als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
18-05-2013
Ooooooooo..... wonder!!!!.......... het regent niet !!!!!
In de tuin hangt een nevel ( t'is niet moeilijk) ... het is geen heldere hemel, maar het is ook niet grijs!!! De vers uitgeplante tomaten staan al mooi recht, dus ze zijn al bekomen van hun operatie gisteren....Ik ben beniewd, helemaal van nul gestart heb ik nu mooie forse tomatenplanten, de coeur de boeuf tomatenplantjes staat nu klaar om zijn tweede ronde blaadjes te krijgen... in de grote serrre ( de eerste waren immers vervrozen )dus nog veel te klein om uit te planten, ......... en door al die regen en dat het een pak kouder is dan de vorige weken, gaat de groei vele langzamer....Maar goed, we komen der wel, op tijd een goeie klets gier in hun bakske en dan gaat het goed vooruit... geduld is nu 1X een hele schone zaak !!! ........... Gisteren nog eventjes met de mensen van bourbonne gebelt, en die hunne boiler van 200 liter is ook kapot... er is hun een prijs voorsgeschoteld van 600 euro voor de boiler en een dag werken, terwijl Theo der heilig van overtuigd is, dat het maar een goed uur in beslag zal nemen ( mits je het goeie materiaal voor handen hebt), want gisteren zijn we toch nog eens op de loop gemoeten, Omdat we dus nieuwe muren hebben moeten optrekken ( de oude waren niet stabiel genoeg meer)hebben we dus snelbouw stenen gebruikt, ( die zijn op hun beurt ook nog isolerend) maar die zijn hol.... om daar netjes de buizen op te laten lopen, moet je die natuurlijk wel met beugels bevestigen... en begin daar maar eens aan, op een gatenkaas, dus heb je speciale vijzen nodig, met een speciaal systeem dat zichzelf vasttrekt in de steen ( ziet er een beetje als een paraplu-systeem uit, ik kan het niet beter omschrijven)en daar heb je dus een speciale tang voor nodig, die als je het gat geboord hebt,je de schroef, in het gat steekt daar de bek van de tang overschuift en dan met een soort van hendel-handvat, een soort pompende beweging moet maken die het paraplu-systeem in de steen in werking zet, en blokeerd op het einde van de rit... Ons eerste tang, met de nodige hoeveelheid schroeven, ergen in een doe het zelf gekocht ( Vesoul) maar die werkt eigenlijk niet goed..... Vijf uur had Theo nodig om drie schroeven in de muur te zetten met dat ding.... op een bepaalde moment is hij buiten gekomen en heeft hij razend dat ding tegen de schuurdeur aangekwakt.... Mooi, ik vond het dan de gepaste moment , om er een nieuwe te gaan halen.... in Bourbonne..... kostprijs was iets duurder,51 eurootjes zonder schroeven assortiment. Maar !!!! .... na een goed kwartier zaten al de nodige schroeven op hun plaats !!! zonder probleem, dus als de proffs hier zulk kwakkel materiaal gebruiken is het niet moeilijk , dat hier alles veel te lang duurt !!! en héél prijzig is.... We zien wel hoe het allemaal verloopt, maar dus een wisselwerking ,van geven en nemen kan bij ons ,wij doen iets, en krijgen een dienst terug.... een fijne manier en niemand moet geld boven halen, om werkuren te betalen..... Als je al 10 jaar in de Haute-marne leeft, dan ken je uiteraard het klappen van de zweep... en kunnen we daar veel tips oprapen, en op hun beurt kunnen zij dus de vergaarde stielkennis van ons dan weer gebruiken...... Het zou super-fijn zijn, als er eindelijk eens uit een ander vaatje wordt getapt... dan dat we al moeten ondergaan hebben. Het feit dat dit koppel ook een gedeelte Nederlandse en Vlaamse roots hebben is een groot voordeel, ook het feit, dat ze net zoals ons ( alhoewel dat absoluut niet waar is ) bekeken worden als rijke smeerlappen, die hier een beetje komen pronken met ons veren) houd in dat ze héél goed verstaan wat wij zoal voor onze kiezen krijgen..... En dat het zou dus kunnen dat dit een goeie basis is om te starten met een nieuwe lei, maar zoals eerder gezegd.... ik ben voorzichtig, want ik ben al te dikwijls op mijn hart getrapt!!... Gisteren gans de dag gewassen en binnen is het weer een troep van jewelste.. door het natte weer, ik had opgeruimd , maar je zag er na een kwartier niets meer van, ik zal blij zijn als we eindelijk , naar de overkant kunnen verhuizen, maar daarvoor moet ik eerst toestemming krijgen van de belgische onderzoeksrechter, ( in verband met de electriciteit)om de electratoestanden aan de meterkast aan te sluiten.Omdat het beneden verwarmt zal worden met electriciteit, is nieuwe bekabeling een must... en kan dit niet alléén op de voorlopige zekeringskast.. die zowiezo al levensgevaarlijk is!!
Het heeft een uur of zowat over geweest... van de gelegenheid gebruik gemaakt en met het plan en al de aluminumbuizen en koppelstukken die in een kartonnen doos zaten gevochten op leven en dood om een tomatenkas in mekaar te steken... dat was dus na een half uurtje gefikst.... de tomaten verplant nadat ik er nog een zak goeie vlaamse kompost had op gemikt en omgewoelt.... tussen de nog niet volgroeide tomatenplanten, heb ik nog wat jonge sla gezet.. questie van plaats te benutten en al het ongedierte in verwarring te brengen..... Nu eerst en vooral piepers jassen voor frietjes ... met een lekkere ierse biefstuk ...... Theo is dus bezig met de leidingen, en het ziet er allemaal om ter netter gedaan uit , het is best wel een goeie stielman.... En ik heb ondertussen de officiële franse normen voor electriciteit , water en gas kunnen opsnorren.... dus daar kunnen we ook onze plan mee trekken.... geen gezeik meer van bepaalde profs... hier dat de zaak moet gekeurd worden, voor je B+B open houd..... , en dan schotelen ze je een offerte op , waarvan je plat achterover valt... sorry.... die vlieger gaat bij ons niet op !!! Wij doen het zelf...... en het zal zeker en vast gekeurd worden, want ik zal die mensen zelf naar Melay uitnodigen... en dan doen ze hun ronde maar eens !!
spijtig dat we zo oud al zijn, want met ons beidjes zouden we nog veel geld kunnen verdienen moesten we hier een bedrijfje opstarten, maar nu, zien we daar echt het nut niet van in... want we waren hier in de eerste plaats voor onszelf een rustige oude dag te zorgen later... het is nu iets of wat anders uitgedraait, maar dat wil niet zeggen .... dat we dan later nog niet kunnen kiezen om het rustiger aan te doen,.... wij roeien met de riemen die we hebben, doen ons uiterste best om alles zo perfekt en mooi mogelijk te maken.... en als het af is... zien we wel wie of wat we met het afgewerkte zaakje doen.... We hangen niet vast aan een lening..... dus we moeten niet persé!! presteren.... zaken doen is leuk , als je niet moet vechten tegen het failliet gaan..... dan kan er veel en moet er niets.... althans vinden wij in ons geval, wij moeten niet gedwongen naar iedereen zijn pijpen dansen !!! ... Wij houden alléén rekening met famillie en goeie vrienden, maar aangezien we met ons beidjes tesamen die kunnen tellen op de vingers van 1 hand.... zijn we daar ook nogal vlug mee klaar !
zelf insecticidemiddelen maken op biologische basis
VAndaag aan de slag met rabarberbladeren... het is de moment !!! Ik zal die rotbeesten is een beetje helpen... sé!! en dat ze hier bruine zeep , zwarte zeep noemen, in andere contraien groene zeep, maar het gaat uiteindelijk over 1 en dezelfde zeep !!!!
De tuin is 1 groot modderbad, behalve ons gazon, dat ziet eruit of het uit 1 of ander engels tuinmagazine komt, helder en fris, zonder 1 pijltje onkruid... VAndaag gaat Theo op zijne rug in het stookkot, de boilers aan de waterleidingen aankoppelen, en ga ik nog wat aan het plavond verder prutsen... Deze avond waarschijnlijk zelfgesneden frietjes met een lekkere biefstuk!En meschien ga ik een ferme grote pot verse soep maken, want met al dat vocht, krijg je het ondanks dat het niet koud is , toch wel koude rillingen af en toe....
Besmeer de helft van de baguette met 1 eetlepel rabarbercompote, beleg met blaadjes sla en enkele schijfjes komkommer. Beleg met 4 halve sneetjes Passendale kaas. Garneer met plakjes radijs en pijpajuin. Klaar om aan te vallen !
Ik heb gezien dat mijn babyspinazie al kan gebruikt worden
En een tijdje geleden had ik het al eens gemaakt en het was eigenlijk vlug klaar, zag er redelijk bombastisch uit voor een simpele boterham, maar het was ook nog erg lekker ( en uiteraard gezond) Ik had van Antwerpen een paar sneetjes Passendaele meegenomen, maar met andere kaas lukt het natuurlijk ook ! roggebrood met passendaele, tomatencompote en lookmayonaise.... de blaadjes is geen sla maar spinazie !
En die per stuk serieus prijzig zijn... toch maar weer op pad.... In het terug komen hier en daar gesnuffeld ... en weer iets gevonden waar ik nu al, maar later nog veel meer profijt van zal hebben..... Ik heb brood ingekocht voor een volledige maand.... ( dat zit natuurlijk al lang mooi verpakt in een vriezer... uit ervaring weet ik dat , als je het goed doet, het even lekker is als super-vers van de bakker... en de bakker die hier rondrijd... komt er qua kwaliteit niet aan te pas... ongelofelijke prijzen... en bij een echte bakker... Blijkbaar is het zaken doen mij nog altijd niet verleerd...( dus deals afsluiten).... Dat smaakt absoluut naar meer !! en nu chili !!! met lekker super-vers stokbrood !!!! gans de auto geurde naar vers gebakken stokbrood!!! MMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Regen, morgen regen, en overmorgen krijgen we der ook nog een zwik water bij..... en dus gisteren heeft het ook gedruppelt.... Het is natuurlijk niet zo, dat we niet verder kunnen, we hebben nog héél wat werk.... in de badkamer en ook om al de nutsleidingen aan te sluiten.... hebben we gerust nog wel wat werk. De tweede boiler moet ook nog geplaatst worden. dus werk in overvloed... Maar Theo zou de riolering van het achterste gedeelte willen beginnen afwerken... zodat niet al het water naar het diepste punt van de schuur blijft lopen, en in plaats daarvan naar de riolering die in orde is gemaakt om het hemelwater op te vangen.. En dat kan dus nu niet... ten eerste dan doe je een longonsteking op en de klei is gewoon niet te bewerken als hij drijfnat is.... Theo mag vandaag beslissen wat het wordt, pizza of chili-con-carne De diepvriezers hebben hun testritje gemaakt ,en mogen dus vandaag lekker afgezet worden tot we ze echt in gebruik gaan nemen.... want electriciteit verbrassen is nu ook niet nodig !!! Ik ben wel héél blij dat ik in verband met tuinieren, de tips en kneepjes heb toegepast die ik heb geleerd in een Engels programma van de BBC. Dat ging dus over tuinieren in de Victoriaanse tijd.....Waarvan 1 tuinier van al een respectabele leeftijd nog overbleef die daar toen als piepjong broekventje samen met zijn vader heeft gewerkt .En toen werd er door de hoofdtuinier ( want zo een Mansion had wel dertig of meer tuiniers in dienst) gezegd, dat ze altijd moesten zorgen dat ze boven de werkdruk moesten blijven, met andere woorden, als het seizoen, en het weer het toelaten ,de werken uitvoeren die kunnen uitgevoerd worden, want het weer is zichzelf baas . Eerlijk gezegd, dat is dus van héél lang geleden.....maar het geld dus nu nog, en ik ben zéér blij dat we met alles zeer vroeg begonnen zijn, omdat het weer het toeliet..... Het zou vandaag dus de laatste dag van de ijsheiligen moeten zijn ( hier zeggen ze :Saint-glace) Maar het zou niet uitzonderlijk abnormaal zijn, mocht het op het eind van de maand nog eens gevrozen hebben..... Het kan allemaal nog.... Of het met de opwarming van de aarde te maken heeft betwijfel ik ten zeerse !! En voor diegene die het al vergeten zijn, en dan bedoel ik de massa hysterie in december met die verdomde planeet, wel de wereld is niet vergaan, maar dat er op dit moment een beetje naweëen door zijn, dat geloof ik best !! Voor deze middag heb ik nog lekkere filet-americain... martino... ook van BelgÎe meegebracht... want ik vertrouw hier hun salades niet, een paar keer serieus ziek van geweest . Dus lekker heet..... met mosterd, amerikaanse hete saus, fijn gesnipperde ajuin en augurken op een vers knapperig stuk ciabata.....
We hebben niet gegeten maar gevreten... alles was op buiten nog een pollepelke of twee bolognese-saus, en/of ik maak er een pizza mee, of chili-con-carne.. is bijna hetzelfde enkel een beetje chilantro ( coriander) en wat bruine bonen .... met een frisse leffe en bruin brood ook om duimen en vingers af te likken.... Het gehakt was van een super kwaliteit... zelfs iets te droog !!! enfin we kunnen er weer tegen, theo heeft de eerste boiler opgehangen in het stookhuis.... en ook electriciteit getrokken , naar een kamer waar absoluut geen electriciteit was, voor de diepvriezers.... die na 10 minuten al vollop op temperatuur waren, ( -18) Liebherr en dan van proffesionele kwaliteit.... is natuurlijk nog iets anders dan hetgeen we thuis binnen krijgen als we der eentje gaan kopen in een winkel, in elk geval ik ben super blij met mijn aanwinsten, laat nu de bonen, spinazie , pekes, prei en selder maar groeien. Spruiten, bloemkool en ook alle andere kolen vries ik nooit in... het zijn wintergroenten, dus die kuilen we in of laten ze gewoon in de tuin staan tot we ze nodig hebben.... de bloemkolen die zullen we verbruiken zolang het kan.... Tomaten, die gaan als puree de vriezer in voor sauzen en soep De kruiden die ik oogst daar gebruik ik ijsblokvormkes voor... en later gaan die in een zipper-zak... gemakkelijk , je neemt eruit wat je nodig hebt, en sluit de zak terug af....
Nu kan ik ook brood meebrengen van Belgïe, want het stokbrood, en de croisantjes komen zowat onze oren uit, en we lusten zowie liever bruin brood, breugelbrood, ardeens brood enzoverder ....
Maar het is absolut niets koud.... Omdat ik gisteren aan echt belgisch gehakt ben geraakt , eten we vanavond lekker spaghetti.... dat is een eeuwigheid geleden.... Het lekkere magere half,om half... gehakt van bij ons is toch wel de max, zonder kleurstoffen of extra smaakjes....Theo staat erop dat ik 1 van deze weken,mijn vleesmolen voor de keukenmachine moet meebrengen, maar om vlees te malen moet je wel in een super ,hygiënische keuken ( of werkplek ) kunnen werken.... en dat is hier nu niet bepaald het geval !!!.... Dus zal ik in het vervolg van die beenhouwer ( die wel niet echt van de goedkoopste is) gehakt meebrengen en invriezen, want we missen toch wel sommige gerechten, die ik uit pure miserie niet kan klaarmaken omdat ik ziek wordt van het franse gehakt..... hier noemen ze dat chair.... ik heb soms het gevoel dat ze der stoelpoten hebben ingedraait . We hebben ook een prachtige bel op de kop getikt, het is geen schoolbel en eigenlijk een beetje kitch... maar ze is echt super geschikt voor een boerderij.... en ze klinkt uiteraard als een klok De buurman was niet geïntereseerd in de tomatenkas, zoals Theo had voorspeld met de nodige uitleg ! .
Een tip voor De Nederlandse lezers, maar ook voor de vlamingen die graag lekker eten....
Inderdaad het is in Nederland... en het is de echte waarheid, want kennissen van ons gaan daar af en toe lekker dineren.....
Best steak in town
Vegetariërs kunnen nu beter stoppen met lezen en overschakelen naar een ander artikel. Over tofoe ofzo. Hier lees je waar ze in Amsterdam de beste steak serveren zonder het karkas te verstoppen waar het vanaf komt.
Welkom, gelijkgestemde lezer, je bent voorbij de eerste alinea gekomen. Als vleesliefhebbers onder elkaar vertel ik je graag waar in Amsterdam de beste steak te vinden is.
Als een van de ontwikkelaars van de internationale hotelstandaard heeft Marriott natuurlijk een reputatie hoog te houden op het gebied van gastvrijheid en kwaliteit. Een goed in-huis-restaurant hoort daarbij. Alleen is er iets bijzonders aan de hand met Midtown Grill, het restaurant van de vestiging aan de Stadhouderskade (vlak bij het Leidseplein) in Amsterdam: het is volledig toegerust op de bereiding van vlees, en steaks in het bijzonder. Hiertoe hebben ze als enige in de hoofdstad een speciale dry'n'age-kast.
Dry-aged rundvlees
Vlak nadat de koe geslacht en gereinigd is, wordt het rundvlees in een speciale vleeskast uitgestald, alwaar het enkele weken ligt om te drogen. Alleen de betere stukken - zoals sirloin en rib eye - zijn geschikt voor deze behandeling, aangezien het proces vlees vereist met een zeer gelijkmatig verdeeld vetgehalte. Daarom zie je buiten de beste steak-restaurants en luxueuze slagerijen zelden een apparaat als dit.
Maar naast de uitstraling dat het restaurant in kwestie z'n vlees erg serieus neemt, zorgt de kast er vooral voor dat het vlees op je bord vele malen beter smaakt dan een vergelijkbaar stuk dat de behandeling niet kreeg. Het proces beïnvloed het rundvlees op twee manieren: Allereerst verdampt het vocht uit de spier. Hierdoor ontstaat een grotere concentratie en verzadiging van de natuurlijke smaak. Anderzijds breken natuurlijke enzymen het bindweefsel af in de spier, waardoor de textuur van het vlees malser wordt.
Aan tafel
Sterk staaltje zelfverzekerdheid: er liggen geen steakmessen op tafel, slechts 'normale' dinermessen. Het levert nochtans geen problemen op. In tegendeel, de gedroogde Top Sirloin (prachtig gecombineerd met een Malbec-wijn) laat zich makkelijk proeven; het bestek gaat erdoorheen als een mes door de boter, zo zacht. De smaak is subliem. En doordat de keuze voor een saus moeilijk te maken was, hebben we beschikking over alle sauzen: groene peper, champignon, béarnaise, rode wijn én horseradish strijden om de voorkeur.
Dit is wat je noemt een heel goed grill-restaurant. Jammer dat het Nederlandse publiek natuurlijke scrupules lijkt te hebben om een hotel binnen te lopen voor een goede maaltijd. Zo lijken vluchtig bezoekende gasten in de hoofdstad een betere steak voorgeschoteld te krijgen dan de Amsterdammers zelf.
Gemiddelde menuprijs 45 euro Minimum menuprijs 18 euro Huiswijn per glas 4 euro
Een overnachting in het Marriott
De laatste paar jaar openen er veel hotels met tierelantijnen in de Amsterdamse binnenstad. Maar er waren altijd al prachtige plaatsten om te slapen.
'Tijdens de warme, vochtige zomers hebben de inwoners van Washington D.C. behoefte aan een koel drankje', dacht de zevenentwintigjarige J. Willard Marriott, toen hij in 1927 met zijn vrouw een kraampje met wortelbier opende. Het ging zijn voorstellingsvermogen ongetwijfeld te boven, maar in feite begon hij die dag een onderneming die zou uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Ook moeilijk te bevroeden was, toen hij op de winderige hoek stond van Pennsylvania Avenue en 12th Street, dat uitgerekend een gevoel van een luxe huiselijkheid hét kenmerkende element zou worden van zijn honderden hotels, resorts en restaurants.
Dit kleinschalige huiskamergevoel kon Marriott in de volgende decennia met succes wijd verbreiden, door - paradoxaal genoeg - duizenden reizigers een tijdelijk thuis te bieden. De vestiging van het Amsterdam Marriott Hotel aan de Stadhouderskade is daarin niet anders, zo ondervond Esquire onlangs.
Het linnen op de bedden in de suites, bijvoorbeeld, (maar ook dat in de 390 ander kamers) is zo strelend zacht dat je het zelf wilt hebben. Gelukkig kun je het ter plekke aanschaffen. Bovendien zijn de bedden bijkans breder dan dat ze lang zijn. Verder zijn de ruime kamers, zoals Esquire dat gewend is van de betere hotels, voorzien van alle gemakken. Gewatteerde kamerjas. Ja. Ligbad? Jawel. Wattenstaafjes. Check. Ook zeer belangrijk: het gebouw, dat zelf niet de mooiste façade van de stad heeft, biedt een uitzicht op hét uitgaanscentrum van de stad, het Leidseplein; je ziet het Hirschgebouw, hotel American en de Stadsschouwburg. De Melkweg, Paradiso en Theater Bellevue liggen om de hoek, net als Boom Chicago, het DeLaMar Theater en discotheek Jimmy Woo. Zo bezien is het Amsterdam Marriott Hotel naast een plaats waar internationale gasten neerstrijken ook een plaats voor Nederlandse bezoekers van buiten de stad die een goede uitvalsbasis zoeken.
Naast de rust en ruimte, het verzorgingsniveau, de locatie en het uitzicht heeft een verblijf op de Executive Level een ander voordeel: de toegang tot de Executive Lounge. Hier worden rond de klok versnaperingen, drankjes en koffie geserveerd. En op gezette tijden cocktails en hapjes. Ontbijten is een genot met zoveel persoonlijke aandacht, een vers krantje en - andermaal - die befaamde huiskamersfeer.
Voor de gezonde carnivoor is een correcte voorbereiding en behandeling van het vlees cruciaal. Dat betekent ook dat je goed let op de hygiëne, zodat je niet tot middenin de nacht hoeft te genieten van je rauwe tartaartje
1. Was je handen grondig met zeep nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
2. Houd rauw vlees weg van gekookte en ongekookte gerechten. Bewaar het in een afgesloten bakje onderin de koelkast, waar het niet kan druppelen op andere voedingsmiddelen.
3. Eet lams- en rundvlees alleen medium, als het vlees goed was afgesloten, zodat bacteriën geen kans hadden.
4. Laat overgebleven vlees zo snel mogelijk afkoelen en bewaar het in de koelkast. Als je het opnieuw opwarmt (niet meer dan 1 keer), zorg er dan voor dat het door en door verhit is.
5. Vries rauw vlees in ruim voor de uiterste houdbaarheidsdatum, liefst op de dag dat je het gekocht hebt. Ontdooien doe je óf heel snel met de magnetron óf heel langzaam in de koelkast, in geen geval op het aanrecht. Bereid ontdooid vlees binnen twee dagen en vries het niet opnieuw in.
6. Haal de ingewanden van een dier er niet zelf uit, laat dit over aan de slager. Als ingewanden scheuren kunnen er gevaarlijke bacteriën op het vlees terechtkomen.
7.Vergeet niet als je vlees invriest om er de datum van invriezen op te zetten. Als je een goede vriezer hebt (het vlees moet ingevroren blijven op minstens -18 graden), kun je vlees best lang bewaren, maar je moet wel weten wanneer de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht komt. Hanteer de volgende bewaartermijnen: rundvlees: 6 maanden; varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees: 3 maanden; gehakt 2 maanden; bereid vlees 2-3 maanden en vleeswaren 1-3 maanden. Meer weten over het bewaren van vlees? Check de online vragenrubriek van het voorlichtingsbureau vlees: www.vlees.nl
8. Gebruik geen mes of snijplank waarmee je eerder rauw vlees hebt gesneden om nu je gare vlees op te snijden, en vice versa.
9. Serveer geen halfgare kip, varkensvlees, of worstjes. Snijd het vlees doormidden en check of het vlees niet meer roze is. Het vlees moet duidelijk gaar zijn en er moeten heldere vleessappen uit sijpelen.
10. Mors geen marinade dat op rauw vlees heeft gezeten op gebraden vlees.
Mond- en klauwzeer, de gekke koeienziekte, dioxinekoeien en de invloed van rood vlees op het ontstaan van darmkanker hebben rundvlees in de verdomhoek geplaatst. Ten onrechte, want rundvlees is veiliger dan ooit, mits je je er niet als een Neanderthaler aan te buiten gaat. Bovendien bevat rundvlees interessante voedingsstoffen die je slimmer, sterker en zelfs beter in bed maken. Tijd om je favoriete voedsel in ere te herstellen.
Vlees voor sex
De meeste mannen voelen zich sexy als ze sudderende lapjes omdraaien boven het vuur. Hoe dat komt? De evolutieleer geeft het antwoord. Je bent namelijk niet voor niets voorzien van een paar vlijmscherpe hoektanden. Ze zijn speciaal gemaakt om voedsel te verscheuren dat met een beetje fantasie - terug kan bijten. Toch is de mens de enige primaat die zoveel vlees eet. Terwijl alle andere primaten nog steeds tevreden waren met een handjevol noten en fruit, koos de mens ervoor om andere dieren te gaan eten.
Volgens de Amerikaanse arts Leonard Shlain heeft dat maar één reden en die zal je zeker aanspreken: de mens wilde sex. In zijn boek Sex, time and power schrijft Shlain dat prehistorische vrouwen een grote behoefte aan vlees ontwikkelden door het bloedverlies tijdens hun menstruatie. Door dit bloedverlies ontstond een tekort aan ijzer, een bouwstof die volop te vinden is in rood vlees. De mannen gingen dus op jacht naar een sappige buffelbiefstuk en de vrouwen betaalden hun mannen hiervoor dankbaar in natura terug. En zelfs de mannelijke oermens met zijn kleine hersenen snapte heel goed dat vlees in ruil voor sex een gouden handeltje was. Ook op andere gebieden profiteerde de oermens van vlees. Rauw en gekookt vlees zijn rijk aan aminozuren, de belangrijkste bouwstenen van het menselijk lichaam. Drie van deze bouwstenen (arginine, methionine en glycine) vormen in het lichaam samen creatine; een natuurlijke stof die energie geeft, zorgt voor spiermassa, een beter uithoudingsvermogen en goed is tegen spierpijn. Rundvlees is samen met zalm de beste creatinebron die er bestaat: maar liefst 2 gram per pond. Toen de mens de voordelen van vlees had ontdekt, ontwikkelden we zelfs bepaalde genen die ons beter bestand maakten tegen cholesterol en vet in rood vlees. De mens kan hierdoor een relatief grote hoeveelheid vlees eten zonder negatieve gevolgen. Iets wat andere primaten niet is gelukt. Maar de grootste evolutionaire stap die vlees teweeg heeft gebracht was de ontwikkeling van grotere hersenen. Je vermogen om de tafel van drie op te zeggen heeft alleen maar te maken met de overstap van je voorouders van bananen naar vlees. Vetten zijn namelijk essentieel voor je hersenen. Volgens Shlain bestaan de hersenen voor een heel belangrijk deel uit water en vetzuren. Als je het water zou wegdenken, houd je een droge massa over die voor 60 procent uit vetzuren bestaat. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, dus moeten we deze belangrijke stoffen uit onze voeding halen. De oermens haalde ze vooral uit rood vlees. En hoe meer vlees we gingen eten, hoe slimmer we werden. En hoe slimmer we werden, hoe meer vlees we gingen eten. Want door de toegenomen intelligentie werd het schieten van een bokje natuurlijk ook een stuk makkelijker.
Diermeel en gekke koeien
Zoals wel vaker gebeurt, kwam er een kink in de kabel toen de mens overmoedig werd en voor god ging spelen. Koeien bleken zeer goed te groeien van een eiwitrijk dieet. Dus waarom zou je de herkauwers gras voeren als ze ook gemalen kadavers vreten en daardoor zelfs sneller klaar zijn voor de slacht? Dit bleek een grove denkfout te zijn toen in Engeland een negentienjarige jongen overleed aan de gevolgen van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE), beter bekend als de gekke koeienziekte. In feite, overleed hij aan een variant van de ziekte van Creuzfeldt-Jakob, zeg maar de menselijke versie van BSE. De dodelijke ziekte ontstaat na het eten van besmet zenuwweefsel of beenmerg van de koe en zorgt ervoor dat de hersenen veranderen in een soort sponsachtige massa. Mensen met de Creuzfeldt-Jakob variant krijgen stemmingswisselingen, een schokkerige motoriek en overlijden uiteindelijk als ze zo dement als een kraai zijn. In Engeland eiste de ziekte nog eens negen levens en ook in Nederland is er dit jaar een vrouw aan overleden. De variant van Creuzfeldt-Jakob heeft een lange incubatietijd (soms wel tien jaar) en er zouden dan ook best meer ziektegevallen aan het licht kunnen komen. Maar na de uitbraak van BSE in Engeland zijn er volgens de Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland genoeg maatregelen genomen om nieuwe besmettingen te voorkomen. De uitbraak in Engeland werd vermoedelijk veroorzaakt doordat er diermeel (een duur woord voor gemalen kadavers) van schapen aan koeien werd gevoerd dat niet voldoende verhit was. Mogelijk waren deze schapen besmet met scrapie, een ziekte die verwant is aan BSE. In Nederland is het gebruik van diermeel in rundveevoer niet toegestaan. Alle runderen die ooit vanuit Engeland zijn ingevoerd zijn afgemaakt. Bovendien worden bij de slacht alle organen die BSE kunnen bevatten, zoals beenmerg en hersenen, verwijderd en verbrand en worden er BSE-controles bij geslachte dieren uitgevoerd. De kans dat je aan een biefstuk overlijdt is dus zo goed als nihil. En voor de fastfood junks: ook je frikadelletje is vrijwel 100 procent BSE-vrij.
De hamburgerziekte
In Amerika brak in 1993 paniek uit toen meer dan vijfhonderd mensen ziek werden na het eten van hamburgers. Vier kinderen overleden zelfs aan de gevolgen van de hamburgerziekte. Het bleek dat de hamburgers besmet waren met de E. coli bacterie, een bacterie die onder andere voorkomt in rundvlees en verschillende ziektebeelden veroorzaakt. De klachten variëren van een bloederige diarree tot nierfalen bij kinderen. In Nederland komen E. coli besmettingen echter weinig voor. Bovendien is een E. coli besmetting door rundvlees te voorkomen: namelijk door je vlees goed te doorbakken en een kruisbesmetting te voorkomen. Een kruisbesmetting ontstaat bijvoorbeeld als je je handen vergeet te wassen nadat je rauw rundvlees hebt vastgepakt. Als je daarna een tomaatje snijdt, kunnen de bacteriën uit het vlees je via je salade bereiken. Het rundvlees dat in de winkel ligt is vrijwel zeker vrij van bacteriën en andere ziekmakers. Elke koe die geslacht wordt, krijgt eerst een checkup van een dierenarts. Na de slacht worden alle karkassen nog eens gekeurd en direct gekoeld om bacteriën geen kans te geven. Zieke dieren komen dus niet op je bord terecht. Het vlees in de supermarkten is gemiddeld een week oud. Dat is heel erg vers, want eigenlijk is rundvlees volgens het Voorlichtingsbureau Vlees het lekkerst als het ongeveer drie weken bestorven is. Het aantal voedselvergiftigingen zou dan echter toenemen omdat de gemiddelde consument zijn vlees niet goed doorbakt of door gebrekkige hygiëne een kruisbesmetting veroorzaakt. Het overgrote deel van alle voedselvergiftigingen is dan ook niet te wijten aan ziekmakers in het vlees, maar aan slechte hygiëne in de keuken. Je kunt het vlees de schuld geven, maar als je aanrecht, snijplank of ijskast een broeinest van bacteriën wordt, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je met buikkrampen in je bed ligt.
Vet
Met alle ziekmakers in rundvlees valt het dus wel mee. Maar goed, er is altijd nog het hartinfarct. Want hoe zit het met al dat vet in vlees? Het Voedingscentrum schrapte onlangs nog kaas uit de Schijf van Vijf omdat het te veel vet bevat. Vlees heeft zijn plekje echter nog niet hoeven inleveren. Patricia Schutte van het Voedingscentrum ligt toe: Vlees en dus ook rundvlees kan onderdeel uitmaken van een gezonde voeding, het is een prima product en het vlees in Nederland is van een goede kwaliteit. Wel is het verstandig om te kiezen voor vleessoorten die minder verzadigd vet bevatten en één tot twee keer per week vis in plaats van vlees te eten. Dit geldt vooral voor mensen die een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben. Er zijn geen nadelen aan het eten van vlees verbonden, zo lang je er maar niet te veel van eet. Wij adviseren een maximale hoeveelheid van 120 gram per dag, bijvoorbeeld 20 gram vleeswaren op brood en 100 gram bij de maaltijd. Vlees is overigens geen voorwaarde voor een gezonde voeding. Ook zonder vlees kun je alle voedingsstoffen binnen krijgen.
Wat vegetariërs missen
Toch is rundvlees een zeer goede bron van ijzer, eiwit, zink en vitamine B12. Het ijzer in rundvlees is bijvoorbeeld veel beter op te nemen dan ijzer in spinazie. Popeye had voor grotere biceps dus beter een stevige tournedos kunnen eten. Ook de kwaliteit van de eiwitten in vlees sluit beter aan bij onze behoeften dan die in planten. Daarom hoef je ook niet veel vlees te eten om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Vitamine B12 is essentieel voor het goed functioneren van alle lichaamscellen, van rode bloedcellen tot zenuwen. De vitamine komt nauwelijks voor in niet-dierlijke voeding en strikte vegetariërs doen er dan ook goed aan B12 in tabletvorm te slikken. Rundvlees is daarnaast rijk aan zink, de bewezen griepverkorter én een belangrijke bedpartner. In alle mannelijke voortplantingsorganen, prostaatklier, zaadvloeistof en sperma, komen grote hoeveelheden zink voor. Uit onderzoeken blijkt bovendien dat een gebrek aan zink een verminderd libido veroorzaakt. Dus als het bij jou al een tijdje rustig is tussen de lakens is het misschien tijd om jezelf op een dikke rode biefstuk te trakteren.
Darmkanker
Allemaal leuk en aardig, maar dit jaar bleek uit een groot Europees onderzoek van onder andere het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) dat mensen die veel rood vlees eten, een grotere kans hebben op darmkanker. Maar wat is veel en wat is precies die hogere kans? Epidemioloog Petra Peeters van het UMC was bij het onderzoek betrokken en legt het uit: Het onderzoek laat een verhoogde kans op darmkanker zien bij 160 gram rood vlees per dag. Het gaat echter niet alleen om rood vlees, maar ook om bewerkt vlees. Dus om alle rund-, kalfs-, varkens- en lamsvleessoorten, en alle vleeswaren (ham, worstjes, etc.). In de studie vonden we voor varkens- en lamsvlees een hoger risico en minder voor rund- en kalfsvlees. Maar de aantallen zijn nog te klein om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de gemiddelde Nederlandse man 140 gram rood en bewerkt vlees per dag eet. Het percentage Nederlanders dat de kritieke grens van 160 gram per dag overschrijdt, is ongeveer 10 tot 15%. Bij vijftigjarigen die al tien jaar deze hoeveelheid vlees eten neemt de kans op darmkanker toe van 1,3% naar 1,7%. Dit verhoogde risico komt waarschijnlijk overeen met de andere risico-factoren voor darmkanker zoals roken, te weinig bewegen en overgewicht. Ook deze risicos worden nu onderzocht. Het advies zou dus kunnen zijn: eet liever geen twee keer per dag een portie rood of bewerkt vlees. Je kunt dit beter afwisselen met kip, gevogelte of vis. Het zal vast een hele opluchting voor je zijn dat rundvlees bij een normale consumptie en hygiënische bereiding niet gevaarlijk is. Je wordt er niet ziek van en je gaat er niet dood aan. Sterker nog, de keuze van je voorouders om rundvlees te gaan eten, heeft ervoor gezorgd dat jij nu als een intelligente sexgod door het leven kunt. Daar mag je de oermens en de koe best voor bedanken.
1. Runderhaas
aka: filet mignon, tournedos of kalfsmedaillon
Verzadigd vet: 2,7 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: fluweelzacht, zo mals. Restaurants werken met kwalitatief beter vlees dan het aanbod bij de slager of supermarkt. Maar bij een filet hoef je je geen zorgen te maken over de bron, vlees uit die regio heeft bijna altijd een goede consistentie.
2 Bieflap
aka: Bloemstuk
Verzadigd vet: 1,9 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: de pees die er dwars doorheen loopt. Bieflappen bestaan uit drie borstdelen. Het eerste of platte deel is het meest mager, dus daar gaan we voor. Om het bindweefsel af te breken moet je het lang en langzaam braden. Giet er wat bouillon of wijn bij.
3. Klapstuk
Verzadigd vet: 2,6 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: smaak! Dit is één van de beste delen van de koe; heel mager én smakelijk, tenminste als je weet hoe dit lapje vlees moet behandelen. Zorg dat het binnenste deel rood blijft, braad je het langer door dan bestaat het gevaar dat je tafelgenoten om scherpere messen gaan vragen. Snijd de plakken van de smalle, kopse kant.
4. Rib-eye
Verzadigd vet: 3 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: doorregen met vet. Dit maakt dat je deze stukken vlees smakelijk en mals van de pan op je bord kunt schuiven. Let bij aankoop ervan op de kleur: helder oranje-rood betekent heel vers. Niet kopen dus. Rib-eye is malser wanneer het iets donkerder van kleur is.
5. T-Bone
Verzadigd vet: 3 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: uit de gratie sinds de ophef rond BSE. Een T-bone bestaat uit een klein beetje filet mignon aan één kant van het bot, met wat dunne lendefilet aan de andere kant. Niet te verwarren met een porterhouse steak: een lendestuk met bot en het dikke deel van de ossenhaas.
6. Rundergehakt
Verzadigd vet: 2,5 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: bevat nauwelijks vet, droogt snel uit. Houd het vlees nattig door de combinatie met groenten (uien, champignons, rode peper). Voeg ze rauw toe of fruit ze heel even in de olie voor je ze door het vlees mengt.
7. Zijkant platte bil
Verzadigd vet: 1,9 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: vraagt een geduldige kok. Langzaam, urenlang sudderen in veel vocht, dat is de beste aanpak. Braad het vlees eerst even aan in de koekenpan. Schep het vervolgens over in een hoge pan, giet er wijn en bouillon bij (tot de helft van het vlees onder water staat) en het wachten kan beginnen.
8. Rosbief
Dikke lende
Verzadigd vet: 1,4 gr per portie van 85 gr. Onderscheidende eigenschappen: mals, zacht en sappig. Rosbief bakken is vakmanschap: bestrooi het vlees met peper en bak het aan beide zijden ca. 2 minuten in hete boter. Haal het- vlees uit de pan, bestrooi het met zout en laat het even rusten (pak het in in de doffe kant van aluminiumfolie) voor je het serveert.
Het heeft deze nacht weer gewaait dat het een lieve lust was.... de mensen lopen hier allemaal te preutelen, want ze tuinieren hier volgens de maanstand, met als resultaat dat nog veel tuintjes onbewerkt der bij liggen of wel al gefreesd( of gespit) maar nog niets gezaait! Gisteren moesten we terug een ganse dag op pad... voor materialen te gaan halen... en in het terug komen was het aangenaam rijden want de zon scheen... en toen we bijna thuis waren.... dus de kleine landwegskes naar Melay..... zie je de velden die volledig vol staan met koolzaad.... zeeën van knalgele bloemen, wat zeg ik ? zeeën !!! ,NEE!! , een oceaan... door de geweldige massa hangt de geur van de bloemen over de wegen.... er is ook tarwe en koren gezaait... En eerlijk waar, het staat er allemaal om ter gezonder bij.....Dus zo slecht zal het dan voor de natuur dan ook wel niet zijn.... Meschien dat de Franse boeren, niet volgens de maankalender werken, maar eerder zoals de Belgen , Nederlanders en Duitsers !!!Het is te doen dus hup met de geit, ploegen, bemesten ( als het regent) frezen en zaaien !!!! Bij ons in de tuin staat ook alles er gezond bij dus het zal allemaal niet zo een vaart lopen..... Vandaag camionette uitladen.... en de buurman een (nieuwe nog in de doos )tomatenserre presenteren, die ik goedkoop op de kop heb kunnen tikken, want die zijn hier stervens duur!!, ik heb er twee, dus zeker eentje voor mezelf, moet hij ze niet, is dat niet erg, ik ben er zeker van dat ik ze wel kwijt geraak !!!! Maar !! boter bij de vis, want menig besteld , neemt zijn waar mee naar huis met de belofte van geld te brengen, maar vergeten het blijkbaar !!! en wij hebben geen ezeltje dat geld ...... Dus zolang de ( zelfs kleine) schulden niet betaald zijn worden er geen boodschappen meer meegebracht !
Toen we om een uur of zeven thuis waren.. kwam petite-home nog langs.... en eigenlijk waren we al te moe om nog iemand te woord te staan, maar de vlaamse gastvrijheid( met af en toe een zware bedenking derbij maar ja.....!!!) nog eventjes te woord gestaan en of hij de tuin nog eens mocht zien, want het was allemaal nog veel te koud en hij had nog niets gezaaid of geplant. Ik moet wel zeggen verleden jaar heb ik van hem lekker erwten, wortelen en aardappeltjes gekregen. Maar ondertussen is er al zoveel gebeurt... en bekijken we de zaken echt helemaal anders.... Maar goed, "for old times sake's"... dus met een glas rosé... naar achter.... en wat ons douglass platen kosten, en waarom we nergens meer kwamen?, ( dus ook bij hem niet )enzovoort enzoverder... Om van alle zever en discussie's vlug af te zijn gezegd dat we moe zijn door het harde werken , en dat is nog de waarheid ook.... We hebben onder mekaar zondag nog gezegd, dat franse mensen, een hele verkeerde kijk hebben op vlamingen die hier een huis kopen en verbouwen.... wij hebben altijd bikkelhard gewerkt, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, daar tegenover staat natuurlijk , dat wij ook heel goed begrijpen dat ze ons gewoon bedonderen, en ons leeg proberen knijpen als een citroen..... Dat heeft vroeg of laat gevolgen...... en soms vele vlugger dan sommigen wel denken, en als je dan ( sommige ingeweken nederlanders bezig hoort en ziet, die willen alles gratis krijgen, en verkopen hun diensten of spullen peperduur) Dus zijn wij van mening..... ieder zijn eigen probleemkes oplossen, ook het werk !!... Wij werken niet in het zwart, en gratis ook niet. ooit os er tegen ons gezegd " wij kiezen onze vrienden zelf!", dus geld en macht was héél belangrijk voor hen. Goed dat is hun visie ... en wij zijn tot de concluzie gekomen, dat ondanks dat wij niet kijken naar status , bezit enzovoort, er echt niemand in aanmerking komt om zelfs maar kennis te zijn. Want wij hebben een gloeiende afkeer, tegen hebberigheid, jaloezie en stelen . Wij zijn nu enkele km's verder onze voelsprietjes aan het uitsteken of er hier of daar geen mensen zijn die "normaal reageren, en waar niet alles over geld , macht en profiteren moet gaan "
We gaan stillekes aan de afvoer van de schuren in orde maken... en daar horen nogal speciale lijnrioleringen bij... de prijzen nagekeken en waar we het beste kregen voor de laagste prijs daar zijn we naartoe gereden.... Ik heb het gans de dag moeilijk gehad... want om twee uur naar bed... en een paar uurtjes later opstaan. en dan een autorit... die wat duurt.... is erg slaapverwekkend..... Ik moet ook iedereen nog eens hartelijk bedanken voor de lieve verjaardagswensen... en attentie's, het heeft deugd gedaan..... dank je wel iedereen....
Om vier uur zijn we dus naar onze kennissen geweest... afkomstig uit Vlaanderen.... er waren nog vlamingen op logement, en die waren daar kind aan huis om de zoveel weken.... kwamen die daar een paar dagen overnachten.... Als je Marie-Therese haar gastenboek leest, dan is er anders niets geschreven... dan lovende woorden, over haarzelf en haar bie.... Het koppel is echt het neusje van de zalm en doen zelfs het onmogelijke om hun gasten het zo aangenaam mogelijk te maken.... Theo, Marie-Therese en hare partner... hadden voor mij een verjaardagsfeestje in mekaar geknutseld, toen we aankwamen eerst en vooral een petite -canon, om dan later ( nadat we al honderd uit hadden gepraat en kennis hadden gemaakt ) te gaan aperitieven.... toen zijn er ook nog franse mensen binnen gekomen die ze ook uitgenodigt hadden om zo onze franse kennissenkring wat uit te breiden, en zodat we toch een klein beetje een andere kijk krijgen op hoe de karakters zijn in de streek, niet iedereen is zo bekrompen als dat wij al moeten ondervinden hebben..... Zij zegt ook dat ze iedereen aanraad om niets te kopen in Melay .... want zoals wij zelf ook moeten ondervinden, breekt dat vroeg op laat op.... We hebben doorgefeest en gebabbelt tot in de vroege uurtjes ( het was 2 uur toen we thuis waren) IK heb veel tips gekregen .... het hoe het waarom, wat je moet doen, en niet moet doen, waar je moet zijn voor vele papperassen aan te vragen, cursussen gaan volgen enzoverder enzoverder...
Bij hen kan je dus héél lekker eten voor een prijs van 39 euro de persoon, maar dan is de wijn inbegrepen.... (zoveel je wil) Ze zijn net afgestapt... om alle drank die gedurende de dag gedronken wordt in de prijs van een overnachting met ontbijt te rekenen, dus eigenlijk gratis, omdat ze dus ondervonden, dat hun goedheid en gastvrijheid misbruikt werd, en de gasten eisten dat ze dus van vroeg in de namiddag gratis mochten pintelieren op de gastvrouw haar kosten..... Ik kan hen geen ongelijk geven.... ook een paar griezelverhalen gehoord van mensen die een bord spaghetti in het zwembad smeten, omdat ze de zaak toch afgehuurd hadden, ook het tuinmeubilair ging dezelfde natte weg op..... Dus daar moet je volgens sommige gasten maar tegen kunnen, als je gite's of B+B uitbaat. Ik heb dat ook al aan Theo gezegd, dat ik sommigen wil weren als wij ooit moesten open gaan , omdat ik er zeker van ben , dat ze vernielingen zullen aanbrengen juist om ons te coeioneren ! Theo had in het begin iets van....pff, dat geloof ik niet.... maar sinds gisteren is hij ook van gedacht verandert.... Het eten was dus echt héél lekker eerst een piepklein voorgerechtje, macaroni, met kaas en ham in een mini kookpotje met deksel geserveerd, daarna courgetteroom-soep, kalkoengebraad ( orlof ) met witloof en verse champignone-saus..... dan de typische franse kaasschotel, en als dessert had de franse dame die ook aan tafel zat een pracht van een grote taart met slagroom en frambozen gebakken..... Heerlijk....... van deze dagen gaan we naar Langres om zoveel mogelijk formaliteiten af te werken..... en meschien dat ik samen met haar vide-greniers gaan doen omdat ze met héél veel nieuwe spullen van een vroeger leven heeft staan op haar grenier Het ook nog gehad samen met de franse mensen, over de prijzen die wij als buitenlander aangerekend worden.... als er moet gewerkt worden aan een gebouw..... Maar ja zonder geraak je wel niet aan de nodige attesten om een B+B uit te baten,en daarom heeft iedereen zijn wenkbrauwen gefronst als we sommigen hun B+B vernoemen omdat dit zeker en vast niet aan de strenge eisen voldoet !