Oorlogsbereidingen voor runds en varkensbeenhouwers Vakboek Boekdeel II Blz.74.
Het maken van bereidingen moet men rekening houden met: a) Den inkoopprijs der verschillende producten welke men gaat verwerken. b)Den verkoopprijs welke men wil vastleggen c) De winst die daar zal uitvloeien(Maar vooral rekening houden of de bereiding in de smaak van het publiek valt,alsmede het bereik van hun beurs,want vergeet niet dat de cliënt koning is in uwe winkel. Men is hem beleefdheid en dankbaarheid verschuldigd. In oorlogsomstandigheden,met schaarste en maximum prijzen,is de toestand soms gans omgekeerd dat is ook met de bereidingen. Bij overvloed van waar en vrije concurentie,moet men bij het fabriceren der bereidingen bijzonder betrachten den smaak van hey publiek te louteren. Als we denken aan een goede smaak,dan zeggen wij aanstonds dat een chacuteriebereiding zonder varkensvlees,kan geen goede bereiding zijn. Menigmaal hebben wij ons vroeger steeds afgevraagd,hoe is het mogelijk dat de joodse gemeenschap,worsten bereiden zonder varkensvlees,zonder enigzins te beseffen dat wij ook eens voor dit probleem komen te staan. Doch nood breekt wet, en wij, evenals vele bedrijven staan voor problemen. Daarom laten we een ogenblik onzer hersenen werken, en lezen we zeer aandachtig de nieuwe vorderingen en prijsregelingen. Uit de gegevens en uit den toestand waarin wij verkeren putten we het nodige om ons bedrijf en de bereidingen aan te passen. In ogenblikken van gebrek aan waar, moet men bezuiningen en alles gebruiken.Zozien wij pensen en maag van het rund,dat voor minstens 1/4 van het jaar totaal waardeloos was, zeer in trek zijn. Zelfs het zaanwenden van de teelorganen,wat in normale tijden bijna een misdaad zou aanzien worden,is nu algemeen.
1.Wit en zwart. De deelnemers moesten dan over een waterplas liggende paal lopen,welke met groene of bruine zeep flink was ingestreken.Links en rechts een grootvangzeil,dat dan enerzijds met meel en aan de andere zijde met roet was gevuld. De mededingers moesten dan trachten,zonder buiteling over den paal komen. De mislukten pogingen lokten natuurlijk een bijzondere vrolijkheid uit, vooral als er dan langs de roetkant gevallen werd.
2.Rijspap eten Het rijstpap eten was eeneigenaardig spelletje. De twee rivalen zaten geblinddoek tegenover elkaar en hadden iedere een schotel rijstpap voor zich, zij moesten trachten wederzijds hun portie door de tegenpartij te doen opeten. Dit geschiedde bij middel van groten houten lepels. Door het feit dat beide deelnemers niets konden zien, kwam natuurlijkde meeste brij kwam in neus en oren terecht der mede spelers,tot groot vermaak natuurlijk de jolig gestemde toeschouwers.
3.Vorschen kruien.(1880) Bij de vorschen kruien moesten de kampers een levenden kikvors op een kruiwagen voeren,. Wie het verste reed was gewonnen,zonder dat het zenuwachtig diertje weg wipte. Ook werd nageteld,hoe dikwijls een kikvors op een kruiwagen moest geplaatst worden,alvorens tot aan de eindstreep te komen De kikvorsen werden dan voor de juryleden er dan terug op geplaatst.
4.Koekkappen of koekhakken. De deelnemers moesten met een bijltje een groot peperkoek in gelijke stukken hakken. Wier nu niet in gelukte den koek gelijkmatig te verdelen,moest hem betalen,en een rondje betalen.
5.Stroop likken. Hier is wel geen<<lekken<< mee gemoeid. Men moest een stuk van een frank ,verborgen in een kom met stroop trachten op te halen met zijn mond . Wanneer de medekamper met een frank tussen zijn de tanden te voorschijn kwam, en deze aan de jury tonen moest, werden hemvan alle kanten pluimen in het met stroop besmeurde gezicht geworpen.
6.Het kuittelspel. Twee personen staan tegenover elkaar, elk met een bosgrashalm,ook wel << kwajongens << geneomd,in den mond en moesten alzo trachten met het enen uiteinde in de wederzijdze neusgaten te geraken,zonder de kampers van plaats mochten verwisselen. Dat die dan in den neus kittelen onuitstaanbaar is, kan men wel begrijpen. Zoi waren sommigen die tot bloedens toe werden gekitteld.
7.Boegspriet lopen. 1874-75-76. Ee nmast werd vertikaal boven de waterspiegel van een rivier aangebracht en met bruine zecp flink bestreken.Aan het uiteinde hing een mandje met eieren. Wie ongeschonden een ei langs de paal terug kwam,werd tussen de prijzen gerangschikt. Dat er vele natte pakken gehaald werden, maakte batuurlijk in de eerste plaats de vrolijkheid der toeschouwers uit. _____________________________
Het rundsvet leek de laatste tijd zo goed als ondvindbaar te zijn. >> Wat gebeurt er mee>> Was de vraag die onze huismoeders zich stellen. De landbouw en Voedingscoöpertie gaf hierop het antwoordt.. Het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine,werden ons door het buitenland geleverd.Aangezien deze invoer,sedert het uitbreken van den oorlog,natuurlijk bijna tot nul gedaald is, is men wel verplicht deze buitenlands grondstoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons land beschikbaar zijn.Een dezer grondstoffen die in ons land beschikbaar zijn is onvoldoende,in het vet van slachtdieren. Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit van 9Februari 1941,betreffende de rantsoenering en de toebedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten een bepaling bevat ,volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenjouwers mogen verkocht worden. Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend aangenomen door aan de vetsmelters de controle te laten doen. De hoofsgroepering van Vee, Vlees,en bijproducten zullen zeer streng toezien.De vetsmelters ,smelten de vetten,en moeten wekelijks rekenschap geven over de hoeveelheden ruw ontvangen en het gesmolten vet dat ze bewaren. Een tekort van gesmolten vet wordt zwaar bestraft.µ Vervolgens worddit vet aan de margarinefabrikanten geleverd,naar mate de beschikbare middelen.
Een besluit: decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
Een besluit, decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
Boom en bloemenkwekers dienden 10% van hun bedrijf aan de groenten teelt te besteden.Graperken van meer dan 30 are moesten voor 80%met groenten worden bezaaid.De volgende jaren nam de overheid nog op regelmatige besluiten ter uitbreiding van de groenten cultuur. Dit alles leverde echter niet de verhoopte resultaat op BZ. blz.6-7 en 7-6-1940.
Sinds een paar weken ligt de visserij stil langs de kust. Men zal zich herinneren dat dit stilliggen veroorzaakt werd door het feit ,dat geen vredelievende regeling getroffen worden ,inzake aanvoer en de verkoopprijzen der vis. Een definitieve beslissing werd nog steeds niet getroffen,hoewel de zaak met de meeste bereidwilligheid onderzocht wordt door de Belgische overheden en de Duitse overheden. In afwachting van een hervatting der visvangst,werd echter reeds een voorlopige prijzentabel opgemaakt,die we hier laten volgen. Max.prijzen voor schollen: 15 tot 18cm. 7fr.het kg. 18 tot 20cm . 10fr het kg. 23cm en groter14fr het kg.
Max.prijzen voor pladijs: Drie stuks en meer:14 fr.het kg. Twee stuks en minder 16fr het kg.
Bot,10 fr.het kg Sprot(grote)9fr.het kg. Knorhaan.6fr.het kg, sprot(kleine) 4à5 fr.het kg. Haring 10fr.het kg. Halvermannen en katroggen:tot 1.5 kg per stuk en meer,9fr. Max.prijs tongen van 75 gr..tot 110 gr..perstuk 15fr. het kg. tongen van 110gr tot 150gr perstuk ,28fr het kg. tongen van 150 tot 300 gr perstuk 40 fr en meer.
Max.Prijs Tarbot en griet tot 1.5kg per stuk 20fr 1.5kg tot 3.350kg per stuk 30 fr. en meer 50fr. Prijs garnaal: gekookte garnaal, 10fr.per kg. rauwe garnaal 6 fr.het kg. Bestaande prijsregeling werd getroffen met instemming van de hoofdgroeppering,visserij. Naar verluid zouden de volgende regeling zijn getroffen voor de hervatting van dez visserij.Er zou nog slechts uitgevaren worden van Nieuwpoort en Blankenberghe. De vissers van De Panne,Oostende ,Zeebrugge en Heist zouden hun schepen overbrengen naar een der twee genoemde havens.Er zou een dergelijke bescherming kunnen verleend worden aan de boten,die dan ook waarschijnlijjk verder de zee zouden bevaren. Wat een hoofd vereiste is voor het aanbrengen van grotere visvangsten. In vakkringen is men van oordeel,dat deze week een definitieve regeling zal worden getroffen.
Naar een normale Vleesbevoorrading. In aansluiting met wat we de dag tevoren mede deelden,over de nieuwe regeling van de vleesvooorziening,vernemen we nog dat in het rondschrijven ,dat de voorzitter van het hoofdgroepering<< Vee,Vlees,en bijprodukten<< gezonden heeft aan de burgermeesters der gemeenten, die hiervoor in aanmerking komen,medegedeeld wordt hoeveel stuks vee van ten minste 350kg.levend gewicht ,de betrokken gemeente moet aanvoeren op een daartoe aangewezen markt. Indien aan het verzoek om vrijwillige levering niet wordt voldaan, zal overgegaan worden tot opvordering.Het te weinig geleverde vee zal dan de volgende weken moeten worden bijgeleverd. Ter vervanging van het rundsvee en ook ander dieren geleverd mogen worden. Als norm geldt,dat een stuks rundsvee gelijkgesteld wordt met 300kg<;varkens levend,300kg kalveren levend of 400kg schapen levend gewicht. Ten einde het toezicht mogelijk te maken,dient de burgermeester er voor te zorgen,dat elk stuks vee bij vertrek uit zijn gemeente met bepaalde letters wordt gekenmerkt. Bij verkoop op de hoeve moet de veehandelaar een koopbewijs verstrekt worden aan de eigenaar;Wordt het dier door den eigenaar zelf op de markt gebracht ,dan zal deze een ontvangst bewijs ontvangen van de commissaris De betrokken veehouders moeten zich ten laatste 24 uur na de markt aanmelden ten gemeentehuis met de koop of ontvangstbewijs
Naar eenredelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
14 Maart 1941.
Naar een redelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
Hoe zal er vlees op de markt worden gebracht.?
De diensten van << vlees,vee en bijprodukten<< hebben in de overgang een periode van 10 Februari tot 2 Maart flink gewerkt aan het opmaken en uitwerken van een plan, dat de cirkel om de reeks sluikhandelaars moet sluiten en de bevooorading aan vlees over het hele land en voor al de bevolking aan de bevolking zal verzekeren. Per gemeente is bepaald geworden, hoeveel vee en op welke markt er zal geleverd worden door de boeren en veekwekers.... Hierbij wordt rekening gehouden met de veetelling van 1januari 1941.Natuurlijk moet hierbij in het oog gehouden worden dat er sedertdien reeds heel wat aan de veestapel is gewijzigd. Daar tegenover staat echter het feit,dat bepaalde gewesten veemarkten kunnen gemaakt worden.,zondere een groot nadeel. Aan de burgermeesters der gemeenten en aan de marktleiders werd reeds een rondschrijven met de nodige onderrichtingen gestuurd.Tegen 13 Maart zal op iedere gemeenten in orde moeten zijn. De Gemeente heeft de plicht te zorgen,dat het nodige aantal dieren op de markt worden gebracht. Waar er gemeente in gebreke blijven, zullen de marktafgevaardigden zich naar de burgermeester begeven, en samen met hem,zullen de dieren worden aangeduid,welke opgeeist zullen worden. Een strenge kontrole zal worden uitgeoefend op dez boeren,die op eigen houtje slachten of laten slachten. Hun zegels zullen ingehouden worden dat spreek van zelf. De obstructiemogelijkheden van de zijde der beenhouwers zal zeer strrikt zijn,om niet te zeggen onmogelijk. Verkopen zonder zegel zal hen zwaar zitten.Hun winst bedraagt 3.25fr oper kg.,wat meer is dan vroeger. Ook tegen prijsopdrijving zijn maatregelen getroffen. ______________________________
Zoals wij het reeds herhaaldelijk aan onze mensen meedeelden ,werd de <<Geneeskundige Hulp aan België<< de 19 Februari 1941 in Portugal opgericht, met medewerking van het Portugese Rode kruis Dit werk had voor doel fharmaceutische producten en levensmiddelen naar het Rode Kruis van België te sturen. Toen later Winterhulp tot stand kwam, werd overeen gekomen dat de levensmiddelen uit Portugal ter beschikking gesteld worden ,van de organismen in België, meer in het bezonder belast met de ravitailleren der bevolking. Daarom werd<< Het gemengd comité voor de verdeling van hulp aan België opgericht <<Dit bevat afgevaardigden van het Rode Kruis van België en Winterhulp en van het Nationaal Welzijn van Kinder welzijn. De levensmiddelen ,door de <<geneeskundige Hulp aan België verzonden,,zijn bestemd voor het Rode Kruis en worden door tussenkomst van het Duitse Rode Kuis Besteld>< Sedert enkele tijd gebeuren de zendingen per schip van Lissabon naar Passagés,van Passagés naar Hendaye en vandaar naar Brussel.Er worden 1500 ton voedingswaren,zoals sardines, in olie, vijgen,tomaten conserven naar België verscheept.
Een bezoek aan den haverputmolen De Drie molenkens<<
Deze maand hebben onze huismoeders de gelegenheid gekregen en kennis genomen van de nieuwe rantsoenerings tabel,welke het verrassent nieuws bracht,dat 250 gram havermout verdeeld zal worden^per man en per persoon.
Wat betekend eigenlijk Havermout! Vooe 1940 werd bij deze havermoutfabricage,alleen uitheemse haver gebruikt ,en was de inheemse haver bestemd voor veevoed er. De laatste oorlogsjaren hebben in de hand gewerkt,dat de binnenlandse haver ook voor de comsumptie in aanmerking genomen werd. De oorzaak is tweërlei;enerzijds zijn de verkeersmoeilijkheden dusdanig,dat niet te veel kan verwacht worden van de buitenlandse haverproductie en anderzijds(dit zal wellicht opzien verewekken) is het gebruik in dergerlijke verhouding gestegen,dat noodzakelijkerwijze bereop moet gedaan worden op de haver onzer eigen landbouwers. Van 1930 tot 1939 bedroeg het gebruik per man en per jaar nauwelijks 800 gram. Thans is dit cijfer gestegen tot minstens(het sluikhavermout niet in rekening genomen) 1kg.500gram per persoon of plusminus 6 maal een maandelijks rantsoen van 250 gr. Dit is een zeer verheugend verschijnsel voor onze nationale havermoutindustrie en eveneens voor de havermout industrie aan wie hierdoor grote toekomst mogrelijkheden geschonken wordt. Voor Vlaanderen en Wallonië tellen thans 23 gespecialiseerde havermoutfabrieken. Ten slotte is de emancipatie van de havermout vooral iets gelukkig voor de verbruiker zelf. De voedingswaarde van het havermout en de haverbloem is werkelijk zeer hoog. Uitgerekend in Calorieën kan men een veelzeggend tabel samenstellen. Tarwemeel................3200 Calorieën Mager rundsvlees.......1010 Calorieën Havermout...............8.640 Calorieën _________________________________
4 Maart 1941.Een toeval voor vers vlees in Ravels.
De bevoorrading bleef de eerste en de belangrijkste bekommernis van elke dag; In het voorjaar van 1941 werd de toestand in het Turnhoutse kritiek.Ook het vlees werd zeldzaam en de mensen moesten lang wachten en aanschuiven bij de beenhouwer. Toevallige omstandigheden konden echter wat voor geluk zorgen. Op 15 Januari 1941 werdt een groep Duitse soldaten door Engelse vliegtuigen onder vuur genomen op de weg van Oosthoven naar Ravels. Hierbij kwamen verschillende paarden om het leven. Het paardenvlees werd verkocht in het kursaal,waar een lange rij mensen stonden aan te schuiven. * Oorlogsperikelen uit Turnhout Pag.9 van 46. ______________________________
De Militärverwaltung vaardigt een verordening uit voor wie 60 jaar werd.
4Maart 1941.
De Militärverwaltung vaardigt een verordening uit voor 60 jaar werd.
Dit is in verband met de veroudering van de kaders van het openbaar beheer,het waren dragers van een openbaar funkties in België moeten definitief hun ambt neerleggen op het einde van de maand ,tijdens dewelke zij hun 60ste levensjaar voleindigen. Burgermeesters en Schepenen en gemeentelijke administraties. De achtergrond van deze maatregel was de groeiende weerspannigheid die de Militärverwaltung ,in het comitè van dc secretarissen-generaals plaats vond. Drie invloedrijke en eigenzinnige secretarissen-generaals waren Delmer,Castiau,en De jonghe. Alle drie werden zestig voorbij en konden dus gaan. *Jaquemyns,uit bezet land P.24
De kwaliteit van de lunchpakketten. De onderzoeken naar de lunchpakketten ilustreerden treffend de verminderde kwantiteit en kwaliteit van de voeding.Uit de enquette die G. jaquemyns uitvoerde, bleek dat de arbeiders voor de twede wereld oorlog gemiddelde 5,71 boterhammen met boter en 100gr200gr. vlees of kaas of eieren naar hun werk namen.In Februari-Maart 1941 bevatte hun gemiddelde lunchpakket nog maar 2,5 boterhammen,eventueel met jam belegd. Vlees,kaas en eieren waren van hun menu verdwenen. ________________________
wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.
1 Maart 1941 1. Wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.
Door de aanwending van allerlei surrogaten in de broodsector drukte de overheid vanaf 1941 de vraag naar broodgraan. Aaardappelmeel,dat vooral uit Nederland werd ingevoerd,droge groenten en andere zetmeelhouden producten.Fijn gemalen stro,talkpoeder? suiker,spelt en gerst werden bij het meel toegevoegd.De verhoging van het buil percentage voor bloem van 70-72% in vredestijd tot 97% in 1942,had tot doel de broodvoorraad langer te trekken.
Gisteren konden wij U het heuglijke nieuws mededelen ,dat er morgen zaterdag in het Antwerpse voldoende vlees voorzien is,en enkele bijzonderheden. Voor een periode van drie dagen kan elk gezin voor elk zijner gezinsleden het dagelijks rantsoen in eenmaal verkrijgen. Dus een huisgezin met 5 personen kan morgen 35gram x3x5= 525 gram vlees bekomen.Het is echter verplichtend dat alle zich aanbiedende kopers in het bezit zijn van een rantsoenkaart.Voor alle leden van het huisgezin.Overigens, wanneer wij er op wijzen dat de veetoevoer op de vleesmarkt de laatste dagen bevredigt is,dat nu reeds 90 beenhouwerijen in de stad van vlees voorzien zijn,en de bedeling reefds enkele dagen later zal plaats vinden,is het duidelijk dat niemand hoeft te trachten de huidige regles te treden,tot zover de mededeling.
Breed gezien is de algemene toestand op de Antwerpse vleesmarkt aanzienlijk verbeterd;In eerste plaats dankt men zulks aan de veehouders,die blijk geven hun sociale plicht te begrijpen. De aanvoer van vee in de laatste dagen is zeer gevoelig gestegen. Zo werd gisteren in totaal van 71 stuks vee bereikt,waar er de vorige dagen amer 17 stuks vee telde,en alles laat voorzien dat morgen,de aanvoer nog omvangrijker zal zijn. Met dit vooruitzicht en anderzijds willen voorkomen dat dezer dagen nog eindeloze rijen kopers zouden aanschuiven voor de zeldzame beenhouwerijen in elke wijk.Men zal een dezer dagen aanschaffen en een vleessoort naar keuze; Dus niet meer uitsluitend in eenheidsvlees (gehakt.) Wij hopen alleen dat de bedeling door meerdere beenhouwers in elke wijk geschieden kan,en tevens door een of ander middel kan voorkomen worden dat sommige verbruikers achtereen volgens alle beenhouwers van hun wijk bestormen en een stock aan vlees voor een paar weken opdoen.
In verband met het bericht uit Antwerpen,dat deze week al het vlees in 30 beenhouwerijen tegen een eenheidsprijs zou worden verkocht,vernemen we inbevoegde bron volgende bezonderheden. De verkooppersoon die zag dat er teweinig dieren werden verkocht op de veemarkt,(in totaal 26 dieren) besloot hij met instemming van het parket,de beesten niet op de vrije markt te laten verkopen. Zij werden door hem aan 30 beenhouwers in verschillende wijken toegewezen..DE marktleiding is verder van plan meer aanstaande week opnieuw te weinig sieren op de markt zijn,deze volgens een zelfde regeling aan andere regelmatig ingeschreven slagers toe te wijzen.
De maximu^prijs van gevogelte en konijnen zijn vastgesteld als volgt; Kookkip ,het kg. levend prijs aan de voortbrenger 15 fr. Prijs aan de verbruiker geslacht 25 fr. Graankip,van 350gr.tot 1kg.aan de voortbrenger 25.50fr. Voor de verbruiker geslacht 40 fr. Mesthoen(Brussels kiekens) onderscheidelijk 27.50fr en 45fr. Eend: 13.50fr en 26 fr. Gans: 22 fr en 36 fr. Duif (oud) het stuk 5 en 8 fr. Duif (oud) 25.50fr en 40 fr. Kalkoen: 27.50fr en 45 fr. Jonge duif (grote) het stuk 8.50fr en 12 fr. Tam konijn,het levend aan de voortbrenger 13.50fr in stukken, voor de verbruiker 25 fr. Tam konijn het kg. levend aan de voortbrenger 13.30 fr,geheel met kop en poten voor de verbruiker 22 fr. Wild konijn,het kg.gedood,aan de voortbrenger 10 fr. voor de verbruiker 18 fr. Deze prijzen moeten in de provincie Limburg,Antwerpen,Oost en West Vlaanderen ùet 1 frank verminderd worden voor de kookkippen,graankippen en geslachte kippen. In de provincies Luik,Namen,en Luxemburg moeten de prijzen vermeerderd worden met 1 frank. De aankoopprijzen voor de verkopers in t'klein moeten ten minste 20% lager zijn dan de prijs door de verbruiker te betalen. Het aan de verbruiker aangeboden geslacht gevogelte moet uitgehaald zijn,d.I .het binneste moet verwijderd worden,met uitzondering,maag,lever, en hart. Het opvullen met papier is verboden. De konijnen moeten uitgebloed zijn. Geen enkele ander benaming dan deze vermeld is toegelaten. De gewone straffen zijn voorzien. ____________________
Pasteigebak,confituur en dergerlijke waren, worden kunstmatig gekleurd om een schoner uitzicht te verkrijgen. Deze goedern zijn daarom niet besmet,zullen sommigen zeggen. Doch door ze regelmatig te veroberen wordt het organisme er door geschaad.Handelaars en fabrikanten die hun goederen kleuren, die ze voor hun koopsters een ander uitzicht willen geven,hebben een tweërlei doel;ze kunstmatig een uitzicht geven,dat ze op zich zelf niet hebben en door kleursel ingewerkte producten verdikken of een begin va, ontbinding tegenwerken. Verstandige vrouwen geven hun volle vertrouwen aan hun eigen inrichtingen,zij gaan naar hun vaste winkels.
Conservenbussen moeten open gedaan worden. Sommige mensen maken op dit ogenblik jacht op conserven. De doen het uit lust om te hamsteren,de anderen speculeren op mogelijke woeker winsten.Indit verband hiermede laten we de aandacht op vestigen,dat zij verplicht zijn de conservenbussen in den winkel zelf te openen,zodat deze niet kunnen dienen voor het aanleggen van voorraden en zeker conserven blikken. Hiermede verkomen we ook voedsel vergiffteging van te oude conserven. _____________________ _______________________
De laatste dagen werd op de vismarkt te Antwerpen toezicht uitgeoefend door het personeel van het commisarriaat van prijzen en lonen en van de dienst voor prijzen controle. Het duurde niet lang of er werd bevonden dat de laatste weken de op de vismarkt aangeboden vis uitsluitend door de groothandelaars werd opgekocht en tegen hoge prijs aan de verbruikers bezorgd. Zodat het niet te verwonderen was dat sindsdien de huismoeders niet meer opdaagden,daar er toch steeds niets te verkrijgen was. Toezicht en ordening drong zich op,op dit gebied,te meer daar binnekort allicht een masale vistoevoer uit Zweden mag verwachten. Zaterdagmorgend werd de voorhanden zijnde vis in beslag genomen en rechtstreeks aan de kleinhandelaars en huismoeders ter beschikking gesteld.De liefhebbers waren zo talrijk dat de verloting der partijen moest worden over gegaan,en het lot der begunstigden moest aanduiden. Gevolg: de verkoopprijs slonk dadelijk tot onder de helft der in voorgaande geëiste prijzen. Sprot tegen 6à8 fr. Wijting rond de 15 fr. Bovendien was er ook Haring voorhanden. Het is opvallend dat vooral de gerookte sprot in de afgelopen week,gevoelig in prijs gestegen was. In de nabije toekomst zal zulks voorkomen worden. Maandag morgen wordt er opnieuw tot de verkoop van vis op de vismarkt aan een schappelijke prijs stevig en gezond voedsel te verkrijgen.
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.