijten en teken.

    05-05-2020 om 13:43 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dinsdag
    >> Reageer (0)
    04-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exit lockdown

    Na meer dan 6 weken is er een stukje van de lockdown opgeheven. Direct te merken aan het verkeer in de omgeving. Camionettes die door de straten racen alsof hun leven ervan afhangt en zeker hun inkomen.Terug  geld verdienen voor een deel zelfstandigen en werknemers. Volgt er een sociaal bloedbad op werkgelegenheid, zoals de kranten vermoeden? Een tsunami van ontslagen? Of zal er veel vernietigd zijn zoals na de passage van een storm, orkaan, tornado of windhoos? Werkgevers die van de gelegenheid gebruik maken om hun arbeidersbestand in te krimpen?  Zoals geweten, is het al gebeurd.

    Mijn gedachten staan stil bij alle mensen die de invasie van covid 19 niet overleefd hebben en in eenzaamheid zijn gestorven. Met alleen zicht op buitenaardse wezens en geen geliefden, familie of vrienden rondom hen. Het is wel bewezen denk ik, dat ons verzorgingssysteem goed functioneert. Iedereen kan opgenomen en verzorgd worden zonder dat er gekeken is naar ras of stand. Dat kan minder gezegd worden van het onderwijs. Men kan beter nog eens een boom omhakken en er papier van maken zodat alle leerlingen de lessen kunnen volgen, de taken naar behoren kunnen maken en zo een extra oefening krijgen in lezen en schrijven. Nu zijn er veel kinderen die uit de boot vielen om afstandsonderwijs te krijgen. Geen pc of internet, ouders die echt niet met de kroost konden bezig zijn om verschillende redenen. Het heeft veel inspanningen gevraagd van de jeugd om vrienden en sociale contacten te missen en voor hen is het nog niet gedaan. Enkele gelukkigen krijgen kans om terug op de schoolbanken, wat er van overblijft, te mogen zitten. Terug eens onnozel doen met leeftijdsgenoten. The happy few zullen er van smullen en genieten. Ik wens nochtans alle kinderen, groot en klein, dom en slim, nog enkele weken een normaal schoolgaand leven toe. Ik denk dat ze nog nooit zo gelukkig zullen zijn met een schoolpoort die open gaat en waarachter ze een plezante en leerrijke tijd zullen hebben. 

    Waaraan dankt een Belgische Bondscoach van de voetbal een inkomen van 3 milj. euro? Geen idee! Ten andere, ik heb nog nooit beseft waarom een voetballer dergelijk inkomen moet hebben. Wat is het idee  erachter om die gelden te rechtvaardigen? Wat is de maatschappelijke relevantie voor die miljoenen contracten? Er bovenop nog sponsorgelden, portretrechten en wat er nog meer is waar een gewone sterveling als ik, geen weet van heeft! Het voordeel van al deze rijke sportlui? Verzekering van het blijven bestaan van luxe merken. Al die onbekenden die kwaliteitsproducten leveren, ambachtslui die op die manier nog hun kunnen zien renderen, al zijn het de grote concerns die daar dan ook nog eens de winst van opstrijken!

    Ik vind voor vandaag geen positieve noot om te eindigen, tenzij dat ik nog goed gezond ben en dat is eigenlijk veel waard. Vooral mijn hond is daar blij mee, knuffels verzekerd en hondensnoepjes ook.

    04-05-2020 om 10:56 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:exit lockdown
    >> Reageer (0)
    03-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.persvrijheid

    Is het vandaag de laatste dag van rust, stilte, kalmte en lege trams? Ik veronderstel van wel. Iedereen wil buiten en zoals iedereen weet, een pinkje geven is een arm pakken. Ik ben nieuwsgierig naar de volgende dagen. Zoals gewoonlijk zal de pers op de loer liggen om al de bewegingen en gedragingen van de modale mens in beeld en woord vast te leggen. Ook zij hebben een beetje op hun honger moeten blijven zitten en verslagen van 'niets' en altijd 'hetzelfde' moeten brengen. Maar hier is het omwille van de pandemie en besmettingsgevaar dat hun vrijheid aan banden werd gelegd. In vele landen is het een politiek regime dat dicteert wie, wat, waar en hoe iets naar buiten mag verschijnen of gezegd worden. Op deze Internationale Dag ván en vóór Persvrijheid, wordt er ook eens stilgestaan bij de honderden journalisten die gevangen zitten omwille van de waarheid die ze willen verkondigen of die voor hun overtuiging het met de dood moesten bekopen. Iedereen moet fatsoensnormen en regels in acht nemen, de waarheid en geschiedenis respecteren, dat is niet hetzelfde als censuur. Het is laakbaar om mensen te kleineren, schofferen, het ontkennen van holocaust, verheerlijking van fascisme en totalitaire regimes. Dat alles heeft niets met persvrijheid te maken maar getuigt eerder van kleingeestigheid en onbekwaamheid. Iedereen die zijn mening wil verkondigen krijgt de kans om het te doen. Zelfs ik, kan mijn gedachten aan de buitenwereld kenbaar maken!

    Vandaag was het ook een journaliste die haar 5 boeken, die een geweldige indruk op haar gemaakt hebben, mocht voorstellen: Mia Doornaert. Zij was jarenlang correspondente in Frankrijk voor de krant De Standaard en schreef ook voor Knack. Nu is ze freelance columniste bij De Standaard en voorzitter van het Vlaams Fonds Der Letteren. Ze gaat de controverse niet uit de weg, rad van tong, scherp en lucide in haar exposés. Bekend van haar liefde voor taal, geschiedenis en historische figuren, was de keuze van de boeken van Barones Doornaert, verrassend. Op nr 1 "De hut van oom Tom" van Harriet Beecher Stowe. Ook de volgende boeken die ik absoluut niet met  haar in verband zou brengen: "Giovanni's Room" van James Baldwin, "Is dit een mens" van Primo Levi. Het verbaasde me niet dat "Antigone" van Sophocles erbij was gezien haar klassieke filologische opleiding. Als vrouwbewuste vrouw was het boek "Le Deuxième Sexe" van Simonne de Beauvoir geen enkele verrassing zelfs een must in haar lijstje. Haar columns voor de krant De Standaard zijn gebundeld en in de boekhandel te verkrijgen onder de titel,"Tegendraads".

    Vandaag een belangrijke dag voor al degenen die van taal, schrijven en publiceren houden, dus voor alle bloggers is dit ook een feestdag, want zij en ik, hebben persvrijheid!

    03-05-2020 om 15:05 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:persvrijheid
    >> Reageer (0)
    02-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.surprise surprise surprise

    Bruce Springsteen zingt het ultieme verjaardagslied voor mijn zoon: melodie op you tube te horen
    Well surprise (x3) Yeah surprise (x3), Well surprise (x3)   Come on open your eyes, And let your love shine down, Well today is your birthday, We've traveled so far we two, So let's blow out the candles on your cake, And we'll raise a glass or two, And when the sun comes out tomorrow, It'll be the start of a brand new day, And all that you have wished for, I know will come your way. Well surprise (x3) Yeah surprise,(x3) Well surprise (x3) In the hollow of the evening, As you lay your head to rest, May the evening stars scatter a shining crown upon your breast, In the darkness of the morning, As the sky struggles to light,May the rising sun caress and bless your soul for all your life .

    Daarmee is mijn 2e mei begonnen, dag 123 van 2020 (het is een schrikkeljaar). Ieder jaar ervaar ik dezelfde gevoelens als bij de geboortedag zelf. Zenuwachtig, gespannen, hoopvol uitziend naar het mensje dat in mijn leven kwam en nu is. Zoals een filet pur van 2,800kg, en 50cm lang, toen, is hij nu een veelvoud van die afmetingen en een bonk van een man. Ik mag zeggen, het beste vlees, want daar houdt hij van. Eens ik hem gehoord heb, komt de rust weer over mij. Ik was toch wel nieuwsgierig of hij inderdaad een uniek persoon is, zoals iedere moeder denkt en op een unieke dag geboren is. Het mooiste dat ik terugvond had plaats in de vroege keizertijd van het Romeinse Rijk. Misschien herinnert hij deze feestelijke gelegenheid nog van tijdens zijn lessen Latijn: de Floralia, feest van de bloemengodin Flora. Het meest interessante dat ik gevonden heb. Ik controleer ook altijd of er in de katholieke kerk een speciale heilige te vinden is, voor de volledigheid. Wat ik vond overtreft mijn verbeelding. Niet zozeer dat er heiligen hun feestdag hadden die dag maar wel de uitzonderlijke namen en verder geen enkele referentie: H.Exsuperius en H.Zoë van Pamphylië, Waldebert van Luxeuil, Jose Maria Rubio y Peralta, Ultanus van Fosses. Ik heb ook geen enkele speciale gebeurtenis voor die dag gevonden. Besluit: ik heb mijn zoon een unieke dag gegeven om het levenslicht te zien want niemand anders kan die dag claimen. Dat was dé belangrijkste gebeurtenis en dé belangrijkste persoon op 2 mei 1974 en van vele vele jaren voordien en nadien.
    Maar eerst had ik gezegd en geschreven dat hij een 'reus' was geworden en ik een 'besje'. Het leek me leuk om eens te weten te komen waar 'besje' vandaan komt als het om een oud vrouwtje gaat. Dat was wel plezant om te weten. Komt het van de vergelijking van een gerimpeld besje aan een struik of is de verklaring ergens anders gelegen? Heel veel vroeger is er een vertaling van 'bon-maman' en 'bon-papa' uit het Frans in het Nederlands geslopen. In de 17e werd 'bestevaar' aan oudere mannen gegeven en werd na verloop van tijd voor beleidsmensen een erenaam. 'Goede moeder' werd 'beste moeder'en zo naar 'bestemoer' en verkort tot 'bes(t)je'dat enigszins denigrerend aan een oude vrouw werd gegeven. Nu is het woord 'besje' meestal liefkozend in gebruik, zowel naar oudere dames als naar gammele oude wagentjes. Maar 'grootje' of 'oma' mag ook gezegd worden en dat hoor ik toch liever. Dat is 2 mei.



    02-05-2020 om 11:36 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:surprise surprise surprise
    >> Reageer (0)
    01-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van de arbeid

    Vandaag 1 mei, dag van de arbeid. Dag waarop ik 46j geleden geen arbeid wilde verrichten en dus de dag nadien beviel van een gezonde zoon. Ik wilde er van bij de geboorte geen socialist van maken. Hij moest in het leven zijn eigen keuzes kunnen maken en geen stempel krijgen van bij het begin van zijn bestaan. Hij heeft dat ook gedaan.

    Het regent en dat gebeurt niet zo vaak op deze dag. De weergoden ontzien niets of niemand in deze rare tijden. Geen vaandels of vlaggen, geen optochten, geen fanfares, geen bevlogen toespraken van de belangrijke socialisten. Alles heel gedempt en in achteraf lokaaltjes of thuis via skype. Dat valt in dovemansoren. Ik had gedacht dat het een specifiek socialistisch en communistisch idee was om een dag van de arbeid te organiseren. Maar de traditie van stakingen en optochten op 1 mei, is ontstaan in de USA sinds 1890 en overgenomen door vele landen. De ex Sovjet Unie maakte er telkens wel een parade van de arbeiders van, vandaar mijn verwarring. Maar de eisen van de oorspronkelijke stakingen zijn wel nog actueel : respecteren van de 8 uren werkdag, de arbeidsrechten respecteren en behouden en respecteren van de vrede. Hier in België is het een betaalde vrije dag geworden en spreekt men van 'Het Feest van de Arbeid'.

    De dag van 1 mei was ook belangrijk bij het beëindigen van WO II. Op die dag werd symbolisch de rode vlag op de Rijksdag geplant, als overwinningsteken. Er was toen ook vernomen dat Hitler en Eva Braun zelfmoord hadden gepleegd op 30/04/1945, alsook Joseph Goebbels en zijn gezin. Einde van een zeer harde strijd en onmenselijk regime met miljoenen slachtoffers wereldwijd. 

    Maar de Katholieke Kerk heeft er ook een feestdag aan verbonden. De heilige Jozef, voedstervader van Jezus heeft men van een tweede feestdag voorzien. Afgeleid van het Latijnse 'nutritus', van voedsel voorzien. Ook zo genoemd omdat hij de opvoeding op zich nam van Jezus. Een pleegvader dus. Op 19 maart wordt hij gevierd als bruidegom van de Maagd Maria. Op 1 mei geeft men hem als patroonheilige van de arbeiders, meer speciaal de timmerlieden. Tot zover het weetje van de dag. Vandaag geen arbeid!

    01-05-2020 om 11:39 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dag van de arbeid
    >> Reageer (0)
    30-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hulp

    Eindelijk na 6 weken terug een ander levend wezen in mijn huis. De poetshulp komt helpen alles zandvrij te maken! Tenminste een uurtje zal ik daar kunnen van genieten, want de hond is op wandel. Tijdens dat stappen en lopen kruipt er aarde en zand in zijn krulletjes en dat valt er met tussenpozen uit in mijn huis. Kammen en borstelen van het beest, zeggen ze dan, maar de dreadlocks laten zich zomaar niet ontwarren. Hij ziet er niet uit, precies een verwilderd beestje met happen uit zijn krulletjes die ik veroorzaakt heb. Weliswaar met goede bedoelingen maar je ziet er aan dat er geen kapper aan te pas is gekomen. Een stratier ziet er soms beter uit! Nog 14 dagen en dan zal hij gekortwiekt worden, en dan is hij, werkelijk waar, het mooiste hondje in de omtrek. En dan is het ook mijn beurt om over een prachtig kapsel te kunnen beschikken. Hopelijk gaan de kappers open, altijd met twee woorden spreken.

    Vandaag nog eens een bezoek brengen aan de bakker. Zou ik me laten verleiden voor wat zoetigheden? Wie weet, afhakelijk van wat er in de toog tentoongesteld zal zijn.

    Ik ben ondertussen de grijze woelige zee gaan bekijken vooraleer de bakker binnen te stappen. Behalve dagelijks brood heb ik ook maar een gezonde versnapering meegebracht. Nooit iets enkel maar dubbel, twee eclairs. Dat is echt wel gezond eten met vanillepudding erin en chocolade erop! Mijn koffie smaakt eens zo goed nu ik er een pateeke bij kan hebben. Ik zal rustig mijn uurtje verwennerij hebben want hondje lief ligt uitgeteld en zal me niet lastig vallen. Een lekkertje verdient alle aandacht bij het smullen. Dat is dan pas genieten. De kleinigheden maken het leven zoet, al vallen de soezen redelijk groot uit.

    30-04-2020 om 12:34 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hulp
    >> Reageer (0)
    29-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lourdes

    "Twee tinten grijs", een nieuw programma op TV, die twee, bijna, gepensioneerde mannen helpen om een bucketlist op te maken om bezigheden voor de derde leeftijd te zoeken. Bij hen, Jan Van Eycken en Pascal Braeckman, gebruik ik liever 'jaggers'. Vrijwilligerswerk is het eerste voorstel dat hen gepresenteerd werd. Dat bracht hen dicht bij de Pyreneeën, Lourdes, een gemeente, een stad waar er veel over te vertellen is. Ook door mij. Men is er voor of tegen, men vindt het commerciële uitbuiting of niet, maar niemand blijft onberoerd bij dit bedevaartsoord. Waar de devotie van mijn moeder vandaan kwam weet ik niet, maar mei-juni waren de maanden van de 'beewegen' in de familie. Ik denk dat we ze allemaal afgedaan en bezocht hebben, Puyvelde met St Job, Oostakker met O.L.Vrouw, Gistel met de H. Godelieve, Kontich met de H. Rita, Broeder Isidoor in Vrasene en ga maar door en de processies niet te vergeten. De lentemaanden waren de drukste maanden van allemaal. Mijn vader bracht ons daar overal heen en of dat nu met of tegen zijn goesting was heb ik me nooit afgevraagd. Aan mijn broer en mij is daar nooit iets over gevraagd, we moesten altijd mee. Het ultieme bedevaartsoord voor mijn moeder was dus zeker en vast Lourdes. Een uitgekiende vakantie moest ons daar naar toe brengen. Mijn papa had drie hobby's: in de herfst-winter, voetbal. In de lente -zomer was dat duivensport en in de grote vakantie de Tour de France. Voor de plannen van mijn mama om in Lourdes te gaan bidden moest de Tour (wel een beetje zijn liefhebberij) eens in de buurt komen. Minstens één rit van de Tour wilde hij lijfelijk ervaren en meemaken in zijn vakantie. Het jaar dat het goed uitkwam was er een aankomst in Pau, ik denk 1963 of 64. Een foto met renners Rik Van Looy en Gilbert Desmet zit nog altijd in het foto-album. In Hotel d'Anvers (bestaat  nog altijd) hebben we toen de vakantie doorgebracht, want behalve de grot bezoeken en kaarskesprocessie, werd er ook sightseeing gedaan. Overal waar mijn papa over gehoord had de voorgaande jaren van de  bergetappes en bekende cols wilde hij met eigen ogen zien en ervaren. Niet op de fiets maar met de auto. De haarspeldbochten, de ravijnen, de steilte, de toppen, de bevroren en eeuwige sneeuw. Mijn fantasie bij al die plaatsen kende een deuk toen we naar de Cirque De Gavernie gingen. Verkeerdelijk dacht ik, dat we eindelijk ontspannng op jeugdmaat kregen, maar we werden op een paard door dat Pyreneeëndal gereden. De eerste en laatste keer dat ik op vier poten een verplaatsing meemaakte. De reis was daarmee niet ten einde want Bernadette Soubirous (1844-1879) die gebalsemd en opgebaard ligt in de kathedraal van Nevers, was ook een bezoek waard in het naar huis gaan. En zoals ieder jaar was er bij het terug de grens passage naar Belgenland de flauwe mop over 'de drache national', die eigenaardig genoeg, nooit ontbrak op weg naar huis.

    29-04-2020 om 16:45 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Lourdes
    >> Reageer (0)
    28-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hemelwaterdag

    Hemelwaterdag, een natte dag moet ik plezant voorstellen, dan toont hij niet zo nat, al blijft hij dat natuurlijk wel. Maar iets dat uit de hemel valt, als het geen bom is, kan toch niet slecht zijn? We willen allemaal naar de hemel, als er dan per ongeluk iets uitvalt, zodat we kunnen zien wat er zoal te beleven valt, moeten we er niet boos om zijn! Ik kan van geluk spreken dat er water komt anders woonde ik binnenkort in de woestijn. Ik zou dat absoluut niet graag willen hebben daar zitten ze met andere plagen dan water, nl sprinkhanen. Ik kan nu de danspasjes van Fred Astaire en Ginger Rogers uit "Singing in the rain" in de plasjes doen, zoals voorzien in het script. Soepel verloopt dat niet, al dans ik in mijn hoofd alle steps elegant mee. Plezant dat ik dan kan denken dat ik een prima ballerina ben, die gezwind van het ene eind van het podium zwierig naar het andere eind fladdert op de toppen van mijn tenen. Maar in werkelijkheid zal ik nog veel de oefeningen van Saartje Vandendriessche moeten doen om weerom een zekere souplesse te krijgen in mijn bewegingen en gewrichten. Het zijn goede lessen die ze geeft in "Beweeg in uw kot!". Als ik ze allemaal meedoe ben ik doodmoe en aan een serieuze rustpauze toe en dan is het nog maar 13u.

    Ik lees ook dat jongeren het moeilijk hebben deze tijd, en dat neem ik gerust aan. Door te weinig sociaal contact, lijfelijk, brengt deze tijd van afzondering hun wereld in gevaar. Volgens UZ Gent is er veel angst, stress en depressies die de kop opsteken bij de jeugd. Ik hoop dat ze weer vlug mogen feesten, samenhangen en rondhangen. Ook naar school, universiteit of hogeschool mogen gaan. Voor hen wil ik als oudere best nog een poosje in mijn kot blijven

    Alle momenten van de dag is er wel een item over mondmaskers waarmee we moeten rondlopen. De krant staat er ook vol van. Terug aan de snit en de naad dat ik al lang afgezworen had! De apotheker had er in voorraad en daar heb ik er al een paar van meegebracht. Maar dat is natuurlijk niet voldoende om ze constant te gebruiken zoals de beleidsmakers het willen. Ik zal me moeten behelpen met een bandana of een dikke sjaal. Maar in "Iedereen Beroemd" was er een voorstelling van een héél origineel masker, zelfs en zelf, gemakkelijk te maken van vrouwelijk ondergoed. Geen BeHa meer wegsmijten als hij té klein, té groot of versleten is. Splits de cups en maakt van ieder cupje een masker!! Goed gezien om met een mooi kantje rond neus en mond rond te lopen. De frivoliteit mag ook een kans krijgen. En past dat altijd? Dat is natuurlijk de vraag van één miljoen en afhankelijk van de boezem die ze normaliter steun zou verlenen. Ik denk dat cupmaat 70-75 miscchien iets te klein zal zijn om neus en mond te bedekken en de maten 100+ nog teveel virussen laten passeren. In ieder geval mag er wat leuks en ludieks te zien zijn als we allemaal bedekt moeten lopen!! Een glimlach is nodig in tijden van corona.

    28-04-2020 om 09:51 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hemelwaterdag
    >> Reageer (0)
    27-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeep en soaps

    Vannacht in stukken en brokken geslapen! Dat kan ook bij mij gebeuren. Meestal als er de avond voordien iets tegen zat, zoals een wasmachine dat niet wilde wassen en een droogkast dat niet wilde drogen. Mijn eerste taak vandaag was om te zien en kijken of het om onherstelbare schade ging of alleen maar omdat ik, uit bezuinigingen, té veel kilo's in de machines gestoken had. Je kan gerust stellen dat bezuinigen soms een vorm van gierigheid is, zowel van zeep als water. Maar wat wilt ge, water moet weeral bespaard worden door de droogte en met zeep moet men door het hamsteren ook zuing omspringen. Ik gebruik natuurlijk niet dezelfde zeep voor mijn handen, douche , bad als voor de wasmachine. De gemeenschappelijke woorden zijn zeep en water en met beide, moet volgens de experten (weermannen en winkels), zuinig omgesprongen worden. Vandaar mijn verlangen naar regen, naar hemelwater, niet te geloven dat ik dat zeg! De droogkast heeft ondertussen wel zijn werk terug gedaan, goed gedaan en dat is 'drogen', meer verlang ik niet van dat soort electronica. "Goeie morgen, morgen, goeie dag..." van Nicole en Hugo zing ik dus niet, ik hoor het trouwens toch niet graag.

    Al weken is er ook veel te doen geweest over het vroegtijdig stopzetten van de soaps op de televisie. Ik snap niet goed de heisa rond die programma's. Ik ben geen fan om dagdagelijkse drama's op de buis te zien. Het leven van iedere dag geeft al spanning en afwisseling genoeg zonder dat ik er 's avonds nog een fictieve aflevering aan moet toevoegen. Ook pagina's vol over "De Mol" in de krant. Zovele jaren terug vond ik dat een leuk en vernieuwend programma, maar men kauwt op hetzelfde been en moet dan ook weer extremer gaan om de spanning op te drijven. Ik ben met de avondtelevisie moeilijk tevreden te stellen. Michäel Portillo met de treinreizen, Simon Reeves met andere benaderingen van continenten, landen, religies, avonturen en Ben Fogle met New Lives in the Wild, zijn momenteel mijn geliefde kijkbuismomenten. Het rustige en gezapige karakter van de reportages zijn een lust voor mijn oren en ogen. Af en toe een  goede film en  detective  smaak ik ook wel als avondamusement. Voor de rest is het verlangen naar mijn bed. Met stokjes tussen mijn oogleden, mijn ogen mogen niet dichtvallen, wacht ik tot het tijd is om de hond buiten te laten voor zijn laatste plasbeurt. Nog eens naar de sterren, de planeten en de maan kijken en de totale rust begint.

    27-04-2020 om 09:27 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:zeep en soaps
    >> Reageer (1)
    26-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagse gewoontes

    Ik betrap me er op dat ik nu veel doe waar ik als kind een hartsgrondige hekel aan had. Op zondag gaf mijn moeder me de gieter om de planten en bloemen water te geven en een stofdoek om de bladeren van de sanseveria's of de vrouwentongen, van stof te ontdoen. Aan stof afdoen heb ik nog altijd een hekel, maar mijn planten blijf ik wel op zondag verzorgen. Zoals elk levend wezen krijgen ook mijn bloemen en planten de nodige aandacht. Ze vragen ook onderhoud, een wasbeurt en een streling. In feite is er niks mis met zo'n gewoonte en door ze goed te verzorgen heb ik een minimum aan sterfgevallen in huis!

    De verrassing vandaag was de boekenkeuze van Filip Joos, sportjournalist bij de VRT. Die catapulteerde me meteen terug naar de lectuur van de jaren 70 en 80. Ik ben zelf nooit een rebel geweest maar ik hield wel van tegendraadse mensen, hun schrijfsels, inzichten, verhalen, gedachten en rebellie. Hadden ze gelijk of niet? Evenveel als ik gelijk had met mijn gedachten en inzichten. Een vertegenwoordiger van die stelling, Johan Anthierens (1937-2000). Samen met Louis De Lentdecker en Maurice De Wilde, de grote drie van de Vlaamse kritische beleving van de journalistiek. Filip Joos koos voor 'Leve mij' met als ondertitel 'Niemands Meester, Niemands Knecht'. Geeft meteen een duidelijke omschrijving van Anthierens. Rad van tong en van pen kwam hij een tijd op teevee in allerlei spel-en praatprogramma's, zoals 'De Wies Andersen show' en 'Noord en Zuid' met Mies Bouwman. Maar door het beledigen van de gasten werd hij afgevoerd door de toenmalige BRT. Hij is dan nog enige tijd opgevoerd in het cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Hij werd dan voorgesteld als: de rebelse waarnemer van België. Maar zijn schrijfsels las ik echt wel met belangstelling. Als columnist bij de Knack begonnen onder de naam 'Wounded Knee' tot zijn pennetrekken, woorden en zinnen voldoende sterk waren en hij onder zijn eigen naam kon tekenen. Toen was er in Vlaanderen alleen "'t Pallieterke". Het satirische weekblad vond vooral het binnenland belangrijk en hun motto: wat niet lachend kan gezegd worden is de waarheid niet. Daar was nog plaats voor een ander opinieblad "De Nieuwe"(1964-1984) waar Johan en zijn broer nog hoofdredacteur van geweest zijn. Maar een groot ego mag ook zijn eigen weekblad krijgen en dat kwam er in 1982: De Zwijger. Naar het voorbeeld van Le Canard Enchaîné en Charlie Hebdo. Cartoonist Gal en schrijfster Brigitte Raskin tekenden present. Maar na twee jaar ging ook dat weekblad failliet. Ik heb het graag gelezen. Hij was erg individualistisch ingesteld en werkte dus veel als freelancer. Had een hekel aan kitsch, onoprechtheid, gezapigheid. Een Vlaming die bovenal hield van het Franse chanson, zoals Brel, Léo Ferré en Georges Brassens. 

    En dierbare mensen, een quote van Gerd De Ley: echt crisis is het pas als we geen wijn meer hebben om bij het water te doen! Niet vergeten

    26-04-2020 om 11:56 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:zondagse gewoontes
    >> Reageer (0)
    25-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exclusief en snuffelen

    Hier ben ik weer, en niet zomaar! Ik breng verslag uit van de meest exclusieve vooravond die ik al ooit beleefd heb. De zon scheen nog volop om 18u en een viersterrendiner was in aantocht. Het chicste restaurant van de kust en omstreken was in de maak. Plaats: het poortje dat mijn tuin en straat scheidt. Aan beide zijden een plastiek pikkelken met witte noppen, een kartonnen bord, een taartvorkje en een serviet. En dan.....de buurvrouw die aankomt met een zak dampende, heerlijk ruikende, vers gebakken frieten. Een waar festijn voor de neus. Dat alles vergezelt van mayo, andalouse, tartare, pickles en zout. De twee aanwezige vrouwmensen (de buurvrouw en ik) waren verrukt van al dat lekkers. We placeerden het pakje op onze schoot, want een tafel was te veel verhuis geweest en ook onhandig met dat hekken. Dat was nodig om social distancy na te leven, we wilden geen boete krijgen omdat we het ons lieten smaken! Een frite heeft nog nooit zo goed gesmaakt en heeft ook nog nooit zo lekker geweest. Het was de meest copieuze maaltijd van mijn leven! Drinken moest ieder in zijn kot doen. Dat is voor een volgende keer dat we samen een toast uitbrengen op het goede leven. De buren kregen ook goesting, want al de geuren ging door het kleine zeebriesje ook bij hen op bezoek. Die gaan vandaag naar het frietkot.

    Dan natuurlijk daarachter de veiligheidsraad die ons toch nog een beetje in isolement wil houden. Uiteindelijk wen ik ook aan die hele toestand. Ik wil graag nog lang leven, ik gehoorzaam als plichtsbewust burger wat de overheid zegt en me oplegt. Op de tram met een mondmasker en plastiek handschoenen is nu ook niet het einde van de wereld dat ze vragen aan de bevolking. Minder winkelen of nog even wachten voor extra aankopen is ook niet zo erg. Het verkliksysteem voor eventuele coronapatiënten en de contacten met anderen, is vervelender. Ik moet nog eens bekijken en bestuderen hoe dat functioneert. Maar ik heb hoopvol nieuws gelezen voor mijn hond. Het is een snuffelhond, gebruikt voor truffeloogst. Er zijn snuffelhonden voor coke, marihuana en andere illegale midddelen op te sporen. Misschien kunnen  ze ook aangeleerd worden om uit de transpiratie van de mensen te ontdekken wie het virus heeft? Tenminste als het virus een geur weergeeft in het zweet van mensen. Niet alleen frieten ruiken maar misschien ook corona. Dat geeft toch wat perspectief om het op te sporen vooraleer ziek te zijn. Ik zal mijn hond veel aan mij laten snuffelen zodat hij heel goed weet hoe ik ruik als ik gezond ben en me bij de minste verkeerde geur alarmeert. Dat zou een troef in mijn handen zijn en voor alle hondenbezitters.

    25-04-2020 om 10:32 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:exclusief en snuffelen
    >> Reageer (1)
    24-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goede dingen

    Ik mag niet vergeten dat er veel goede dingen in het leven zijn ondanks de beperkingen die er tegenwoordig heersen. Eerst en vooral is mijn broer jarig, een jeugdige 68'er, maar even wit als ik van haar, maar met een bruiner velleke. In het bezit (al lachend) van een vrouw die op 02/04 verjaarde en goed kan koken. Hij zit dan ook goed in zijn vel! Samen zijn ze een goed span en hopelijk nog voor vele en vele jaren. Als oudere zus wens ik hem en haar nog een lang en gezond leven toe. Die wens krijgt sedert kort echt wel meer betekenis dan vroeger. Het is geen platitude meer die zomaar eens eventjes hoort bij een verjaardagswens. Ondertussen is het voor hem ook afwachten, net zoals voor alle burgers, wat de veiligheidsraad in petto heeft voor de Belgen. Ik verwacht niet veel versoepelingen voor het uitgaansleven. De werkgelegenheid zal ook zijn aanpassingen krijgen vooraleer er terug een normale arbeidssfeer zal ontstaan. Sommige goeroes en zelfverklaarde boeddhisten gebruiken deze tijd om personeel te ontslaan in deze toch al zo moeilijke tijden. Zo gaat het nu eenmaal in de zakenwereld: arbeiders, bedienden, werknemers in het algemeen, zijn de eerste slachtoffers bij elk slecht functioneren van een bedrijf, winkel of keten. Slecht management komt niet dikwijls of nauwelijks ter sprake, of te veel bazen, of geen eensgezindheid van bestuur. Een oud zeer in de materialistische, vrije economie maatschappij en wereld. Daarmee wil ik niet pleiten voor het socialisme, communisme of totalitaire regimes. Dat is een veel ergere toestand om in te leven. Niet alles is slecht deze tijd van 'blijf in uw kot'. Dat heb ik niet gedaan want er moest brood op de plank komen. Maar het is een genot om rond te lopen en te wandelen. Propere straten, een propere dijk en proper strand. Geen overvolle openbare vuilbakken. Bovenal is er de zalige rust, een gemeenschap op mensenmaat, zonder ergernissen, easy going. Hier toch. Ik maak me nergens nerveus over. Ik ken geen verveling. Ik leid een beetje een contemplatief leven, zoals sommige kloosterlingen. Meditatie, overpeinzingen, bezinning, reflectie, overweging eens een mystiek beschouwing doen van spirituele thema's. Door de stilte rondom mij kan dat allemaal gebeuren. Genieten van de zon die schijnt en het leven aangenaam maakt ondanks alle beperkingen van corona. Dat stille leven brengt goede dingen, aandacht voor het kleine dat een leven goed maakt. Dat kleine is straks een klein pakske Belgische friet met een klodder mayonnaise. Zo steek ik de patattenboeren een handje toe om een beetje van hun overproductie af te geraken. Deze week werd gemeld dat 2x per week frites eten heel gezond is! Daar doe ik aan mee. Leve de corona-kilo's

    24-04-2020 om 14:51 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:goede dingen
    >> Reageer (0)
    23-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onderwijs

    Ondanks mijn voornemen om niet meer naar duidingsprogramma's te kijken werd ik gisteravond toch weer zoals een magneet naar de beeldbuis getrokken. Reden: uitlekken van een werkpapiertje van de veiligheidsmensen, virologen, experten, sociologen, economen en politici. Wie heeft een papiertje laten vallen voor de pers? De verwijten en bezorgdheden die er op volgden zullen er wel voor zorgen dat de schuldige zich nooit kenbaar zal maken. Maar wie was er als de kippen bij om een datum vast te prikken, om te ageren en te reageren op dat kladbladje? Onderwijs! Eindelijk was onze minister terug in beeld, eindelijk had hij weer eens aandacht, eindelijk mocht hij weer zijn zegje doen en eindelijk voelde hij zich weer belangrijk want hij had als eerste een datum mee te delen. Het was nog niet voor zijn grote hervormingen die vroeger aangekondigd werden, maar alles was beter dan niet op tv te komen! Telkens ik onze minister van onderwijs in beeld zie komen denk ik aan een communiekantje dat lichtjes uit zijn schoonste kostuumpje gegroeid is. Strak in het pak, hoe ie erin of eruit geraakt is mij een raadsel. Mischien is zijn broek en vest gemaakt van elastische stof zodat niets hem belemmert te bewegen. Dat terzijde en onbelangrijk. Maar onderwijs bracht ook weer veel woorden mee waarvan ze hopen dat die in Van Daele terechtkomen. Preteaching werd al aanlooplessen, een woord van 3dagen oud. Dan op film gebaseerde woorden, scenario's en draaiboeken. Nieuwe woorden die ik geleerd heb en hun betekenis moest opzoeken, remediëren en differentiëren. Werken in doelgroepen en om de verschillen tussen de leerlingen zo klein mogelijk te houden. Het zal nog juist zijn wat ik in het begin van de coronacrisis dacht: als ik blijf leven ga ik heel veel slimmer uit deze lockdown komen dan dat ik er ben ingegaan! Een intellectuele compensatie voor al de terrasjes en bezoekjes die ik gemist heb.

    Jullie kunnen jullie dus voorstellen dat ik 's avonds doodop ben van al hetgeen er overdag gebeurd en waar ik mijn aandacht en verstand moet bij houden. Bekaf ben ik des avonds en verlang ik hevig naar mijn bedje. Na  de gebruikelijke passage langs de badkamer hijs ik me in mijn slaaptenue. Geen négligé, geen  sexy babydoll, maar een zachte dikke Damart pyjama die me de ganse nacht heel goed warm houd. Dat is nodig voor mijn gewrichten, dat ik ze inpak in flanel of fleece. Dan dat echt zalige moment om tussen de frisse lakens te kruipen. Ik geniet daar iedere avond van. Nog een woord-of rekenspelletje om de schermkleur uit mijn hoofd te krijgen, lichtje uit en denken aan morgen. Iedere avond vooraleer naar slaapland te gaan denk ik aan alle goede dingen die me te beurt vielen en probeer ik een planning voor 's anderendaags op te maken. Hou ik me daaraan? Dat valt te bezien wat er in de ochtend op mijn pad komt! 

    23-04-2020 om 10:32 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:onderwijs
    >> Reageer (1)



    Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!