Inhoud blog
  • de zon is gelukkig weer al van de partij
  • Het zijn momenteel hele drukke tijden !
  • 1 april en het is buiten heel donker om dik 10 uur
  • Belgische lozer als terrorist
  • De Belgische huurwet is niet meer van de poes !
    Zoeken in blog

    Foto
    Nieuws VTM
    Zoeken met Google


    zon _en_zweet_in_frankrijk
    als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden
    De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
    30-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voila... in pyjama ... met gans de bende naar den hof !!
    Gewoon zalig !! alles is goed voorzien van water ... maar het ziet er weeral donker en betrokken uit !!
    Ze moeten nu ook niet overdrijven hé !!
    Mijn patisonneke is bijna verdubbelt tegen eergisteren, ik had wel al gelezen dit een  eigenschap is van de patison.. maar het is toch een fijne verrassing...
    Ondertussen weet ik ook dat er aan die plant vrouwelijke en mannelijke bloemen zitten , hoe je die kan onderscheiden, en hoe je de natuur ( bestuiven) een beetje kan helpen...
    Al bij al het is een fantastische mooie plant ... ook serieus overdonderend van grote !!!
    We zijn dus ondertussen terug in huis en gans de bende zit te ontbijten....; Molly weet dat ze haar prakske op haar privéplekje krijgt... en de rest zit aan de schoofbak.... te genieten, want als we gans de dag weg zijn eten ze, of drinken ze blijkbaar niet !!! 

    30-07-2013 om 08:08 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    29-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo de laatste meubeltjes zijn op ons erf beland !!
    Het was vele aangenamer rijden... dan vorige vrijdag..... In het terug rijden zijn we nog even mijn leesvoer gaan aanvullen.... en heb een hele rits prachtige boeken aangeschaft... 
    Zodat ik s'avonds en tijdens de uurtjes "vissen" ik mij lekker kan uitleven als boekenworm...
    Met deze laatste lading heb ik niet op een eurootje gekeken .... want tenslotte ga ik toch ook een bibke aanleggen.... voor diegen die ook graag leesvoer hebben... kunnen ze dus hier een boek lenen.Ik moet nog wel een methode uitdokteren hoe we dat in het vat gaan gieten om mijn spullen niet kwijt te geraken .....Ik kon ook voor een prikje Schindlers lijst op de kop tikken en de film is machtig mooi ... dus heb ik nu ook het boek... Uiteraard een mooi groot kookboek met prachtige foto's en 2000 recepten ook veel italiaanse ... ik ben redelijk gek op de italiaanse keuken, heb eigenlijk ook alles om zelf deegwaren te maken....maar het liedje van altijd, het is hier echt vies en in de zomer maak ik echt alles buiten klaar.... maar in de winter .... kan dit niet, en alle machientjes worden hier smerig, we hebben net alles afgewassen vier dagen aan een stuk en het is al terug even smerig !!! het is echt onmenselijk ... zo te moeten leven... we hadden alle vliegen weggezogen met de stofzuiger alle spinneragen weghaalt  en dan afgewassen me dethol , als je nu binnen komt zou je zeggen dat wij nooit gekuist hebben er liggen terug vliegenlijken en de webben hangen weeral overal ..Dus staat alles nog mooi te wachten in mijn grote keuken te antwerpen 

    De titels van mijn leesvoer :
    KOKEN de eigentijdse keuken 
    Deltas groot moestuinboek ( waar veel ziektes en bioremedie's beschreven worden ook de insekten met foto's en tekeningen , echt een leerrijk boek voor de beginneling of iemand die echt wil overschakelen op biologisch tuinieren 
    Dan Heb ik  volgende boeken 
    Misbruik wordt gestraft (Réné Appel)
    Bedwelmend bedrog (Sally Beauman)
    DE schaamte en de schrik goesting  en genot (Diane de Keyzer) vier generaties vrouwen vertellen ....
    Bloedmaffia (Heinz G. Konzalik)
    Het geheim van de Buick ( Steven King)
    en dus zoals eerder geschreven Schindlers lijst (Thomas Keneally
    Ik heb er al een rits liggen in de nieuwe keuken  ( kartonnen doos) die ik nog moet verslinden... en de massa's kookboeken, want dat is dus een droom ik wil in mijn eigen gerestaureerde , gemodernizeerde en aangepaste keuken ... een boekenkast met kookboeken, ( alhoewel ik toch meestal mijn eigen goesting en fantasie aan een recept geef .... en ik van her en der ook nog receptjes krijg en/of opduikel !!

    29-07-2013 om 22:31 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wereldje van Molly
    Moly komt klikken als Luna gelijk een aap op de krabpaal kruipt en Molly haar eten naar binnen sloekt ... dan probeert Molly eerst met haar pootje Luna weg te kletsen (te verjagen) maar dat lukt (nog)niet en dan komt ze klagelijk schreien !!! en Luna gaat zich verstoppen wetende dat ze onder haren duvel gaat krijgen !!! maar telkens opnieuw is het van datte !!

    29-07-2013 om 07:20 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel vroeg gaan slapen....
    Met 2 hele zware pijnstillers.... die ook nog ontstekingsremmend werken !! en de gansen dag durende regen !!!............. alles was kleddernat !!Deze morgen is het bewolkt droog en lekker afgekoeld.... nu vlug een kommeke koffie want we hebben een druk programma af te werken !!
    Ik vertel daar later wel wat meer over !!
    De eerste inspectie naar de badkamer .... heeft verklaard dat alles dik in orde is, weer een werkskse dat achter de rug is, nu nog de muren van de douchekamer !!!en we kunnen de zaak verder beginnen afwerken !!! als mijne koffie uit is en ik heb mijn inspectie van de tuin gedaan ( ik heb immers gisteren niet meer naar achteren geweest, het was hard aan het regenen ) ga ik Theo oproepen !!
    De hondjes en ons Molly zijn al voorzien van de nodige natjes, droogjes zijn gaan plassen en hebben uiteraard ook al de nodige knuffjes gekregen !! Sinds Molly erbij is gekomen is dat allemaal blijkbaar nog vele intenser geworden ... surtout dat knuffelen... ( maar ook luisteren doen ze nu beter, ze zijn bijna voorlbeeldig, ik zeg erbij bijna )

    29-07-2013 om 07:07 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    28-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De badkamer vloer is ingevoegd !!
    Nog eventjes wachten tot ze weer begint te blozen ( dat is metserstaal, een teken dat het voegsel aan het uitharden is en er een grijze film op de tegels ligt die je er moet afwassen !!)
    We hebben de vloer nu drie keer afgesponsd en als ze nu droog genoeg is geworden ga ik er nog eens over met een dweil en een beetje zeepsop..... de cementsluierverwijderaar is pas voor vele later als de rest ook is ingevoegd ( de muren van de douchekamer en  al de rest ook is afgewerkt ... Maar het is echt nu al een droom, ik kan haast niet wachten om de speciale wastafel op zijn plek te zetten....  Het gaat een overdonderend effect geven..... een mengeling van sjabie-sjiek gecombineerd met een ultra moderne toets.... en groot, enorm groot !!
    waaauuuw... maar zoals verwacht ik sterf zo een beetje van de zware rugpijn, deze avond gaat Theo frituurist spelen met allerlei ongezonde frituurhapjes meegesleurd van Nederland....  en ik ga zodra ik de vloer gedweilt heb slapen met een paar zware pijnstillers   achter mijn kiezen ...
    De tuin daar heb ik momenteel geen omkijken naar alles heeft water gekregen in overvloed... en de achterblijverkes ( een paar tomatenplanten en wat piepjonge prei heb ik deze morgen voor de regen nog hun vitamientjes gegeven !!)
    De afgewerkte badkamer zal nog wel wat tijd in beslag nemen  en die ga ik echt als verrassing houden voor de vakantiegangers, enkel de trouwe maatjes krijgen daar de foto's van doorgestuurd !

    28-07-2013 om 18:36 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.update!!
    HET REGENT !!!
    Ik ben als een kind zo blij !! voor mijnen hof !!!  Ondanks de verzengende hitte en het aanhoudend droog weer, heb ik al die tijd  het toch voor mekaar gekregen dat alles fris , groen met blinkende blaadjes staat te groeien in de tuin.. elke avond  sproeien ( wat een rijkdom als je een put hebt) maar dat is grondwater en daar zit toch wel veel kalk in... regenwater is zacht en de planten groeien  beter met hemelwater !!! vandaar dat ik minstens twee grote citerns ga aanschaffen om het regenwater op te vangen... ( we hebben plaats zat..... bovengronds! , nadelen, muggen zetten hun eitjes af in die ton, en na verloop van tijd begint regenwater te stinken als het te lang stilstaat zoals in de winter bvb)
    Maar nu .... dus weer eventjes uit de nood geholpen.... toen het nog maar aan het druppelen was nog gauw wat vitamientjes op mijne selder gaan gieten.... en ook de achterblijvers die krijgen dus steevast een extra portie !!! 
    Vandaag ga ik een portie radijsjessoep uit de vriezer tevoorschijn toveren, en deze avond is het chili
    want ik denk dat we vandaag de vloer van de badkamer gaan invoegen dus veel kruipwerk !! pffff... Ik zal weer meer dan 1 schietgebedje moeten plegen en op mijn tanden bijten om de vreselijke rugpijn te verdragen ( gebukt werken is eigenlijk een heel zwaar iets voor mijn door al dat metaal dat in mijne rug zit )

    28-07-2013 om 09:52 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijk geslapen ondanks de hitte !!
    Op de koer was het zelfs niet uit te houden !!! echt veel te warm !,na het uitladen van ons meubeltjes ( met hier en daar een probleem door de dikke muren en de meubels die te breed waren) naar de winkel en gedaan !!Het was gewoon om dood te vallen.... Theo heeft nog wat steuntjes afgebroken die nodig waren op bepaalde plaatsen in de douchekamer ( inderdaad de douche is een heuse kamer ) en dat was het, het zou voor het voegen niet goed zijn, veel te warm !!
    Daarna een bbq voorbereid, en dat was wel heerlijk !! 
    Het laatste beetje créme angelaise ( want daar trekt het op ) is in de créme-glace machine gegoten en hebben we tegen heug en meug  dat nog opgegeten..... het is super-lekker maar zwaar en eigenlijk volstaat 1 serieuse schep per persoon !!!Dus momenteel hebben we weer onze gading echt roomijs gehad en kunnen we der voor een tijdje tegen !!
    VAndaag ga ik de opslag een beetje goed organizeren, want ons leven is redelijk gejaagd en we smijten eigenlijk altijd alles maar ergens binnen, door gebrek aan tijd..................Als we beginnen voegen zal ik natuurlijk wel weer de handen uit de mouwen moeten steken en alle hens aan dek.... Het wordt echt tijd dat de badkamer af geraakt !!! Maar het is wondermooi !
    Onze groenten hebben de time van hun leven 
    Ondanks dat ze in temperaturen staan waar ze normaal gezien in worden klaargemaakt !






    28-07-2013 om 07:48 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    27-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat kan het leven toch aangenaam zijn !!
    Een massa mooie meubeltjes ................ het zomert , daar zitten we elk jaar een kaars voor aan te steken ( tot het zover is, dan is iedereen weer aan het zagen, het is nooit goed !!, je zou zeggen de mensen zijn zo wisselvallig als het weer )
    We moeten straks echt gaan sproeien, gisterenavond waren we echt veel te moe, en ons diertjes hadden eigenlijk nood aan aandacht, dus die kregen op al de rest voorrang !! ... ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn sloebers... alhoewel ik er af en toe een dikke wolle frak van zou willen maken als bepaalde individuen het weer eens begaaid hebben !!
    Maar het boos zijn op, is nooit van lange duur !! menig mens kan van ons gezelschaps dieren nog leren.... en ik vergeef hun nogal rap hun zonden, 
    Deze avond lekker gbbqt en er ligt nog een volledige lat ribben op het getemperde vuur !! eten wij het zelf niet meer op zijn de hondjes er goed mee !!  ( en de poes, want die heeft ondertussen ook een serieuze plaats verworven in ons gezin) Ons molly had ik gisteren met een kattebak en veel eten nat en droog in de bench boven gezet , want ik weet dat broertje Jef en de twee zusjes verduveld zijn om het eten van ons molly op te peuzelen, en ze is nog te klein om haar echt een ganse dag zonder eten of drinken te zetten !! Maar ook Molly was dus super blij dat we thuis waren ik ben afgelikt, bepoteld en besprongen... dat het een lieve lust was !!! 
    Geef mij maar dieren, dan weet je tenminste waar je staat !!
    Een dier is blijkbaar dankbaar als je hun uit de miserie helpt en onthoud dat ook, dat kan je van veel mensen niet zeggen !! want eens uit de miserie en ze voelen terug vastigheid, zijn ze terug arogant en geslepen !!!!.... vergetend wie hen verder heeft geholpen, of in een ander geval eisen ze dat je voor hen steeds klaar staat, als het weer gebeurt... en dat heb je met dieren niet ..... Dat zijn  trouwe vrienden voor het leven 

    27-07-2013 om 20:40 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te weinig groenten,fruit en enkel maar wit brood eten !!! is niet goed !!

    Luc Colemont, maag- en darmspecialist vecht tegen darmkanker from Opiniewolven on Vimeo.

    27-07-2013 om 09:08 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het was me gisteren het dagske wel !!
    Eventjes naar belgisch Limburg om een volle bus meubels op te halen, die vrienden van ons hadden klaarstaan .. dus om goed negen uur vertrokken.... en doorgereden, met onder het rijden vanaf Luxenburg tot we bijna op onze bestemming waren hevige regen.... We hebben een volledige grenen eetkamer opgeladen ( niet dat ik echt weg loop met grenen, maar wel met de meubels hun model , en geverfd zijn die dus echt magnifiek voor hetgeen ik ze heb voorbestemd) twee complete salons , 1 in het leder  en1tje in namaakleder ..... en dan nog 2 prachtige salontafels !!!Het was wringen, om het erin te krijgen, en eigenlijk moeten we nog eens terug..... 
    Ik zal dus heel wat schuur en spuitwerk hebben maar dan is het in de leefruimte met de geïntegreerde keuken werkelijk een boerendroom !! 
    Theo heeft dus 1000 km's gereden... en rust nog een beetje verder uit !! straks de bus leeg ruimen ..... Onze voorraad meubeltjes is goed aangevuld..... We hebben dan ook intens veel spullen nodig om alle kamers logeerbaar te maken, en het mooie van de zaak is dat echt alles ... tip-top in orde is !!! 
    Emaüs , heeft een tijdje geleden zijn prijzen fors opgedreven, zodat het eigenlijk niet meer interesant is om daar een bak diesel aan te verspillen.... en mijn vele kennissen die toch wel vol bewondering en geestdrift zijn , over onze werklust en inzet, dragen op hun beurt een steentje bij 

    27-07-2013 om 08:09 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    26-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ziet er bewolkt uit... als de koffie opgedronken is.... naar de tuin !
    en gaan kijken hoe het met onze put is... want gisteren zag die er redelijk leeg uit !!! , we kunnen natuurlijk wel overschakelen op de bron op de koer, net als  verlengkabels ( electriciteit) hebben we waterdarmen in overvloed ....Het enige nadeel is dat door de sterkte van de pomp .. de koppeling het soms niet meer houd en je een ijskoude douche over je velleke krijgt, dus vlug,vlug hollen naar de aan en uit knop om de zaak terug in orde te maken, maar !! al bij al zijn we dus geluksvogels dat we die putten hebben,Alle groenten zien er werkelijk super fris uit, zelfs na een dag blakerende zon , je zal maar moeten sproeien met kraantjeswater ! 
    Ze beloven onweer... ik ben benieuwd !!! 

    26-07-2013 om 07:14 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    25-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weer eventjes mijn weetjes placeren, we zijn immers niet egoistisch
    Het is in de franse taal, want blijkbaar wordt deze groente meer geteeld in frankrijk dan in Belgïe en Nederland.... dus wie het naadje van de kous wil weten, moet een ( gratis) vertaalprogramma gebruiken Courgette et pâtisson Accueil > Nutrition > Encyclopédie des aliments Courgette et pâtisson Profil santé La courgette au fil du temps Usages culinaires Conservation Jardinage biologique Écologie et environnement Références Noms communs : courgette, pâtisson. Nom scientifique : Cucurbita pepo. Famille : cucurbitacées. POURQUOI METTRE LA COURGETTE ET LE PÂTISSON AU MENU? Polyvalents, ils se prêtent à de nombreuses préparations culinaires, en entrée, en accompagnement ou au dessert. Leur chair aqueuse est très rafraîchissante. La courgette et le pâtisson contiennent plusieurs vitamines et minéraux. Ils sont une source de substances antioxydantes. Profil santé haut Il n’existe pas beaucoup d’études scientifiques sur la courgette et très peu sur le pâtisson. Ces deux aliments sont tout de même une source de plusieurs nutriments et contiennent certains composés actifs dont les effets sur la santé restent à confirmer. Principes actifs et propriétés Composés phénoliques. Plusieurs études prospectives et épidémiologiques ont observé qu’une consommation élevée de légumes et de fruits diminuait le risque de maladies cardiovasculaires, de certains cancers et d’autres maladies chroniques1,2. Quelques mécanismes d’action ont été proposés pour expliquer cet effet protecteur; la présence de composés phénoliques dans les légumes et les fruits pourrait y jouer un rôle. Les composés phénoliques sont des substances présentes dans les aliments d’origine végétale pouvant prévenir certaines maladies, particulièrement grâce à leur rôle d’antioxydants. Dans une étude, la courge ainsi que ses graines possédaient un contenu en composés phénoliques ainsi qu’une activité antioxydante élevés3. Rutine. La courgette contient de la rutine, un composé phénolique de la famille des flavonoïdes4. La rutine (qui ne provient pas nécessairement de la courgette) posséderait une certaine activité antioxydante in vitro pouvant, entre autres, protéger le cholestérol LDL (« mauvais » cholestérol) contre l’oxydation5 et retarder ce processus6. On sait que l’oxydation du cholestérol LDL cause l’athérosclérose, un facteur prédisposant aux maladies cardiovasculaires. Par contre, une étude effectuée chez des femmes n’a pas démontré de changement dans la quantité d’antioxydants dans le sang après une supplémentation de six semaines en rutine7. Il est donc difficile d’émettre une conclusion claire quant au potentiel antioxydant de la rutine ou de la consommation de courgettes chez l’humain. Caroténoïdes. La courgette contient de grandes quantités de lutéine, mais aussi de zéaxanthine, deux composés de la famille des caroténoïdes8. Le pâtisson, quant à lui, contient aussi ces deux caroténoïdes, mais en quantité moindre (environ quatre fois moins que la courgette). Les caroténoïdes peuvent exercer une action antioxydante, protégeant ainsi l’organisme (et plus particulièrement les tissus de l’oeil) contre les effets néfastes des radicaux libres. La lutéine et la zéaxanthine s’accumulent dans la macula et la rétine de l’oeil9, le protégeant ainsi d’un stress oxydatif qui pourrait lui causer des dommages. Certains chercheurs ont observé que la consommation de caroténoïdes pourrait protéger contre certaines maladies de l’oeil (telles la cataracte et la dégénérescence maculaire)10;11. Cuisson et composés phénoliques La consommation et l’absorption adéquate des composés phénoliques sont nécessaires afin de bénéficier de leurs effets de façon optimale. Il est intéressant de savoir que la cuisson des courgettes dans de petites quantités d’eau amène de moins grandes pertes en composés phénoliques que la cuisson dans de grandes quantités d’eau4. Encore mieux, il est recommandé de les manger crues ou légèrement cuites. Autres propriétés La courgette et le pâtisson sont-ils antioxydants? Données non disponibles La courgette et le pâtisson sont-ils acidifiants? Non, la courgette est plutôt alcalinisante : son indice PRAL est de – 4.6. Données non disponibles pour le pâtisson. La courgette et le pâtisson ont-ils une charge glycémique élevée? Données non disponibles. Nutriments les plus importants Voir la signification des symboles de classification des sources des nutriments Source Phosphore. La courge bouillie et le pâtisson bouilli sont des sources de phosphore (voir notre fiche Palmarès des nutriments Phosphore). Le phosphore constitue le deuxième minéral le plus abondant de l’organisme après le calcium. Ce minéral joue un rôle essentiel dans la formation et le maintien de la santé des os et des dents. De plus, il participe entre autres à la croissance et à la régénérescence des tissus, aide à maintenir le pH du sang et est l’un des constituants des membranes cellulaires. Source Magnésium. Le pâtisson bouilli et la courge bouillie sont des sources de magnésium. Le pâtisson cru est seulement une source pour la femme. Le magnésium participe au développement osseux, à la construction des protéines, aux actions enzymatiques à la contraction musculaire, à la santé dentaire et au fonctionnement du système immunitaire. Il joue aussi un rôle dans le métabolisme de l’énergie et dans la transmission de l’influx nerveux. Source Potassium. La courge bouillie est une source de potassium. Dans l’organisme, le potassium sert à équilibrer le pH du sang et à stimuler la production d’acide chlorhydrique par l’estomac, favorisant ainsi la digestion. De plus, il facilite la contraction des muscles, incluant le coeur, et participe à la transmission de l’influx nerveux. Source Fer. Le pâtisson bouilli est une source de fer pour l'homme, mais non pour la femme, car leurs besoins respectifs en ce minéral sont différents. Chaque cellule du corps contient du fer. Ce minéral est essentiel au transport de l’oxygène et à la formation de globules rouges dans le sang. Il joue aussi un rôle dans la fabrication de nouvelles cellules, d’hormones et de neurotransmetteurs (messagers dans l’influx nerveux). Il est important de noter que le fer contenu dans les végétaux est moins bien absorbé dans l’organisme que le fer contenu dans les produits animaux. Toutefois, l’absorption du fer des végétaux est favorisée si on le consomme avec certains nutriments telle la vitamine C. Source Manganèse. La courgette bouillie et le pâtisson bouilli sont des sources de manganèse. La courgette crue et le pâtisson cru sont seulement des sources de manganèse pour la femme. Le manganèse agit comme cofacteur de plusieurs enzymes qui facilitent une douzaine de différents processus métaboliques. Il participe également à la prévention des dommages causés par les radicaux libres. Source Cuivre. La courgette bouillie ainsi que le pâtisson (cru et bouilli) sont des sources de cuivre. En tant que constituant de plusieurs enzymes, le cuivre est nécessaire à la formation de l’hémoglobine et du collagène (protéine servant à la structure et à la réparation des tissus) dans l’organisme. Plusieurs enzymes contenant du cuivre contribuent également à la défense du corps contre les radicaux libres. Source Vitamine B1. Le pâtisson bouilli est une source de vitamine B1. Appelée aussi thiamine, cette vitamine fait partie d'un coenzyme nécessaire à la production d'énergie principalement à partir des glucides que nous ingérons. Elle participe aussi à la transmission de l'influx nerveux et favorise une croissance normale. Source Vitamine B2. La courgette crue est une source de vitamine B2, aussi connue sous le nom de riboflavine. Tout comme la vitamine B1, la riboflavine joue un rôle dans le métabolisme de l’énergie de toutes les cellules. De plus, elle contribue à la croissance et à la réparation des tissus, à la production d’hormones et à la formation des globules rouges. Source Vitamine B6. La courgette (crue et bouillie) et le pâtisson (cru et bouilli) sont des sources de vitamine B6. Aussi appelée pyridoxine, la vitamine B6 fait partie de coenzymes qui participent au métabolisme des protéines et des acides gras ainsi qu’à la synthèse (fabrication) des neurotransmetteurs (messagers dans l’influx nerveux). Elle contribue également à la fabrication des globules rouges et leur permet de transporter davantage d’oxygène. La pyridoxine est aussi nécessaire à la transformation du glycogène en glucose et elle collabore au bon fonctionnement du système immunitaire. Enfin, cette vitamine joue un rôle dans la formation de certaines composantes des cellules nerveuses et dans la modulation de récepteurs hormonaux. Source Vitamine B9. Le pâtisson (cru et bouilli) est une source de vitamine B9 (aussi appelée acide folique ou folate). La vitamine B9 participe à la fabrication de toutes les cellules du corps, dont les globules rouges. Cette vitamine joue un rôle essentiel dans la production du matériel génétique (ADN, ARN), dans le fonctionnement du système nerveux et du système immunitaire, ainsi que dans la cicatrisation des blessures et des plaies. Comme elle est nécessaire à la production des nouvelles cellules, une consommation adéquate est primordiale durant les périodes de croissance et pour le développement du foetus. Source Vitamine C. La courgette crue et le pâtisson (cru et bouilli) sont des sources de vitamine C. La courgette bouillie est seulement une source pour la femme. Le rôle que joue la vitamine C dans l’organisme va au-delà de ses propriétés antioxydantes; elle contribue aussi à la santé des os, des cartilages, des dents et des gencives. De plus, elle protège contre les infections, favorise l’absorption du fer contenu dans les végétaux et accélère la cicatrisation. Source Vitamine A. La courgette bouillie est une source de vitamine A, sous forme de bêta-carotène. Celle-ci est l’une des vitamines les plus polyvalentes, jouant un rôle dans plusieurs fonctions de l’organisme. Entre autres, elle favorise la croissance des os et des dents, maintient la peau en santé et protège contre les infections. De plus, elle joue un rôle antioxydant et favorise une bonne vision. Que vaut une « portion » de courgette et de pâtisson? Poids/volume Courgette crue, en tranches, 125 ml/60 g Courgette bouillie, en tranches, 125 ml/95 g Pâtisson bouilli, en purée, 125 ml/127 g Calories 10,0 15,0 20,0 Protéines 0,7 g 0,6 g 1,3 g Glucides 2,0 g 3,7 g 4,2 g Lipides 0,1 g 0,1 g 0,2 g Fibres alimentaires 0,7 g 1,3 g 2,4 g Source : Santé Canada. Fichier canadien sur les éléments nutritifs, 2005. Précautions La courgette, tout comme d’autres aliments, peut causer des réactions allergiques chez certaines personnes12. La profiline est un composé incriminé dans l’incidence de ces réactions13. La courgette, le concombre, la courge, le potiron et la citrouille sont des espèces voisines du cantaloup et autres melons, d’où l’existence de possibles réactions croisées entre ces espèces. Une personne présentant une allergie à l’un de ces aliments pourrait donc être également allergique à un autre. La courgette est également un aliment incriminé dans le syndrome d’allergie orale. Ce syndrome est une réaction allergique à certaines protéines d’une gamme de fruits, de légumes et de noix. Il touche certaines personnes ayant des allergies aux pollens de l’environnement et est caractérisé par des symptômes à la bouche et à la gorge.Ce syndrome est presque toujours précédé par le rhume des foins. Lorsque certaines personnes allergiques à l’herbe à poux consomment la courgette crue (la cuisson dégrade habituellement les protéines allergènes), une réaction immunologique peut survenir. Des symptômes locaux se limitant à la bouche, aux lèvres et à la gorge tels que des démangeaisons et des sensations de brûlure peuvent alors survenir, puis disparaître habituellement quelques minutes après avoir consommé ou touché l’aliment incriminé. En l’absence d’autres symptômes, cette réaction n’est pas grave et la consommation de courgette n’a pas à être évitée de façon systématique. Toutefois, il est recommandé de consulter un allergologue afin de déterminer la cause des réactions aux aliments végétaux. Ce dernier sera en mesure d'évaluer si des précautions spéciales doivent être prises. Courgette et pâtisson Section Profil santé Recherche : Sonia Pomerleau, Dt.P., M.Sc., Institut des nutraceutiques et des aliments fonctionnels (INAF), Université Laval. Rédaction : Caroline Trudeau, Dt.P., nutritionniste. Institut des nutraceutiques et des aliments fonctionnels (INAF), Université Laval. Révision scientifique : Sonia Pomerleau, Dt.P., M.Sc., Institut des nutraceutiques et des aliments fonctionnels (INAF), Université Laval. Coordination : Louise Corneau, Dt.P., M.Sc., nutritionniste, Institut des nutraceutiques et des aliments fonctionnels (INAF), Université Laval (décembre 2006) La courgette au fil du temps haut Le terme « courgette », qui désigne les fruits récoltés avant maturité de certaines variétés de courge, n'est apparu dans la langue française qu'en 1929. Au Québec, sous l'influence des anglophones qui l'ont adopté tel quel dans leur langue, on a tendance à employer le vocable italien zucchini. Le terme « pâtisson », qui est apparu au XVIIIe siècle, vient de l'ancien français pastitz, qui l'a emprunté à l'italien pasticum, « pâte ». En Europe, on l'appelle également « artichaut d'Espagne » et « bonnet de prêtre ». L'expression « courge d'été » englobe la courgette, le pâtisson, la courge à cou tors et tous les autres fruits des variétés de courges que l'on récolte avant leur pleine maturité. Originaire d’Amérique, la courgette a probablement été domestiquée au Mexique et ailleurs en Amérique centrale, il y a environ 9 000 ou 10 000 ans. Au gré des échanges entre les peuples amérindiens, elle s’est rapidement disséminée vers le nord, si bien qu’à l’arrivée des conquérants espagnols, sa culture était largement répandue sur le continent. Typiquement américaine La courgette est américaine. Surprenant, non? Qui pourrait imaginer que les légumes les plus populaires de la cuisine italienne – la courgette, la tomate et l’aubergine – ne viennent pas de ce pays? La courgette était absolument inconnue en Europe avant le XVIe siècle. Elle appartient à la même espèce botanique que la citrouille, du moins certaines variétés, et les courges décoratives, trop amères pour être consommées. C’est dire l’important travail de sélection qui a été mené sur cette espèce, au fil des millénaires, pour en arriver à obtenir des fruits aussi différents les uns des autres. Pendant longtemps, les fruits de cette espèce étaient cultivés soit pour servir de récipients, soit pour leurs graines nutritives. Ce n'est qu'assez récemment que l'on a sélectionné des variétés cultivées pour leurs fruits immatures. La courgette, qui appartient au sous-groupe des courges dites « à moelle », a probablement été sélectionnée par les peuplades du sud du Mexique, tandis que le pâtisson et la courge à cou tors l'ont été par celles de l'est des États-Unis. Plus que toute autre, la courge à moelle a enthousiasmé les Européens lors de leur arrivée en Amérique. Au cours des 400 années qui ont suivi sa découverte, ils ont sélectionné des centaines de cultivars dans le but d'obtenir une floraison hâtive, des plants compacts et des fruits uniformes. La courgette est devenue dès lors un incontournable de la cuisine du sud de l'Europe. Les États-Unis, la Chine, le Moyen-Orient et l'Amérique du Sud ont également produit des cultivars adaptés à leur cuisine et à leur climat respectifs. Sans être entièrement dépourvues de nutriments, les courges d'été sont nettement moins nutritives que les courges d'hiver, du fait qu'elles sont, d'une part, récoltées très jeunes et, d'autre part, que leur chair pâle ne possède pas les précieux pigments caroténoïdes de leurs cousines. Leur intérêt tient au fait qu'elles sont disponibles beaucoup plus tôt en saison. Avec leur chair aqueuse et rafraîchissante, elles se prêtent aussi à de nombreuses préparations culinaires. Usages culinaires haut Bien choisir Courgettes : fermes, sans marques ou taches noires et de préférence petites. Pâtissons : fermes, sans marques ou taches, petits si on veut les consommer avec la peau, plus gros si on veut les farcir. Préparation Il est préférable de ne pas peler les courgettes afin de préserver leurs nutriments. Par contre, la peau des pâtissons devient rapidement fibreuse; seuls les très jeunes fruits peuvent être consommés sans être pelés. Apprêts culinaires La marjolaine, le cumin, le persil, l'aneth, le romarin et la sarriette accompagnent bien la courgette et le pâtisson. Faire sauter les très jeunes fruits quelques minutes à peine avec leur fleur ou les tremper dans une pâte à beignets et les faire frire. On peut aussi les servir crus en trempette, après les avoir débités en bâtonnets. Ou en faire des marinades, à la manière des cornichons. Les fruits plus gros, donc plus mûrs, pourront être farcis avec de la viande, des légumes, des noix ou tout autre ingrédient de son choix, et cuits au four. Les pâtissons se prêtent tout particulièrement à ce type de préparation. Couper les courgettes en tranches épaisses, les passer dans de la fécule de maïs et les faire frire à l'huile. Servir en entrée avec une sauce japonaise composée de dashi, de mirin et de sauce soya. Accompagner de gingembre râpé et d'oignons verts finement hachés. Alterner des couches de courgette, d'oignons et de fromage parmesan et cuire au four. Râper la chair des fruits plus gros et farineux et l'intégrer dans une préparation à pain ou à gâteau. Dans la soupe de poireau, remplacer les pommes de terre par des courgettes. Coulis : cuire des dés de courgette avec du romarin, dans de l'eau ou du bouillon jusqu'à ce qu'ils soient tendres (quelques minutes à peine). Les passer au mélangeur avec du fromage blanc et un peu de crème légère. Servir en accompagnement d'un poisson ou d'une viande grillée. Farcir des demi-courgettes coupées dans le sens de la longueur et épépinées avec des saucisses merguez ou autres saucisses au choix, recouvrir de tranches de mozzarella et d'une sauce tomate et cuire une heure au four. Passer la chair à la mandoline (un ustensile de cuisine qui sert à émincer les aliments fermes) et servir en salade avec une julienne de poivrons rouges, assaisonnée de basilic, de marjolaine et d'une vinaigrette maison. Ratatouille : cette incontournable de la cuisine française se prépare avec des tomates, des courgettes, des oignons, des aubergines et de l'ail. Faire mijoter jusqu'à ce que les légumes soient tendres et servir sur des pâtes ou une tranche de pain. Griller au barbecue des tranches de courgette et d'aubergine ainsi que des poivrons fendus en deux, après les avoir assaisonnés de thym et de romarin, salés, poivrés. Servir tel quel avec un filet d'huile d'olive. Dans les couscous. Simplement cuites en casserole avec d'autres légumes de saison : oignon, aubergine, tomate, fenouil, haricots verts, etc. Servir les fleurs en salade, dans les omelettes ou sur des pâtes, ou encore, les farcir avec une préparation à base de fromage ricotta, fromage parmesan et oeuf battu, assaisonnée de basilic ou d'une autre herbe de son choix. Les tremper dans une pâte à beignets et les frire à la poêle dans de l'huile. Conservation haut Réfrigérateur : contrairement aux courges, récoltées à pleine maturité, et dont la peau est plus coriace et la chair moins chargée d'eau, les courgettes et les pâtissons ne se conservent pas longtemps. Les mettre dans un sachet de plastique perforé et les garder deux ou trois jours dans le tiroir à légumes (les fruits plus matures se garderont plus longtemps). Les laver de préférence juste au moment de les apprêter. Congélateur : les couper en tranches ou en dés, les blanchir et les mettre dans des sacs à congeler. On peut également les intégrer dans une ratatouille ou d'autres plats que l'on congèlera ensuite dans des contenants hermétiques. Déshydrateur : couper les fruits en tranches très fines et mettre au déshydrateur ou dans un four réglé à très basse température, en laissant la porte légèrement ouverte. Jardinage biologique haut Semer ou transplanter les jeunes plants qui auront été démarrés trois ou quatre semaines auparavant, après les derniers gels du printemps (du début à la mi-juin). Comme les fruits ne seront pas récoltés à maturité, on aura le temps, si désiré, de faire un deuxième semis en juillet. Semer quatre ou cinq semences dans des buttons (petites buttes) de préférence montés l’automne précédent et enrichis de bon fumier ou de compost. Les butons seront espacés de 1,5 m. Quand les plants seront bien établis, éclaircir pour ne garder que les deux ou trois plus forts. Irriguer au besoin, surtout au moment de l’établissement des plants. Les jeunes fruits sont plus savoureux que les plus matures. Vérifier chaque jour les plants et récolter avant qu’ils n’atteignent 5 cm de diamètre et 15 cm à 20 cm de long. Les fruits à peine formés, encore attachés à la fleur, sont considérés comme un produit fin. On les fait à peine sauter avec leur fleur ou on les sert crus. Les pâtissons sont récoltés avant que leur diamètre n’atteigne les 8 cm ou 10 cm. Couper les fruits avec des ciseaux ou des sécateurs et veiller à ne pas abîmer la peau, encore fragile, de ces fruits immatures. En outre, en cas de sensibilité, se protéger les mains et les bras contre les tiges et les feuilles qui sont munies de piquants irritants. Contre la chrysomèle rayée du concombre, un insecte nuisible, protéger avec un tissu à fines mailles, que l’on retirera au moment de la floraison, les plantes ayant besoin des abeilles pour leur pollinisation. À ce stade, elles devraient pouvoir résister aux attaques des insectes. Toutefois, en cas d’infestation grave, surtout au moment de la floraison et de la maturation des fruits, traiter à la roténone. Écologie et environnement haut Dans son numéro 2208, le New Scientist annonçait qu'un chercheur brésilien avait découvert qu'en vaporisant du lait frais (dilué dans un rapport de 9 pour 1) sur les feuilles de concombre ou de courgette, on pouvait combattre efficacement certaines maladies, dont l'oïdium. Cette moisissure, omniprésente dans les jardins et les champs de cucurbitacées du milieu à la fin de l'été, recouvre les feuilles d'une poussière blanche, empêchant la photosynthèse et, par conséquent, le bon développement des fruits, ce qui oblige les producteurs à avoir recours à des fongicides chimiques. On ne s'explique pas encore bien comment le lait agit, mais on avance deux causes : le lait est connu pour détruire certains micro-organismes et il contient du phosphate de potassium, minéral qui renforce le système immunitaire des plantes. Sections La courgette au fil du temps, Usages culinaires, Conservation, Jardinage biologique, Écologie et environnement Recherche et rédaction : Paulette Vanier Coordination du contenu : Josiane Cyr, Dt. P., nutritionniste Fiche mise à jour : août 2006 Références Note : les liens hypertextes menant vers d'autres sites ne sont pas mis à jour de façon continue. Il est possible qu'un lien devienne introuvable. Veuillez alors utiliser les outils de recherche pour retrouver l'information désirée. Bibliographie Agence canadienne d’inspection des aliments. Syndrome d’allergie orale[Consulté le 21 octobre 2005]. Dictionnaire Pharmacia des allergènes [Consulté le 1er septembre 2005].www.remcomp.fr Marion Zarkadas, Fraser W. Scott, John Salminen, Antony Ham Pong. Étiquetage des aliments allergènes courants au Canada - Revue de la littérature, Canadian Journal of Allergy and Clinical Immunology, volume 4, no 3, 1999 Santé Canada. Fichier canadien sur les éléments nutritifs, version 2005.[Consulté le 16 août 2005]. Bisognin Dilson Antônio. Origin and Evolution of Cultivated Curcubits. Ciência Rural, vol.32 no.4, Brazil, July/Aug. 2002. Scielo.br [Consulté le 29 avril 2004]. www.scielo.br Boswell Victor R. Our Vegetable Travelers : Squash Named from an Indian Word. In : National Geographic Magazine, 1949. Plant Answers, Aggie-Horticulture, T &M University, États-Unis.[Consulté le 2 août 2004]. http://aggie-horticulture.tamu.edu Cité des Sciences et de l'Industrie. Échos de l'environnement: Lait fongicide. Cite-sciences.fr [Consulté le 3 août 2004]. www.cite-sciences.fr Dauzat Albert, Dubois Jean, Mitterand Henri. Nouveau dictionnaire étymologique et historique, Librairie Larousse, France, 1971. Encyclopedia Britannica. Squash. Britannica.com [Consulté le 3 août 2004]. www.britannica.com Kiple Denneth F, Ornelas Kriemhild Coneè (Dir.) The Cambridge World History of Food, Cambridge University Press, 2000. Tannahill Reay. Food in History, Three Rivers Press, États-Unis, 1988. The Mildred E. Mathias Botanical Garden. Cucurbitacea - Fruits for Peons, Pilgrims and Pharohns. University of California. Botgard.ucla.edu [Consulté le 2 août 2004]. www.botgard.ucla.edu Toussaint-Samat Maguelonne. Histoire naturelle et morale de la nourriture, Bordas, Paris, 1987. University of Illinois Extension. Watch your Garden Grow : Summer Squash. Urban Programs Resource Network. [Consulté le 2 août 2004]. www.urbanext.uiuc.edu Notes 1. Bazzano LA, Serdula MK, Liu S. Dietary intake of fruits and vegetables and risk of cardiovascular disease. Curr Atheroscler Rep. 2003;5:492-499. 2. Lampe JW. Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies. Am J Clin Nutr. 1999;70:475S-490S. 3. Huang HY, Chang CK, et al. Antioxidant activities of various fruits and vegetables produced in Taiwan. Int J Food Sci Nutr. 2004;55:423-429. 4. Andlauer W, Stumpf C, et al. Influence of cooking process on phenolic marker compounds of vegetables. Int J Vitam Nutr Res. 2003;73:152-159. 5. Milde J, Elstner EF, Grassmann J. Synergistic inhibition of low-density lipoprotein oxidation by rutin, gamma-terpinene, and ascorbic acid. Phytomedicine. 2004;11:105-113. 6. Yu J, Wang L, et al. Antioxidant activity of citrus limonoids, flavonoids, and coumarins. J Agric Food Chem. 2005;53:2009-2014. 7. Boyle SP, Dobson VL, et al. Bioavailability and efficiency of rutin as an antioxidant: a human supplementation study. Eur J Clin Nutr. 2000;54:774-782. 8. Sommerburg O, Keunen JE, et al. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. Br J Ophthalmol. 1998;82:907-910. 9. Bone RA, Landrum JT, et al. Analysis of the macular pigment by HPLC: retinal distribution and age study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1988;29:843-849. 10. Seddon JM, Ajani UA, et al. Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA. 1994;272:1413-1420. 11. Jacques PF, Chylack LT, Jr. Epidemiologic evidence of a role for the antioxidant vitamins and carotenoids in cataract prevention. Am J Clin Nutr. 1991;53:352S-355S. 12. Reindl J, Anliker MD, et al. Allergy caused by ingestion of zucchini (Cucurbita pepo): characterization of allergens and cross-reactivity to pollen and other foods. J Allergy Clin Immunol. 2000;106:379-385. 13. Rodriguez-Perez R, Crespo JF, et al. Profilin is a relevant melon allergen susceptible to pepsin digestion in patients with oral allergy syndrome. J Allergy Clin Immunol. 2003;111:634-639.

    25-07-2013 om 20:37 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik wordt er wat stillekes van !
    Theo weet me net te vertellen dat ze zaterdag 36 graden beloven ... da's nog een paar scheppen bovenop hetgeen we nu krijgen amai, amai ,mijn schoenzolen , ik ben een zonnekind, hou van de lente en de zomer, maar dit is toch echt wel ... erg veel, temeer dat dit dan in de schaduw gemeten is... 
    Ik zie het nu al aan mijn dierkindjes dat het eigenlijk feitelijk teveel is, ze hangen echt te luieren, zelfs ons kleine babypoes ( die ondertussen al goed thuis is, hare naam goed weet en goe weet wie de garcon is, en wie de knuffels uitdeelt, en wie dat ze ongestraft kan gaan treiteren, en van wie dat ze per kerende post een lel tegen hare kop krijgt van een poot )hangt op apegapen op het rek van de bbq ... met hare kop op halfzes en der pootjes der nevens... 
    Vandaag naar mijn groen paradijsje eventjes gaan kijken ! , inderdaad kijken want het was om 10 uur al broeierig warm... de bloemkooltjes die ik net heb uitgeplant waren om 8 uur mooi paraat, maar een paar uur later , lagen ze al terug tegen de vlakte!
    De kilo kip-curry ... was op, dus heb ik nieuwe moeten maken !!
    Die kan pas ten vroegste morgenvroeg aangevallen worden , en ik ben zeker dat, als ik me daar niet mee bemoei er vlugger een broodje kip zal gesmuld worden dan de traditionele yohurt !! ...Er staat weer een grote tuperware doos in de ijskast ....Voor hoelang !! maximum 24 uur !! 
    Ik heb ons schannulleke dan ook gekortwiekt, onze Jef is te groot om tegen te vechten want die zal met zijne krullekesjas ook wel afzien van die warmte... maar hij wil amper geborsteld worden, dus laat staan van geknipt of geschoren worden...; 
    Theo moet nog juist twee tegeltjes plaatsen en de inmens grote badkamer is getegeld en kunnen we beginnen invoegen.... Gelukkig is het in de badkamer op het gelijkvloers nog redelijk maar 1s we boven gaan beginnen en het zijn zulke temperaturen.... zal dat wat anders worden, maar het zal vele vlugger vooruitgaan, de vloer ligt er al.... nog enkel een paar balken voor het plavond vervangen en we kunnen weeral beginnen aan de volgende fase, en die zal wel vlugger vooruit gaan, ( hoop ik, want we zijn beiden pietje secuur  en dat kost enorm veel tijd..... gelukkig staan we niet in antiprieze ( vlamingen weten wel wat ik bedoel )Maar het resultaat zal echt magnifiek zijn mijn keuze... en Theo zijn inzet is echt formidabel mooi !!! ik kan niet wachten om het resultaat te zien .... als dus alles afgewerkt is !! Het is geen grootspraak , maar ik ben zeker dat er niemand in de omgeving van Bourbonne zo een badkamer bezit !! straffe taal maar het is wel degelijk zo !!
    Wie hier logeert zal zich een koning, of een koningin wanen!! 
    Mijne was hangt te drogen... en ik ben dus vollop bezig met het interieur van de eerste verdiep , (o.a. de meubeltjes voor de grote leefruimte waar de eiken keuken geintegreerd is met een kleine moderne toets, die toch nog een beetje de boeregezelligheid van vroeger blijft uitstralen.... natuurlijk met het confort van nu !!! Uiteraard zullen er te kust en te keur toestellen staan om lekker te koken, alles om een heerlijke maaltijd te bereiden zal aanwezig zijn, zelfs een kleine cave om de wijn op de goeie temperatuur te serveren !!! ... Het binnen terras kan in tijden van hevige temperaturen voor soelaas zorgen, en het grote terras kan uiteraard  naar dde zonnekloppers lonken...
    Onze schuren we hebben er ondertussen drie... waarvan er 1tje zeker privé blijft !! geeft ruimte en gelegenheid tot vele activiteiten.... maar , dat is spijs voor later Ook de koer is ondertussen al een paar van zijn geheimen kwijt, als we zo lekker privé zitten met gesloten poort... en we moeten toch de straat op krijgen we echt een smak in ons gezicht van de hitte !! het scheelt echt vele, vele graden ... ons koer is gewoon zalig geworden ik ben echt blij met onze beslissing !! en zal later ook nog vele gezelliger worden als ze nog meer aangekleed is , want nu is het allemaal nog maar provesoir !! we moeten nog veel te veel in de grond , en aan de muren werken om alles al netjes af te werken !! maar de aanzet van ons concept is gezet... zodat diegene die het smalend een oude troep noemden weten dat ze op hun tellen moeten passen !! 

    25-07-2013 om 19:24 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kasteelkok
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heeft mij een fantastisch gebakje leren maken allemaal bio.... en dit is het resultaat

    25-07-2013 om 10:50 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dat muggepieske zal wel deugd gedaan hebben
    aan den hof, maar is toch belange niet genoeg geweest... de planten hebben toch liever regenwater dan het water uit onze putten, ( want dat is natuurlijk grondwater  en vele harder dan regenwater)
    Daarom dat ik Tegen Theo al gezegd heb van in dreef een paar van die witte citerns te zetten in zo een ijzeren kooi, en dan met de wet van de comunicerende vaten hebben we dan toch wat meer water om de zaailingen bvb. te sproeien .....Ik ben uiteraard super blij met mijn put in den hof !!! want je moet echt elke avond sproeien wil er iets groeien ... ( dat was mijn eerste grote fout die ik gemaakt heb bij het opstarten van mijn groententuintje )
    Nu groeit alles voorbeeldig... en eten we dus al maanden uit de tuin... mijn maatjes zijn al boterboontjes aan het smikkelen uit eigen tuin, en zijn ook al vollop princesseboontjes aan het invriezen.... Zalig toch en ik kan je verzekeren, dat uit eigen tuin het echt helemaal anders smaakt , van het eenvoudigste kropje sla, of andijvie , tot een doodsimpele wortel... De  sla is botermals, maar ik heb een trucje om  de slablaadjes ook een beetje krokant te laten worden zodat ze lekker knisperen als je in zo een vork geladen met sla hapt ... De andijvie is niets bitter en de worteltjes zijn zoeter dan die uit de winkel... en ongespoten of gedrenkt in smeerlapperij tegen de madesteken.... gewoon puur natuur !!
    In ieder geval  de tuin is een deugddoende zaak voor de geestelijke gezondheid, maar ook voor de lichamelijke... Ik zou nooit nog kunnen zonder tuin, ( toch zolang het lichamelijk mogelijk is om zelf te tuinieren)Het feit dat we gezond dus biologisch eten zonder dat daar een bombastisch prijskaartje aanhangt ... maar wel een zakdoek met zweet... maar dan heb je ook wat..... Ik zal in Antwerpen zeker en vast afnemers vinden, de sla en de andijvie dat zouden ze ook willen maar tegen dat we in Antwerpen zijn , zijn die helemaal verlebberd.
    Dit jaar was eigenlijk om te zien wat er zoal kan gezaaid en geplant worden !! en ons tomaten, erwten,patisonnekes, en alle soorten sla en boontjes doen het fantastisch !! Ook de pruimenbomen doen het enorm goed, ondanks dat ze net geplant zijn en een moeilijke start hebben gekregen met de lange winter en veel te koud voorjaar....  en dan spreken we nog niet van de verzengende hitte op dit moment.... 
    DE plaatpizza heeft enorm goed gesmaakt !! en nu ga ik eerst en vooral kijken hoe het met de zomerbloemkooltjes is die ik gisteren heb uitgeplant ... en dan jeuken mijn vingers om de brocoli en de winterbloemkolen uit te planten,Theo denkt dat ze hier niet gaan lukken, ik weet het niet ik ga toch proberen , de witte kooltjes doen het in elk geval uitstekend ! spruitjes is nog afwachten

    25-07-2013 om 07:48 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    24-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theo had geen goesting in maaltijdsoep...........
    dus heb ik hem voor de keuze gezet... en het liefst had Theo dus een pizza al la casa de myriam 







    24-07-2013 om 18:11 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik wou nog wat verder gaan tuinieren, maar... het is echt onmogelijk !!
    dus dan maar een paar foto's genomen en ik moet zeggen, dat ik best wel tevreden ben van mijn eerste groententuin avontuur !!! 
    Temeer omdat we al maanden van onze eigen teelt smikkelen !
     1 ding vind ik vreselijk jameer dat de gebuur met zijn kippenren de zaak gewoon laat verloederen, ( ik denk zelfs een beetje expres,puur getreiter ) zodat het onkruid zaad bij ons zou terecht komen en we meer werk hebben het staat bijna manshoog in die tuin...... en de wilde bramen kruipen door de draad om zich bij ons uit te breiden.... Hij is nogthans al op pensioen en het is een kleins om met zijn bosmaaier er eens door te gaan !!! 



















    24-07-2013 om 14:28 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het volgende probleem duikt op !!!
    Ik ben dus gestart met vergeten groenen, wel ik heb momenteel een vergeten groente die klaar is om verbruikt te worden, lees klaargemaakt en opgepeuzeld !
    Warmoes ( oftewel snijbiet ).
    Wij zijn echt miskweekt , rot verwent !! smulpapen, bourgondiërs !! 
    Dus verwacht nu niet dat ik die mooie sexy groenten eventjes door het water sleur en ze rauw op tafel gooi of simpelweg eventjes afkook en die dan zo op een bord kwak , "flatsch" een schep petatten en een stuk vlees .
    NEEN !! Hier wil ik iets feestelijks voor verzinnen al dan niet met behulp van een kookboek,of tips van het net !!!
    Mijn keuze is gevallen op Gallicische bonensoep en die zal natuurlijk iets of wat aan onze smaak aangepast worden, ik heb eigenlijk alles in huis, en het is dus een maaltijdsoep !
    Ik heb nog een stuk artisanale franse lookworst liggen en ga die gebruiken in de plaats van chorizo.... 
    Omdat de smaak voor mij beschreven is als een melange van rode biet en spinazie, kan ik nog niet op voorhand zeggen of deze groenten later nog in de tuin gezaaid zullen worden, maar ik vind ze met hun bloedrooie steeltjes en nerven in het donkergroene blad supermooi  !!en 1X dat ik de groente geproefd heb en ze goed zijn bevonden zal ik uiteraard nog wel andere gerechtjes in mekaar flanzen, maar nu zo maar in het wilde weg gaan experimenteren sorry, daarvoor  ben ik teveel een idialist dat lekker eten niet wil verspillen !! en ga ik dus een bestaand recept aanpassen !!

    24-07-2013 om 13:36 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is redelijk bewolkt...
    en ik denk dat we ons zullen moeten reppen om de laatste onkruidbestrijding  af te handelen en het stukje voor het plantgoed dat klaar staat om uit te planten te frezen en natuurlijk te voorzien van natuurlijke vitamines.... de plantjes zelf ga ik nog laten staan tot het echt eens goed geregend heeft en ze direct een goeie start kunnen maken, en niet levend verbranden....
    Vandaag staat er ook op het programma, nog een pot kip-curry maken, dus ook mayonaise want de pot van ongeveer een kg is zo goed als op, na de volgende broodmaaltijd , zal dit een feit zijn !!
    Het hapt zo heerlijk weg, dat je er geen erg in hebt dat er een volledig stokbrood is verdwenen ( en uiteraard de nodige hoeveelheid kippesla) .
    Zo dat was het, ik heb ook bij de laatste snuffeltocht in de schuivenvriezer gezien dat ik nog scampi heb zitten, dus daar ga ik dan voor mezelf scampi met looksaus als broodbeleg mee maken..... mijn adem zal wel op zijn zachtst gezegd ruiken, maar dat nemen we der bij !!! 

    Gisterenavond tijdens het sproeiwerk ook nog wat sla ( rode eikeblad) gezaaid !! want dat was ik de laatste weken een beetje vergeten we kunnen best nog wel een tijdje verder en ik weet dat de buurman er ook nog op overschot heeft staan.... dus als het moet kan ik daar wat gaan schooien als het nodig moest zijn !! en nu hopperdepop aan de slag , ik heb er zin in !

    24-07-2013 om 08:09 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)
    23-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel vroeg aan de tuinescapade's begonnen!
    Theo is me komen helpen en op mijn advies zijn we gestopt om tien uur... ( het werd al veel te warm om te werken in de tuin, de rest komt morgen aan de beurt) Ik ben wat fier op mijn groentenhof .... zonder 1 kruime vergif pesticide of wat dat ze ook voor chemisch spul gebruiken staat alles te pronken om de eerste prijs te krijgen  !!Als ik naar de kleine vruchtjes en de bloemen aan mijn tomatenplanten kijk kan ik gans de Haute-Marne voorzien van tomaten die echt biologisch zijn geteeld, van zaadje tot tomaat !! we eten al maanden sla, sluimer-erwtjes en worteltjes die echt smaken zoals ik het me herinner uit mijn kindertijd !...mijne selder doet het goed, morgen gaat Theo het stukje frezen waar de sluimererwtjes gestaan hebben en waar ik nu Brocoli ga uitplanten en winter bloemkolen mijn boterboontjes staan ook al blakend van gezondheid te wachten op hun eerste bloemekes, en mauve ( donker-blauwe ) staakbonen zijn ook in Topvorm... De patisons hebben zich herpakt... ( ik heb gelukkig mijn fout ingezien, ik mag die geen water geven ) dus dat komt ook wel snor..... Het onkruid gaan we dus morgen nog eens te lijf en dan denk ik dat mijn tuintje terug in topvorm is.... Ik ben zo blij dat wij dus de luxe hebben van groenten te mogen proeven die echt nog de smaak hebben van hoe ze echt zouden moeten smaken ( een hele uitleg, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel) De grote verrassing zal de schorseneren zijn... een deel is goed gelukt , en Theo kent dat niet.. ! Is het een schot in de roos, zal ik daar volgend jaar zeler en vast rekening mee houden.... Maar ik ben super enthousiast met hetgeen ik nu in mijn tuintje al heb gekregen sommige groenten zijn voor mij ook onbekend en moet ik nog naar recepten zoeken die ik bruikbaar vind, ( iemand die redelijk kan koken kan aan de ingredienten wel zien hoe een gerecht zal smaken  op voorhand ) In elk geval ik heb groenten staan die bijna sexy overkomen... prachtige donkergroene grote bladeren met enorme mooie (bijna fluo) rode stelen en nerven !!! echt magnifiek... daar  zoek ik toch iets speciaals mee klaar te maken !!! en dan mijn mooie coeur de boeufs.... Och ik vertroetel die.... en als ik dan sommige fanatiekelingen hier in Frankrijk lees, zwarte tomaten , blauwe tomaten, en de hele oude rassen  ! Dan jeuken mijn vingers... en komt er bijna stoom uit mijn oren van enthousiasme ... als ik wat meer tijd krijg ga ik me daar zeker en vast meer op vastpinnen ( bovenop mijn andere hobby's )
    Dat was dus het onderwerp tuin.
    Om 11 uur heb ik Theo diets gemaakt om te gaan douchen ... want werken in een stofferige tuin daar wordt je vies van!! en om de ontbrekende tegellijm en voegsel te rijden.... We hebben ondervonden, dat je best af en toe eens afwijkt van de normale route , want dan kom je prachtige dorpen tegen..... waar prachtige huizen, kastelen en boerderijen te koop staan, zo voor het oprapen... in mooie dorpen aan de Saone
    Als we dan terug op ons werkplekske zijn beland, zucht ik wel eens maar , het wordt toch ook wel erg mooi, zelfs mooier als dat ik het eerst met fotochop had uitgewerkt  !!Naderhand nog lekker vers stokbrood  klaargemaakt met kip-curry ( want we zijn naar onze warme bakker geweest )en dan ook nog gaan vissen , ( maar de waterbeesten lagen op apegapen  ergens waar het frisser was dan daar waar de dobber zweefde ) niets gevangen !!

    23-07-2013 om 23:43 geschreven door myrthe


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Het wel en wee !!!! wordt een droom werkelijkheid, of een nachtmerrie
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    seniorsites
    blog.seniorennet.be/seniors
    Gastenboek
  • Hallo Myriam
  • We missen jullie op het Tuinadviesforum
  • Een mooi begin voor augustus
  • Hallo
  • Groeten uit Knokke-Heist

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!