Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.
  • Vervolg van de voeding van het Afrika korps
  • 18 augustus 1942.De voedselposite van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 8Augustus 1942:Levert uw jampotten in
  • 4 augustus 1942..De distributie van vis.
  • 2 Augustus 1942.De vooruit zichten van het seizoen 1942/1943.
  • 2 Augustus 1942.De overvloedige fruitoogst en de confituurfabricatie.
  • 31 Juli 1942.Vroege aardappelen verdeeld en 56.000kg Boter in de koelhuizen ondergebracht.
  • 23Juli 1942. Zegel nr.9 geeft recht op 30 gram vleesworst
  • 20 Juli 1942. Maximumprijzen der paarden.
  • 18Juli 1942 De mobilisatie van de halflate aardappelen.
  • 16 Juli 1942 Bij de Bakkers
  • 17Juli 1942 De derde algemene vergadering van Winterhulp te Brussel
  • 14Juli 1942. Vlees,Lever-en bloedworst voor zegel nr.9
  • De Voedslpositie van het Afrikakorps van Maarschalk Rommel uitermate gunstig
  • smokkelschandaal in aardappelen rond Heist-op-de-Berg.
  • De activiteit van de mobiele brigade op het gebied van de baancontrole
  • Maximum prijzen voor brood en meel.
  • Bescherm uw leven
  • Breidt het talkschandaal zich nog verder?
  • De regeling van het verkeer.
  • Smokkel in aardappelen wordt ongenadig beteugeld
  • De Beteugeling van de sluikslachting en de onwettige handel in vlees
  • Maximum prijzen van Brood en Meel.
  • Naar een opvoeding der weggebruikers
  • verdeling van bereide vleeswaren.
  • De Aaardappel vzerdelingen van Juli 1942 af
  • 21 Juni 1942.De kwestie der aardnoten.
  • 15Juni 1942.Bij denieuwe rantsoenering van het vlees
  • 18Juni 1942.Het schandaal op de groenten - en fruitmarkt
  • 12juni 1942.Het land van Waas eet kersen tegen de officiële prijs
  • 10Juni 1942.Het Zeevissersbedrijf in de Noordzee.
  • 6 Juni 1942. 14Ton suiker in beslaggenomen door de controle diensten van Groot-Antwerpen.
  • 4 Juni 1942: De verkoop van bevroren eetbare mengsel.
  • 2Juni 1942:Stijging der melkproductie,en de gezond groeistand der vroeg aardappelen.
  • 1Juni tot 31 Juli 1942. 150kg.kolen voor deze periode.
  • 22 Mei 1942.De niet overhandigde Mei rantsoenen boter,margarine, peulvruchten en haver derivaten worden in Juni geleverd.
  • 18 Mei 1942.De Antwerpse jeugdherberg bestaat tien jaar.
  • 17mei 1942.Valse zinken stukken in omloop
  • 27 Mei 1942.De vis was verdwenen,of de praktische tussenkmst van een station chef.
  • 16 Mei 1942.Bij het drankhuis en hotelpersoneel.
  • 15 Mei 1942.Een Diëtist schreef over de Caloriewaarde van ons voedsel
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 13Mei 1942 .Kenmerken der valse rantsoenzegels.
  • Geldig voor maandag Mei tot zondag 10 Mei1942.
  • 8Mei.Voor de Fabricage van Margarine
  • 6 Mei 1942.Zorg voor uw wintervoorraad Aardappelen.
  • 14 Mei 1942.De vetverzorging van Europa
  • 5 Mei 1942.Krijgen we een nieuwe Kommissies van Openbaren Ondersrtand?
  • Oorlogs frangipane
  • 4Mei 1942.Een overzicht der landbouwmarkten
  • 1 Mei 1942 De vooropgezette verzameling en de verdeling van dierlijke vetten.
  • 25 April 1942.Om een regelmatige visbedeling te verzekeren.
  • 24 April 1942. Bevoorrading van boter,peulvruchten,havergort en margarine
  • 22 April 1942.De visbedeling in het Brusselse.
  • 20 April 1942.Chicorei mag niet meer gemengd verkocht worden.
  • 20 April 1942. Bewaar de groentenconserven niet te lang;
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 16 April 1942 De Productie van koemelmk.
  • 15 April;Bevoorrading der werken en daarmee gelijkgestelde inrichtingen
  • 14 April 1942 Bevoorrading der verbruikers ingeschreven bij een jkeinhandelaar wiens voorraad ten onrechte is geslonken.
  • 13 April, De Bevoorrading in groenten en xonserven.
  • Schoolsoepen- Vleesbevoorrading
  • 10. April 1942Steunverlening door den openbaren Onderstand Uitgesloten.April 1942
  • Hoeveel koste de boter en de melk op 4 April 1942?
  • 3April 1942 . Het Paasfeest in de folklore
  • Donderdag,2 April 1942. Het schandaal van de hoge klompenprijzen.
  • 1 April 1942. De Bevoorrading van sommige inrichtingen in groentenconserven.
  • 28 Maart 1942. Bijzonder gebak "Paasnest"
  • 27 Maart1942.De aardappelbevoorrading
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Na Maanden starten we opnieuw met onze verhalen uit het verleden
  • Mag men voor de schoolqoep zegels eisen?
  • Verkoop van 26.000 kg krenten.
  • De verdeling van 12 ton bloemkolen
  • Tegen de verkwisting van voedsel en voedselafval.
  • De toestand van onze chichoreinijverheid.
  • Visaanvoer in Groot-Brussel.
  • Sardinen voor onze Ktijgsgevangenen
  • De wijzeging van de levensmiddelen-rantsoenen in Duitsland.
  • Op wandel in het Gentse Kuipken.
  • Valse rantsoeneringszegels worden te koop aangeboden.
  • Een alomverbreid volksgeloof >>De Sint-Pietersgreep>>
  • Om te vermijden dat het gebak in den oven zouverbranden.
  • Aardnoten voor de bevoorrading in Margarine
  • Spaar de vogelnesten
  • Geen broodkaarten in Belgîë
  • Grote en kleine besparingen,en de manier om van alles gebruik te maken.
  • Kleine en grote besparingen in oorlogsomstandigheden.
  • Bijkomende lichte maaltijden,voor scholieren,jonge lieden,zwangere vrouwen,en de zogende moeders.
  • De Maxiima prijzen der water vrije groenten.
  • Mariabeelden in Antwerpen
  • De rantsoenering in het zuid-oosten van Europa.
  • Wat Italië ons zal leveren.
  • Ingelegde groenten voor personen,zonder aardappelvoorraad
  • In sommige grote agglomeraties zal binnenkort een fruit en groentenkaart in voege worden gebracht;
  • De Kaas en visbedeling in Genk.(Limburg)
  • Veldkeuken gerecht in de Duitse Restaurants.
  • Leverpastei in de grote agglomeraties waar vlees te kort is.
  • De voedingswaarde van cacaofantasie repen.
  • Uit het leven van onze ijslandvaarders.
  • De wijninvoer uit Hongaeije
  • De invoer van sinaasappelen voor de kinderen.
  • De Weervoorspellingen in de volksmond.
  • Bewogen inbeslagneming van vee te Paliseul.
  • Een Veelvuldig gebruik van bier in de keuken.
  • De maximum prijzen voor rapen en koolrapen.
  • De rantsoennering der melkproducten.
  • De Haringvisserij te Nieuwpoort omstreeks 1830.
  • Winterhulp en de jeugd
  • Geen crisis in de Slachthuizen.
  • Onze Haringvisserij, Een oude traditie hersteld.
  • De eierbedeling zal voortaan in de zuivelwinkels geschieden.
  • De Verkoop van Vlees.
  • In twee maanden tijds werd in de streek van charleroi voor 25 miljoen frank<
  • De prijs van ingemaakte groenten.
  • Hoe het nieuwjaarsfeest in de vroegere eeuwen werd gevierd.
  • Groot Antwerpen zet met weidse plannen het nieuwe jaar in.
  • 2007
  • wensen
  • Groot Antwerpen verwezenlijkt.
  • Wat thans in de driemaanden wordt gerookt in 1941
  • Wat was de waarde als de Titanic in de golven verdween in 1912.
  • Het schandaal fer varkensslachting
  • Negendertig visservaartuigen vertrekken op 27 December uit Nieuwpoort.
  • De haringvangsten aan onze kust.
  • De aanvoer van vis.
  • De viskaart.... grrn vis meer voor Brussel.
  • Het rantsoen van de maand December 1941.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Het recht op leven van onze zeevissers.
  • Met Kerstmis iets lekkers op tafel.
  • De kontroledienst aan het werk in het Antwerpse op 12 december 1941.
  • De Kaasdistributie.
  • De honden en katte roof.
  • Onze bevoorrading van appelsienen,citroenen en vijgen uit Italië.
  • Beenderen met of zonder rantsoenzegels.
  • De groentenmarkt?
  • De maximumprijzen van havervlokken,havercréme en havergort.
  • Deelzegels voor boter vanaf Januari
  • Een sluikslachters bende ingerekend te Westmalle.
  • Haring en Sprot.
  • Kerst en Nieuwjaarskoeken.
  • Wat lekkers voor de schoolkinderen.
  • Een blokje per maand vanaf december 1941
  • Een greep uit het verleden van ons vissersvolk.
  • Eet gezond in Oorlogstijd.
  • Een ongehoord schandaal.
  • Zend geen aardappelen naar onze krijgsgevangen.
  • Waar blijft het vet?
  • Slechts 150 kg.kolen in de eerste helft van December.
  • De Zeevisserij.
  • Hoe kan een crisis voorkomen worden.
  • De Keuken in Oologstijd.
  • Het distrikt Roeselaere mobiliseert de aardappelen .
  • Bevoorradingsdienst van groot Gent.
  • 500.000 Varkens spoorloos verdwenen
  • De Handel in Witloof.
  • Geen wortelen voor Dieren voeding.
  • De levering van Broodgranen.
  • Sinaasappelen,Verdeling langs de scholen
  • Vlees en Bijproducten.
  • De prijzen van zoetwatervis.
  • De nieuwe verdeling der bijrantsoenen.
  • Het bewaren van groenten
  • Vlaamse vissers naar Grevelingen.
  • Rond de voedselvoorziening.
  • Waar zitten onze aardappelen?
  • Nieuwe bedeling van afgeroomde melk en karnemelk aan jonge lieden van 14 tot 18jaar.
  • De visbedeling in ons land
  • De Prijsberekening van suikergoed en pralines.
  • De oorsprong der Aarschotse markt.
  • Sluikslachterij in het Fratinellen lokaal te Brugge.
  • Mededeling der Nationale Landbouw en voedings coöperatie.
  • Onze bevoorrading in vis en bijproducten.
  • De schaarste van ajuin.
  • Vlees en room aangeslagen te Hooglede.
  • Thuis slachten,zelfs voor eigen gebruik is Strafbaar.
  • Extra brood voor ondergrondse arbeiders;
  • DE adeltitel << Geuze Lambiek >> wordt beschermd.
  • Overzicht der voedingsmarkten
  • De visvangst te Aarschot in vroeger eeuwen.
  • Een volkskeuken: Eénschotel - eetmalen.
  • 1.000 broodzegels gestolen
  • De Boeren leverden voorbeeldig hun graanoogst.
  • Een gekende chefkok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • De twaalf gebeden van de huisvrouwen.
  • Inleggen van tomaten geschiedt eerst in September.
  • Kastanjebladeren werden als tabak verkocht te Ardooie.
  • De Taarteneters.
  • Weinig vraag naar bereide vleeswaren.
  • De chicorei in de maand September1941.
  • Hoe werd in de oorlogsjaren aardappelmeel gemaakt.?
  • Hedendaagse soepen van de jaren 1941-1942..
  • Geen maaltijden in de spijshuizen zonder zegels
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    wapenschild van
       Antwerpen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    botermarkt in 1912

    Foto
    Foto
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Foto
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    winterhulp
    Foto
    Foto
    Foto
    3 novemberGo to fullsize image
    vrijetijdshoekje
    binnen en buiten en andere hobbies
    21-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herberg"de Gietschotel"
                                             Herberg"De Gietschotel"

    In een akten van 14 maart 1646. leest men dat Joos Meeuws erfde:"eene stede  metten huyse daerop staende hove,bogaerde,lande,gronde ende alle toebehoortrn,genaemd de Gietschotele, groot omtrent twee buyndere,gestaen ende gelegen onder Doorne bij den Leescorf"
    Het gebouw lag aan de Leemstraat(huidige Gitschotellei) buiten de stadpoorten van Antwerpen op de weg naar Borsbeek,juist tegenover de Botermelkstraat (de huidige Karel de Preterlei.)
    I 1655 werd de eigendom aangekocht door Jan Engelgrave,een Antwerpse Brouwer uit de brouwersvliet.Hij verbouwde de vervallen herberg tot een gebouw met lange voorgevel met de deur in het midden en boven de ingang een trapgeveltje.De toen aangebrachte muurankers vermelden de datum 1660.
    In1740 kocht Joanna Segers de herberg "inde Gietschotel"
    De buiten herberg was vooral bekend als zondag attractie van de Antwerpenaar die ontspanning zocht.De families wandelden ernaartoe en aten er boterhammen met platte kaas.
    in 1828 vestigde de handboogmaatschappij"de Vrede" er haar zetel en in 1874 en de bloemistenvereniging "Dorothea."
    In 1914 werd de herberg,net zoals het Te Boelaerpark overgeheveld van de gemeente Deurne naar gemeente Borgerhout.
    In 1928  wijzigde de gemeenteraad de naam Leemstraat in Gitschotellei.
    In 1938 verdween de herberg onder de slopershamer.Tijdens de oologsjaren sloopte men de schuur als laatste restant van deze sfeervolle landelike herberg.
    Aan de herberg is een sage verbonden die vertelt dat de waardin vanuit het bovenvenster een schotel water uitgoot over dronken Spaanse soldaten die bier opeisten.Zij riepen haar toe "Gij lelijke gietschotel!"
    en dropen af.
    De gitschotelbuurschap.

                                      ____________________________________

    21-02-2006 om 14:33 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het district Borgerhout.
                                           Het district Borgerhout.

    De oudsten akten (1214-1225) waarin de plaatsnaam "Borgerholt"
    aantreft,handelen over de verwerven door de Sint Michielsabdij van Antwerpen van gronden nabij de samenvloeiing van de Vuilbeek en de Schijn in het noordelijkdeel van Borgerhout.(achter het latere Laar)
    In de 13de eeuw werd het gebied gebruikt als cultuurgrond(Streingerveld),bos(Borgerhout),heide(Cattelberg),Luisbekelaar)en weiden die ter beschikking stonden van de Deurnese gemeenschap(Loo)
    In de 14de breidde de Sint Michielsabdij haar bezittingen uit in de noorderhelft van de gemeente.Vanaf 1358 stond Deurne-Borgerhout onder een "Vlaamse schout" De schout van Antwerpen die te Deurne een onderschout had.Op het grondgebied was de vee-economie belangrijk.In 1402 was er sprake van het goed te Loe (TerLoo)
    In de 14 de eeuw had ook de aanleg plaats van een gedeelte van de "casseye" tussen Antwerpen enDeurne  op het grondgebied van Borgerhout.
    Antwerpen werd in 1492 eigenaar van de Eyendijk waarrond woonsteden ontwikkelden.Dit is de oorsprong van het eigenlijke Borgerhout.In het begin van de 15de eeuw verliep de ontwikkeling snel.Bij de jaartelling in 1496 telde men 50 hofsteden te Borgerhout,in1526 waren er reeds 3 34. In 1536 kreeg Borgerhout nabij het Laar een kapel,toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Victorie.Op het gebied kwamen zich veel vleeshouwers vestigen.
    Tijdens de godsdienstoorlogen kregen de inwoners het hard te verduren.In 1566 brak de beeldenstorm uit. De Kapel en de huizen werden verwoest.De inwoners sloegen op de vlucht of kwamen om. Na de vrede van Munster in 1468 kon de kapel terug worden heropgebouwd.
    In1752 had tergelegenheid van de kermis de eerste "Ommegang van de reuskens"plaats..In 1836 werd Borgerhout afgescheiden van Deurne en werd aldus een zelfstandige gemeenten.Men telde toen 4143 inwoners.
    In 1845 werd de neo-gotische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk van architect Ferdinand Berckmans ingewijd.De aanleg van de vestinggordel tijdens de periode 1859-1864 veroorzaakte een feitelijke splitsing van het grondgebied intra-muros en Borgerhout extra-mueos?Na de slechting van de vestingen in de jaren zestig kwam de ringsnelweg rond Antwerpen in de plaats.
    Het prestigieuze gemeentehuis,nu districthuis,gebouwd naar de plannen van de gebroeders Blomme,dateert van 1889.
    In de tweede helft van de 20ste eeuw nam de inwijking van een allochtone bevolking toe;waardoor een multi-culturele samenleving ontstond.
    Vanaf 1983 is Borgerhout een district van Antwerpen.Er waren toen 43.062 inwoners.
    Gitschotel buurschap
    Borgerhout.


    21-02-2006 om 13:51 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe moeten onze bakkers thans hun brood vervaardigen???
    1 Augustus 1941.
    Hoe moeten onze bakkers thans hun brood vervaardigen?
    Het ministerie van Landbouw en voedselvoorziening richt aan de bakkers de volgende oproep:
    In de huidige omstandigheden is het de plicht van elke bakker,meer dan ooit zijn uiterste best te doen,om algemene verspilling te vermijden.
    Het is droevig te moeten vaststellen,hoeveel bakkers,zij door gebrek aan vakkennis,t' zij door nalatigheid nog steeds brood te bakken,dat slijmerig wordt en een slechte geur heeft en dat,wanneer de hoedanigheid van het meel het toelaat,een dergelijk product te fabriceren.
    Aan deze toestand dient een absoluut  een einde gesteld,daarom enkele ophelderingen en enkele  raadgevingen.
    Het slijmerig en slecht riekend  en wordt veroorzaakt door een microbe,<< Long of Olm>> genoemd,deze ontwikkeld zich niet meer wanneer
    1) Het brood met zuurdesem bereid wordt.
    2) Het brood goed uitgebakken is.
    3) Na het bakken snel afgekoeld wordt.
    Vele bakkers denken ,dat zij door het bakken van zuurdesem hun cliënteel  zullen verliezen.De vrees is ongegrond,de ondervinding bewijst het tegen overgestelde.De verbruiker verkiest een gezond, en goed doorbakken brood met een kleine zure smaak,boven een brood dat slecht gebakken,kleverig of laat staan slijmerig is.
    Het is trouwens mogelijk zonder overdreven zuurgraat,smakelijk brood te bakken,dat geen gevaar loopt voor verrotting.Daarvoor zal het volstaan een gemengde methode toe te passen,waarbij de helft voor de deeg bereid wordt met zuurdesem en de andere helft met gist.
    Als voorbeeld kan voor 100kg.meel,volgende werkwijze aangegeven worden :bij 50 kg.meel  worden 5kg.koel bewaarden zuurdesem gevoegd van de vorige dag.Men voegt daarbij ongeveer 32 liter lauw water (40à45°).Zodat de warmte  gaad van de deeg op 25° gebracht wordt; Dit beslag laat men twee  uren rijpen.
    Daarbij voegt men het deeg opgemaakt met (4kg meel,bewerkt met 15 liter lauw water, waarin ten hoogste 1/2kg. gist,fijn verdeeld werd en 8 liter water,waarin 1/2kg zout werd opgelost.1kg meel wordt in reserve gehouden om desnoods zijn vastheid te kunnen geven.
    Men laat dan de deeg 1/2uur rusten in de kneedtrog,daarna wordt de vorm gegeven,liefst baksteen vorm of model waarbij weinig korst gevormd wordt.
    Men ontwikkeld met het stuifmeel(20/0)of evenveel met meel zelf. Men laat het brood een uur gisten en schiet in de oven,waarvan de warmtegraad niet boven 225 graden mag komen.Gedurend het bakken mag de warmte graad niet opgedreven worden,na ongeveer één uur haalt men het uit de oven.
    De vers gebakken broden moeten zeer voorzichtig behandeld worden, en dan zo  spoedig mogelijk onder de 20° laten afkoelen.
    N.B. het is ten zeerste aan te raden een of zelfs tweemaal per week een verse zuurdesem aan te leggen.
    Dit geldt,zoals reeds gezegd,als voorbeeld,het spreek van zelf,dat iedere stielman genoeg vakkenis moet beschikken om eens zelf te oordelen,volgens de hoedanigheden der producten waarover hij beschikt,hoeveel zuurdesem of hoeveel gist hij moet gebruiken,of hij zijn deeg licht of vast moet maken, wanneer het ogenblik gekomen is om de deeg,nadat hij in vormen gedaan is, in de oven schieten enz...
    Hij zal er na streven brood te bakken dat goed is opgekomen en goed uitgebakken is.Wat het opkomen van de deeg betreft, vestigen we de aandacht op het volgende;het meel dat thans moet gebruikt worden,kan veel water opslorpen en het deeg dat gevormd wordt met rogge en aardappelmeel heeft niet zoveel elasticiteit als tarwemeel.
    Men kan dus wel veel water bij het meel voegen en een lichte deeg maken, doch het verwerken moet men zich beperken een homogene en goed verluchte massa bekomen,zonder nochthans de deeg te vermoeien.
    Het gebruiken van al te grote hoeveelheden gist dient vooral vermeden,op de vraag af dat het brood barst en dat de korst zich afscheidt.Het spreekt vanzelf dat het ook niet zal volstaan een goede bakkersmethode te gebruiken,indien in de bakkerij zelf niet alle voorzorgen van netheid en zindelijkheid getroffen worden.

    Degenen die eenmaal slijmerig brood bakten, moeten absoluut hun bakkerij en al het gereedschap ontsmetten;.
    Het gereedschap,kneedmachine,werkbank,broodplanken,rn rekken,en al het matriaal dat met het brood of met de deeg in aanraking komt dient gereinigd en afgeschuurd met kokend soda water,en daarna afgespoeld met zuiver kokend water,en zeer goed laten drogen,de muren moet gekalkt worden.
    Onze bakkers stonden voor zeer grote problemen in  die periode van 1940 tot 1945 ik jkom er nog later verder op terug.
    Dit was een artikel dat verscheen in de gazetten op 1 Augustus 1940

    20-02-2006 om 14:14 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kent u Gitschotelbuurschap?
                       Kent U Gitschotelbuurschap?

    Gitschotelbuurschap vzw
    is de naam van de Kring voor Heemkunde van Borgerhout.
    Zoals elke kring voor Heemkunde streven streven wij ernaar de lokale en folloristische geschiedenis van onze buurt en haar bewoners te achterhalen,op te tekenen en voor vergetelheid te bewaren.Onze aandacht kan zowel gaan naar een afgebroken kasteel als naar een verdwenen steegje.Zowel naar een gevierd kunstenaar als naar de kledij van een garnaalverkoopster rond 1900.Zowel naar statige bomen in een park als naar wat grootvader aan groenten won op een veldje van "Het werk van den akker"
    Gitschotelbuurschap  werd opgericht in 1936 door Ferdi Van de Vijver.Hij was de bezielende voorzitter to aan zij,n dood in 1982.Toen nam Gaston Van Bulck de fakkel over en vervult nog steeds met succes die veeleisende taak.Hij wordt bijgestaan door een vaste kern van een zestal leden die regelmatig vergaderen.
    Gitschotel?
    Waarom koos men bij de stichting voor die ongewone naam? Wel,in 1936 bestond er reeds een kring voor Heemkunde in Borgerhout.Die is intussen verdwenen.De meeste van de stichtende leden woonden' in of hadden banden met de wijk rond de oude afspanning"De gitschotel' in de buurt van Te Boelaertpark.Het is daar een grensgebied tussen Borgerhout(extra-muros),Berchem(Groenenhoek) en Deurne-Zuid. De folklorisch-intressante naam van de herberg gaf de doorslag.
    DeGibu-Gazette.
    Naast ons tijdschrift houden we ook contacr met de leden langs ons mededelingsblad dat eveneens om de drie maanden in de brievenbus valt Daarin vindt men vaste rubrieken._ uitnodiging tot deelname- Het gebeurde allemaal,- Kringnieuws en mededelingen.Zo wordt iedereen,tot in Engeland en Zwitserland toe, op de hoogte gehouden van de activteiten.
    Het Heemkundig handboekje voor de Antwerpse regio is een van onze grootste troeven.Het verschijnt vier keer per jaar en het wordt intens gelezen:daarvan getuigen de reacties op de artikels.
    Ons handboekje viel ook in de Heemkundige prijzen.o.a. in 2001 en 2003.We verheugen ons in een aantal intressante ruilabonnementen met andere kringen voor Heemkunde en we hebben ook een aantal trouwe abonnees in het buitenland. Terecht mocht het Handboekje zich in 2003 tooien met een lauwerkrans op de kaftbladzijde:we vierden het 50-jarig bestaan van ons blad met een receptie en een tentoonstelling in het districtshuis van Borgerhout.
    Ook iets voor U?
    Woont u in Borgerhout?
    Dan is lid worden van de eigen kring voor Heemkunde toch vanzelfsprekend!
    Want U heeft intresse:U  bezoekt deze  tentoonstoonstelling! Erfgoed is belangrijk voot u!
    Woont u niet Borgerhout?
    Dan deelt u dat gegeven met velen van onze trouwe leden.Erfgoed eindigt niet bij een toevallige districtsgrens.Zo hebbeb bv. Deurne en Borgerhout eeuwenlang één gemeente gevormd.
    Lid worden geeft u mischien de kans om ook eens met een verzameling of hobby naar buiten treden.
    Om mensen te leren kennen die meer weten over u straat,uw buurt.
    En vooral  om aan die mensen zelf te vertellen wat U erover weet.
    Het onderwerp Heemkunde gaat ook verder dan de eigen omgeving.
    Onze leden hebben ook eigen, typische hobby's wol spinnen op een spinnewiel(...en daarEuropese handspindagen mee inrichten in ons eigen Borgerhout!)
    Devotievoorwerpen bestuderen,,natuurgids zijn,de meest uiteenlopende verzamelingen oopbouwen enz.
    En waarom zou U geen lid worden gewoon voor de vriendschap en de gezelligheid.?
    En onze zorg...
    We beschikken tijdelijk niet over een eigen ruimte voor onze collectie zn onze vezrgaderingen.Geen bergplaats voor onze documentatie.
    Sind het Reuzenhuis gerestaureerd wordt;ligt alles her en der verpreid o.a bij de bestuursleden thuis.
    Onze werkvergaderingen gebeuren ook bij die mensen om de beurt.Onze activiteiten bestaan dus noodgedwongen uit bezoekn aan tentoonstellingen en collecties,aan uitstappen en dan voordrachten in een gehuurde zaal.O
    Op dat gebied hopen we op betere tijden
    U wenst lid te worden? Dat kan  belt U ons  secretariaat voor inlichtingen e, aansluiting
    Gitschotelbuurschap Morckhovenlei 97, 2140 Borgerhout.
    Mevr.J.De Cock,Morckhovenlei 97/1
    tel.03/236. 29 17

    20-02-2006 om 12:41 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De bezetter eiste van Juni tot september de volgende levensmiddelen op.
    De bezetter eiste de volgende levensmiddelen  op.
    Van Juni tot september 1940

    Varkens                 12.000 stuks      van september tot november.1940
    Runder                    18.000stuks      van september tot november.1940
    Boter                       1.500 ton         van september tot januari 1941
    Suiker                       10.000 ton      van september tot november 1941
    Groenten                   3.000ton         van september tot november 1940
    Rijst                           1.000 ton       van september tot november 1940
    Groenten conserven     3.000 ton     van september tot november 1940
    Chocolade                   450 ton        per maand.
    Haver                           30.000 ton
     bron.E. De Winter
    Le ravitaillement de la Beelgique depuis 1940 P.S. in.

                              

    18-02-2006 om 11:47 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen., Ter voorkoming van Verkeersongevallen op 30 Augustus 1943.
    Ter voorkoming van verkeersongevallen o p 30 Augustus 1943.

    De laatste tijd werden er verkeersongevallen vastgesteld dat door oorzaak moet gezocht worden in het feit,dat burgerlijken voertuigezich niet in de verkeersveiligen toestand bevinden t.o.v. deze nalatigheid,werd door de Feldkommandur aan de politie agenten vast te stellen om zich ervan te vergewissen of de burgelijken motorvoertuigen zich wel in den reglementaire toestand bevinden,wat betreft hunne technische veiligheidstoestellen.Het onderzoek moet tevens lopen over de kwestie of de voerders van personenauto's vrachtwagens,autobussen en motorrijwielen ook gerechtigd zijn dergelijke voertuigen te besturen.
    Alle agenten die aan de verkeerscontrole deelnemen,hebben benevens het toezicht op de verkeersdicipline;ook als opdracht het voertuig met betrekking tot zijn technisch-bestuur baarheid der toestand regelmatig te onderzoeken,na te gaan of de voerder het recht heeft een dergelijk voertuig te besturen.
    Voor de veiligheid op de baan  
    De belanghebbende worden eraan herinnerd dat de maximum snelheden als volgt is vastgesteld.
    A) Voor auto's en motorrijwielen 50 km in aaneen gebouwde gedeelten van steden en dorpen van 80Km.op de vrije banen .
    B) Vooir de autobussen 30km.inde aaneengebouwd gedeelten van steden en dorpen van 60km.opde meer vrije banen
    C)Voor de vrachtwagens 30km.inde aaneen gebouwd gedeelten van steden en dorpen en 40kmopde meer vrije banen.Daarbij wordt er nogmaals op gedrukt hiermee op de verkeersdicipline die immers nog veel te wensen overlaten.De wielrijders rijden naast elkaar inplaats achter elkaar.Zelfs daar waar rijwielbanen bestaan,bezigen de wielrijders op ongeoorloofde wijze de grote baan.Ook met paarden bespannen voertuigen,die in de oogstijd,een betrekkelijke brede ruimten innemen,benutten het midden der baan,in plaats rechts te rijden het overige verkeer niet te hinderen.
    Voortaan zal onverbittelijk en met meer strengheid opgetreden worden.

    17-02-2006 om 17:27 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naar een opvoeding der weg gebruikers in 1942.
    Naar een opvoeding der weggebruikers in 1942.

    Toen al waren ze aan de verkeerscode aan het werken ziehier in verslag daarover.
    Er werd in de stad Brussel een persconferentie gehouden waarop een uiteenzetting gegeven werd over de opleiding der weggebruikers,in verband met de weken van de verkeersopleiding,welke zullen gehouden worden in samenwerking tussen het Ministerie van Verkeerswezen,het ministerie van Binnenlandse zaken. en politie.
    Ineen korte uiteenzetting wees een Duitse verkeersdeskundige er op dat het verkeersprobleem dat zich in alle landen stelt, een internationale oplossing voorrang moet krijgen.Ieder oplossing van het verkeersprobleem streeft ernaar enerzijds,de verkeersongevallen te verminderen,anderzijds de vlotheid van het verkeer te vermeerderen.
    De ordening van het weggebruik in België,het tot stand brengen van een verkeersdicipline is in de eerste plaats noodzakelijkheid voor de bevolking zelf.
    Politiemaatregelen zijn slechts een druppel op een hete plaat.Het doel moet bereikt kunnen worden door de opvoeding van het publiek.Pers,radio,schoolonderricht en propoganda kunnen hiertoe bijdragen.in dit verband zullen vanaf 5 Juli ,drie weken voor de verkeersopleiding worden ingericht;In de eerste week zal men zich speciaal tot de voetgangers,in de tweede week tot de fietsers en in de derde week tot de voerders van motorvoertuigen.
    Mischien wordt de vermindering van het verkeerdoor de oorlogsomstandigheden,de noodzakelijkheid ener verkeersdicipline niet zo zeer aangevoeld;Maar thans reeds arbeiden aan de opvoeding der weggebruikers is werken aan de toekomst.Niemand twijfeld er aan dat het verkeer na den oorlog een zeer snelle uitbreiding zal  kennen .Thans is het reeds het gunstig ogenblik om de bevolking daarop voor te bereiden.Maar toch  is het ook voor heden noodzakelijkheid de verkeer dicipline aan te kweken;
    Het feit dat in Brussel alleen in 1941 zich meer dan 3.000 ongevallen voordeden,waarbij 1890 personen gekwest werden,bewijst dat er nog heel kan verbeterd worden.
    Het hooft van de dienst  van het wegverkeer, bij het ministerie van verkeerswezen,onderlijnde het belang van dicipline in ons land met zijn dichte bevolking.zijn uitgebreid wegenet,zijn spoor en tramlijnen.
    Hij herhaalde tevens dat het niet alleen noodzakelijk is het verkeer te reglementeren,maar vooral alle weggebruikers op te leiden.
    90% der verkeerongevallen zijn toe te schrijven aan verkeers fouten,welke konden vermeden worden,slechts 10% vonden de oorzaak in feiten die afhankelijk zijn ver van verkeersdicipline.
    Wat Brussel betreft ,verzekerde de politie daaraan mee te werken,er werd een rond leiding gedaan  en halt gehouden aan verkeerslichten en men stelde vast ,dat bij de meeste voetgangers schijnt de mening toe gedaan is ,dat het rode signaal slechts geld voor voertuigen en niet voor voetgangers.Op de drukste wegen worden de straten over gestoken en wel schuins en op de nagels of witte lijnen wordt in geheel geen aandacht aan gegeven
    Vrouwen wagen zelfs onbekommerd om het gevaar dat zij lopen,midden in een in straat een bvabbeltje te slaan;Fietsers zwenken links en rechts zonder maar ook  een enkel teken te geven,zodat achter hun rijdende voertuigen genoodzaakt zijn plots te remmen;De tramreizigers springen van af of op een rijdende tram om een paar meters te winnen.Motorvoertuigen gebruiken te veel het midden van de rijbaan of parkeren nog aan de linkerzijde van de baan.Bij een tramhalte blijven ook tal van autovoerders en vooral fietsers doorrijden af een der tramreizigers bij het in en uit stappen mede te sleuren.
    We zouden nog lang deze opsomming kunnen voortzetten,maar elke stadbezoeker  kan op ieder ogenblik vaststellen, hoe de verkeersreglementering overtreden wordt met een vertraging en belemmering van dit verkeer als gevolg,maar ook nog ettelijke ongevallen.
                                               _______________________________

    17-02-2006 om 16:51 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een initiatief dat onze volle medewerking verdient.
    Een initiatief dat onze volle medewerking verdient.
    In Borgerhout is een ophaaldienst opgericht voor aardappelschillen op 15 Januari 1941.
    Hoe onze aardappelschillen een grote rol spelen in onze bevoorrading in vetstoffen.!!!
    Indien we spreken van een initiatief dan bedoelen we eigelijk niet zozeer dat we nu eens iets nieuws hebben uitgevonden, maar wel veeleer duiden we op een een wijze waarop de uitwerking van een reeds lang gekend proces wordt ter hand genomen,sinds enkele dagen is het bestuur  van de Nationale Landbouw en Voeding coöperatie er toe overgegaan te Borgerhout ,een proef te nemen met het verzamelen van aardappelschillen,deze dienst berust in handen van een Directeur,met medewerking van toemalig gemeente bestuur.
    Het Doel
    Het doel van het werk bestaat er in bij de huisgezinnen tweemaal per week ,de aardappelschillen te doen ophalen door een georganiseerde dienst.Deze aardappelen worden op een centrale plaats verzameld van waar ze verder worden gevoerd naar een drogerij.De gedroogde aardappelschillen zijn niet meer meer zo aan bederf onderhevig en kunnen dus gemakkelijk bewaard worden.,om te dienen als voeder  voor onze veestapel tijdens de komende wintermaanden.Zoals we reeds zegden is afhalen van aardappelschillen eigelijks niet nieuws,want ieder huismoeder kent nog wel den tijd dat ze regelmatig haar bakje schillen had klaarstaan voor den melkboer,die haar hiervoor dan gewoonlijk een extra maatje van zijn melk  bezorgde.De tijden zijn echter thans zo dat dit systeem niet langer gaat en dat de melkboer die zulks nog zou willen doen onvermijdelijk zijn andere klanten zou moeten benadelen,of zijn melk een flinke doopsel geven.Bovendien is hieraan ook nog dit nadeel verbonden dat deze schillen,door de melkboer aan boeren kunnen worden afgeleverd zonder dat hier enige kontrole op bestaat,zodat de boer in staat is vee op te fokken buiten het toezicht van de coöperatie en dus op die wijze een nieuwe gelegenheid word geschapen om vlees op de zwarte markt te brengen wat onvermijdelijk buiten het bereik is van iedere volkse beurs.Door het instellen van een centrale waarmede Borgerhout dankzij de kranige werking van een directeur ,een aanvang werd gemaakt,wil de coöperatie er toe komen zoveel mogelijk al deze afval te centraliseren en te bekomen voorraden te verdelen over de eerlijke boeren die op deze wijze of toch ten minste op peil houden.Door een regelmatige voeding en voldoende voeding zal de boer mogelijk zijn kwantum en de kwaliteit van de melkproductie zijner beesten op te voeren.Wat dan weer ten goede komt aan de boterproductie,die er dan toe bijdraagd eenieders vetrantsoen te verzekeren of zo mogelijk op te voeren
    Het is daarom de vraag aan iedere burger,het is in ieders belang bij te dragen tot dit initiatief,alles zal binnenkort van start gaan.
    de afhalers zullen voorzien zijn van een armband.
    De werking van het nieuwe organisme.
    Hoewel de werking gecentraliseerd is,heeft de coöperatie niet willen terzijde staan stellen.In i edere gemeenten zullen daarvoor aangestelde personen zelfstandig hun dienst organiseren en dan natuurlijk rekenschap geven van het bekomen resultaat aan de coöperatie.
    We zijn in de gelegenheid geweest nader kennis te maken met de eerste werking van deze dienst in Borgerhout.De Directeur die het gebied:Deurne,Berchem, Borgerhout. onder zich heeft verklaarde ons dat hij op het ogenblik 6 man met een handwagen op ronde heeft die tweemaal per week hu, klanten bezochten.En we hebben zelf kunnen vaststellen dat deze dienst reeds perfect werkt en dat de Antwerpenaren blijkt geven het grote doel van de onderneming steun en begrijpen.
    Zo vertelde een der ophalers,een vroegere werkloze  bediende,dat hij bij de aanvang op iedere  ronde ongeveer 150kg.ophaalde.en dat deze hoeveelheid thans na slechts 2 weken werken reeds tot 400 kg  gestegen was.
    Wanneer de dienst volledig zal zijn hoopt men het kwantum van 2000 kg per dag te kunnen brengen.Het andere gedeelte van de stad Antwerpen,waar binnenkort ook in de gang zal geschoten worden met  een belangrijke ophaling. En dit zal ongetwijfeld een zeer grote omvang betekenen
    Dit is een proef dat werd ingesteld ten behoeve van onze boeren.
      uit een oorlogsverslag. op 16 Januari 1941.                            _____________________________

    17-02-2006 om 15:46 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkel echte zuinige recepten uit de oorlogstijd 2januari 1943.



    Enkel echte zuinige recepten uit de oorlogstijd .
     verspreid op 2 Januari 1943.

    Worteltaart

    1kop bloem vermengd met bakkingpoeder.
    1kop fijn gerapste wortelen
    1/2 kop suiker
    Het sap van 1/2 citroen (of essence) citroenschil raspen zo goed mogelijk
    De suiker enkele minuten in de wortelen laten smelten alvorens te beginnen
    Alles goed doorheen mengen en plat rollen, in een vorm doen en laten rusten en ongeveer 20 minuten in de oven laten bakken.
                                     ----------------------------------
    Namaak Leverpastei.
    1/2pond droge  bruine bonen,die men een dag tevoren in de week gezet heeft,met thm en laurier laten koken.
    Ze door een fijne zeef  wrijven-zout en peper,look ,een uitje en peterselie(alles fijn gehakt) -bijvoegen,een sneetje broodkruim,een lepel vet of liesvet,een eigeel en het wit tot sneeuw geklopt.
    In een vorm overgieten en gedurende ongeveer 1uur in de bain marie laten garen 
    Word koud gegeten.
    Men kan de smaak  verbeteren door er fijn gehakt spek of hesp) bestaat er nog zoiets) bij te voegen.
    Kan aan dunne plakjes gesneden worden.
                          _______________________________

    Havermoutkoekjes
    2koppen havermout in water laten weken.Er look,sjalot ui, thym,laurier,zout en peper,nootmuskaat,paprika(volgens smaak) bijvoegen.
    s'anderedaags ,de havermout,onder voortdurend roeren,ten minste 10 min.laten koken.tot ge een dikke brij bekomt.(er dan de specerijen als thym en laurier er uithalen) Van het vuur nemen en er voorzichtig een eigeel doorroeren.
    Op een plaat uitspreiden en laten afkoelen.
    Op het ogenblik van ze te bakken,koekjes  bruin laten bakken.
    Word warm opgediend met tomatensaus.
    Men kan er vleesgehakt bijvoegen indien men het heeft.
                                        ______________________________
    Vleesballetjes (zonder vlees)
    Havermout gedurende 1 uur laten weken in melk of water.Er een lepel vleesextract of in wat water opgeloste bouillonblokje bijvoegen en verder te werk gaan als voor een gewone vleesballetjes.t.t.z. look,ui,nootmuskaat,peper ,zout, en zo mogelijk een ei bijvoegen.
    Balletjes maken die men plat drukt na ze in de bloem gerold zijn,dit om het bakken te vergemakkelijken.
                                     ___________________________________
    Onbijtkoek
    150 gr.bloem,50gr.suiker,2 soeplepels honing(of kunsthoning) een weinig melk of water,een koffielepeltje bakkingpoeder.
    goed doorheen mengen en wat laten rusten
    in een open vorm leggen
    Gedurende 1/2 uur; in een matige warme oven laten bakken.
                                      _________________________________________
    Om 150gr.boter in 800gram smeerpasta te veranderen.
    2/3 liter melk laten koken -er een kop afnemen..Hieraan 30 gr. zout,50gr. bloem een 2 eieren,waarvan het wit tot sneeuw is geklopt en bijvoegen.
    Voeg dit mengsel bij de overige melk en laat al roerende aan de kook komen tot een dikke pap verkregen wordt.
    150gr.boter bijvoegen en goed doorheen werken.Laten afkoelen
                                         _____________________________________
    De Soep.
    Is zeer lekker en goed gebonden als men er 4 ongeschilde aardappelen in stukken snijden.De schil blijft in de zeef als men ze soor een zeef of een vergiet giet.
                                           __________________________________
    Zo u een doosje sardienen heeft
     Om het maximum uit de inhoud van de doos te halen,giet men hem over in een schotel,1soeplepel mostaard en 2 soeplepels azijn bijvoegen. Alles doorheen werken tot men een gladde massa bekomt die men op het brood smeert.
                                           ________________________________
    Om met 1 ei ,2 grote eierkoeken te maken.
    Het ei goed kloppen,2 soeplepels bloem of maïsena bijvoegen, 1 kop melk of water,een weinig zout.Bak hiervan  op^de gewone  wijze in de pan 2 eierkoeken.
                                   _______________________________                             

                                                                                   

    17-02-2006 om 14:11 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Even in het verleden kijken op 11Februari 1941.
    Even in het verleden kijken  op 11 Februari 1941.
     De maximum prijzen van konijnen en gevogelte.

    De maximum prijs van konijnen en gevogelte zijn als volgt;
    Kooprijs,het kg. aan de voortbrenger 15 fr.
     Prijs aan de verbruiker                      25 fr
    Graankip,van 350 gr.tot 1.000kg  aan de voortbrenger 25.50fr.
                                        Voor de verbruiker  geslacht.    40 fr.
    Mesthoen (Brussels kiekens )onderscheidelijk 27.50 en 45 fr.
    Eend: 13.50fr ; en 26 fr.
    Gans:22fr en 36 fr.
    Duif:(oud) het stuk 5 en 8 fr.
    Duif (oud)  25.50fr en 40 fr.
    Kalkoen: 27.50fr.en 45 fr.
    Jonge duif (grote) het stuk 8.50fr. en 12 fr.
    Jonge duif (kleine) 7 tot 10 fr.
    Tam konijn,het levend aan de voortbrenger 13.30 fr geheel met kop en poten  voor de verbruiker 22 fr.
    Wild konijn,het kg.gedood ,aan de voortbrenger 10 fr en voor de verbruiker 18 fr.
    Deze prijzen moeten in de provincie Limburg,Antwerpen,Oost en West Vlaanderen met 1 frank verminderd worden voor de kookkippen,graankippen en geslachte kippen.
    Inde provincies Luik ,Namen, en Luxemburg moeten de prijzen vermeerdert worden.met 1 frank.
    De aankoopprijzen voor de verkopers in t'klein moeten ten minsten 20% lager zijn ,dan de prijs  door de verbruiker te betalen;
    Het aan de verbruiker aangeboden geslachtgevogelte moet uitgehaald zijn,d.i. het binneste moet verwijderd worden, met uitzondering ,maag,hart,en lever.
    Het opvullen met papier is verboden; De konijnen moeten uitgebloed zijn. Geen enkele ander benaming dan deze vermeld is toegelaten.
    Voor u gelezen in een krant van 1 Februari 1941.
    Wat een prijzen verschil.deze zijn verschenen in het staatsblad ;26 januari 1941.


       

    e

    15-02-2006 om 16:50 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kent U de wijk Groenen Hoek (Berchem)

                           Kent U de wijk Groenenhoek (Berchem)

    De wijk Groenenhoek bevindt zich in Antwerpen extra-muros buiten de ring.Ze ligt rechts en links van de hoofdstraat,de Diksmuidelaan,die loopt van de Borsbeekbrug(ring) tot aan de Luchthaven Deurne.Het grootste gedeelte van de wijk behoort bij het district Berchem, ongeveer een derde bij het district Borgerhout.
    De wijk is dicht bevolkt,ruwweg geschat zijn eer 20.000 Groenenhoekenaars,het aantal inwoners van een doorsnee-provinciestad.
    Typisch voor de wijk is dat ze 85 jaar geleden nog niet bestond.
    De groei van de wijk Groenenhoek.
    Groenenhoek 1920:een zestal boerderijen met hun bijgebouwen,velden en weiden. Daartussen kronkelt een aardeweg,de Helderstraat,van de huidige Troyentenhoflaan naarDen Helder(nu Potvlietlaan) Verder zijn er slechts los-verspreide gebouwen.
    -In 1910 wordt de monumentale Huize Groenenhoek gebouwd door Kunstschilder Joris Nauwelaerts.
    -Op de kruising van de toenmalige Helderstraat (nu Diksmuidelaan) met de Leemstraat(nu Gitschotellei) verrrijst rond dezelfde tijd de toen ultra moderne tramloods(nu trammuseum.)
    -Bij de kruising van de straten staan ook enkele burgerhuizen en een Café.
    over het onstaan en de snelle ontwikkeling van de wijk verschenen reeds talrijke  bijdragen.
    Vanaf november 1920 wordt er volgens planning gebouwd.
    Het stratenplan voor de toekomstige wijk wordt in de gemeente raad van 16 September 1921 volledig vastgelegd en alle straatnamen worden meteen ingevuld.Maar de meeste straten worden geleidelijk en pas vele jaren later werkelijk aangelegd en bebouwd.Zo ontstaan de edelgesteenden straten,de frontgemeenten  namen en de wijk van de Romeinse godenwereld.
    De gronden van één boerderij worden grotendeels aangekocht door de abdij van Averbode die er in 1923  de parochie van het Heilig-sacrament sticht met daarbij nodige gebouwen:kerk,pastorij,scholen,gildenhuis.....
    Een groot gedeelte van het nieuwe woongebied wordt opgevat als sociale woongelegenheid voor grote arbeidersgezinnen.Typisch hierbij zijn de 137 huizen van de eerste tuinwijk,daarna de nog veel meer uitgebreide tweede tuinwijk.Na wereldoorlog II  koimen er in snel tempo nog vele sociale woningen tussen de Diksmuidelaan en Saffierstraat.
    Ook de gronden van de vroegere Gitsschotelvelden worden deels voor dat zelfde doel gebruikt.Langs de Ring komt nog zo'n wijk en tussen de twee  spoorwegen,rond het Binnenplein,een mix van sociale woningen in laag en hoogbouw.
    Een kaart groenenhoek kan op dat gebied verrassend ingekleurd worden.De overige straten werden door gewone kopers in bouw gebracht;
    Nu in de jaren  van 2000 zal men niet veel bouwgronden meer vinden.
    De inwoners kwamen van overal.
    In de jaren'20 zijn er veel gegadigden voor de te bouwen en te huren huizen.De mensen stromen toe naar waar voorheen slechts veld en wei was.
    Vanwaar?
    Van overal.Slechts afstammelingen uit de zes boerderijen en de enkele verspreide huizen kunnen zich nog inheems noemen.
    Een grote groep komt uit oud-Berchem en uit andere buurtgemeenten,vooral Borgerhout en Deurne.Daar is immers net als in Berchem na wereldoorlog I  echt plaatsgebrek.Het stadscentrum volgt en dikwijls na een verblijf in Antwerpen een stroom van inwijkelingen uit de Kempen,het Waasland,de dorpen rond Lier en Mechelen.
    Er komen ook in elke straat een aantal Franssprekenden (Walen)wonen.In die tijd erden douaniers en militairen nog doorheen het hele land verplaatst.
    Er wonen in Berchem verbazend veel vreemdelingen;ook uit die groep vinden er een aantal de weg naar de nieuwe wijk,Vele diamantslijpers hebben nood aan een woning,onder hen een aantal joodse gezinnen.Ze komen uit Nederland,Polen en Rusland.Ik ken de precieze cijfers voor de Groenenhoek niet,maar in 1925 woner er in Berchem 443 Polen en 120 Russen.
    Zo wordt de Groenenhoek bevolkt, de scholen worden herhaaldelijk vergroot,vele vereningingen komen tot bloei en de twee wijkcinema's zaten toen overvol.
    Al die mensen brengen hun verleden mee.Hun leefwereld en die van hun ouders en voorouders.Hun manier van spreken en omgaan met elkaar,Hun heimwee dikwijls.Allen zijn min of meer ontworteld.Ooit zei iemand;"Het is toch eender waar men woont.Overal zijn er huizen en overal is er wel een bakker?
    Dat is zeker mijn menig niet en vermoedelihjk ook niet de uwe,anders zou u dit artikel niet lezen.Eigenlijk is iedereen die verhuist,ontworteld.Maar meestal komt men dan terecht in een bestaande samenleving met vaste structuren,een netwerk van organisaties en langzaam gegroeide gewoonten.Daarin probeert men zijn eigen weg te zoeken en een plaats te vinden waar men als individu en als gezin tot zijn recht kan komen en zich ontplooien.
    In Groenhoek jaren '20 is er niets van dit alles.Initiatiefnemers krijgen een kans, de parochie neemt vorm aan en ook de wijk krijgt structuren  met een gemeente school,een wekelijkse markt,een tramlijn en bussen rijden op en af.naar het stadscentrum van Antwerpen.
    Toch blijft de razendsnel groeiende bevolking er geïsoleerd door de groenezones er omheen:De luchthaven van Deurne,de vestinggordel,de nog resterende boerderijen met hun velden romdom,de sportvelden Berchem-Sport.Ook de aanleg van het goederenspoor Monchen -Gladbach(in realiteit Herentals,Turnhout) werpt een dam op,al worden twee bruggen voorzien.
    Er is ook een Steinerschool ,stillaan maar zeker, wordt het een mooie levendige wijk.
                     Voetnoten en aanvullende bemerkingen.
    in verband met Groenenhoek verschenen er in het Heemkundig Handboekje van Gitschotelbuurschap langere en ook korte artikel.Ik vermeld slechts vier van de meer uitgebreide bijdragen.
    VanDe Vijver F.Een halve eeuw Groenehoek jg. XXI/2
    Van De Vijver F. De noodwoningen Gitschotelvelden te borgerhout.
    jg.XXVI/2
    Tirenliren L;Pastoor Bayens,een tijdsbeeld te Berchem-Twede deel:een aanvulling 28 jaar later,jg 46/2.
    De geschiedenis van parochie en wijk worden ook door mij uitgebreid beschreven in vijf geïllustreede brochures die verschenen in 1995,1999,2000,2001  en in 2003.

    Geschreven door  Lieve Tireliren.
    met dank aan Gitschotelbuurschap.
    Binnen en buiten


     

    15-02-2006 om 15:17 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom zijn er 12 maanden in het jaar?
                       Waarom zijn er 12 maanden in het jaar?


    Kijken naar de zon.
    Een dag kun je makkelijk herkennen.Die begint als de zon opkomt,en eindigt als het donker is geweest en de ochtend weer gloort.
    Je zou de dagen wel kunnen tellen.In een heel jaar zitten er ongeveer 365.Je zou die allemaal een naam kunnen geven.
    Kijken naar de Maan
    Daarom vonden geleerden er wat anders op.Ze keken niet alleen naar de zon,maar ook naar de maan.Want ook die schuift elke dag een stukje verder langs de hemel.En ze ziet er telkens ook een beetje anders uit.Net of er een poosje groeit,tot ze een ronde schijf vormt.Daarna verdwijnt ze stukje bij beetje.En na een poosje begint het hele schouwspel opnieuw.Dat duurt ongeveer 29,5dagen.Je zou het een maan-dag kunnen noemen
    Iedere maand een naam.
    Het was Julius Caesar,die besliste dat elk jaar precies 365 dagen zou duren.,en elk vierde jaar 366 dagen.Hij profiteerde er meteen van zijn eigen naam te geven aan de maand die hij het mooiste vond;Juli !Caesars opvolger,Augustus,aapte dat meteen na.En omdat hij zichzelf net zo belangrijk vond, moest ook 31 dagen hebben.Weer speelde februari daardoor een dag  kwijt
    Dertien in een dozijn.
    Maar er bleef nog een probleem.Als je even rekent,merk je dat de maan net iets te snel is.Immers,12x29,5 maakt 354 dagen.Te weinig om een jaar vol te maken.En neem je 13 manden,dan heb je enkele dagen te veel.Uiteindelijk werd er beslist de maanden afwisselend 30 en 31 dagen te laten duren.Dat maakt samen 366:net eentje teveel.Daarom kreeg februari een dag minder.
                                       _____________________

    14-02-2006 om 11:07 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn eerste keer....

    Dit is de allereerste keer dat ik aan een blog begon .....

    dus wat geduld en in deze blog kan je vanalles aantreffen wat je hopelijk interesseert zoals de activiteiten van mijn vrijetijdsclub Binnen en Buiten.
    Ik hoop ook op leuke reactie op mijn oproep ivm de voeding in de Tweede Wereldoorlog maar meer daarover in de komende dagen.
    Alvast bedankt voor de reactie en tot gauw.

     

    Jan

    05-02-2006 om 20:07 geschreven door Jan

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/binnenenbuiten

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    04-02-2006 om 23:05 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 08/06-14/06 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 06-2009
  • 03-2009
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006


    Gastenboek
  • ff kennis maken
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • fijne middag
  • groetjes
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Inhoud blog
  • 28 Augustus 1942 .Een betere opleiding in het hotelwezen
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 24 Augustus 1942.Het vlees van den boer tot Vleeshouwer.
  • 21Augustus 1942. De bedeling van honing
  • 19Augustus 1942. Verbetering in de bedeling van eieren.

    Blog als favoriet !

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mi2006
    blog.seniorennet.be/mi2006
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto

    Foto

         groenlandse
            walvis

    Foto

    VOLKSWEERKUNDE

    De volksweerkunde uit
    het begin van de negentiende
    eeuw was een curieus mengsel
    van gezond verstand en bijgeloof.
    Het bestond uit een samen
    raapsel van duizenden
    weerregels,spreuken en
    gezegden.Een deel van deze
    spreuken hoort men ook nu
    nog wel.

    In vele weerspreuken wordt
    een verband gelegd tussen
    de maan en de bewolking.
    Dit zijn redelijk betrouwbare
    spreuken.
    Een koude heldere nacht
    leidt dikwijls tot vorst of
    mist in de ochtend en het
    is vooral tijdens zulke nachten
    dat de maan goed te zien is.
    Vandaar komt het gezegde
    dat na een heldere nacht
    vorst komt.

    In de volksweerkunde komen
    vele gezegden voor die zouden
    moeten wijzen op het voor-
    spellende gedrag van dieren en
    planten.Zo werd wel eens beweerd
    dat koeien gaan liggen als er
    regen komt en dat bijen voor
    een storm terugkeren naar
    hun korf. De meeste van deze
    gezegden weerspiegelen echter
    slechts de gevoeligheid van
    dieren en planten voor ver-
    anderingen in atmosferische
    omstandigheden,met name
    de vochtigheid.


    Go to fullsize image
    Foto

    Image Preview
    Go to fullsize image

    Go to fullsize image


    Image Preview
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Go to fullsize image
    Image Preview
    Image Preview
    Go to fullsize image

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!