Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Dat is meest gezegde zin, Marleen, "mag het wat meer zijn"! (eddy meuris)
        op onafhankelijk
  • het geheime wapen (Fred)
        op onafhankelijk
  • Zegen op deze donderdag middag (Patricia)
        op onafhankelijk
  • Zon (Marc Martens)
        op Godgeklaagd
  • Fotoboeken (Fred)
        op pluk de dag
  • Inhoud blog
  • noppes
  • onafhankelijk
  • Godgeklaagd
  • pluk de dag
  • 1 juli
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    zwart_en_wit
    blog.seniorennet.be/zwart_e
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    crika
    blog.seniorennet.be/crika
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    majumau
    blog.seniorennet.be/majumau
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rudolf
    blog.seniorennet.be/rudolf
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    20-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wassen

    Juist op tijd, is de wasmachine geleverd om niet te moeten werken op de dag van de Katholieke Arbeid, Rerum Novarum. Ik werk niet op de Socialistische tegenhanger, 1 mei, dus ook niet op Hemelvaartsdag. Tot mijn grote vreugde moet ik zeggen. Ik ben alleen, weliswaar met een zandhond, en toch verschiet ik van de hoeveelheid was dat ligt te wachten op reiniging. Vooraleer dat zal plaatsvinden moet ik een grondige studie van het instructieboekje doen. De electronica verandert constant en wassen is niet meer zo maar in een aluminium kuip de kleren voorzien van zeep, steken en op een knop drukken. Nee, nee, eerst het boekje goed bekijken en dan pas een knopje gebruiken. Het is een andere pc die nu mijn aandacht vraagt. Ik ben niet van de lompste, de studie zal me deze keer ook wel lukken om alles in gang te krijgen. Enfin, er is bij het transport naar de staanplaats van de machine wel een lampadaire, ooit van mijn moeder, gesneuveld. Eigenlijk is dat een goede manier om prullaria van de hand te doen. De schroom van 'wat zou ze hierboven wel denken dat het marmeren stuk kapot is', is weg. Het glipte gewoonweg uit mijn handen omdat de grip een beetje verdwenen is uit die onderdelen. Niet getreurd dus, maar er is nu wel genoeg gebroken en stuk gegaan. 

    Maar de krant brengt ook weer leuk nieuws. Iets dat ik best wel wil onthouden. Vandaag is ook een feestdag, wel een bizarre, maar ik zou hem toch graag vieren: 'Word een miljonair'-dag. Is toch leuk om te weten. Blijkbaar bestaat die toch al enige tijd en is verbonden aan de Schotse economische wetenschapper, John Law (1671-1729). had een grote aanleg voor wiskunde en ook een briljant kaartspeler. Hij leefde in de tijd dat er nog duels plaatsvonden om de gunst, de liefde en de hand van een schone deerne te veroveren. De tegenstander bleef op het puntje van zijn sabel hangen. Morsdood was zijn rivaal en hij werd van moord beschuldigd. Hij werd ter dood veroordeeld, maar kon ontsnappen. Hij vluchte naar Nederland en ontwikkelde er verder zijn economische inzichten. Hij onderbouwde de theorie dat papieren geld gedekt moest zijn door goud, zilver of land, want op zich heeft papier geen waarde. Hij deed ook een studie over het kredietwezen. Later ging hij terug naar zijne heimat en probeerde er nationale banken op te richten. Ook in Frankrijk. Maar alles mislukte een beetje, behalve voor zichzelf en zijn familie. Tot zover de wetenswaardigheden over deze 'miljonairsdag'. Niet vergeten dat die bestaat. Tracht hem de volgende jaren te herinneren en glimlach over de kleine weetjes van het leven!

    20-05-2020 om 17:34 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wassen
    >> Reageer (0)
    19-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pats boem

    Bij mijn vorige winkeluitstap, kreeg ik de melding op het dashbord (niet dat van Meatlof) dat de batterij een beetje nood had aan bijvulling. Mooi weer vandaag, niet verwarren met de naam die Hugo Matthysen aan het paard van de Sint gaf,'Slecht Weer Vandaag'. Maar het had beter echt zo geweest dan was ik thuis gebleven en niet verder voor luchtvervuiling gezorgd. Maar goed, het was lekker weertje, aangename temperatuur en ik nam de hond mee. Die is verzot op autorijden, een lekker lang uitstapje was voor alles en iedereen goed. Het is op de camions na, toch nog rustig op de autostrade en de andere banen en zo kon ik de auto, de broodnodige km geven. Tot aan de boekwinkel, daar lag 'Socrates op de fiets' van Guillaume Martin op me te wachten. Slechte parking met groot ijzeren billboard en een paar verkeerd geparkeerde auto's (tot daar aan toe). Ik manoeuvreer er goed tussen en neem de hond mee de winkel in. Geen boek te bekennen, niet toegekomen of vergeten te bestellen, wat zal het wezen. Terug naar buiten, lichtjes gedesillusioneerd omdat ik nog eens moet terugkomen. Lichtjes gepikeerd. En dan te nonchalant wilde ik me van tussen de genoemde obstakels verwijderen. Uiteindelijk stond het reklamepaneel in de weg. En ja, pats boem, achterlicht naar de vaantjes en beschadiging van de carroserie! Weeral coronakosten! Het wordt stilaan tijd dat dat beest uit de omgeving verdwijnt. Zeker nu er weer een suggestie is dat de CO2 uitstoot, ook misschien mee voor de epidemie verantwoordelijk is! Ik ben als het ware gestraft om voor nog wat meer vuiligheid de lucht in te sturen.

    Erger en triestiger is het getuigenis op Ketnet van een jongen wiens enige wens is "iets meer geld voor eten te hebben". Deze wens, van een 13jarige jongen, kind eigenlijk, zou zelfs niet mogen bestaan in ons rijke Vlaanderen. Deze crisis heeft toch wel veel pijnpunten voor kinderen blootgelegd. Aan de toekomstige bestuurders, neem daar toch de nodige maatregelen voor. Dat er al kinderen zijn die geen tablet, pc of laptop ter beschikking hebben om lessen te volgen, is al erg. Maar dat een kind in ons land 'eten' als wens heeft doet een moederhart toch wel pijn. Ik hoop dat ik nooit meer een dergelijke wens van een kind moet horen. Op macht beluste politieke leiders doet daar iets aan in plaats van te kissebissen met wie ze willen regeren en wat ze willen doen. Ik zal het in jullie plaats zeggen: geef kinderen degelijke voeding en onderwijs dat geen fortuinen kost aan hulpmiddelen zoals internet en tablets.

    19-05-2020 om 13:33 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:pats boem
    >> Reageer (0)
    18-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rabiës

    Hier is geen haan te bespeuren die me 's morgens met zijn gekraai wakker maakt. De meeuwen zijn op post om me met hun gekrijs en gekolder te vertellen dat het dag is geworden en tijd voor op te staan. Maar 5u, op de wekker te zien, is toch wat vroeg om rechtop te beginnen staan en lopen. Ik heb nog tijd zat om mijn ogen terug dicht te doen. Eens goed en wel uit bed,  heb ik zo mijn bedenkingen bij een voorval dat de gemoederen beroerd. In ons land en bijna overal ter wereld, zijn er wetten en aanbevelingen om het maatschappelijk en sociale leven ordentelijk te laten verlopen. Maar je hebt altijd mensen die zich meer gelijk voelen dan een ander. Denken dat die richtlijnen en verplichtingen niet voor hen van toepassing zijn, omdat hen dat niet zo goed uitkomt. Maar sinds corona weten we héél goed wat een virus aanricht in een maatschappij. Zelfs het meisje met het katje spoedde zich naar België om de afzondering en de lockdown, te omzeilen. In acht nemen van quarantaine voor een poes was niet nodig!!! Een lief straatkitten uit Peru meebrengen, wie kan daar nu iets tegen inbrengen? IK! Duizenden katten zitten hier opgesloten in asielcentra te wachten op een thuis. Die laten de supporters van het meisje en Gaia maar liever links liggen. Hebben deze mensen en meer bepaald deze dierenliefhebbers niet geleerd wat een een virusaanval teweegbrengt in het leven van de landgenoten? Rabiës is bijna uitgeroeid dankzij de oplettendheid van iedereen, de vaccinaties en inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen. De incubatietijd na een besmetting met het rabiësvirus bedraagt 2 weken tot 6 maanden. Dus meisje en Gaia, als jullie echt om de medemensen geven, en een dier in huis willen hebben, ga naar het asiel en bezorg een lief beestje de dagen van zijn leven door het mee naar huis te nemen. Geen import uit vreemde landen die het niet nauw nemen met de gezondheid van mens en dier. 

    Meer respect verdient een mijnheer uit Geel. Dank zij het geduldig verdragen van een 'duif' die tegen zijn vensters tikte, beleeft hij nu de tijd van zijn leven. Een 'oehoe' die zijn plantenbak op de vensterbank uitkoos om zijn drie eieren uit te broeden. De kleine uiltjes bezorgen de familie een echte natuurfilm die ze zo maar gratis kunnen bekijken. Dat is de moeite waard. Ik kijk ook uit naar de nieuwe documentaire die de VRT aan het opnemen is, "Onze Natuur, van Ardennen tot Kust". Ook zij hebben een gratis schouwspel gekregen door de vossen die zich goed voelen in de tuin en op het dak van de nationale omroep. Liever geen David Attenborough films meer, nog moeilijk uit te maken of ze echt of nep zijn. Liever een beestenboel van hier, om fake news zoveel mogelijk te vermijden. 

    Nu nog 4 blz puzzels in de krant voor de boeg en al mijn 7 huistaken doen.

    18-05-2020 om 10:38 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:rabiës
    >> Reageer (0)
    17-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gender

    Uitgeslapen! Ze zeggen altijd dat de uren die je slaapt vóór middernacht dubbel tellen. Ik lag gisteren om 22u in mijn frisse nest en heb geslapen tot 6u. Volgens mijn simpele berekening heb ik 10u slaap gehad. Maar ik moest uitgerust zijn voor een controversieel onderwerp. Vandaag is het de Internationale dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Allemaal moeilijke woorden en onderwerpen die aandacht vragen, zeker nu de Algemene Overste van de Broeders van Liefde, René Stockmans, er een artikel aan gewijd heeft. Ik heb wat teksten moeten lezen om me enigszins in te leiden in deze controverse die de Broeder veroorzaakte. Genderidentiteit of psychologisch geslacht, verwijst naar eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald. Het is mogelijk dat iemand mannelijke geslachtsorganen heeft maar zich vrouw voelt. Omdat de Westerse samenleving wil dat we ons als individu gedragen volgens één van deze twee genderrollen (man of vrouw), voelen mensen met een andere genderidentiteit en geslacht, zich afwijkend. Zij kunnen door hormonen of geslachtsoperaties hun lichaam afstemmen op hun genderidentiteit. Volgens de Broeder van Liefde in Rome, bestaat deze genderideologie niet. Het Vaticaan, De Kerk en dus ook de Pauselijke Congregatie van René Stockmans, veroordelen en waarschuwen de aanhangers van deze zienswijze bij het verloochenen van het onderscheid tussen man en vrouw. Ook dat de gemeenschap van man en vrouw niet meer essentieel is voor menselijk geslacht verder te zetten. Stockman betreurt, dat 'gender' geëvolueerd is van een 'beschrijvend' begrip naar een 'wettelijk afdwingbaar'begrip. Hij betreurt dat men kan kiezen met welk geslacht men door het leven wil en kan  gaan. Het verderf, de gendertheorie en al de rest is begonnen bij de uitspraak van Simone De Beauvoir (1908-1986) : on ne naît pas femme, on le devient. Deze Mr Stockmans is de laatste maanden al meermaals in het nieuws gekomen met uitspraken en tegenkantingen van hetgeen en waarvoor de Vlaamse Broeders van Liefde, staan. Onderwijs en zorg, met name psychische zorg, en sociale economie. Nog niet zo lang geleden was er het proces tegen de dokters die hielpen bij de euthanasie van een vrouw met ondraaglijk psychisch lijden. Er werd toen gesuggereerd dat de Broeders erop aangestuurd hadden, meer waarschijnlijk was het de Algemen Overste uit Rome, die op die manier zijn stempel en visie wilde doordrukken. De Belgische Broeders zijn niet vóór levensbeëindiging maar hebben begrip voor de vraag, visie en context van de zieke en bieden een levenseindetraject of alternatieven. Maar voor Mr Stockmans is zoiets onbespreekbaar, elk ethisch onderwerp is taboe (abortus, euthanasie). Dergelijk autoritair leiderschap, is zeker in de Westerse wereld niet meer gewenst en van deze tijd. Het dispuut tussen de Algemen Overste en de Belgische Broeders van Liefde reikt verder dan de ethische kwesties. De spierballen worden langs beide zijden gerold. Zowel de financiële kant als de katholieke kant worden onder de loupe genomen. Krijgt nog een vervolg de komende maanden.

    Nu tijd voor de zomerse ontspanning, in de zetel liggen met een turf van een boek van Lucinda Riley, 732 blz . Ik zal vanavond mijn armen niet meer voelen. Maar voor een goed liefdesverhaal heb ik dat er wel voor over. Ik ga genieten van de "Zon" (de titel) en de gele bol.

    17-05-2020 om 10:35 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:gender
    >> Reageer (1)
    16-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doodmoe

    Doodmoe van heel weinig te doen! Mijn buurvrouw heeft me echt wel direct opgemonterd met vers gebakken wafels. De buurvrouwen zijn hier schatten!!!  Maar ik heb al een hekel aan winkelen en met al de voorzorgsmaatregelen die ik nu moet nemen, is mijn goesting om boodschappen te doen, tot onder het nulpunt gezakt. Blijf dan thuis, hoor ik jullie denken! Soms zijn er echt wel noodzakelijke aankopen te doen. Een wasmachine bijvoorbeeld, ze had vorige week de geest gegeven. Ik heb geprobeerd om mijn was in een grote ketel op het vuur te zetten en met een stok erin te roeren, zoals mijn bobonne dat deed. Maar eerlijk, dat zijn geen werkzaamheden meer die ik nog wil doen. Tien onderbroeken wassen duurt 2 uur en dan ophangen om te drogen. Dat neemt een halve dag in beslag en dan zie ik mijn was nog niet krimpen. Mezelf dan maar opgeofferd en in de rij staan wachten tot er volk buiten kwam en ik binnen mocht. Zo was het in elk magazijn dat ik een bezoek moest brengen. De winkels om me van voeding te voorzien, van lectuur voor de volgende dagen, van snoepjes voor de hond, en van de noodzakelijke machine om te wassen. Dat ik al dat geduld opgebracht heb, kwam omdat ik veel tijd moest overbruggen terwijl de hond in het kapsalon zich liet coifferen. Het was veel werk om al zijn krullen te scheren. Het was de behandeling van de schaapsscheerders die toegepast moest worden. Denk dan maar aan de serie "De doornvogels" met Richard Chamberlain en Rachel Ward. Van die romance tussen Maggy and her priest smelt ik nog weg als ik er aan denk. Maar hier was er enkel professionaliteit nodig om de klus geklaard te krijgen en geen liefdes intermezzo. Ik heb wel een klein vreugdedansje gedaan toen ik hem terug zag. Hij zag er wondermooi uit, als ik dat zo mag omschrijven. Niet alleen dàt, ook nog eens besprenkelt met heerlijk geurende hondenparfum! Dat is al die kwellingen en uren verspilling waard geweest. Hij stapt weer zo fier als een pauw door het leven. Nu is hij nog eens op uitstap met de buurvrouw. Zijn ontspanning na zijn inspanning om zo lang in het gareel te moeten hangen om er prachtig uit te zien. Het was voor ons beiden een offer waard vandaag. En allebei moe en voldaan, en blij weer in ons rustig vertrouwde nest te zijn. 

    16-05-2020 om 20:12 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:doodmoe
    >> Reageer (1)
    15-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonnige dag

    Een dag die weinig potten zal breken. Een mooie blauwe lucht, veel zonneschijn dus, maar fris weer als ik gewoon buiten kom en niet beschermd verder loop. Minder zijn de eindeloze herhalingen op tv en het herkouwen van oud nieuws in de kranten. Alle winnaars van het Eurovisiesongfstival komen eens aan bod nu deze zangstonden niet doorgaan. Jammer, want er valt altijd wel wat te beleven, al is het alleen maar de commentaar van Peter Van De Veire en André Vermeulen, die ik nu moet missen. Gelukkig zijn er nog een paar goede programma's gekomen die me af en toe de slappe lach bezorgen. De probeersels van onze twee grijze mannen in 'Twee Tinten Grijs' en de gasten die meerijden met de bus 'Columbus' van Wim Lybaert. Ik maak veel gebruik van de herhaaltoets op tv, want mijn lachtranen verstoren soms mijn zicht. Verder zijn er in het circuit van de mailfilmkes veel maffe toestanden te zien, veel onnozele teksten te lezen en wel 20 lessen om mondmaskers te maken zonder een stikmachine, naald of draad te gebruiken. Verveling komt nooit in mijn woordenboek voor! Nu lees ik het laatste boek van Nicci French en morgen is er de aanschaf van "De zon" het laatste boek van Lucinda Riley. Ik ben benieuwd naar deze laatste in de page turner reeks "De zeven zussen". Goede dag aan iedereen en tot morgen.

    15-05-2020 om 15:02 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:zonnige dag
    >> Reageer (1)
    14-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.coronataks

    Vandaag poets en kuisdag, met een beetje veel hulp voor het zwaardere werk. Veel zand van de hond in mijn huis, want alle krulletjes hamsteren aarde uit de tuin en zand van het strand. Borstelen is niet genoeg meer om het eruit te krijgen en het doet pijn de dreadlocks te ontwarren. Nog 48u geduld. Deze middag heb ik eerst een siësta moeten doen om te bekomen van de geleverde inspanningen. Maar het was geen fiësta toen ik wakker werd en het nieuws on line bekeek. De stelling van een gezondheidseconoom, een Belg, die doceert aan de unief van Oxford: de ouderen moeten voor het kostenplaatje en de economische put en gevolgen van de crisis bijdragen door middel van een ouderentaks. Zo zou de financiële put van de globale ziektebehandelingen en ziekteverzekeringen, gedelfd worden!!!. Uitleg van dit eminent en slim heerschap: de jaggers hebben het meest geprofiteerd van deze covid 19. Zijnde, lees, het meest van de medische hulp gebruik gemaakt. We dragen niet meer bij door het terug opnemen van werk, want dat hebben we niet meer. Voor het gemak vergeet mijnheer Emmanuel De Neve, er bij te vertellen dat er een verplicht pensioen is. Volgens hem, offeren de jongeren zich op en moet het beleid maar zorgen dat de ouderen een tegmoetkoming doen. Met andere woorden: een taks betalen omdat we (nog) leven. Ieder zijn mening denk ik dan, maar dergelijke uitlatingen dienen tot niets. Dergelijke pandemiën komen regelmatig terug in de geschiedenis. Om ons te troosten vertellen ze het verhaal van Anton Van Dijck (Dyck) (1599-1641), die omwille van de builenpest een jaar vast zat op Sicilië, met name in Palermo. Hij combineerde het nuttige aan het aangename en schilderde verschillende doeken van de H. Rosalie, patrones van de stad. Misschien een ideetje om haar hier ook te aanroepen, zij zou de stad van de pest hebben verlost. Wie weet, godvrucht kan nooit kwaad. En zoals mijn vader zei, bidden?  Baat het niet, het schaadt niet!

    14-05-2020 om 16:39 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:coronataks
    >> Reageer (0)
    13-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het daghet in het Oosten

    Een goei jatte kaffe en een klein koekje (t'is nog voormiddag) en een hond op wandel. Meer heb ik niet nodig om me rustig aan het schrijven te zetten. Want weerom heb ik een vertelseltje voor deze feestdag van de heilige Servatius van Maastricht. De ijsheilige die we vandaag vrezen, maar ook gebruikt in de oudste mop. Die van de schele heilige verteld door Hendrik van Veldeken (vroeger al geschreven). Menigeen weet dat ik leef op het ritme van de natuur en de seizoenen. Als het donker wordt, vallen de schellen voor mijn ogen en als het licht wordt gaan ze terug open. Ik slaap met het venster open, ik hoor de vogeltjes fluiten bij het eerste ochtendgloren. De rolluiken gaan in de slaapkamer nooit naar beneden, de overgordijnen nooit toe, alleen de witte vitrage zorgt voor een privé gevoel op de slaapkamer. Bijna iedere dag denk ik, 'het daghet in het Oosten' als ik naar buiten kijk. Ik nam altijd aan dat ik graag Middeleeuws Nederlands wilde spreken, omdat me dat een beetje van de werkelijkheid van de nieuwe dag hield. Maar vandaag dacht ik, heb ik dat misschien opgepikt in een ver verleden? Wat een rijkdom hebben we toch met die Google en Wikipedia. Ik tik dat zinnetje in en wat komt er tevoorschijn? Een Middeleeuws gedicht van 14 strofen!!! Waarschijnlijk een lied dat blijven hangen is uit mijn periode van  voorliefde voor luisterliedjes en liefhebster van troubadours en kleinkunstenaars, zoals Miel Cools (1935-2013). Het lied is voor de eerste keer gedrukt in het Antwerps Liedboek van 1544 en had toen al de reputatie van een 'oud lied' te zijn. "Het daghet uyt den Oosten, het licht schijnt overal, hoe weynich weet de liefste, och waer ik heenen sal". Er volgen nog dertien strofen en allemaal gaan ze over het verlies van haar geliefde. Na de dood van haar minnaar treed ze in het klooster. Aan elk Middeleeuws lied is er een uitleg verbonden. Niemand wou haar helpen bij het ter aarde bestellen van de dode en men schrijft dat toe aan de feodale tijd en het erfrecht dat toen in zwang was. Dat sloot vrouwen uit voor de erfenis en dan van pure armoe, intraden in het convent, abdij. Het klooster! Soms is het mogelijk dat bepaalde gedachten van lang geleden terug voor mijn geestesoog tevoorschijn komen. Ik heb jarenlang met de nonnen geleefd, in goede en kwade dagen. Meestal bekommerden die zich wel goed om de interne leerlingen. Ze hadden wel een vrij saai leven, vond ik toen. Vroeg opstaan, bidden, 2x daags naar de mis gaan, vespers en lof zingen, te biechten gaan, vasten en vieze gewaden aandoen die alles wegstaken wat er mooi was. De Heer moest me van een kloosterleven vrijwaren. Natuurlijk gingen we ook op schoolreis, maar telkens was er een gebedstonde aan gekoppeld en mochten we een kaarsje branden. Tijdens een van die godsdienstige oefeningen heb ik werkelijk tot God gebeden om me geen roeping te geven en me zo te sparen van een leven aan God en Kerk, gewijd. Ik heb toen héél intens een gebed naar de hemel gestuurd want ik herinner het me nog altijd. Ik weet zelfs nog dat het op een schoolreis naar Scheveningen was! En nu, een geliefde is gegaan, maar geen kloosterleven is er gekomen voor mij, gelukkig!

    13-05-2020 om 11:14 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:het daghet in het Oosten
    >> Reageer (0)
    12-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heiligen

    Mijn dag begint altijd verwachtingsvol. Wat komt er vandaag op mijn weg dat de moeite van het weten waard is? Wat verdient er vandaag een opfrissing in mijn geheugen? Na bijna 72 jaar zijn er al veel weetjes die extra aandacht terug verdienen. Zoals vandaag. Tweehonderd jaar geleden, op 12 mei 1820 werd Florence Nightingale geboren, in Florence, Italië. Haar ouders gaven haar de naam van haar geboortestad. Een verpleegster die nu meer dan ooit terug in de belangstelling staat. Ik kan haar gerust de grondlegster van de moderne verpleging noemen, met instructies die vandaag de dag meer dan ooit geboden zijn geworden: hygiëne, handen wassen, afzonderen in paviljoenen en statistieken. Als meisje uit een begoede Britse familie, protesteerde ze al tegen het gedwongen 'niets' doen van de jonge vrouwen uit de burgerij. Hun enige functie was, goed trouwen, kinderen krijgen en een huishouden goed bestieren. Ze pende haar grieven neer in haar boekje 'Cassandra' dat nooit is uitgegeven, maar wel tussen haar papieren is gevonden. Zij had geen zin in een huwelijk en reisde veel. In Duitsland vond ze haar roeping toen ze in contact kwam met een zorgopleiding van protestantse zusters en diaconessen (lekenverzorgenden). Bij haar terugkeer in Groot Brittanië, wilde ze hetzelfde bewerkstelligen in een Londens hospitaal, een opleiding voorzien voor verpleging van zieken en gewonden. In 1854 breekt de Krimoorlog uit en word Florence (als authoriteit op het gebied van nursing) hoofd van een groep verpleegsters voor de verzorging van de soldaten. Al vlug werd ze getekend en gekend als 'the lady with the lamp' die 's nachts de ronde deed bij de zieken. Haar "Notes for Nursing", staan lijnrecht tegenover de medisch technische ontwikkeling van de gezondheidszorg in die tijd. Zij wil een meerjarige opleiding voor verpleegsters met een vnl holistische benadering voor het omgaan met zieken en gewonden dwz de zieke mens als geheel zien, de psycho sociale zorg en gedragscodes hanteren. Met een kort kapsel (omwille van ziekte), not done in 1800 en zoveel, startte een school voor verpleging naast het St Thomashospitaal in Londen. Ze verdween spoedig uit het openbare leven wegens ziekte. Bijna zeker leed ze aan een post traumatisch oorlogssyndroom.

    Maar de IJsheiligen zijn er ook. Ieder jaar houden we ons aan de regel, vóór 15 mei geen eenjarig plantje in de aarde te steken of buiten te laten staan. De overgang naar warme nachten moet er eerst zijn. Dan mogen weer alle bloemekes ons leven buiten kleur geven. De heiligen zijn allemaal martelaars van het eerste uur enfin bijna, een  paar honderd jaar na de dood van Jezus. Men noemt ze 'de strenge heren' in de volksweerkunde en zijn dan ook een van de oudste begrippen geworden. Rond het jaar 1000 werd er al gewag van gemaakt. Afhankelijk van de streek zijn het 3-5 heiligen waar de tuinder schrik van heeft. De namen nog eens herhalen, om ze nooit te vergeten: de heiligen, Marmertus (11/05), Pancratius (12/05) Servatius van Maastricht (13/05), Bonifatius van Tarsus (14/05) en vooral in Duitsland en Oostenrijk, die kalte Sophie (15/05). Tot zover de weetjes vandaag.

    12-05-2020 om 11:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:heiligen
    >> Reageer (0)
    11-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exposé poëtisch

    Mijn exposé over 'poëtisch' was ontoereikend bevonden. Deze nacht heb ik behoorlijk lang kunnen nadenken over gebruik en betekenis van het woord. Hevige windstoten hebben me uit slaapmodus gehouden, met alle gevolgen van dien. Reeds 2x, nadat mijn tekst voor het blog geschreven was, op delete gedrukt. Nu op hoop van zegen en geen missers meer, een derde poging om te posten. Eerst en vooral, is er toch een wezenlijk verschil in de kunstscene. Er is de kunst die ontstaan is door ambachtslui. handwerkmannen. Zoals schilderen, beeldhouwen, juweliers, kleermakers, maroquiniers, stucadoors, glasblazers enz. Dan heb je de kunstvorm die beoefend werd door een begoede bevolking, de elite, de rijke burger, wethouders, monniken, godsdienstleraars. Deze mensen moesten geen arbeid verrichten om in hun dagelijks onderhoud te voorzien. Opdat het gewone volk de sages, de overlevering, de geschiedenis, de wetten, zouden kennen, werden deze in korte zinnen, verzen gegoten. Zelfs de wetten van Mozes zijn op twee stenen tafels in korte zinnetjes gezet. Eenvoudige weergave en voor iedereen begrijpbaar, te verstaan en gemakkelijk van buiten te leren. In het Grieks noemde men het de 'poëtica, poësis (naam van 5e middelbaar klassieke humaniora)'. Het had betrekking op de ambtelijke voorschriften waaraan de teksten moesten voldoen, het maken en vervaardigen ervan. De teksten moesten de beelden scheppen en de voorstellingen daarvan. Het had ook betrekking op de dichtkunst en dichten. Poëzie verschafte ook genoegens voor de luisteraar of lezer. Dat wordt teweeggebracht door de bijzondere combinatie van vorm, klank en betekenis van de woorden. Emotionele ontroering, intellectueel inzicht, nuancering of humoristisch, zijn een paar van de gevoelens die er in terug te vinden zijn. Poëzie heeft dus een heel lange geschiedenis, vanaf de vroegste gereciteerde verzen, gezongen verzen, tot de hedendaagse al dan gestructureerde vormen van dichtkunst. Tot er in de de 19e eeuw, met de literaire "Tachtigers" er ook literatuur, tekst, letterkunde, complete zinnen, onstond. Het gedicht "Mei" van Herman Gorter (1864-1927) ontlokte, een beetje kleinerend over, Willem Kloos (1859-1938) de volgende uitspraak over poëzie:  "de meest individuele expressie van de meest individuele emotie".  Gevoelens opgeroepen door woorden, verpakt in kleine zinnetjes. Zoals: mooi, romantisch, dichterlijk, weemoedig, humoristisch. Dezelfde gevoelens van mooi, romantisch, weemoedig, vrolijk, blij, treden op bij het aanschouwen van een voorwerp, een omgeving, een natuurverschijnsel, een kunstobjet, een beeld. Want dat zijn ook de gevoelens die bij het lezen van een gedicht naar boven komen. Dat is mijn explicatie van poëtisch!

    11-05-2020 om 14:24 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:exposé poëtisch
    >> Reageer (0)
    10-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poëzie- poëtisch

    "A thing of beauty is a joy for ever..." beginvers van Endymion, gedicht van John Keats (1795-1821) Deze dichter, altijd in één adem genoemd met de andere romantische dichters en schrijvers, Percy Shelley (1792-1822) en Lord Byron (1788-1821). Allen met een zeer turbulent leven en behorend tot de upper class in het Engeland van de 19e eeuw. Moet er meer gezegd worden over poëzie of poëtisch? Dat zinnetje vat alles samen wat ik eronder versta. Herman Gorter heeft ook zo'n beklijvende openingszin van zijn gedicht "Mei". "Een nieuwe lente, een nieuw geluid..." Het gedicht van Keats is nog volledig leesbaar maar dat van Herman Gorter bevat 4381 verzen, zijnde een boek van 150 blz. moet je niet direct beginnen lezen. Een beetje vergelijkbaar met Marcel Proust. Maar ik heb ook mijn rijmpjes uit de chickenbak: "als dichter ben ik niet geboren, schrijven kan ik evenmin, en om een ander na te apen, daarin heb ik geen zin, dus van mij geen vers of lied, maar vergeet mij niet"! Of een ander versje uit de tuttenfruttenpot: "zie je later een vogel, en meteen daarna een bij, dan, je kunt me echt geloven, brengen zij een groet van mij"! Nog een leuke die uit de kauwgomballenboom (Ellie en Rikkert Zuiderveld) is gevallen: "dit is een vrolijk versje, ik zong toen ik het schreef, en daarom staan de zinnen, een heel klein beetje schots en scheef". Mijn versjes zijn degene die in de poëziealbums van de tieners komen. Met foto of prentje en veel herinneringen aan klasgenoten, medestudenten en leerkrachten. Het zijn woorden die gevoelsmatig raken, daarom zijn ze poëtisch. Is het poëzie? De grote kenners van literatuur verwijzen die direct naar de prullenmand. Maar net zoals het gedicht van Keats me diep raakt is dat ook van die prulversjes die dezelfde emotie weergeven. Ze komen van iemand die me een warm hart toedraagt en moeite gedaan heeft iets in mijn album te noteren of te tekenen. Natuurlijk is het zo dat mijn gedichtjes geen lang leven zijn beschoren en niet op de schoolbanken als didactisch materiaal voorgelezen worden. Maar is dat erg? Neen, naast de groten uit de oudheid, Vergilius, Ovidius, en de Prins der Nederlandse letteren, Joost van den Vondel en onze Guido Gezelle, kan de gewone mens ook zijn gevoelens, bezinningen, opmerkingen, weergeven in al dan niet, diepzinnige woorden. Poëzie schuilt niet alleen in woorden, dat is ook voor waarnemingen rondom ons. Dan passen we de dichterlijke vrijheid toe om iets te omschrijven. Onze romantische, dromerige gevoelens weergeven als we bv een mooie blauwe bol van een soort bieslook zien bloeien en er met verbijstering blijven naar kijken, omdat het verdwijnt en altijd terug zijn pracht toont het volgende jaar. Dat is poëzie zonder verzen, zonder woorden en brengt alleen maar poëtische gevoelens naar de oppervlakte. We verzinnen er woorden bij om uit te drukken hoe diep ons dergelijk fenomeen kan raken. Dat bedoelt Keats met zijn openingszin, iets moois is een geluk, een blijdschap, een vreugde voor altijd. 

    10-05-2020 om 11:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:poëzie- poëtisch
    >> Reageer (0)
    09-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonderen

    Weekend, een speciale tweedaagse, al was het maar dat ik met één krant het twee dagen moet stellen. Iedereen voelt zich een beetje beter in zijn vel, we worden de beperkingen gewoon, en af en toe is de koord al wat minder strak gespannen. Aan de krant merk ik ook dat er stilaan de normale gang van zaken terug komt, een gevarieerder aanbod met de normale elan gebracht, en een divers aantal onderwerpen. Iedere week verschijnt er ook een beschrijving en voorstelling van de 7 wereldwonderen van een bekende Vlaming. Meestal heeft de BV die gezien en leren appreciëren tijdens een van zijn/haar vele reizen, reportages, uitstappen, vakanties. Mijn 7 wereldwonderen zijn in Vlaanderen. Op 1 sta ikzelf, een wonder van de natuur. Nr 2, zijn mijn kinderen en hun gezin, nr 3 mijn huisgezel, de hond. Nr 4 kan ik ook niet missen, mijn broer en schoonzus. Nr 5 vrienden en neef en nicht. Nr 6, de Noordzee, een van de mooiste dingen op aard. Nr 7, mijn leven, een wonder dat ik het kan en het mag leven. Eén voor één, de mooiste en meest onmisbare wonderen voor mij.

    Het wonder ook van het West-Vlaams. Een belangrijke taal sinds ik hier woon, ik hoor ze iedere dag. Verstaan gaat al een beetje, maar het spreken zal ik nooit kunnen of lukken. Gisterenavond was er op de site van VRTnews, een item over het gebruik van het woord 'wuk' en 'ewuk'. Sinds Freddy De Vadder (alter ego van Bart Vaneste) het gebruikte in de reeks 'Bevergem', is het aan een steile opmars bezig in de dagdagelijkse woordenschat van de modale West-Vlaming. 'Wuk' en 'wadde'is 'wat', en als er over iets onbepaalds gesproken is, komt er 'et' voor. Etwat of iets, 'winne' is wie. Al de woorden verschillen nog van dorp tot dorp, wat alles er niet eenvoudiger op maakt. De meeste lessen komen er van het legendarische optreden van Wim Opbrouck tijdens de Warmste Week 2019. Een snelcursus West-Vlaams voor iedereen. Maar onvergetelijk en uniek is Wim bij de 'Rute 98'. Een computerles voor dummies, met West-Vlaamse interpretatie van de uitleg voor gebruik. Er zijn programma's genoeg en lessen ook om deze taal onder de knie te krijgen. Ik probeer het niet al te intensief te doen, want het ABN is al moeilijk genoeg. Ik heb al de mails 'Beter Spellen' vernoemd maar nog moeilijker zijn die taalproefjes van de VRT. Als je graag een testje doet, schrijf je in: vrttaal@hallo.vrt.be.

    Ik heb een goed puzzel programma ontdekt. Zo een spelletje om op een verloren moment eens te spelen of vooraleer ik aan iets anders begin. Dat is dan, zoals nu, afsluiten van mijn blog en vóór ik in de tuin ga. Prettige zaterdag en tot morgen voor een nieuw verhaal en weetje.

    09-05-2020 om 11:41 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wonderen
    >> Reageer (0)
    08-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trump en Jean Marie

    Trump en Jean Marie, deze namen zijn zo bekend dat ze geen verdere voorstelling hoeven. Iedereen weet stante pede wie ze zijn. Zeg 'controverse' en je komt vanzelf bij deze mensen uit. Veel vroeger kon ik nog denken dat Jean-Marie de keeper was, maar die denkwijze gaat niet meer op. Eerst, Mister President of the United States. Ik ben altijd verbaasd van de zienswijze, woorden en daden van deze mijnheer. Iedereen dacht, "zo iemand zal nooit baas van dat land worden" en zie hij zit al bijna vier jaar op zijn troon. Niemand luistert naar hem, schudt het hoofd bij zoveel arrogantie en onbekwaamheid, maar hij veegt gewoon zijn voeten aan allen die zijn mening niet delen of van commentaar voorzien. Ook nu weer bij deze mondiale gezondheidscrisis, trekt hij nog eens alle registers open om alle experten te schofferen. Ik ben nog altijd verbouwereerd van zijn strapatsen. Hier in ons land is Jean Marie dezelfde mening toegedaan als zijn meerdere in de U.S. en in hetzelfde bedje ziek. Hij kan niet zo veel noten op zijn zang hebben want hij is maar Volksvertegenwoordiger in een piepklein landje. Maar daar stoort onze politieker zich niet aan. Zelfde mentaliteit als zijn grote broer in dat uitgestrekte land. De virologen zijn allemaal oenen die de economie naar de verdoemenis helpen, die zijn geliefde tweede verblijvers de kans ontzeggen hun zuurverdiende geld in zijn regio te spenderen. Corona? Dat bestaat niet volgens deze burgervader, het is toch maar te vergelijken met een griepje? Voorzorgen nemen met maskers, 1,5m maatschappij, waar halen de wetenschappers dat in godsnaam allemaal vandaan, wat weten deze mensen nu hoe dat virussen zich gedragen? God noch gebod willen deze twee mannen horen, zien en kennen. Hun mening is de enige juiste! Betweters, ze hebben het verstand en de wijsheid in pacht, meer dan alle experten te samen. Dus de ene zegt: detol en javel drinken en de andere wil alle tweedeverblijvers naar de kust laten komen. So be it! Het was nodig mijn ergernis eens te ventileren. Ik had eerst gedacht aan een bridgeterm voor deze mannen, een 'sans a tout', maar bij nader inzien ging dat niet op. Een 'atout' is een troef, deze twee mannen vallen dus onder de noemer 'sans atout'. Geen troef en dus geen tref om deze mannen baas te laten zijn. Maar Sans Atout is ook een fictief personage van de Trump-Free reeks van Boileau-Narcejac. Een kinderreeks over een onhandige amateurdetectieve die liep van 1970-1990. Deze reeks stopte bij het overlijden van de twee schrijvers. Voilà, dat was het voor deze vrijdag.

    08-05-2020 om 13:06 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Trump en Jean Marie
    >> Reageer (0)
    07-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zalig

    Dagen zonder nieuws te melden zijn er ook. Een zalige dag, goed van temperatuur, rustig en stil nog. Een bezoek aan het postkantoor was nodig want er zijn te veel verjaardagen in het verschiet. Vroeger was het vandaag gepost morgen geleverd, maar dat is van den ouden stempel. Ik heb geen idee meer wanneer de brief of kaartje in de brievenbus valt bij de geadresserde. Dan vandaar een wandeling om een blik op de zee werpen. Er was maar één woord dat ik kon bedenken bij het zien van onze Noordzee, gewoonweg "zalig". Blauwe luchten, die op de kalme zee geen azuurblauwe tinten gaf, maar toch de kleur van de hemel weerspiegelde. Een foto zou tekortschieten om het mooie ervan weer te geven. Sommige taferelen moet je met eigen ogen aanschouwen. Hoe mooi is dan een klein vuurrood vissersbootje dat langzaam verder gaat op het rustige water!

    Sinds ik mijn blog schrijf let ik op de woorden die ik gebruik. Vooral of ik het correcte woord weergeef om iets te omschrijven. Eens terug thuis was het bekijken van 'zalig' nodig. Gaf dat woord echt wel het gevoel en de impressie weer van hetgeen ik daarnet zag? Wel 19 betekenissen zijn er voor een zalige dag, evenement of gebeurtenis weer te geven. Zalig, in hoge mate aangenaam kan men het zicht op zee noemen, zalig met een hemels en tevreden gevoel ervaren. Zalig, mijn gemoedsrust die niet verstoord is door onbevredigende wensen. Dat komt nog het dichtste bij de omschrijving bij het zien van het natuurschoon. Zalig, een dag die tot mijn geluk bijdraagt, een verrukkelijke dag. Maar zalig kan men ook gebruiken voor een genuttigde maaltijd, eten of versnapering. Als alles smakelijk, delicieus en lekker was, is dat ook een zaligheid. Natuurlijk kennen we het woord ook in de katholieke betekenis; op weg naar heiligheid zijn. Een wonderdoener die in het voorgeborchte wacht op een hogere religieuze rangorde. Voor mezelf zit ik daar niet op te wachten, wonderen kan ik niet verrichten en zal dat ook nooit doen. Ik hou het liefst van al van deze aardse zalige dag, die ik met een boek in de schaduw zal doorbrengen. Zalig niets doen, dus!

    07-05-2020 om 12:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zalig
    >> Reageer (0)
    06-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radium

    Mijn krullebolleke wordt TWEE jaar. Bloed zweet en tranen om er een voorbeeldhond van te maken. Veel schade (behangpapier, planten, tuin..) ondervonden om hem op te kweken, maar nu is het een prachthond. Ik vind hem een goede reu hopelijk is hij even content met mij, als bazinneke. We leven in goede verstandhouding samen verder en genieten van dat samenzijn.

    Deze week een reeks in Het Nieuwsblad, over mensen die een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan de mensheid leverden. Hun uitvindingen en bevindingen zijn baanbrekend geweest op verschillende vlakken. Gisteren was het de beurt aan Nikola Tesla (1856-1943) een electrotechnicus die de stroomgenerator uitwerkte. Dan is er Max Planck (1858-1947), natuurkundige, bekend voor de ontwikkeling van de kwantumtheorie. De volgende in het rijtje is Alfred Nobel(1833-1896), chemicus en industrieel en bekend van het dynamiet. Daar is ook nog een beschouwing over Wilhelm Röntgen (1845-1923),natuurkundige en uitvinder van de RX foto's. Vandaag gaat de aandacht naar Marie Sklodowska Curie (1867-1934) een Pools-Franse geleerde en wetenschapper. Zij emigreerde van Polen naar Frankrijk. In haar thuisland dat onder bezetting van Rusland was, mochten vrouwen niet studeren. Samen met haar zus gingen ze studeren aan de Sorbonne. Daar leerde ze ook haar man kennen Pierre Curie. Ze ontdekten dat de elementen radium en polonium een radioactieve uitstraling stuurden. Een belangrijk gegeven in het gebruik van radium bij de behandeling van kanker. Ze kreeg de Nobelprijs voor fysica en later nog een voor chemie.Tijdens WO I hielp ze met de RX foto's, die ze nam in haar omgebouwde labo-auto's (18) duizenden soldaten door het lokaliseren van breuken en kogels in hun lichaam. Vandaag het verhaal van een baby (ik) die de dag van geboorte in 1948 behandeld is geweest met radium. Ik ben geboren (zoals iedereen) met een gezwel aan mijn arm. Er werd direct beslist dat het moest verwijderd worden met de nieuwste behandelingsmethode die in zwang was: 'radium'. Het is wel in een hospitaal gebeurt. Wie het deed,of wat er gedaan werd en waar het gebeurde, heb ik nooit geweten. Zelfs mijn ouders waren er niet van op de hoogte. Wel werden de gevolgen vlug zichtbaar. Verbrand tot op het bot! Een hele hap van mijn huid, spieren en vet waren verdwenen. Een litteken van meer dan 10cm en een put aan de achterzijde van mijn rechter bovenarm. Nog altijd zichtbaar, maar geen enkele hinder daarvan gehad in mijn leven. Mijn ouders hebben jarenlang de lengte van mijn arm blijven meten om te zien of die wel mee evolueerde en groeide. Rechtshandig ben ik nooit geweest en mijn vader bleef er op toezien dat de school niet verbood om linkshandig te zijn. Ik heb daar niks speciaals voor moeten doen om links te zijn, het is een familietrek langs vaderszijde. Hij was fier genoeg dat er iets zichtbaars van hem in mij zat. Mijn drie kinderen zijn linkshandig, maar geen één van de negen kleinkinderen!

    06-05-2020 om 00:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Radium
    >> Reageer (0)
    05-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag

    Boodschappen doen blijft nog altijd een heikele bezigheid. Ik ben nog niet gewoon om goed ingepakt buiten te gaan. Maar verhongeren kan toch niet. De schroom van het masker en sjaal overwinnen en met handschoenen aan, de winkel binnen. Het was zelfs héél rustig. Vooraf is het eerst met de hond naar de zee gaan kijken. Doe ik altijd als hij alleen moet achterblijven. Eerst zijn pootjes strekken vooraleer hij op mij binnen moet wachten. Een klein uitstapje om hem tevreden te stellen. De zee was woelig en stuwde zand door het water dat daarmee en donker bruine kleur kreeg. Ondanks de blauwe lucht was er geen blauwe reflectie op het water te bespeuren, het is hier nog geen Mediterranee.

    Alles komt van bij de Romeinen, ook de namen van de dagen. Ze hanteerden een simpel systeem om de dagen van de week een naam te geven, de namen van de hemellichamen die ze kenden en veelal genoemd naar hun goden. De Germanen namen de gewoonte over en benoemden hun dagen ook naar hun goden. De god Týr, tekende voor dinsdag. Nog altijd te horen in de Scandinavische naamgeving van deze dag. In de muur van Hadrianus is er ook een verlatinisering gevonden van deze dag: Thingsus. Deze vorm verwijst naar 'ding'en meer naar 'rechtsgeding'. Týr was, zowel als Mars, de god van de rechtsspraak. Door de eeuwen heen raken woorden soms letters kwijt of veranderen ze bv van een 't' naar een 'd'. Het is wel zo dat de Germaanse talen de dinsdag een afleiding van de god Týr gebruiken, Tisdag (Zweeds) en de Romaanse talen de god Mars trouw bleven, Mardi (Frans).

    De kranten zijn nog altijd even dun maar hebben al wat meer variëteit in de aangeboden lectuur. Na 6 weken is iedereen wel specialist in de virussen geworden. Er moest zich een ander hot item aanbieden. Niet moeilijk te vinden in de meimaand, tijd van de processies. Maar deze is niet aangenaam om in de buurt mee te maken: de processierups. Waaruit dan ook al geen mooie vlinder tevoorschijn komt. Wel een bruin scharminkel. De rups bezorgt iedereen ellende die er in de buurt van komt en het diertje verstoord in zijn daglijkse vreetpartij. Het scheidt microscopische kleine brandhaartjes af, die mens en soms huisdieren, ontstekingsreacties geven van huid en slijmvliezen. Vooral in nabijheid van eikenbomen komen ze voor. In de nacht lopen ze traag na elkaar de bomen op, op zoek naar het groene blaadje. Het  'spreekwoord', "een processie van Echternach" (op de dinsdag na Pinksteren) is niet van toepassing op de rups. Deze stoet is gekenmerkt door, 2 stappen vooruit en een achteruit. Een gezegde hoe iets traag en inefficiënt kan verlopen. Voor het plaaginsect* is er 'sprookweerden', het omgekeerde, een "processierups van Echternach", 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit. Een goede dag voor mij als ik weer eens wat kon opzoeken. Een gelukkig vrouwtje aan haar desk heeft dus geschreven op tisdag.

    *een plaaginsect is een insect dat lastig en schadelijk voor de mens kan zijn, verspreiders van ziektenverwekkers, en ongewenst vb tseetseevlieg, malariamug, rattenvlo, mijten en teken.

    05-05-2020 om 13:43 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dinsdag
    >> Reageer (0)
    04-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.exit lockdown

    Na meer dan 6 weken is er een stukje van de lockdown opgeheven. Direct te merken aan het verkeer in de omgeving. Camionettes die door de straten racen alsof hun leven ervan afhangt en zeker hun inkomen.Terug  geld verdienen voor een deel zelfstandigen en werknemers. Volgt er een sociaal bloedbad op werkgelegenheid, zoals de kranten vermoeden? Een tsunami van ontslagen? Of zal er veel vernietigd zijn zoals na de passage van een storm, orkaan, tornado of windhoos? Werkgevers die van de gelegenheid gebruik maken om hun arbeidersbestand in te krimpen?  Zoals geweten, is het al gebeurd.

    Mijn gedachten staan stil bij alle mensen die de invasie van covid 19 niet overleefd hebben en in eenzaamheid zijn gestorven. Met alleen zicht op buitenaardse wezens en geen geliefden, familie of vrienden rondom hen. Het is wel bewezen denk ik, dat ons verzorgingssysteem goed functioneert. Iedereen kan opgenomen en verzorgd worden zonder dat er gekeken is naar ras of stand. Dat kan minder gezegd worden van het onderwijs. Men kan beter nog eens een boom omhakken en er papier van maken zodat alle leerlingen de lessen kunnen volgen, de taken naar behoren kunnen maken en zo een extra oefening krijgen in lezen en schrijven. Nu zijn er veel kinderen die uit de boot vielen om afstandsonderwijs te krijgen. Geen pc of internet, ouders die echt niet met de kroost konden bezig zijn om verschillende redenen. Het heeft veel inspanningen gevraagd van de jeugd om vrienden en sociale contacten te missen en voor hen is het nog niet gedaan. Enkele gelukkigen krijgen kans om terug op de schoolbanken, wat er van overblijft, te mogen zitten. Terug eens onnozel doen met leeftijdsgenoten. The happy few zullen er van smullen en genieten. Ik wens nochtans alle kinderen, groot en klein, dom en slim, nog enkele weken een normaal schoolgaand leven toe. Ik denk dat ze nog nooit zo gelukkig zullen zijn met een schoolpoort die open gaat en waarachter ze een plezante en leerrijke tijd zullen hebben. 

    Waaraan dankt een Belgische Bondscoach van de voetbal een inkomen van 3 milj. euro? Geen idee! Ten andere, ik heb nog nooit beseft waarom een voetballer dergelijk inkomen moet hebben. Wat is het idee  erachter om die gelden te rechtvaardigen? Wat is de maatschappelijke relevantie voor die miljoenen contracten? Er bovenop nog sponsorgelden, portretrechten en wat er nog meer is waar een gewone sterveling als ik, geen weet van heeft! Het voordeel van al deze rijke sportlui? Verzekering van het blijven bestaan van luxe merken. Al die onbekenden die kwaliteitsproducten leveren, ambachtslui die op die manier nog hun kunnen zien renderen, al zijn het de grote concerns die daar dan ook nog eens de winst van opstrijken!

    Ik vind voor vandaag geen positieve noot om te eindigen, tenzij dat ik nog goed gezond ben en dat is eigenlijk veel waard. Vooral mijn hond is daar blij mee, knuffels verzekerd en hondensnoepjes ook.

    04-05-2020 om 10:56 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:exit lockdown
    >> Reageer (0)
    03-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.persvrijheid

    Is het vandaag de laatste dag van rust, stilte, kalmte en lege trams? Ik veronderstel van wel. Iedereen wil buiten en zoals iedereen weet, een pinkje geven is een arm pakken. Ik ben nieuwsgierig naar de volgende dagen. Zoals gewoonlijk zal de pers op de loer liggen om al de bewegingen en gedragingen van de modale mens in beeld en woord vast te leggen. Ook zij hebben een beetje op hun honger moeten blijven zitten en verslagen van 'niets' en altijd 'hetzelfde' moeten brengen. Maar hier is het omwille van de pandemie en besmettingsgevaar dat hun vrijheid aan banden werd gelegd. In vele landen is het een politiek regime dat dicteert wie, wat, waar en hoe iets naar buiten mag verschijnen of gezegd worden. Op deze Internationale Dag ván en vóór Persvrijheid, wordt er ook eens stilgestaan bij de honderden journalisten die gevangen zitten omwille van de waarheid die ze willen verkondigen of die voor hun overtuiging het met de dood moesten bekopen. Iedereen moet fatsoensnormen en regels in acht nemen, de waarheid en geschiedenis respecteren, dat is niet hetzelfde als censuur. Het is laakbaar om mensen te kleineren, schofferen, het ontkennen van holocaust, verheerlijking van fascisme en totalitaire regimes. Dat alles heeft niets met persvrijheid te maken maar getuigt eerder van kleingeestigheid en onbekwaamheid. Iedereen die zijn mening wil verkondigen krijgt de kans om het te doen. Zelfs ik, kan mijn gedachten aan de buitenwereld kenbaar maken!

    Vandaag was het ook een journaliste die haar 5 boeken, die een geweldige indruk op haar gemaakt hebben, mocht voorstellen: Mia Doornaert. Zij was jarenlang correspondente in Frankrijk voor de krant De Standaard en schreef ook voor Knack. Nu is ze freelance columniste bij De Standaard en voorzitter van het Vlaams Fonds Der Letteren. Ze gaat de controverse niet uit de weg, rad van tong, scherp en lucide in haar exposés. Bekend van haar liefde voor taal, geschiedenis en historische figuren, was de keuze van de boeken van Barones Doornaert, verrassend. Op nr 1 "De hut van oom Tom" van Harriet Beecher Stowe. Ook de volgende boeken die ik absoluut niet met  haar in verband zou brengen: "Giovanni's Room" van James Baldwin, "Is dit een mens" van Primo Levi. Het verbaasde me niet dat "Antigone" van Sophocles erbij was gezien haar klassieke filologische opleiding. Als vrouwbewuste vrouw was het boek "Le Deuxième Sexe" van Simonne de Beauvoir geen enkele verrassing zelfs een must in haar lijstje. Haar columns voor de krant De Standaard zijn gebundeld en in de boekhandel te verkrijgen onder de titel,"Tegendraads".

    Vandaag een belangrijke dag voor al degenen die van taal, schrijven en publiceren houden, dus voor alle bloggers is dit ook een feestdag, want zij en ik, hebben persvrijheid!

    03-05-2020 om 15:05 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:persvrijheid
    >> Reageer (0)
    02-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.surprise surprise surprise

    Bruce Springsteen zingt het ultieme verjaardagslied voor mijn zoon: melodie op you tube te horen
    Well surprise (x3) Yeah surprise (x3), Well surprise (x3)   Come on open your eyes, And let your love shine down, Well today is your birthday, We've traveled so far we two, So let's blow out the candles on your cake, And we'll raise a glass or two, And when the sun comes out tomorrow, It'll be the start of a brand new day, And all that you have wished for, I know will come your way. Well surprise (x3) Yeah surprise,(x3) Well surprise (x3) In the hollow of the evening, As you lay your head to rest, May the evening stars scatter a shining crown upon your breast, In the darkness of the morning, As the sky struggles to light,May the rising sun caress and bless your soul for all your life .

    Daarmee is mijn 2e mei begonnen, dag 123 van 2020 (het is een schrikkeljaar). Ieder jaar ervaar ik dezelfde gevoelens als bij de geboortedag zelf. Zenuwachtig, gespannen, hoopvol uitziend naar het mensje dat in mijn leven kwam en nu is. Zoals een filet pur van 2,800kg, en 50cm lang, toen, is hij nu een veelvoud van die afmetingen en een bonk van een man. Ik mag zeggen, het beste vlees, want daar houdt hij van. Eens ik hem gehoord heb, komt de rust weer over mij. Ik was toch wel nieuwsgierig of hij inderdaad een uniek persoon is, zoals iedere moeder denkt en op een unieke dag geboren is. Het mooiste dat ik terugvond had plaats in de vroege keizertijd van het Romeinse Rijk. Misschien herinnert hij deze feestelijke gelegenheid nog van tijdens zijn lessen Latijn: de Floralia, feest van de bloemengodin Flora. Het meest interessante dat ik gevonden heb. Ik controleer ook altijd of er in de katholieke kerk een speciale heilige te vinden is, voor de volledigheid. Wat ik vond overtreft mijn verbeelding. Niet zozeer dat er heiligen hun feestdag hadden die dag maar wel de uitzonderlijke namen en verder geen enkele referentie: H.Exsuperius en H.Zoë van Pamphylië, Waldebert van Luxeuil, Jose Maria Rubio y Peralta, Ultanus van Fosses. Ik heb ook geen enkele speciale gebeurtenis voor die dag gevonden. Besluit: ik heb mijn zoon een unieke dag gegeven om het levenslicht te zien want niemand anders kan die dag claimen. Dat was dé belangrijkste gebeurtenis en dé belangrijkste persoon op 2 mei 1974 en van vele vele jaren voordien en nadien.
    Maar eerst had ik gezegd en geschreven dat hij een 'reus' was geworden en ik een 'besje'. Het leek me leuk om eens te weten te komen waar 'besje' vandaan komt als het om een oud vrouwtje gaat. Dat was wel plezant om te weten. Komt het van de vergelijking van een gerimpeld besje aan een struik of is de verklaring ergens anders gelegen? Heel veel vroeger is er een vertaling van 'bon-maman' en 'bon-papa' uit het Frans in het Nederlands geslopen. In de 17e werd 'bestevaar' aan oudere mannen gegeven en werd na verloop van tijd voor beleidsmensen een erenaam. 'Goede moeder' werd 'beste moeder'en zo naar 'bestemoer' en verkort tot 'bes(t)je'dat enigszins denigrerend aan een oude vrouw werd gegeven. Nu is het woord 'besje' meestal liefkozend in gebruik, zowel naar oudere dames als naar gammele oude wagentjes. Maar 'grootje' of 'oma' mag ook gezegd worden en dat hoor ik toch liever. Dat is 2 mei.



    02-05-2020 om 11:36 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:surprise surprise surprise
    >> Reageer (0)
    01-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van de arbeid

    Vandaag 1 mei, dag van de arbeid. Dag waarop ik 46j geleden geen arbeid wilde verrichten en dus de dag nadien beviel van een gezonde zoon. Ik wilde er van bij de geboorte geen socialist van maken. Hij moest in het leven zijn eigen keuzes kunnen maken en geen stempel krijgen van bij het begin van zijn bestaan. Hij heeft dat ook gedaan.

    Het regent en dat gebeurt niet zo vaak op deze dag. De weergoden ontzien niets of niemand in deze rare tijden. Geen vaandels of vlaggen, geen optochten, geen fanfares, geen bevlogen toespraken van de belangrijke socialisten. Alles heel gedempt en in achteraf lokaaltjes of thuis via skype. Dat valt in dovemansoren. Ik had gedacht dat het een specifiek socialistisch en communistisch idee was om een dag van de arbeid te organiseren. Maar de traditie van stakingen en optochten op 1 mei, is ontstaan in de USA sinds 1890 en overgenomen door vele landen. De ex Sovjet Unie maakte er telkens wel een parade van de arbeiders van, vandaar mijn verwarring. Maar de eisen van de oorspronkelijke stakingen zijn wel nog actueel : respecteren van de 8 uren werkdag, de arbeidsrechten respecteren en behouden en respecteren van de vrede. Hier in België is het een betaalde vrije dag geworden en spreekt men van 'Het Feest van de Arbeid'.

    De dag van 1 mei was ook belangrijk bij het beëindigen van WO II. Op die dag werd symbolisch de rode vlag op de Rijksdag geplant, als overwinningsteken. Er was toen ook vernomen dat Hitler en Eva Braun zelfmoord hadden gepleegd op 30/04/1945, alsook Joseph Goebbels en zijn gezin. Einde van een zeer harde strijd en onmenselijk regime met miljoenen slachtoffers wereldwijd. 

    Maar de Katholieke Kerk heeft er ook een feestdag aan verbonden. De heilige Jozef, voedstervader van Jezus heeft men van een tweede feestdag voorzien. Afgeleid van het Latijnse 'nutritus', van voedsel voorzien. Ook zo genoemd omdat hij de opvoeding op zich nam van Jezus. Een pleegvader dus. Op 19 maart wordt hij gevierd als bruidegom van de Maagd Maria. Op 1 mei geeft men hem als patroonheilige van de arbeiders, meer speciaal de timmerlieden. Tot zover het weetje van de dag. Vandaag geen arbeid!

    01-05-2020 om 11:39 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dag van de arbeid
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!