Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    10-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 3000 eieren aangeslagen te Antwerpen.
    2April 1941       Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

                        3000 eieren aangeslagen te Antwerpen.

    Door de controleurs der ravitaillering,district Groot-Antwerpen hielden een verzending aan van meer dan 3000 eieren waarvoor geen bepaalde bestemmeling kon worden opgegeven,en daar en boven werden aangekocht boven de vastgestelde prijs:
    Duizend eieren werden verkocht aan een kliniek van de stad; de overige 2000 eieren kwamen de bevolking ten goede, ze werden onder toezicht van controleurs aan de vastgestelde  prijs aan het publiek verkocht.
      Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    10-05-2006 om 18:23 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bijkomende bedeling van haring.
    25 Maart 1941


                                  Bijkomende bedeling van Haring:


    De hoofdgroepering<< vis en visserijproducten<< van de N.V.L.K. heeft bijkomende  bedelingen in het vooruitzicht gesteld.

    Twee gevallen kunnen zich voordoen:
    1.De grootverbruikers.
    Worden als grootverbruikers beschouwd,alle instellingen die ten minste 150 personen  telllen  en die maaltijden bereiden en uitdelen.
    Dit kunnen dus zijn: klinieken, sanatoriums, gemeenschappen, weldadigheidsinstellingen, en fabrieken.
    In al deze gevallen moet de vis bereid worden in de keukens van hoger genoemde  instellingen,om  opgediend te worden als etmaal aan de leden van het personeel of aan andere personen,die  op gelijken voet worden geplaatst.
    De eethuizen komen dus niet in aanmerking.Ook de bedrijven die zich zouden tevreden stellen  met het in ontvangst nemen van de vis om hem aan hun personeel ontoebereid te verkopen.
    De bevooorradingsdiensten van de verschillende gemeenten zijn in bezit van een  lijst  van de gootverbruikers,om aldus als dusdanig door het hoofd groepering erkent te zijn  moet men de naam  van de grootverbruikers hierop voorkomen.
    2.Andere instellingen die niet beschouwd worden als grootverbruikers.
    Dit kunnen bedrijven zijn van de zwaarnijverheid,bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de visnijverheid,instellingen van sociaal verweer en onderwijs inrichtingen;Het  gaat hier dus op organismen die minder dan 150 leden tellen of om instellingen die  geen eetmalen bereiden voor hun personeel.
    Zi mogen ook een aanvraag doen bij de hoofd groepering:
    Onnodig te zeggen dat de bedelingen afhangen van de hoeveelheden die worden aangevoerd  en dat de normale bedeli,ngen van prioriteit te blijven genieten.
                            _____________________________

    10-05-2006 om 10:54 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oorlogsbereidingen
    24 Maart 1941.


              Oorlogsbereidingen voor runds en varkensbeenhouwers
    Vakboek Boekdeel II
    Blz.74.

    Het maken van bereidingen  moet men rekening houden met:
    a) Den inkoopprijs der verschillende producten welke men gaat verwerken.
    b)Den verkoopprijs welke men wil vastleggen
    c) De winst die daar zal uitvloeien(Maar vooral rekening houden of de bereiding in de smaak van het publiek valt,alsmede het bereik van hun beurs,want vergeet niet dat de cliënt koning is in uwe winkel.
    Men is hem beleefdheid en dankbaarheid verschuldigd.
    In oorlogsomstandigheden,met schaarste en maximum prijzen,is de toestand soms gans omgekeerd dat is ook met de bereidingen.
    Bij overvloed van waar en vrije concurentie,moet men bij het fabriceren der bereidingen bijzonder betrachten den smaak van hey publiek te louteren.
    Als we denken aan een goede smaak,dan zeggen wij aanstonds dat een chacuteriebereiding zonder varkensvlees,kan geen goede bereiding zijn.
    Menigmaal hebben wij ons vroeger steeds afgevraagd,hoe is het mogelijk dat de joodse gemeenschap,worsten bereiden zonder varkensvlees,zonder enigzins te beseffen dat wij ook eens voor dit probleem komen te staan.
    Doch nood breekt wet, en wij, evenals vele bedrijven staan voor problemen.
    Daarom laten we een ogenblik onzer hersenen werken, en lezen we zeer aandachtig de nieuwe vorderingen en prijsregelingen.
    Uit de gegevens en uit den toestand waarin wij verkeren putten we het nodige om ons bedrijf en de bereidingen aan te passen.
    In  ogenblikken van gebrek aan waar, moet men bezuiningen en alles gebruiken.Zozien wij pensen en maag van het rund,dat voor minstens 1/4 van het jaar totaal waardeloos was, zeer in trek zijn.
    Zelfs het zaanwenden van de teelorganen,wat in normale tijden bijna een misdaad zou aanzien worden,is nu algemeen.



    09-05-2006 om 17:40 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Volkspelen die verdwenen zijn.
    21 Maart 194               1Go to fullsize imageGo to fullsize image

                              Volkspelen die verdwenen zijn.

    Niet zo heel lang ,is niet oud zijn.

    1.Wit en zwart.
    De deelnemers moesten dan over een waterplas liggende paal lopen,welke met groene of bruine zeep flink was ingestreken.Links en rechts een grootvangzeil,dat dan enerzijds met meel en aan de andere zijde met roet was gevuld.
    De mededingers moesten dan trachten,zonder buiteling over den paal komen.
    De mislukten pogingen lokten natuurlijk een bijzondere vrolijkheid uit, vooral als er dan langs de roetkant gevallen werd.

    2.Rijspap eten
    Het rijstpap eten was eeneigenaardig spelletje.
    De twee rivalen zaten geblinddoek tegenover elkaar en hadden iedere een schotel rijstpap voor zich, zij moesten trachten wederzijds hun portie door de tegenpartij te doen opeten.
    Dit geschiedde bij middel van groten houten lepels.
    Door het feit dat beide deelnemers niets konden zien, kwam natuurlijkde meeste brij  kwam in neus en oren terecht der mede spelers,tot groot vermaak  natuurlijk de jolig gestemde toeschouwers.

    3.Vorschen kruien.(1880)
    Bij de vorschen kruien moesten de kampers een levenden kikvors op een kruiwagen voeren,.
    Wie het verste reed was gewonnen,zonder dat het zenuwachtig diertje weg wipte.
    Ook werd nageteld,hoe dikwijls een kikvors op een kruiwagen moest geplaatst worden,alvorens tot aan de eindstreep te komen
    De kikvorsen werden dan voor de juryleden er dan terug op  geplaatst.

    4.Koekkappen of koekhakken.
    De deelnemers moesten met een bijltje een groot peperkoek in gelijke stukken hakken.
    Wier nu niet in gelukte  den koek gelijkmatig te verdelen,moest hem betalen,en een rondje betalen.

    5.Stroop likken.
    Hier is wel geen<<lekken<< mee gemoeid.
    Men moest een stuk van een frank ,verborgen in een kom met stroop  trachten op te halen met zijn mond .
    Wanneer de medekamper met een frank tussen zijn de tanden te voorschijn kwam, en deze aan de jury tonen moest, werden hemvan alle kanten pluimen in het met stroop besmeurde gezicht geworpen.

    6.Het kuittelspel.
    Twee personen staan tegenover elkaar, elk met een bosgrashalm,ook wel << kwajongens << geneomd,in den mond en moesten alzo trachten met het enen uiteinde in de wederzijdze neusgaten te geraken,zonder de kampers van plaats mochten verwisselen.
    Dat die dan in den neus kittelen onuitstaanbaar is, kan men wel begrijpen.
    Zoi waren sommigen die tot bloedens toe werden gekitteld.

    7.Boegspriet lopen. 1874-75-76.
    Ee nmast werd vertikaal boven de waterspiegel van een rivier aangebracht en met bruine zecp  flink bestreken.Aan het uiteinde hing een mandje met eieren.
    Wie ongeschonden een ei langs de paal terug kwam,werd tussen de prijzen gerangschikt.
    Dat er vele natte pakken gehaald werden, maakte batuurlijk in de eerste plaats de vrolijkheid der toeschouwers uit.
                          _____________________________

                      Go to fullsize imageGo to fullsize image


    09-05-2006 om 13:02 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat gebeurt er met het rundsvet?
    17 Maart 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                          Wat gebeurt er met het rundsvet?

    Het rundsvet leek de laatste tijd zo goed als ondvindbaar te zijn.
    >> Wat gebeurt er mee>> Was de vraag die onze huismoeders zich stellen.
    De landbouw en Voedingscoöpertie gaf hierop het antwoordt.. Het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine,werden ons door het buitenland geleverd.Aangezien deze invoer,sedert het uitbreken van den oorlog,natuurlijk bijna tot nul gedaald is, is men wel verplicht deze buitenlands grondstoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons land beschikbaar zijn.Een dezer grondstoffen die in ons land beschikbaar zijn is onvoldoende,in het vet van slachtdieren.
    Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit van 9Februari 1941,betreffende de rantsoenering en de toebedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten  een bepaling bevat ,volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenjouwers mogen verkocht worden.
    Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend aangenomen door aan de vetsmelters de  controle te laten doen.
    De hoofsgroepering  van Vee, Vlees,en bijproducten zullen zeer streng toezien.De vetsmelters ,smelten de vetten,en moeten wekelijks rekenschap geven over de hoeveelheden ruw ontvangen en het gesmolten vet dat ze bewaren.
    Een tekort van gesmolten vet wordt zwaar bestraft.µ
    Vervolgens worddit vet aan de margarinefabrikanten geleverd,naar mate de beschikbare middelen.


            Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    08-05-2006 om 17:55 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een besluit: decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
                 Een besluit, decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    Boom en bloemenkwekers dienden 10% van hun bedrijf aan de groenten teelt te besteden.Graperken van meer dan 30 are moesten voor 80%met groenten worden bezaaid.De volgende jaren nam de overheid nog op regelmatige besluiten ter uitbreiding van de groenten cultuur.
    Dit alles leverde echter niet de verhoopte resultaat op
    BZ. blz.6-7
    en 7-6-1940.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    08-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voorlopige regeling der prijzen voor vis.
    16 Maart 1941.
    Image PreviewImage PreviewImage PreviewImage Preview

                         Voorlopige regeling der prijzen voor vis.

    Sinds een paar weken ligt de visserij stil langs de kust.
    Men zal zich herinneren dat dit stilliggen veroorzaakt werd door het feit ,dat geen vredelievende regeling getroffen worden ,inzake aanvoer  en de verkoopprijzen der vis.
    Een definitieve beslissing werd nog steeds niet getroffen,hoewel de zaak met de meeste bereidwilligheid onderzocht wordt door de Belgische overheden en de Duitse overheden.
    In afwachting van een hervatting der visvangst,werd echter reeds een voorlopige prijzentabel opgemaakt,die we hier laten volgen.
    Max.prijzen voor schollen:
    15 tot 18cm.  7fr.het kg.
    18 tot 20cm .   10fr het kg.
    23cm en groter14fr het kg.

    Max.prijzen voor pladijs:
    Drie stuks en meer:14 fr.het kg.
    Twee stuks en minder 16fr het kg.

    Bot,10 fr.het kg                      Sprot(grote)9fr.het kg.
    Knorhaan.6fr.het kg,               sprot(kleine) 4à5 fr.het kg.
    Haring 10fr.het kg.                 
    Halvermannen en katroggen:tot 1.5 kg per stuk en meer,9fr.
    Max.prijs tongen van 75 gr..tot 110 gr..perstuk 15fr. het kg.
                   tongen van 110gr tot 150gr perstuk ,28fr het kg.
                   tongen van 150 tot 300 gr perstuk 40 fr en meer.

    Max.Prijs Tarbot en griet tot 1.5kg per stuk 20fr
                                              1.5kg tot 3.350kg per stuk 30 fr.
                                                en meer  50fr.
    Prijs garnaal: gekookte garnaal,      10fr.per kg.
                        rauwe garnaal            6 fr.het kg.
    Bestaande prijsregeling werd getroffen met instemming van de hoofdgroeppering,visserij.
    Naar verluid zouden de volgende regeling zijn getroffen voor de hervatting van dez visserij.Er zou nog slechts uitgevaren worden van Nieuwpoort en Blankenberghe.
    De vissers van De Panne,Oostende ,Zeebrugge en Heist zouden hun schepen overbrengen naar een der twee genoemde havens.Er zou een dergelijke bescherming kunnen verleend worden aan de boten,die dan ook waarschijnlijjk verder de zee zouden bevaren.
    Wat een hoofd vereiste is voor het aanbrengen van grotere visvangsten.
    In vakkringen is men van oordeel,dat deze week een definitieve regeling zal worden getroffen.

           Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image



    08-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naar een normale Vleesbevoorrading.

    15 Maart1941      .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                                 Naar een normale Vleesbevoorrading.
    In aansluiting met wat we de dag tevoren mede deelden,over de nieuwe regeling van de vleesvooorziening,vernemen we nog dat in het rondschrijven ,dat de voorzitter van het hoofdgroepering<< Vee,Vlees,en bijprodukten<< gezonden heeft aan de burgermeesters der gemeenten, die hiervoor in aanmerking komen,medegedeeld wordt hoeveel stuks vee van ten minste 350kg.levend gewicht ,de betrokken gemeente moet aanvoeren op een daartoe aangewezen markt.
    Indien aan het verzoek om vrijwillige levering niet wordt voldaan, zal overgegaan worden tot opvordering.Het te weinig geleverde vee zal dan de volgende weken moeten worden bijgeleverd.
    Ter vervanging van het rundsvee en ook ander dieren geleverd mogen worden.
    Als norm geldt,dat een stuks rundsvee gelijkgesteld wordt met 300kg<;varkens levend,300kg kalveren levend of 400kg schapen levend gewicht.
    Ten einde het toezicht mogelijk te maken,dient de burgermeester er voor te zorgen,dat elk stuks vee bij vertrek uit zijn gemeente met bepaalde letters wordt gekenmerkt.
    Bij verkoop op de hoeve moet de veehandelaar een koopbewijs verstrekt worden aan de eigenaar;Wordt  het dier door den eigenaar zelf op de markt gebracht ,dan zal deze een ontvangst bewijs ontvangen van de commissaris
    De betrokken veehouders moeten zich ten laatste 24 uur na de markt aanmelden ten gemeentehuis met de koop of ontvangstbewijs

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naar eenredelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
    14 Maart 1941.         Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Naar een redelijke vleesbevoorrading voor iedereen.


    Hoe zal er vlees op de markt worden gebracht.?

    De diensten van << vlees,vee en bijprodukten<< hebben in de overgang een periode van 10 Februari tot 2 Maart flink gewerkt aan het opmaken en uitwerken van een plan, dat de cirkel om de reeks sluikhandelaars moet sluiten en de bevooorading aan vlees over het hele land en  voor al de bevolking aan de bevolking zal verzekeren.
    Per gemeente is bepaald geworden, hoeveel vee en op welke markt er zal geleverd worden door de boeren en veekwekers....
    Hierbij wordt rekening gehouden met de veetelling van 1januari 1941.Natuurlijk moet hierbij in het oog gehouden worden dat er sedertdien reeds heel wat aan de veestapel is gewijzigd.
    Daar tegenover staat echter het feit,dat bepaalde gewesten veemarkten kunnen gemaakt worden.,zondere een groot nadeel.
    Aan de burgermeesters der gemeenten en aan de marktleiders werd reeds een rondschrijven met de nodige onderrichtingen gestuurd.Tegen 13 Maart zal op iedere gemeenten in orde moeten zijn.
    De Gemeente heeft de plicht te zorgen,dat het nodige aantal dieren op de markt worden gebracht.
    Waar er gemeente in gebreke blijven, zullen de marktafgevaardigden zich naar de burgermeester begeven, en samen met hem,zullen de dieren worden aangeduid,welke opgeeist zullen worden.
    Een strenge kontrole zal worden uitgeoefend op dez boeren,die op eigen houtje slachten of laten slachten.
    Hun zegels zullen ingehouden worden dat spreek van zelf.
    De obstructiemogelijkheden van de zijde der beenhouwers zal zeer strrikt zijn,om niet te zeggen onmogelijk.
    Verkopen zonder zegel zal hen zwaar zitten.Hun winst bedraagt 3.25fr oper kg.,wat meer is dan vroeger.
    Ook tegen prijsopdrijving zijn maatregelen getroffen.
                               ______________________________

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Giften in Levensmiddelen uit Portugal.
    12 Maart 194       1.Go to fullsize imageGo to fullsize image



                           Giften in Levensmiddelen uit Potugal.


    Zoals wij het reeds herhaaldelijk aan onze mensen meedeelden ,werd de <<Geneeskundige Hulp aan België<<  de 19 Februari 1941 in Portugal opgericht, met medewerking van het Portugese Rode kruis
    Dit werk had voor doel fharmaceutische producten en levensmiddelen naar het Rode Kruis  van België te sturen.
    Toen later Winterhulp tot stand kwam, werd overeen gekomen dat de levensmiddelen  uit Portugal ter beschikking gesteld worden ,van de organismen in België, meer in het bezonder belast met de ravitailleren der bevolking.
    Daarom werd<< Het gemengd comité voor de verdeling van hulp aan België opgericht <<Dit bevat  afgevaardigden van het Rode Kruis van België en Winterhulp en van het Nationaal Welzijn van Kinder welzijn.
    De levensmiddelen ,door de <<geneeskundige Hulp aan België verzonden,,zijn bestemd  voor het Rode Kruis en worden door tussenkomst van het Duitse Rode Kuis Besteld><
    Sedert enkele tijd gebeuren de zendingen per schip van Lissabon naar Passagés,van Passagés  naar Hendaye en vandaar naar Brussel.Er worden 1500 ton voedingswaren,zoals sardines, in olie, vijgen,tomaten conserven naar België verscheept.
          Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Havermout op de rantsoeneringstabel.
    6 Maart   1941              .Go to fullsize imageGo to fullsize image

    Een bezoek aan den haverputmolen  De Drie molenkens<<


    Deze maand hebben onze huismoeders de gelegenheid gekregen en kennis genomen van de nieuwe rantsoenerings tabel,welke het verrassent nieuws bracht,dat 250 gram havermout verdeeld zal worden^per man en per persoon.

    Wat betekend eigenlijk Havermout!
    Vooe 1940 werd bij deze havermoutfabricage,alleen uitheemse haver gebruikt ,en was de inheemse haver bestemd voor veevoed
    er.
    De laatste oorlogsjaren hebben in de hand gewerkt,dat de binnenlandse haver ook voor de comsumptie in aanmerking genomen werd.
    De oorzaak is tweërlei;enerzijds zijn de verkeersmoeilijkheden dusdanig,dat niet te veel kan verwacht worden van de buitenlandse haverproductie en anderzijds(dit zal wellicht opzien verewekken) is het gebruik in dergerlijke verhouding gestegen,dat noodzakelijkerwijze bereop moet gedaan worden op de haver onzer eigen  landbouwers.
    Van 1930 tot 1939 bedroeg het gebruik per man en per jaar nauwelijks 800 gram.
    Thans is dit cijfer gestegen tot minstens(het sluikhavermout niet in rekening genomen) 1kg.500gram per persoon of plusminus 6 maal een maandelijks rantsoen van 250 gr.
    Dit is een zeer verheugend verschijnsel voor onze nationale havermoutindustrie en eveneens voor de havermout industrie aan wie hierdoor grote toekomst mogrelijkheden geschonken wordt.
    Voor Vlaanderen en Wallonië tellen thans 23 gespecialiseerde havermoutfabrieken.
    Ten slotte is de emancipatie van de havermout vooral iets gelukkig voor de verbruiker zelf.
    De voedingswaarde van het havermout en de haverbloem is werkelijk zeer hoog.
    Uitgerekend in Calorieën kan men een veelzeggend tabel samenstellen.             Tarwemeel................3200 Calorieën
                                     Mager rundsvlees.......1010 Calorieën
                                     Havermout...............8.640  Calorieën
                                 _________________________________

              Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    05-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een toeval voor vers vlees in Ravels.

    4 Maart     1941.Een toeval voor vers vlees in Ravels.
    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    De bevoorrading bleef de eerste en de belangrijkste bekommernis van elke dag; In het voorjaar van 1941 werd de toestand in het Turnhoutse kritiek.Ook het vlees werd zeldzaam en de mensen moesten lang wachten en aanschuiven bij de beenhouwer.
    Toevallige omstandigheden konden echter wat voor  geluk zorgen.
    Op 15 Januari 1941 werdt een groep Duitse soldaten door Engelse  vliegtuigen onder vuur genomen  op de weg van Oosthoven naar Ravels.
    Hierbij kwamen verschillende paarden om het leven.
    Het paardenvlees werd verkocht in het kursaal,waar een lange rij mensen stonden aan te schuiven.
    * Oorlogsperikelen uit Turnhout Pag.9 van 46.
                        Go to fullsize image Go to fullsize image                   ______________________________

    04-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Militärverwaltung vaardigt een verordening uit voor wie 60 jaar werd.

    4Maart 1941.              Go to fullsize imageGo to fullsize image


    De Militärverwaltung
    vaardigt een verordening uit voor 60 jaar werd.

    Dit is in verband met de veroudering van de kaders van het openbaar beheer,het waren dragers van een openbaar funkties in België moeten definitief hun ambt neerleggen op het einde van de maand ,tijdens dewelke zij hun 60ste levensjaar voleindigen.
    Burgermeesters en Schepenen en gemeentelijke administraties.
    De achtergrond van deze maatregel was de groeiende weerspannigheid die de Militärverwaltung ,in het comitè van dc
    secretarissen-generaals plaats vond.
    Drie invloedrijke en eigenzinnige secretarissen-generaals waren Delmer,Castiau,en De jonghe.
    Alle drie werden zestig voorbij en konden dus gaan.
    *Jaquemyns,uit bezet land P.24

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De kwaliteiten van de lunchpakketten.
    2 Maart 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize image


                          De kwaliteit van de lunchpakketten.
    De onderzoeken naar de lunchpakketten ilustreerden treffend de verminderde kwantiteit en kwaliteit van de voeding.Uit de enquette die G. jaquemyns uitvoerde, bleek dat de arbeiders voor de twede wereld oorlog gemiddelde 5,71 boterhammen met boter en 100gr200gr. vlees of kaas of eieren naar hun werk namen.In Februari-Maart 1941 bevatte hun gemiddelde  lunchpakket nog maar 2,5 boterhammen,eventueel met jam belegd.
    Vlees,kaas en eieren waren van hun menu verdwenen.
                                      ________________________

              Go to fullsize imageGo to fullsize image

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.
    1 Maart 1941         1.Image PreviewImage Preview
    Wat wordt er aangewend in de broodsector voor het meel.


    Door de aanwending van allerlei surrogaten in de broodsector drukte de overheid vanaf 1941 de vraag naar broodgraan.
    Aaardappelmeel,dat vooral uit Nederland  werd ingevoerd,droge groenten en andere zetmeelhouden producten.Fijn gemalen stro,talkpoeder? suiker,spelt en gerst werden bij het meel toegevoegd.De verhoging van het buil percentage voor bloem van 70-72% in vredestijd tot 97% in 1942,had tot doel de broodvoorraad langer te trekken.

                                            _______________________

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Vleesbedeling in het Antwerpse.
    27 Februari 1941Image PreviewImage PreviewImage Preview


                                  De Vleesbedeling in het Antwerpse.

    Gisteren konden wij U het heuglijke nieuws mededelen ,dat er morgen zaterdag in het Antwerpse voldoende vlees voorzien is,en enkele bijzonderheden.
    Voor een periode  van drie dagen kan elk gezin voor elk zijner gezinsleden het dagelijks rantsoen in eenmaal verkrijgen.
    Dus een huisgezin met 5 personen kan morgen 35gram x3x5= 525 gram vlees bekomen.Het is echter verplichtend dat alle zich aanbiedende kopers in het bezit zijn van een rantsoenkaart.Voor alle leden van het huisgezin.Overigens, wanneer wij er op wijzen dat de veetoevoer op de vleesmarkt de laatste  dagen bevredigt is,dat nu reeds 90 beenhouwerijen in de stad van vlees voorzien zijn,en de bedeling reefds enkele dagen later zal plaats vinden,is het duidelijk dat niemand hoeft te trachten de huidige regles te treden,tot zover de mededeling.

    28-04-2006 om 16:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Heuglijk nieuws voor de Antwerpse bevolking.
    26 Februari 1941                   .Go to fullsize imageGo to fullsize image


                 Heuglijk nieuws voor de Antwerpse bevolking

    Voldoende vlees naar keuze!!

      Breed gezien is de algemene toestand op de Antwerpse vleesmarkt aanzienlijk verbeterd;In eerste plaats dankt men zulks aan de veehouders,die blijk geven hun sociale plicht te begrijpen.
    De aanvoer van vee in de laatste dagen is zeer gevoelig gestegen.
    Zo werd gisteren in totaal van 71 stuks vee bereikt,waar er de vorige dagen amer 17 stuks vee telde,en alles laat voorzien dat morgen,de aanvoer nog omvangrijker zal zijn.
    Met dit vooruitzicht en anderzijds willen voorkomen dat dezer dagen nog eindeloze rijen kopers zouden aanschuiven voor de zeldzame beenhouwerijen in elke wijk.Men zal een dezer dagen aanschaffen en een vleessoort naar keuze; Dus niet meer uitsluitend in eenheidsvlees (gehakt.)
    Wij hopen alleen dat de bedeling door meerdere beenhouwers in elke wijk geschieden kan,en tevens  door een of ander middel kan voorkomen worden dat sommige verbruikers achtereen volgens alle beenhouwers van hun wijk bestormen en een stock aan vlees voor een paar weken opdoen.

    28-04-2006 om 15:17 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De toestand van vleesverkoop te Antwerpen!!!
    20 Februari 1941.        Go to fullsize imageGo to fullsize image


                            De toestand van vleesverkoop te Antwerpen.


    In verband met het bericht uit Antwerpen,dat deze week al het vlees in 30 beenhouwerijen tegen een eenheidsprijs zou worden verkocht,vernemen we inbevoegde bron volgende bezonderheden.
    De verkooppersoon die zag dat er teweinig dieren werden verkocht op de veemarkt,(in totaal 26 dieren) besloot hij met instemming van het parket,de beesten niet op de vrije markt te laten verkopen.
    Zij werden door hem aan 30 beenhouwers in verschillende wijken toegewezen..DE marktleiding is verder van plan meer aanstaande week opnieuw te weinig sieren op de  markt zijn,deze volgens een zelfde regeling aan andere regelmatig ingeschreven slagers toe te wijzen.

             Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    28-04-2006 om 14:36 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De maximum prijzen van gevogelte en konijnen.
    18 Februari 1941.Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image


    De maximum prijzen van gevogelte en konijnen.


    De maximu^prijs van gevogelte en konijnen zijn vastgesteld als volgt;
    Kookkip ,het kg. levend prijs aan de voortbrenger 15 fr.
                              Prijs aan de verbruiker geslacht  25 fr.
    Graankip,van 350gr.tot 1kg.aan de voortbrenger    25.50fr.
                                   Voor de verbruiker geslacht   40 fr.
    Mesthoen(Brussels kiekens) onderscheidelijk 27.50fr en 45fr.
    Eend: 13.50fr en 26 fr.
    Gans: 22 fr en 36 fr.
    Duif (oud) het stuk 5 en 8 fr.
    Duif (oud) 25.50fr en 40 fr.
    Kalkoen: 27.50fr en 45 fr.
    Jonge duif (grote) het stuk 8.50fr en 12 fr.
    Tam konijn,het levend aan de voortbrenger 13.50fr in stukken,
                                                voor de verbruiker  25 fr.
    Tam konijn het kg. levend aan de voortbrenger 13.30 fr,geheel met kop en poten voor de verbruiker 22 fr.
    Wild konijn,het kg.gedood,aan de voortbrenger 10 fr. 
                                           voor de verbruiker 18 fr.
    Deze prijzen moeten in de provincie Limburg,Antwerpen,Oost en West Vlaanderen ùet 1 frank verminderd worden voor de kookkippen,graankippen en geslachte kippen.
    In de provincies Luik,Namen,en Luxemburg moeten de prijzen vermeerderd worden met 1 frank.
    De aankoopprijzen voor de verkopers in t'klein moeten ten minste 20% lager zijn dan de prijs   door de verbruiker te betalen.
    Het aan de verbruiker aangeboden geslacht gevogelte moet uitgehaald zijn,d.I .het binneste moet verwijderd worden,met uitzondering,maag,lever, en hart.
    Het opvullen met papier is verboden.
    De konijnen moeten uitgebloed zijn.
    Geen enkele ander benaming dan deze vermeld is toegelaten.
    De gewone straffen zijn voorzien.
                                     ____________________


    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

    28-04-2006 om 11:54 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wordt onze voeding kunstmatig gekleurd?

    Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
    15 Februari 1941.

                          Wordt onze voeding kunstmatig gekleurd?

    Pasteigebak,confituur en dergerlijke waren, worden kunstmatig gekleurd om een schoner uitzicht te verkrijgen.
    Deze goedern zijn daarom niet besmet,zullen sommigen zeggen. Doch door ze regelmatig te veroberen wordt het organisme er door geschaad.Handelaars en fabrikanten die hun goederen kleuren, die ze voor hun koopsters een ander uitzicht willen geven,hebben een tweërlei doel;ze kunstmatig een uitzicht geven,dat ze op zich zelf niet hebben en door kleursel ingewerkte producten  verdikken of een begin va, ontbinding tegenwerken.
    Verstandige vrouwen geven hun volle vertrouwen aan hun eigen inrichtingen,zij gaan naar hun vaste winkels.

    27-04-2006 om 16:57 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dierenopvoedster
    blog.seniorennet.be/diereno
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!