als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
05-11-2012
Door al die regen, is het overal een modderboel
Veel weiden en akkers beginnen toch wel serieuse wateroverlast toestanden te laten zien...
en overal waar je moet zijn dus loopt..... is je schoeisel direct een klomp modder
Dus heb ik gisteren bij het thuiskomen, mijn reebokskes gewassen... ( ik moest toch onze kluskleren ontslijken!!)
Ze zien er als nieuw uit!! en nu nog waterdicht maken!!
Daarna VIVE LA VIE!!!!! we kunnen schilderen , de muren en het plavond zullen daarna staan stralen en fonkelen van nieuwigheid !!!!!
En omdat we niet meer roken... zal d lang echt wit blijven uitzien
Deze avond, de overschot van de bloemkool met bechamel en een paar heerlijke croque-petate
JE weet wel... ik heb er onlangs een fotooke van gezet... dus aardappels met kaas en bacon...
en gebakken tot er een lekker korstje op is gekomen.... een super combinatie.... de romige smaak van de witte saus... wordt prachtig aangevuld door de aardappels hun pittigheid...
Dus heb ik de eiken balken in de keuken in de primer gezet...Ik weet het sommige steigeren met het gedacht dat ik eik verf... wel ieder zijne meug, ik wil alles licht en luchtig .... en omdat het in de keuken zowiezo al redelijk donker aanvoelde
ten eerste omdat het andere huis veel schaduw geeft in de keuken.... en het tweede raam redelijk klein is....de balken waren al gepatineerd doordat ze op de werf van d houtzagerij in open lucht hebben gelegen... en de enigste authentieke balk ( echt een grote kanjer) die was helemaal zwart gerookt en geblakerd door de open haard die ooit eens is geweest...
Die toestanden zogen letterlijk alle licht weg....
Telkens ik een borstelstreek wit aanbreng, zie je werkelijk de kamer vergroten en verlichten.... het is haast niet te geloven.... hoe die donkere spelonk in leven is geraakt....
Theo heeft ondertussen de ketting van zijn kettingzaag geslepen... voor de volgende stoofhoutaanval.... en daarna de houtmachine afgesteld om lambrizering te slaaN
Tegen half twee hadden we al soep gedronken, broodjes gebakken ( geen brioche jammer) en waren al de balken in de primer gezet....
En toen zei Theo we gaan naar Emaüs.... zo gezegd zo gedaan, en de buit is weer fantastisch, een paar mooie lusters, een steelstoomreiniger ( voor de badkamer vloeren),mooie vazen , ook een kleine Capo-Dimontie ( ik heb daar in Antwerpen een hele collectie van... allemaal wit), maar deze keer heb ik een prachtig vaasje gevonden helemaal top in orde, echt een schatje voor een schattig prijsje en een echt zilveren wijnflessenmand... voor de luttele prijs van 1,5 euro......
Zou ik vandaag de balken van het plavond onder handen beginnen nemen, of zou ik lekker mee in de tuin helpen en samen genieten met de hondjes van ons persoonlijk stukje natuur !!
Het was helemaal niet nodig, want het regent... dus .... uitstellen .... (straks juist eens gaan kijken hoever het staat met het vuurke dat we gisteren hebben gestookt op het tweede gedeelte van de tuin,dus waar de moestuin komt)
Theo ligt nog lekker op 1 oor.... en ik zal zodra ik mijn jatteke koffie op heb , mijn klusprullen aanschieten en aan de slag met primer....
Ik ga vandaag ook een paar Brioche's bakken.... 1tje voor de buurtjes aan de overkant.. en uiteraard 1tje voor ons zelf...
Ik moet ook eventjes vermelden , dat ik een nieuw blogmaatje bij heb gekregen, waar ik enorm blij mee ben... ik geniet van haar warme en lieve schrijfsels... het doet deugd, want ondanks dat ik hier zielsgelukkig ben, steekt er als ik echt moe ben wel eens dat duveltje van twijfels zijn kop op, en ja dan doet het deugd.... om een lief mailtje te krijgen. Bedankt trouwens aan al mijn blogmaatjes.....
NOG naar een tuincentrum geweest om een versnipperaar
Er zijn nogal wat grove takken die we moeten verwijderen... en omdat ik toch wil composteren ( onze grond heeft dat héél erg nodig !!! zijn wij der eentje gaan halen, niks bombastisch... amateuristisch, takken tot vier cm's... en later zullen we waarschijnlijk hout sprokkelen om daar mulsching van te maken en tussen de borders van de vaste planten te strooien, maar nu natuurlijk eerst en voor meters hoog onkruid, wilde braamstruiken, brandnetels die ook al meer op populieren beginnen te lijken....en de klimop van de buurvrouw die echt alles laat staan, want onze lieven Heer heeft dat zo gewild... ende klimop overwoekerd echt, maar dan ook alles...We hebben al met de kettingzaag , de meeste grote takken afgezaagd en daar gaan we dus morgen korte metten mee maken...
Thuis gekomen, dagelijks warm kostje klaar gemaakt, bloemkool met bechamelsaus, natuuraardappeltjes, en een tournedos....
Het heeft uitstekend gesmaakt !!!
Nu op you tube een film opzoeken ( of een docu) en met mijn breiwerk in aanslag.... lekker gezellig aan de stoof ... de avond doorbrengen
Dus heb ik de balken aan het plavond maar laten rusten, en Theo geholpen... want eerlijk gezegd, zo in dat zonneke.....mmmm .. een deugddoende situatie....
Het was natuurlijk wel een hele drassige boel... en mijn drie springkonijnen, hebben zich echt goed geamuzeerd, net kleine kinders.. hoe vettiger hoe prettiger, je moet maar kijken naar de poten van onze Jef.... spijtig dat ik geen bewegende beelden heb, van zijn capriolen met stukken hout, hij wou Theo helpen, ik heb me bijna een ongeluk gelachen !!!!
Theo zegt dat het deze nacht serieus gespookt heeft , maar ik heb er niets van gehoord !
Eerst en voor al straks mijn soepgroenten snijden en ze in portie's in de vriezer deponeren... want zeg nu zelf wat smaakt er lekkerder dan een kop hete verse soep, als je buiten aan het werken bent!!!
Meestal eten we ze niet gemixt, dus een boeresoep, maar als we buiten aan het klussen zijn zet ik er altijd de staafmixer in, zodat het gemakkelijk wegdrinkt, zonder dat er veel lekkere groentjes in de soepmok blijven hangen...
Het zou ook kunnen dat we nog heel ver weg moeten vandaag of morgen... naargelang ik het verlossend telefoontje krijg !!!
Anders eerst en vooral de balken in de primer zetten!! nu ik nog kan werken zonder verwarming, anders drijft de stank van de opgewarmde verflucht mij naar buiten
Te nat om het hout verder op 50 cm te zagen en te stapelen.. dus is de remorque gebleven waar hij was... en zien we morgen wel...
Omdat we de tuingrond toch wel willen verbeteren... met zelfgemaakte compost.. naar de intermarche geweest en zijn tot de conclusie geraakt dat we zelf eentje gaan fabriceren... vele goeiekoper... bij game-Verte.. compost-starter gaan halen... dus 1 van deze dagen.. zal het een feit zijn... wij gaan composteren!!!!!
Theo heeft half in de regen..... met de graafmachine de stenen aan het verzetten geweest, want ook die plaats moet natuurlijk netjes worden...
Ik heb ondertussen verder geklusd in de keuken van het vakantiehuis... Telkens we op dit punt van afwerken zijn geraakt.... wordt ik stillekes van ons eigen kunnen!!!... Er is in het vlaamse land een klusprogramma met Roger.... en telkens als diene mens iets heeft verwezenlijkt zegt hij :" WAT JE ZELF DOET,DOE JE MEESTAL BETER !!!!!" Awel !!! in ons geval is dat echt zo.....
Ik ga nog geen foto's maken... van de wanden en het plavond die reeds in de primer zijn gezet,maar ik ga wachten tot de balken ook al in hun nieuwe jasje zitten.
THeo heeft het laatste uur de schuur waar de houtmachine staat een gedeelte leeggeruimd, ( want iedereen, die wat wil hebben brengt dan de nodige spullen om dan de hebbedingen in te verzamelen, en het is nu meer een parkeerplaats van iemand anders zijn spullen dan , dat het onze eigenste spullen zijn.
Morgen kan hij beginnen met dus het hout te slaan voor de lambrizering van de keuken!!!
Gelaten voor wat hij is, en ben in den hof gaan helpen hout stapelen... de eerste vijf sterre zijn gedaan, en we moeten er nog 10 doen....
Maar het is beginnen regenen... en dan is het natuurlijk niet zo plezierig werken... dus uitstellen tot het droog is...Den hof begint er stillekes aan op te trekken alhoewel er nog héél veel werk aan zal zijn...
Ik zou graag een groene-vinger engelbewaarder willen, die me tips kan geven over onze hof...
Als ge op de foto van met de schuur kijkt kan je zien aan de witte streep( rand), tot waar al de smeerlapperij is geweest....
HEt is niet zo koud als gisterenmorgen bij het opstaan...
Ik heb nog steeds last met dat winteruur... ik ben natuurlijk weeral veel te vroeg wakker...
Maar goed, liggen woelen, om het nog wat te rekken onder de lekkere warme flannelle lakens is ook wat, dan kan ik beter opstaan Zodat de rest nog lekker kan blijven liggen, en genieten van een warme kamer... als ze beneden komen....
De keuken is geplakt.... Laatste controle straks ... voor het plavond ( meschien hier en daar nog wat bijwerken ( 3e coers)en dan kan ik beginnen schuren....
Theo heeft gisteren, een gedeelte van de tuin dus geegalizeerd, zodat we vandaag dus stoofhout kunnen stokkeren... (5 sterre , supperdroog eik , berk en beuk)dat zal ook een ander uitzicht geven natuurlijk....Maar goed... we staan op avans....
Nu voor mezelf eerst en vooral een lekker bakske troost tappen....
Nog drie kwartiers en de leute kan in den tuin ....
Weer van start gaan....
Het is hier droog ,( maar koud) en hopelijk wordt het later op den dag, zoals het gisteren was... zonnig, en vijftien graden.....
Theo kan zijn hartje ophalen in den tuin, en ik kan lekker rotzooien met mijn plamuurmessen.... en als de eerste cours erop zit plavond, kan ik de muren al beginnen schuren, zodat alles naadloos in mekaar loopt, ook qua tijd....
Om je partner en andere huisgenoten te verrassen met iets origineels en toch niet duur....
Mijn vorige partner(zaliger ;-( ) zei steevast gij kunt van een drol iets lekkers maken... en mijn toekomstige echtgenoot ( Theo ) daar zie ik al geruime tijd..aan zijn postuurke, dat hij van dezelfde mening is )....
1 van mijn lievelingsgerechtjes .... heb ik hier ook terug gevonden.... ik gebruik zelf wel een pittigere kaas....
Ingrédients :
- 4 grosses pommes de terre
- 4 tranches de bacon
- 200 g d'Emmentaler AOC suisse
- Sauge
- 60 g de beurre
- 3 c. à soupe d'huile d'olive
- Poivre
Préparation :
Laver les pommes de terre et les faire cuire pendant 30 minutes environ jusqu'à ce qu'elles soient cuites mais encore fermes. Les égoutter, les faire tiédir dans l'eau froide puis les peler.
Couper les pommes de terre en deux dans le sens de la longueur. Déposer sur une moitié une tranche de bacon, des lamelles d'Emmentaler AOC suisse et un peu de sauge. (facultatief)
Refermer les pommes de terre ainsi farcies et les attacher à l'aide de ficelle.
Faire fondre le beurre dans une poêle, ajouter l'huile et faire rissoler les paupiettes de pomme de terre à feu moyen.
Mettre les paupiettes 5 minutes à four chaud, poivrer puis servir.
Heeft ze natuurlijk honderd uit verteld over de fijne tijd , die ze net ervoor mocht ervaren toen ze in bij een andere breifanate op vakantie was voor een paar dagen,en dat was in Bretagne....
Mijn vriendin vertelde dat ze van die dame een soort koek/taart had meegekregen......een specialiteit van die streek....
Far... ik had er zelf nog nooit van gehoord en volgens mijn vriendin is het een redelijk zwaar taart, waar je maar een paar cm's van kan snoepen....
Ik heb dus het bretoense recepten opgesnord zodat diegene die graag experimenteren.... ook hun hartje kunnen ophalen
A accommoder avec des pommes ou des pruneaux, ou bien à déguster nature, le far breton est un incontournable de la cuisine bretonne.
En plus il est très simple et rapide à réaliser, alors en cas de dessert de dernière minute, cest loccasion pour vous de concocter une recette simple qui plaira à tout le monde !
Le far breton
Pour 6 à 8 personnes
Temps de préparation :
15 min
Temps de cuisson :
1 h
Temps total :
1 h 15
Ingrédients :
220 g de farine
130 g sucre
1 sachet de sucre vanillé
3/4 de litre de lait
5 ufs
500 g de pruneaux dénoyautés *
20 g de beurre
Ustensiles et cuisson :
Un saladier
Un moule
Un four
Instructions :
Pour commencer, préchauffez le four à 180°C (thermostat 6).
Dans un saladier, mélangez le sucre, la farine et ajoutez le sucre vanillé.
Puis ajoutez les ufs en prenant soin de bien mélanger délicatement le tout à chaque fois.
Versez le lait et ajoutez le beurre au préalablement fondu puis mélangez jusquà ce que vous obteniez une pâte homogène.
Ajoutez vos pruneaux si vous souhaitez obtenir un far aux pruneaux. Mais vous pouvez évidemment le déguster nature.
Beurrez le fond de votre moule et versez y la pâte.
Vous pouvez placer votre moule au four et patientez une heure environ.
Omdat alles met rock-wol is bedekt, is het goed te doen , om zonder vuur te werken in het gastenhuis...
De laatste kleine stukken moeten nog tegen het plavond gezet worden en dan kan ik zelf de zaak beginnen afwerken.
Omdat verven met verwarming op, een vreselijke petroleum-stank geeft... zullen we overdag.... dus verder doen zoals we het al maanden doen.. enkel s'avonds als het nodig is de electrische verwarming open zetten....
Theo moet als het plavond erin zit, nog hout slaan voor de lambrizering.....
En omdat Robert deze morgen al aan de deur stond, gaan ze morgen eerst en vooral, verder werken aan den tuin zodat die dan eindelijk kan ge-egalizeerd worden.
S'avonds... de avond wordt gevuld met probeersel en acrobatische toeren met breinaalden en overschotten van wollekes die ik meegesleurd heb van antwerpen...
Zo heb ik al een moebius gebreid, en nu heb ik een paar sokken gebreit op een lange rondbreinaald , twee tegelijk, maar van de boord (been) af , dus niet van de teen, dat is dus het volgende experiment.
Omdat het vreselijk dikke wol heb gebruikt heb ik verschillende keren moeten herbeginnen, en uiteindelijk heb ik dan 40 steken opgezet... want het officiële patroon sprak van 52 steken en dat was bijna een kussen-overtrek formaat.... toen de sokken eindelijk van de pennen rolden.... waren ze nog groot genoeg voor Theo zijn voeten... maat 42.
Met versterkte hiel, emn een redelijk lang been zijn ze dus uiterst geschikt om in zijn catschoe botten aan te doen.... Ze zijn supper-warm en zitten natuurlijk erg lekker....
Vandaag gaan we de overschot van gisteren opeten , gestoofde savooi met spekskes, boere-worst en erg uitgebakken vers spek... en natuur aardappels... vandaag zal dat dus savooie-stoemp worden met een kortelet...
Het is hier een pak kouder geworden en vreselijk nat
Gelukkig hebben we gisteren in de tuin gewerkt....want het zou vandaag onmogelijk zijn.....
Als het regent en je gaat toch de tuin in , ben je op staande voet... een meter groter, en weeg je direct een kg of 10 meer,doordat de klei aan je schoenzolen blijft plakken.
Omdat we veel van die rotsblokken, (gekapte stenen, waar ze vroeger de muren mee optrokken) hebben liggen, gaan we daar de tuinpaden, en de koer (alias opritten) mee vloeren....
Want als we eventueel een muur zouden zetten voor de omheining dus eerst muurtje en daarna pas de smeedijzeren omheining der bovenop.... zou ik toch opteren voor gewoon betonblokken.....eenvoudig , en gemakkelijk te metsen, de rotsblokken verwerken is vele moeilijker en tijdrovender, omdat ze na een paar lagen, dagen moeten drogen, anders dondert de zaak in mekaar of verzakt de zaak naar een trapezium iets....
Daar komt dan nog eens bovenop, dat, als je de zaak echt in de oorspronkelijk toestand wil maken, dan moet je zo-wie-zo, de zaak bepleisteren,
Ik weet echt wel dat het heel mooi is om de oude bepleistering van de muren te halen en dan de voegen en spleten opvullen met een voegspecie.... maar vroeger werd er gebruik gemaakt van een soort leem ( klei met stro of zo iets) en dat was niet echt waterdicht... dus werd de zaak achteraf nog eens volledig waterdicht gemaakt door de muren volledig te bepleisteren...( bij ons in de tuin, kan je aan de muur van mijn buurvrouw nog de oorspronkelijke bepleistering zien......)
Bij ons in Belgïe kappen de meeste mensen die een middel-eeuws pandje hebben..... ook de muren af ..... en spijtig genoeg krijgen ze dan vochtige muren, omdat de kleine steentjes( gebakken klei), het water niet tegen houd, dus als je zoiets doet, moet je gans de muur , waar je de bepleistering hebt afgehaald behandelen met een vochtwerend product ( is een waterige substantie, en kleurloos, dus onzichtbaar)
Het is enorm veel prutswerk, daarom dat er in het plakken zoveel tijd kruipt, ook al de scheve muren , die we zo oorspronkelijk mogelijk willen houden van vorm.... is niet echt evident, want de gyproc... heeft ook zijn eigen wil...... en muren ondanks dat ze scheef zijn, moeten wel mooi glad afgewerkt worden, vandaar een hels karei, waar we nadien héél trots op zullen mogen zijn
HEt is meer een steengroeve dan een tuin, want we hebben in een hoekje aan de eerste schuur iets of wat beschut ( in de winter) een dikke vierkante meter omgewoeld dat wil zeggen eerst geprobeerd met de riek,daarna maar de graafmachine uit de schuur gehaald , want het was niet mogelijk om op een normale manier ook maar een spade of hark in de grond te steken, laat staan de grond te bewerken<;
op een vierkante meter hebben we zie foto met rotsstenen ... boven gehaald....
en ik heb hoofdzakelijk tulpen en narcissen geplant.... ik had nog 1 zak potgrond staan dus heb ik die braaf verdeelt over de gaten waar ik de (vele) tulpen heb gepoot.... we zien wel wat er van komt.
Maar we zijn zonder terug gekomen, overal waar we gaan wroeten zijn onder de bladeren die reeds zijn afgevallen, was er niets anders te vinden dan kleigrond... die hebben we zelf met hopen ( letterlijk en figuurlijk)
Dus zit er niets anders op dan... mijn potten te vullen met aarde van de tuin... want ik moet zeker en vast mijn bloembollen nu uitplanten, (zelfs provesoir)omdat we nog teveel in de tuin gaan wroeten en ook de voortuintjes... daar is nog teveel werk om de bloembollen daar een plaats te geven....