als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
15-05-2013
Het regent hier pijpestelen
Maar het is absolut niets koud.... Omdat ik gisteren aan echt belgisch gehakt ben geraakt , eten we vanavond lekker spaghetti.... dat is een eeuwigheid geleden.... Het lekkere magere half,om half... gehakt van bij ons is toch wel de max, zonder kleurstoffen of extra smaakjes....Theo staat erop dat ik 1 van deze weken,mijn vleesmolen voor de keukenmachine moet meebrengen, maar om vlees te malen moet je wel in een super ,hygiënische keuken ( of werkplek ) kunnen werken.... en dat is hier nu niet bepaald het geval !!!.... Dus zal ik in het vervolg van die beenhouwer ( die wel niet echt van de goedkoopste is) gehakt meebrengen en invriezen, want we missen toch wel sommige gerechten, die ik uit pure miserie niet kan klaarmaken omdat ik ziek wordt van het franse gehakt..... hier noemen ze dat chair.... ik heb soms het gevoel dat ze der stoelpoten hebben ingedraait . We hebben ook een prachtige bel op de kop getikt, het is geen schoolbel en eigenlijk een beetje kitch... maar ze is echt super geschikt voor een boerderij.... en ze klinkt uiteraard als een klok De buurman was niet geïntereseerd in de tomatenkas, zoals Theo had voorspeld met de nodige uitleg ! .
Een tip voor De Nederlandse lezers, maar ook voor de vlamingen die graag lekker eten....
Inderdaad het is in Nederland... en het is de echte waarheid, want kennissen van ons gaan daar af en toe lekker dineren.....
Best steak in town
Vegetariërs kunnen nu beter stoppen met lezen en overschakelen naar een ander artikel. Over tofoe ofzo. Hier lees je waar ze in Amsterdam de beste steak serveren zonder het karkas te verstoppen waar het vanaf komt.
Welkom, gelijkgestemde lezer, je bent voorbij de eerste alinea gekomen. Als vleesliefhebbers onder elkaar vertel ik je graag waar in Amsterdam de beste steak te vinden is.
Als een van de ontwikkelaars van de internationale hotelstandaard heeft Marriott natuurlijk een reputatie hoog te houden op het gebied van gastvrijheid en kwaliteit. Een goed in-huis-restaurant hoort daarbij. Alleen is er iets bijzonders aan de hand met Midtown Grill, het restaurant van de vestiging aan de Stadhouderskade (vlak bij het Leidseplein) in Amsterdam: het is volledig toegerust op de bereiding van vlees, en steaks in het bijzonder. Hiertoe hebben ze als enige in de hoofdstad een speciale dry'n'age-kast.
Dry-aged rundvlees
Vlak nadat de koe geslacht en gereinigd is, wordt het rundvlees in een speciale vleeskast uitgestald, alwaar het enkele weken ligt om te drogen. Alleen de betere stukken - zoals sirloin en rib eye - zijn geschikt voor deze behandeling, aangezien het proces vlees vereist met een zeer gelijkmatig verdeeld vetgehalte. Daarom zie je buiten de beste steak-restaurants en luxueuze slagerijen zelden een apparaat als dit.
Maar naast de uitstraling dat het restaurant in kwestie z'n vlees erg serieus neemt, zorgt de kast er vooral voor dat het vlees op je bord vele malen beter smaakt dan een vergelijkbaar stuk dat de behandeling niet kreeg. Het proces beïnvloed het rundvlees op twee manieren: Allereerst verdampt het vocht uit de spier. Hierdoor ontstaat een grotere concentratie en verzadiging van de natuurlijke smaak. Anderzijds breken natuurlijke enzymen het bindweefsel af in de spier, waardoor de textuur van het vlees malser wordt.
Aan tafel
Sterk staaltje zelfverzekerdheid: er liggen geen steakmessen op tafel, slechts 'normale' dinermessen. Het levert nochtans geen problemen op. In tegendeel, de gedroogde Top Sirloin (prachtig gecombineerd met een Malbec-wijn) laat zich makkelijk proeven; het bestek gaat erdoorheen als een mes door de boter, zo zacht. De smaak is subliem. En doordat de keuze voor een saus moeilijk te maken was, hebben we beschikking over alle sauzen: groene peper, champignon, béarnaise, rode wijn én horseradish strijden om de voorkeur.
Dit is wat je noemt een heel goed grill-restaurant. Jammer dat het Nederlandse publiek natuurlijke scrupules lijkt te hebben om een hotel binnen te lopen voor een goede maaltijd. Zo lijken vluchtig bezoekende gasten in de hoofdstad een betere steak voorgeschoteld te krijgen dan de Amsterdammers zelf.
Gemiddelde menuprijs 45 euro Minimum menuprijs 18 euro Huiswijn per glas 4 euro
Een overnachting in het Marriott
De laatste paar jaar openen er veel hotels met tierelantijnen in de Amsterdamse binnenstad. Maar er waren altijd al prachtige plaatsten om te slapen.
'Tijdens de warme, vochtige zomers hebben de inwoners van Washington D.C. behoefte aan een koel drankje', dacht de zevenentwintigjarige J. Willard Marriott, toen hij in 1927 met zijn vrouw een kraampje met wortelbier opende. Het ging zijn voorstellingsvermogen ongetwijfeld te boven, maar in feite begon hij die dag een onderneming die zou uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Ook moeilijk te bevroeden was, toen hij op de winderige hoek stond van Pennsylvania Avenue en 12th Street, dat uitgerekend een gevoel van een luxe huiselijkheid hét kenmerkende element zou worden van zijn honderden hotels, resorts en restaurants.
Dit kleinschalige huiskamergevoel kon Marriott in de volgende decennia met succes wijd verbreiden, door - paradoxaal genoeg - duizenden reizigers een tijdelijk thuis te bieden. De vestiging van het Amsterdam Marriott Hotel aan de Stadhouderskade is daarin niet anders, zo ondervond Esquire onlangs.
Het linnen op de bedden in de suites, bijvoorbeeld, (maar ook dat in de 390 ander kamers) is zo strelend zacht dat je het zelf wilt hebben. Gelukkig kun je het ter plekke aanschaffen. Bovendien zijn de bedden bijkans breder dan dat ze lang zijn. Verder zijn de ruime kamers, zoals Esquire dat gewend is van de betere hotels, voorzien van alle gemakken. Gewatteerde kamerjas. Ja. Ligbad? Jawel. Wattenstaafjes. Check. Ook zeer belangrijk: het gebouw, dat zelf niet de mooiste façade van de stad heeft, biedt een uitzicht op hét uitgaanscentrum van de stad, het Leidseplein; je ziet het Hirschgebouw, hotel American en de Stadsschouwburg. De Melkweg, Paradiso en Theater Bellevue liggen om de hoek, net als Boom Chicago, het DeLaMar Theater en discotheek Jimmy Woo. Zo bezien is het Amsterdam Marriott Hotel naast een plaats waar internationale gasten neerstrijken ook een plaats voor Nederlandse bezoekers van buiten de stad die een goede uitvalsbasis zoeken.
Naast de rust en ruimte, het verzorgingsniveau, de locatie en het uitzicht heeft een verblijf op de Executive Level een ander voordeel: de toegang tot de Executive Lounge. Hier worden rond de klok versnaperingen, drankjes en koffie geserveerd. En op gezette tijden cocktails en hapjes. Ontbijten is een genot met zoveel persoonlijke aandacht, een vers krantje en - andermaal - die befaamde huiskamersfeer.
Voor de gezonde carnivoor is een correcte voorbereiding en behandeling van het vlees cruciaal. Dat betekent ook dat je goed let op de hygiëne, zodat je niet tot middenin de nacht hoeft te genieten van je rauwe tartaartje
1. Was je handen grondig met zeep nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
2. Houd rauw vlees weg van gekookte en ongekookte gerechten. Bewaar het in een afgesloten bakje onderin de koelkast, waar het niet kan druppelen op andere voedingsmiddelen.
3. Eet lams- en rundvlees alleen medium, als het vlees goed was afgesloten, zodat bacteriën geen kans hadden.
4. Laat overgebleven vlees zo snel mogelijk afkoelen en bewaar het in de koelkast. Als je het opnieuw opwarmt (niet meer dan 1 keer), zorg er dan voor dat het door en door verhit is.
5. Vries rauw vlees in ruim voor de uiterste houdbaarheidsdatum, liefst op de dag dat je het gekocht hebt. Ontdooien doe je óf heel snel met de magnetron óf heel langzaam in de koelkast, in geen geval op het aanrecht. Bereid ontdooid vlees binnen twee dagen en vries het niet opnieuw in.
6. Haal de ingewanden van een dier er niet zelf uit, laat dit over aan de slager. Als ingewanden scheuren kunnen er gevaarlijke bacteriën op het vlees terechtkomen.
7.Vergeet niet als je vlees invriest om er de datum van invriezen op te zetten. Als je een goede vriezer hebt (het vlees moet ingevroren blijven op minstens -18 graden), kun je vlees best lang bewaren, maar je moet wel weten wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht komt. Hanteer de volgende bewaartermijnen: rundvlees: 6 maanden; varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees: 3 maanden; gehakt 2 maanden; bereid vlees 2-3 maanden en vleeswaren 1-3 maanden. Meer weten over het bewaren van vlees? Check de online vragenrubriek van het voorlichtingsbureau vlees: www.vlees.nl
8. Gebruik geen mes of snijplank waarmee je eerder rauw vlees hebt gesneden om nu je gare vlees op te snijden, en vice versa.
9. Serveer geen halfgare kip, varkensvlees, of worstjes. Snijd het vlees doormidden en check of het vlees niet meer roze is. Het vlees moet duidelijk gaar zijn en er moeten heldere vleessappen uit sijpelen.
10. Mors geen marinade dat op rauw vlees heeft gezeten op gebraden vlees.
Mond- en klauwzeer, de gekke koeienziekte, dioxinekoeien en de invloed van rood vlees op het ontstaan van darmkanker hebben rundvlees in de verdomhoek geplaatst. Ten onrechte, want rundvlees is veiliger dan ooit, mits je je er niet als een Neanderthaler aan te buiten gaat. Bovendien bevat rundvlees interessante voedingsstoffen die je slimmer, sterker en zelfs beter in bed maken. Tijd om je favoriete voedsel in ere te herstellen.
Vlees voor sex
De meeste mannen voelen zich sexy als ze sudderende lapjes omdraaien boven het vuur. Hoe dat komt? De evolutieleer geeft het antwoord. Je bent namelijk niet voor niets voorzien van een paar vlijmscherpe hoektanden. Ze zijn speciaal gemaakt om voedsel te verscheuren dat met een beetje fantasie - terug kan bijten. Toch is de mens de enige primaat die zoveel vlees eet. Terwijl alle andere primaten nog steeds tevreden waren met een handjevol noten en fruit, koos de mens ervoor om andere dieren te gaan eten.
Volgens de Amerikaanse arts Leonard Shlain heeft dat maar één reden en die zal je zeker aanspreken: de mens wilde sex. In zijn boek Sex, time and power schrijft Shlain dat prehistorische vrouwen een grote behoefte aan vlees ontwikkelden door het bloedverlies tijdens hun menstruatie. Door dit bloedverlies ontstond een tekort aan ijzer, een bouwstof die volop te vinden is in rood vlees. De mannen gingen dus op jacht naar een sappige buffelbiefstuk en de vrouwen betaalden hun mannen hiervoor dankbaar in natura terug. En zelfs de mannelijke oermens met zijn kleine hersenen snapte heel goed dat vlees in ruil voor sex een gouden handeltje was. Ook op andere gebieden profiteerde de oermens van vlees. Rauw en gekookt vlees zijn rijk aan aminozuren, de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam. Drie van deze bouwstenen (arginine, methionine en glycine) vormen in het lichaam samen creatine; een natuurlijke stof die energie geeft, zorgt voor spiermassa, een beter uithoudingsvermogen en goed is tegen spierpijn. Rundvlees is samen met zalm de beste creatinebron die er bestaat: maar liefst 2 gram per pond. Toen de mens de voordelen van vlees had ontdekt, ontwikkelden we zelfs bepaalde genen die ons beter bestand maakten tegen cholesterol en vet in rood vlees. De mens kan hierdoor een relatief grote hoeveelheid vlees eten zonder negatieve gevolgen. Iets wat andere primaten niet is gelukt. Maar de grootste evolutionaire stap die vlees teweeg heeft gebracht was de ontwikkeling van grotere hersenen. Je vermogen om de tafel van drie op te zeggen heeft alleen maar te maken met de overstap van je voorouders van bananen naar vlees. Vetten zijn namelijk essentieel voor je hersenen. Volgens Shlain bestaan de hersenen voor een heel belangrijk deel uit water en vetzuren. Als je het water zou wegdenken, houd je een droge massa over die voor 60 procent uit vetzuren bestaat. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, dus moeten we deze belangrijke stoffen uit onze voeding halen. De oermens haalde ze vooral uit rood vlees. En hoe meer vlees we gingen eten, hoe slimmer we werden. En hoe slimmer we werden, hoe meer vlees we gingen eten. Want door de toegenomen intelligentie werd het schieten van een bokje natuurlijk ook een stuk makkelijker.
Diermeel en gekke koeien
Zoals wel vaker gebeurt, kwam er een kink in de kabel toen de mens overmoedig werd en voor god ging spelen. Koeien bleken zeer goed te groeien van een eiwitrijk dieet. Dus waarom zou je de herkauwers gras voeren als ze ook gemalen kadavers vreten en daardoor zelfs sneller klaar zijn voor de slacht? Dit bleek een grove denkfout te zijn toen in Engeland een negentienjarige jongen overleed aan de gevolgen van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE), beter bekend als de gekke koeienziekte. In feite, overleed hij aan een variant van de ziekte van Creuzfeldt-Jakob, zeg maar de menselijke versie van BSE. De dodelijke ziekte ontstaat na het eten van besmet zenuwweefsel of beenmerg van de koe en zorgt ervoor dat de hersenen veranderen in een soort sponsachtige massa. Mensen met de Creuzfeldt-Jakob variant krijgen stemmingswisselingen, een schokkerige motoriek en overlijden uiteindelijk als ze zo dement als een kraai zijn. In Engeland eiste de ziekte nog eens negen levens en ook in Nederland is er dit jaar een vrouw aan overleden. De variant van Creuzfeldt-Jakob heeft een lange incubatietijd (soms wel tien jaar) en er zouden dan ook best meer ziektegevallen aan het licht kunnen komen. Maar na de uitbraak van BSE in Engeland zijn er volgens de Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland genoeg maatregelen genomen om nieuwe besmettingen te voorkomen. De uitbraak in Engeland werd vermoedelijk veroorzaakt doordat er diermeel (een duur woord voor gemalen kadavers) van schapen aan koeien werd gevoerd dat niet voldoende verhit was. Mogelijk waren deze schapen besmet met scrapie, een ziekte die verwant is aan BSE. In Nederland is het gebruik van diermeel in rundveevoer niet toegestaan. Alle runderen die ooit vanuit Engeland zijn ingevoerd zijn afgemaakt. Bovendien worden bij de slacht alle organen die BSE kunnen bevatten, zoals beenmerg en hersenen, verwijderd en verbrand en worden er BSE-controles bij geslachte dieren uitgevoerd. De kans dat je aan een biefstuk overlijdt is dus zo goed als nihil. En voor de fastfood junks: ook je frikadelletje is vrijwel 100 procent BSE-vrij.
De hamburgerziekte
In Amerika brak in 1993 paniek uit toen meer dan vijfhonderd mensen ziek werden na het eten van hamburgers. Vier kinderen overleden zelfs aan de gevolgen van de hamburgerziekte. Het bleek dat de hamburgers besmet waren met de E. coli bacterie, een bacterie die onder andere voorkomt in rundvlees en verschillende ziektebeelden veroorzaakt. De klachten variëren van een bloederige diarree tot nierfalen bij kinderen. In Nederland komen E. coli besmettingen echter weinig voor. Bovendien is een E. coli besmetting door rundvlees te voorkomen: namelijk door je vlees goed te doorbakken en een kruisbesmetting te voorkomen. Een kruisbesmetting ontstaat bijvoorbeeld als je je handen vergeet te wassen nadat je rauw rundvlees hebt vastgepakt. Als je daarna een tomaatje snijdt, kunnen de bacteriën uit het vlees je via je salade bereiken. Het rundvlees dat in de winkel ligt is vrijwel zeker vrij van bacteriën en andere ziekmakers. Elke koe die geslacht wordt, krijgt eerst een checkup van een dierenarts. Na de slacht worden alle karkassen nog eens gekeurd en direct gekoeld om bacteriën geen kans te geven. Zieke dieren komen dus niet op je bord terecht. Het vlees in de supermarkten is gemiddeld een week oud. Dat is heel erg vers, want eigenlijk is rundvlees volgens het Voorlichtingsbureau Vlees het lekkerst als het ongeveer drie weken bestorven is. Het aantal voedselvergiftigingen zou dan echter toenemen omdat de gemiddelde consument zijn vlees niet goed doorbakt of door gebrekkige hygiëne een kruisbesmetting veroorzaakt. Het overgrote deel van alle voedselvergiftigingen is dan ook niet te wijten aan ziekmakers in het vlees, maar aan slechte hygiëne in de keuken. Je kunt het vlees de schuld geven, maar als je aanrecht, snijplank of ijskast een broeinest van bacteriën wordt, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je met buikkrampen in je bed ligt.
Vet
Met alle ziekmakers in rundvlees valt het dus wel mee. Maar goed, er is altijd nog het hartinfarct. Want hoe zit het met al dat vet in vlees? Het Voedingscentrum schrapte onlangs nog kaas uit de Schijf van Vijf omdat het te veel vet bevat. Vlees heeft zijn plekje echter nog niet hoeven inleveren. Patricia Schutte van het Voedingscentrum ligt toe: Vlees en dus ook rundvlees kan onderdeel uitmaken van een gezonde voeding, het is een prima product en het vlees in Nederland is van een goede kwaliteit. Wel is het verstandig om te kiezen voor vleessoorten die minder verzadigd vet bevatten en één tot twee keer per week vis in plaats van vlees te eten. Dit geldt vooral voor mensen die een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben. Er zijn geen nadelen aan het eten van vlees verbonden, zo lang je er maar niet te veel van eet. Wij adviseren een maximale hoeveelheid van 120 gram per dag, bijvoorbeeld 20 gram vleeswaren op brood en 100 gram bij de maaltijd. Vlees is overigens geen voorwaarde voor een gezonde voeding. Ook zonder vlees kun je alle voedingsstoffen binnen krijgen.
Wat vegetariërs missen
Toch is rundvlees een zeer goede bron van ijzer, eiwit, zink en vitamine B12. Het ijzer in rundvlees is bijvoorbeeld veel beter op te nemen dan ijzer in spinazie. Popeye had voor grotere biceps dus beter een stevige tournedos kunnen eten. Ook de kwaliteit van de eiwitten in vlees sluit beter aan bij onze behoeften dan die in planten. Daarom hoef je ook niet veel vlees te eten om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Vitamine B12 is essentieel voor het goed functioneren van alle lichaamscellen, van rode bloedcellen tot zenuwen. De vitamine komt nauwelijks voor in niet-dierlijke voeding en strikte vegetariërs doen er dan ook goed aan B12 in tabletvorm te slikken. Rundvlees is daarnaast rijk aan zink, de bewezen griepverkorter én een belangrijke bedpartner. In alle mannelijke voortplantingsorganen, prostaatklier, zaadvloeistof en sperma, komen grote hoeveelheden zink voor. Uit onderzoeken blijkt bovendien dat een gebrek aan zink een verminderd libido veroorzaakt. Dus als het bij jou al een tijdje rustig is tussen de lakens is het misschien tijd om jezelf op een dikke rode biefstuk te trakteren.
Darmkanker
Allemaal leuk en aardig, maar dit jaar bleek uit een groot Europees onderzoek van onder andere het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) dat mensen die veel rood vlees eten, een grotere kans hebben op darmkanker. Maar wat is veel en wat is precies die hogere kans? Epidemioloog Petra Peeters van het UMC was bij het onderzoek betrokken en legt het uit: Het onderzoek laat een verhoogde kans op darmkanker zien bij 160 gram rood vlees per dag. Het gaat echter niet alleen om rood vlees, maar ook om bewerkt vlees. Dus om alle rund-, kalfs-, varkens- en lamsvleessoorten, en alle vleeswaren (ham, worstjes, etc.). In de studie vonden we voor varkens- en lamsvlees een hoger risico en minder voor rund- en kalfsvlees. Maar de aantallen zijn nog te klein om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de gemiddelde Nederlandse man 140 gram rood en bewerkt vlees per dag eet. Het percentage Nederlanders dat de kritieke grens van 160 gram per dag overschrijdt, is ongeveer 10 tot 15%. Bij vijftigjarigen die al tien jaar deze hoeveelheid vlees eten neemt de kans op darmkanker toe van 1,3% naar 1,7%. Dit verhoogde risico komt waarschijnlijk overeen met de andere risico-factoren voor darmkanker zoals roken, te weinig bewegen en overgewicht. Ook deze risicos worden nu onderzocht. Het advies zou dus kunnen zijn: eet liever geen twee keer per dag een portie rood of bewerkt vlees. Je kunt dit beter afwisselen met kip, gevogelte of vis. Het zal vast een hele opluchting voor je zijn dat rundvlees bij een normale consumptie en hygiënische bereiding niet gevaarlijk is. Je wordt er niet ziek van en je gaat er niet dood aan. Sterker nog, de keuze van je voorouders om rundvlees te gaan eten, heeft ervoor gezorgd dat jij nu als een intelligente sexgod door het leven kunt. Daar mag je de oermens en de koe best voor bedanken.
1. Runderhaas
aka: filet mignon, tournedos of kalfsmedaillon
Verzadigd vet: 2,7 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: fluweelzacht, zo mals. Restaurants werken met kwalitatief beter vlees dan het aanbod bij de slager of supermarkt. Maar bij een filet hoef je je geen zorgen te maken over de bron, vlees uit die regio heeft bijna altijd een goede consistentie.
2 Bieflap
aka: Bloemstuk
Verzadigd vet: 1,9 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: de pees die er dwars doorheen loopt. Bieflappen bestaan uit drie borstdelen. Het eerste of platte deel is het meest mager, dus daar gaan we voor. Om het bindweefsel af te breken moet je het lang en langzaam braden. Giet er wat bouillon of wijn bij.
3. Klapstuk
Verzadigd vet: 2,6 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: smaak! Dit is één van de beste delen van de koe; heel mager én smakelijk, tenminste als je weet hoe dit lapje vlees moet behandelen. Zorg dat het binnenste deel rood blijft, braad je het langer door dan bestaat het gevaar dat je tafelgenoten om scherpere messen gaan vragen. Snijd de plakken van de smalle, kopse kant.
4. Rib-eye
Verzadigd vet: 3 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: doorregen met vet. Dit maakt dat je deze stukken vlees smakelijk en mals van de pan op je bord kunt schuiven. Let bij aankoop ervan op de kleur: helder oranje-rood betekent heel vers. Niet kopen dus. Rib-eye is malser wanneer het iets donkerder van kleur is.
5. T-Bone
Verzadigd vet: 3 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: uit de gratie sinds de ophef rond BSE. Een T-bone bestaat uit een klein beetje filet mignon aan één kant van het bot, met wat dunne lendefilet aan de andere kant. Niet te verwarren met een porterhouse steak: een lendestuk met bot en het dikke deel van de ossenhaas.
6. Rundergehakt
Verzadigd vet: 2,5 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: bevat nauwelijks vet, droogt snel uit. Houd het vlees nattig door de combinatie met groenten (uien, champignons, rode peper). Voeg ze rauw toe of fruit ze heel even in de olie voor je ze door het vlees mengt.
7. Zijkant platte bil
Verzadigd vet: 1,9 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: vraagt een geduldige kok. Langzaam, urenlang sudderen in veel vocht, dat is de beste aanpak. Braad het vlees eerst even aan in de koekenpan. Schep het vervolgens over in een hoge pan, giet er wijn en bouillon bij (tot de helft van het vlees onder water staat) en het wachten kan beginnen.
8. Rosbief
Dikke lende
Verzadigd vet: 1,4 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: mals, zacht en sappig. Rosbief bakken is vakmanschap: bestrooi het vlees met peper en bak het aan beide zijden ca. 2 minuten in hete boter. Haal het- vlees uit de pan, bestrooi het met zout en laat het even rusten (pak het in in de doffe kant van aluminiumfolie) voor je het serveert.
Het heeft deze nacht weer gewaait dat het een lieve lust was.... de mensen lopen hier allemaal te preutelen, want ze tuinieren hier volgens de maanstand, met als resultaat dat nog veel tuintjes onbewerkt der bij liggen of wel al gefreesd( of gespit) maar nog niets gezaait! Gisteren moesten we terug een ganse dag op pad... voor materialen te gaan halen... en in het terug komen was het aangenaam rijden want de zon scheen... en toen we bijna thuis waren.... dus de kleine landwegskes naar Melay..... zie je de velden die volledig vol staan met koolzaad.... zeeën van knalgele bloemen, wat zeg ik ? zeeën !!! ,NEE!! , een oceaan... door de geweldige massa hangt de geur van de bloemen over de wegen.... er is ook tarwe en koren gezaait... En eerlijk waar, het staat er allemaal om ter gezonder bij.....Dus zo slecht zal het dan voor de natuur dan ook wel niet zijn.... Meschien dat de Franse boeren, niet volgens de maankalender werken, maar eerder zoals de Belgen , Nederlanders en Duitsers !!!Het is te doen dus hup met de geit, ploegen, bemesten ( als het regent) frezen en zaaien !!!! Bij ons in de tuin staat ook alles er gezond bij dus het zal allemaal niet zo een vaart lopen..... Vandaag camionette uitladen.... en de buurman een (nieuwe nog in de doos )tomatenserre presenteren, die ik goedkoop op de kop heb kunnen tikken, want die zijn hier stervens duur!!, ik heb er twee, dus zeker eentje voor mezelf, moet hij ze niet, is dat niet erg, ik ben er zeker van dat ik ze wel kwijt geraak !!!! Maar !! boter bij de vis, want menig besteld , neemt zijn waar mee naar huis met de belofte van geld te brengen, maar vergeten het blijkbaar !!! en wij hebben geen ezeltje dat geld ...... Dus zolang de ( zelfs kleine) schulden niet betaald zijn worden er geen boodschappen meer meegebracht !
Toen we om een uur of zeven thuis waren.. kwam petite-home nog langs.... en eigenlijk waren we al te moe om nog iemand te woord te staan, maar de vlaamse gastvrijheid( met af en toe een zware bedenking derbij maar ja.....!!!) nog eventjes te woord gestaan en of hij de tuin nog eens mocht zien, want het was allemaal nog veel te koud en hij had nog niets gezaaid of geplant. Ik moet wel zeggen verleden jaar heb ik van hem lekker erwten, wortelen en aardappeltjes gekregen. Maar ondertussen is er al zoveel gebeurt... en bekijken we de zaken echt helemaal anders.... Maar goed, "for old times sake's"... dus met een glas rosé... naar achter.... en wat ons douglass platen kosten, en waarom we nergens meer kwamen?, ( dus ook bij hem niet )enzovoort enzoverder... Om van alle zever en discussie's vlug af te zijn gezegd dat we moe zijn door het harde werken , en dat is nog de waarheid ook.... We hebben onder mekaar zondag nog gezegd, dat franse mensen, een hele verkeerde kijk hebben op vlamingen die hier een huis kopen en verbouwen.... wij hebben altijd bikkelhard gewerkt, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, daar tegenover staat natuurlijk , dat wij ook heel goed begrijpen dat ze ons gewoon bedonderen, en ons leeg proberen knijpen als een citroen..... Dat heeft vroeg of laat gevolgen...... en soms vele vlugger dan sommigen wel denken, en als je dan ( sommige ingeweken nederlanders bezig hoort en ziet, die willen alles gratis krijgen, en verkopen hun diensten of spullen peperduur) Dus zijn wij van mening..... ieder zijn eigen probleemkes oplossen, ook het werk !!... Wij werken niet in het zwart, en gratis ook niet. ooit os er tegen ons gezegd " wij kiezen onze vrienden zelf!", dus geld en macht was héél belangrijk voor hen. Goed dat is hun visie ... en wij zijn tot de concluzie gekomen, dat ondanks dat wij niet kijken naar status , bezit enzovoort, er echt niemand in aanmerking komt om zelfs maar kennis te zijn. Want wij hebben een gloeiende afkeer, tegen hebberigheid, jaloezie en stelen . Wij zijn nu enkele km's verder onze voelsprietjes aan het uitsteken of er hier of daar geen mensen zijn die "normaal reageren, en waar niet alles over geld , macht en profiteren moet gaan "
We gaan stillekes aan de afvoer van de schuren in orde maken... en daar horen nogal speciale lijnrioleringen bij... de prijzen nagekeken en waar we het beste kregen voor de laagste prijs daar zijn we naartoe gereden.... Ik heb het gans de dag moeilijk gehad... want om twee uur naar bed... en een paar uurtjes later opstaan. en dan een autorit... die wat duurt.... is erg slaapverwekkend..... Ik moet ook iedereen nog eens hartelijk bedanken voor de lieve verjaardagswensen... en attentie's, het heeft deugd gedaan..... dank je wel iedereen....
Om vier uur zijn we dus naar onze kennissen geweest... afkomstig uit Vlaanderen.... er waren nog vlamingen op logement, en die waren daar kind aan huis om de zoveel weken.... kwamen die daar een paar dagen overnachten.... Als je Marie-Therese haar gastenboek leest, dan is er anders niets geschreven... dan lovende woorden, over haarzelf en haar bie.... Het koppel is echt het neusje van de zalm en doen zelfs het onmogelijke om hun gasten het zo aangenaam mogelijk te maken.... Theo, Marie-Therese en hare partner... hadden voor mij een verjaardagsfeestje in mekaar geknutseld, toen we aankwamen eerst en vooral een petite -canon, om dan later ( nadat we al honderd uit hadden gepraat en kennis hadden gemaakt ) te gaan aperitieven.... toen zijn er ook nog franse mensen binnen gekomen die ze ook uitgenodigt hadden om zo onze franse kennissenkring wat uit te breiden, en zodat we toch een klein beetje een andere kijk krijgen op hoe de karakters zijn in de streek, niet iedereen is zo bekrompen als dat wij al moeten ondervinden hebben..... Zij zegt ook dat ze iedereen aanraad om niets te kopen in Melay .... want zoals wij zelf ook moeten ondervinden, breekt dat vroeg op laat op.... We hebben doorgefeest en gebabbelt tot in de vroege uurtjes ( het was 2 uur toen we thuis waren) IK heb veel tips gekregen .... het hoe het waarom, wat je moet doen, en niet moet doen, waar je moet zijn voor vele papperassen aan te vragen, cursussen gaan volgen enzoverder enzoverder...
Bij hen kan je dus héél lekker eten voor een prijs van 39 euro de persoon, maar dan is de wijn inbegrepen.... (zoveel je wil) Ze zijn net afgestapt... om alle drank die gedurende de dag gedronken wordt in de prijs van een overnachting met ontbijt te rekenen, dus eigenlijk gratis, omdat ze dus ondervonden, dat hun goedheid en gastvrijheid misbruikt werd, en de gasten eisten dat ze dus van vroeg in de namiddag gratis mochten pintelieren op de gastvrouw haar kosten..... Ik kan hen geen ongelijk geven.... ook een paar griezelverhalen gehoord van mensen die een bord spaghetti in het zwembad smeten, omdat ze de zaak toch afgehuurd hadden, ook het tuinmeubilair ging dezelfde natte weg op..... Dus daar moet je volgens sommige gasten maar tegen kunnen, als je gite's of B+B uitbaat. Ik heb dat ook al aan Theo gezegd, dat ik sommigen wil weren als wij ooit moesten open gaan , omdat ik er zeker van ben , dat ze vernielingen zullen aanbrengen juist om ons te coeioneren ! Theo had in het begin iets van....pff, dat geloof ik niet.... maar sinds gisteren is hij ook van gedacht verandert.... Het eten was dus echt héél lekker eerst een piepklein voorgerechtje, macaroni, met kaas en ham in een mini kookpotje met deksel geserveerd, daarna courgetteroom-soep, kalkoengebraad ( orlof ) met witloof en verse champignone-saus..... dan de typische franse kaasschotel, en als dessert had de franse dame die ook aan tafel zat een pracht van een grote taart met slagroom en frambozen gebakken..... Heerlijk....... van deze dagen gaan we naar Langres om zoveel mogelijk formaliteiten af te werken..... en meschien dat ik samen met haar vide-greniers gaan doen omdat ze met héél veel nieuwe spullen van een vroeger leven heeft staan op haar grenier Het ook nog gehad samen met de franse mensen, over de prijzen die wij als buitenlander aangerekend worden.... als er moet gewerkt worden aan een gebouw..... Maar ja zonder geraak je wel niet aan de nodige attesten om een B+B uit te baten,en daarom heeft iedereen zijn wenkbrauwen gefronst als we sommigen hun B+B vernoemen omdat dit zeker en vast niet aan de strenge eisen voldoet !
Voor we ( echt) kennis gaan maken.... met de Vlaamse mensen die we een paar dagen geleden hebben gesproken.... Laten zien dat ik geen onozelheden vertel, maar dat alles wel degelijk gestaafd kan worden met foto's... Er kan veel zever in een zak.... dus nu de bewijzen !! Wie herinnert zich nog de foto van het miezerige rodhootjes nog..... dat is dus de eerste foto waar ik super-blij mee ben... hij bloeit met mooie witte bloemen en is al meer dan verdubbelt van volume !!! de hangmanden, kersjes,de sla die ik net heb uitgeplant in volle grond, de mooie tulpen, het gras dat zijn uiterste best doet en dan nog wat foto's van onze groene avonturen......
Konden komen sabotteren, is voorbij zonder kleerscheuren, in dit geval vertolkt zich dit in, dat het niet gevrozen heeft, en dat de kersjes, pruimkes nektarinnes en aardbeien nog mooi gezond aan hun steeltjes hangen.... Het was een drassige bedoening... dus ik heb nog niet echt naar de moestuin geweest, en heb ook mijn dahlia's nog niet bewondert die ik gisteren uitgeplant heb, dat zijn nu wel niet de mooiste sierbloemen, maar als de zaak hier een beetje afgewerkter is kan ik dan toch een mooi boeketje op tafel zetten, en ook al eens iemand een mooie boeket cadeau doen.... want op dit gebied zijn ze in Frankrijk peperduur.... Er worden soms sierschalen aangeboden met planten voor de huiskamer, die absoluut daar niet voor geschikt zijn, zoals afrikaantjes en de goeiekopere versie van begonia's... bij mekaar in zo een plastieke bakje, voor 20 euro en meer.... In de Aldi en lidl verkopen ze ook wel snijbloemen, en die zijn meestal qua prijs in orde... ongeveer hetzelfde als in Belgie en nederland. Vrijdag waren er in de Lidl fruitboomkes te koop, Mijn oog viel op een etiket van een Pruimenboom :Reine-claude... omdat de boomkes bij mekaar in een groot karton stonden, kon ik niet zo direct de grote zien , maar eens ik de boom optilde, zag ik dat het echt een prulleke was... De ent was zelfs nog niet aan mekaar gegroeit, enkel met wat tape aan mekaar geflanst.... Ik weet het, het was nog geen 10 euro, ( hetgeen hier echt voor een fruitier, dus fruitboom , belachelijk weinig is)Maar toch.... we zijn andere kwaliteiten gewoon... IK las ook op een forum, dat de aardbeien die ze in den Aldi ( Belgie) gekocht hadden niet aangeslagen waren... dus ... Beter iets meer betalen.... ( dan moet je ook niet zoveel geduld opbrengen ) Theo ligt nog op 1 oor, hij moet nog bekomen van de zware beton-capriolen....Als hij koffie heeft gedronken en yohurt heeft gelepeld, aan de slag in de schuur om plaats maken voor de boilers voor de beide appartementen . Ons grasmat wordt met het uur voller en groener... En de hondjes kunnen bijna niet wachten om er op te gaan spelen en rollebollen...Alhoewel ze blijkbaar goed begrijpen dat het nu nog niet mag, Ook blijven ze mooi op de paadjes in de moestuin, dus dat is in elk geval wel héél plezierig.... Mijn oma had een hondje en die bleef ook altijd braaf op de paadjes in de tuin, en als de wortelkes al groot waren, ging hij elke dag 1 worteltje uittrekken om die dan tussen zijn voorpootjes op te peuzelen in het zonneke aan de veranda.....
Zaadjes die de vorige bewoner bewaard had,nagekeken,en allemaal verbrand... ( stinkt vreselijk ) ... dan nog wat kartonnen verpakkingen van materiaal opgeruimd, en stokrozen en delfiniums uitgeplant , ook de begonia's die ik al een gedeelte heb opgezet.... zodat ze vlugger bloemen deze zomer.. op hun plaats gezet... en vol bewondering staan kijken naar mijn speciale tulpen... Ik heb enorme grote.... met een middel-eeuwse uitstraling ( je weet wel als je de plaatjes in de encyclopedia's bekijkt van de eerste tulpen die in Nederland ingevoerd waren en die een klein fortuin kosten ) ik heb er dus zulke ( uiteraard zijn die nagekweekt) ze hebben enorm lange stelen en als de tulpen hun masale bloem volledig open zet.... is het een catastrofe, want de kop van de tulp is veel te zwaar voor de stengel dus hangt die maken bijna allemaal slagzij, zeker met de laatse plensbuien, Maar , ik heb ook een andere soort tulpen, en die zijn echt magnifiek... vele kleinere steel maar de bloemblaadjes zijn helemaal met franjes omgeven en de tulpen zijn volledig gevuld, dus niet zoals een gewone tulp, maar eerder zoals een anjer of een roos... en nu ze open staan zijn ze echt machtig mooi... ook de kleine anemoontjes ... zijn echt wel kleine sierraadjes, die ga ik verzetten als ze uitgebloeid zijn naar de muurtjes aan de talue's.... En dan voor we naar binnen zijn gekomen ( aan de hemel prijkten er dreigende onweerswolken) Nog een volle mand verse sla geplukt... En Theo is steeds vol lof hoe krakend vers de sla wel is..... Want ja verser kan natuurlijk niet ! Samen met verse frietjes.... lekkeerrrrr.... Mochten we hier weg gaan, dan zou ik zeker en vast kiezen voor een kleinere woning , maar met een reusachtige grote tuin.... want we worden gewaar, dat dit toch wel echt ons ding is.... S'avonds nog eventjes de uitgeplante bloemen en groenten sproeien, hier en daar wat onkruid wegpeuteren, ( dat is voor mij wel iets lastiger omdat ik me met mijne kapotte rug niet goed kan bukken...) ik heb wel wat hulpjes om paardebloemen hun wortels uit te draaien en zoe een handfreesje ( omwoeler of hoe moet je zo iets noemen?)maar de randejes en tussen de ajuin en andere nog frele plantjes durf ik daar toch niet tussen te wroeten... en blijft dat maar staan... Als Theo dan al eens komt helpen, trekt hij die er wel uit..... Nog een paar dagen... en dan kunnen de tomaten en de paprika's naar buiten....Hopelijk vriest het niet de volgende dagen, want dan zou ik veel schade hebben de aardbeien hangen al met trosjes aan de planten, kersen en pruimen laten zich al tellen... De perzikken die zijn te jong, en de appels die zijn later dan de rest.... De stekelbessen struik die ik in een filiaal van de boerenbond heb gekocht (aveve) was duurder dan de andere struiken...maar die geeft wel ook al vollop besjes..... prijs/kwaliteit.... laat zich natuurlijk vertalen....maar goed... we hebben geduld.... We zijn hier voorlopig nog niet weg !!! Nog een klein stukje van de badkamer moet gebetoneerd worden, ( eerst moest het andere gedeelte drogen, zodat theo erover kan lopen.... ) en dan kunnen we de badkamer eindelijk verder afwerken, morgen eerst nog de ketelruimte.... ontruimen en proper maken, zodat we daar stillekes aan... kunnen beginnen met de zaak af te werken, De diepvriezers die we gaan bijkopen zullen we in het kleine boerderijtje stockeren, zodat we niet steeds de vriezers van hot naar her moeten verhuizen..... Want ondanks dat er veel minder werk aan dit woonhuis is.... en de keuken ook echt leefbaarder.... zal dit toch moeten wachten tot we alles afgewerkt hebben in ons eerste bedrijf... We zijn gelukkig gestart met het meest rotte gedeelte... We hebben eigenlijk een volledig huis gebouwd op een tijdspanne een dik jaar....van nieuwe balken , beton gieten ,vloeren leggen, riolering, electriciteit, isolatie, muren, plavonds, ramen en deuren..... alles is echt vervangen... en/of aangepast...en bovenop nog een siertuin, terras en moestuin aangelegd ! Ik ben best fier, want ondanks de vele tegenslagen..... en ander smerige toestanden... krijgen we het toch klaar.... Ik denk dat er weinig zijn... die ons dit nadoen......
Het is druilerige motregen, waar ik mee ben opgestaan !
Eerst en vooral iets héél duidelijk maken... de foto's van de riddersporen ( delphinium) staan niet in onze tuin, die van ons in de serre zijn nu groot genoeg om nu te verspenen... Het was gewoon om jullie te laten zien hoe mooi deze bloemen zijn... en heb dankbaar gebruik gemaakt van de mooie foto's van iemand die ook erg van bloemen houd... en die in de tuin heeft staan... Ik heb gisteren 16 eigen gekweekte bloemkoolplanten uitgeplant in volle grond... Ook nog wat courgette spaghetti-vegetal..... uitgeplant.... en wat onkruid gewied.... Ik sta verstomd hoe goed de sla groeit.... Een goed voobereide grond is toch veel waard..... Het is enkel spijtig, dat de klei zo zwaar in mekaar klinkt als hij nat is geweest.... verder hoor je me absoluut niet klagen, want er zitten regenwormen met hopen ( telkens ik een steen of een bloempot verplaats zitter er wel twee of drie op de grond te spartelen.....)en alles groeit als kool; zelfs de stekken die ik gekregen heb hier en daar van snoeihout... (siersstruiken) slaan voor meer dan de helft aan..... Morgen gaan we naar onze vlaamse vrienden...... op bezoek ...die een B+B hebben . Vandaag lekker relaxen,( als we de boel hier een beetje hebben aan de kant gedaan uiteraard)
Ik ben deze winter echt ziek geweest.... het gemis van gezond comfort, de kou, en uiteraard de teleurstellingen die sommige mensen ons ... cadeau hebben gedaan, was niet in mijn koude kleren blijven zitten.... De tuin is werkelijk hetgene geweest dat er me bovenop heeft geholpen, en ik zie ook dat theo ook enorm veel plezier beleefd aan de tuin... hij begint ook hier en daar sprietjes onkruid uit te trekken, en kan het toch ook niet laten om s'morgens, ook een wandelingetje te maken in de tuin.... Omdat we hier wel een diepvries hebben ( met schuiven) die eigenlijk altijd propvol zit, met vlees ,brood en een beetje groenten... zodat we niet alle dagen een paar km's moeten rijden ( voor een simpel brood) gaan we nog een paar grote diepvrieskisten bijkopen... van 450 liter inhoud ( netto) brutto is het over de 500kg... Liebherre.. want dan weten we dat we een goeie kwaliteit hebben.... Kunnen we de tweede gebruiken om het grote geschut van vers vlees in te stockeren. Nu moet ik echt elke keer we naar de beenhouwer gaan, eerst goed bestuderern hoeveel plaats ik over heb, en soms is het echt met pijn in het hart, dat ik super-kwaliteitsvlees moet laten gaan, omdat ik anders geen plek heb voor brood in de vriezer te steken.... Zo nu nog een wandelingske naar de tuin.... ( ik zal weer het gras niet moeten sproeien, want het heeft deze nacht weer geregent)
Want ik heb deze exemplaren gezaaid begin Maart in een ( koude , zeer koude ) kas ... Delphinium.... voor diegene die niet zo bloemachtig aangelegd zijn ridderspoor.... ( doorlevend) Ik heb verschillende malen al gelezen dat deze planten zich niet gemakkelijk laten zaaien... ( dus niet ontkiemen) wel ik heb wel een exemplaar of zowat.... ik heb ze nog niet geteld maar ik schat toch wel een dik dozijn. De mooie ( giftige) bloemen worden tot een 1,20m hoog.... en zijn dus doorlevend... wel gevoelig voor slakkenvraat en wortelrot... maar als je, je voorzorgen neemt.... zal dat wel meevallen.... Blijkbaar heeft iedereen die veel klimop rond zijn tuin heeft.... echt héél veel last van dat ongedierte.... ik heb het zien aankomen en mijn voorzorgen genomen..... Ik heb de moderne biologische slakkenkorrels van de boerenbond aangeschaft, en uiteraard zoveel mogelijk de klimop die overal woekerd verwijdert... ook bergen met afval , stukken dakpannen, kookpotten en wat weet ik nogal dat ze in den hof smijten daar gaan die rotbeesten onder schuilen en als het s'avonds vochtiger en koeler wordt gaan ze tot de aanval van je groenten en bloemen over.... Dus .... zoveel mogelijk de schuilplaatsen verwijderen.... voorkomen is nog altijd beter dan genezen..... Ik ga elke morgen op jacht, en heb er in totaal nog maar twee moeten weghalen.... Meschien heeft het ook geholpen dat we met een grote bunzingbrander veel zwaar onkruid hebben afgebrand tot in de wortel..... omdat ik geen herbicide's wou gebruiken waar mijn planten, en groenten kwamen te staan, dus zo biologisch mogelijk.... en blijkbaar met succes !!!
Is dus later op de avond verandert in stortbuien... en nu is het droog... theo ligt nog te slapen, zijn ganse lijf doet zeer van het sleuren met betonmix en emmers met keien die ik klaar had gezet..... Maar het einde is in zicht..... Het kan nu 1X niet anders , anders kunnen we de badkamer niet afwerken.... En wat is hij fier... en blij met onze tuin... dat is echt een projekt waar we beiden enorm veel plezier en ook deugd van hebben...... De regen zal in elk geval goed doen aan de net verplante patisons..... Omdat ik geen tuin heb die echt enorm groot is, moet ik natuurlijk wel een beetje schipperen met de plaats waar ik de groenten wil zetten... maar zo een klein wit vliegend schoteltje zal ook niet misstaan als afboording van een border ... ( tuurlijk niet aan de kant waar ik de engelse versie aan het creëren ben. Vandaag staat er betoneren, en camionette verder leegmaken op het programma... zodat we niet gans de tijd met duizend kg's moeten rondsleuren.... Als het vandaag droog blijft lekker bbqen en is er uiteraard weer plaats voor een lekker slaatje, Het is werkelijk fantastisch hoe de sla elke dag aangroeit.....
Op plezierige deuntjes van lang vervlogen tijden...
Dean Martin, Jim Reves... Frank en Nancy Sinatra, Adamo....Mr..10.000 volt en anderen... Maken dat we lekker buiten zitten genieten met een wijntje na een lekkere maaltijd... De storm die beloofd is, dreigt wel, met donkere wolken,en af en toe een verloren gelopen druppel water, de grote plensbuien zullen voor deze nacht zijn , oftewel overwaaien.... Het is zo fijn als we dan s'avonds, na al het gesleur, van betonmix, keien en water, we eindelijk naar de tuin gaan om de serre's af te sluiten .... voor de kilte van de avond.... en je ziet echt alles groeien.... Als je goed bent voor de natuur, is die toch wel erg dankbaar.... en zeggen en schrijven dat we alles op natuurlijke basis vertroetelen, het is een weetje, en je moet er soms als de kippen bij zijn, of wat opzoek werk maken, maar het loont echt de moeite !!!
Een droom is dus nog kippetjes.... ( geen konijntjes, want die kunnen we niet slachten, we vinden dat troetels... die eet je dus niet op ) En nu nog even buiten genieten van al hetgeen rondfladdert op ons erf... en dat is nog heel wat.... !!!