Voor een aanpassing der lonen. Het indexcijfer is sinds 10 Mei meer dan 50%gestegen. Op een vergadering van het bestuurs comité op 2 April heeft kennis genomen van een ruim geducomenteerd verslag over de ontwikkeling der prijzen en lonen in België sedert Mei 1940 tot Maart 1941.. Dit rapport betreurt het tekort aan voldoende cijfers en maakt vervolgens een vergelijking met de prijzen der noodzakelijke levensmiddelen uitsluitend gebaseerd op de officiële prijzen. Daaruit blijkt dat tegenover een indexcijfer van 100 op 10 Mei 1940,wij op 15 Maart 1941 een index krijgen van 157. Anderzijds dient vastgesteld,dat zelffs de officiele prijzen verhoogd waren,terwijl de lonen op peil bleven als in Mei 1940,uitgezonderd het bouwbedrijf,wanneer in feite de lonen niet werden verminderd door verkorting van arbeidsduur. Na een grondige bespreking heeft het bestuurs comité beslist bij de bevoegde instanties een algemene gemiddelde loonsverhoging voor te stellen.
Dozenvleees voor Brussel,Luik,Bergen en Charleroi.
Men weet,dat de hoofdgroepering <<Vee,Vlees en bijproducten<< sinds de maand Oktober 1940 zekere hoeveelheden vlees voorbehouden had ,om het volgens een door haar opgevat voorraad plan in te blikken.Alhoewel de aanvoer van Vee op de markt,gedurende de laatste vier weken,steeds aanzienlijker werd,gebeurd het nog,vooral in grote steden en nojverheidscentra's dat de bevolking ,vooral de arbeiders niet altijd hun volle rantsoen kunnen verkrijgen ,waarop zij recht op hebben. Daarom hebben de verantwoordelijken besloten een deel van dezen dozen voorraad,bestaande uit 1.300.000 dozen rundsvlees van de beste kwaliteit,bewaard in eigen nat te laten verkopen . Dit vlees zal verkocht worden in dozen van 400 gram tegen de prijs van 16 frank per doos voor de verbruiker en afgifte van 15 vleeszegels.Vanaf Maandag 7 April zal de bevolking van Groot-Brussel,Luik,Bergen en Brussel en Chaleroi,dit vlees bij de beenhouwers,spekslagers, grote magazijnen en kruideniers winkels kunnen kopen De winkeliers moeten de verkoop van deze dozen op een duidelijke leesbare wijze in hun winkel bekent maken. Dit goed nieuws zal zeer zeker overal met vreugde worden vernomen, vooral de arbeiders gezinnen.
We lezen << Handel& Distributie<< In normale tijden zaten we reeds volop in het seizoen der sinaasappelen,de dikke sappige citrusvruchten,welke ons met grote hoeveelheden uit Italië,Spanje, Californië,en Palastina toekwamen. Thans wordt de invoer van citrusvruchten noodzakelijker beperkt tot Italië en Spanje,uit eerst genoemd land,werd ons een contigent van 600 ton sinaasappelen en citroenen toegestaan. De sector << Handel en distributie<< zal zich met de verdeling van deze zuiders vruchten belasten. De gasthuizen en de klinieken,sanatoria's enz. zullen in de eerste plaats voor de verdeling,welke zal geschieden langs de grossiers om,die vroeger deze vruchten aan soortgelijke instellingen leverden, in aanmerking komen. Hun kwatum zal berekend worden,volgens de vroegere afzet aan deze inrichtingen,verder zou een kleine hoeveelheid aan de schoolkinderen worden voorbehouden; de overblijvende hoeveelheden zullen een bepaald verdedigingsplan in de klein handel worden gebracht. Ieder inwoner zal een bepaalde sector worden toegwezen.Alhoewel men zich terdege inspant op om het vervoer te bespoedigen.,bestaat weinig kans tot nu toe ,de eerste weken de vruchten op onze markten te zien verschijnen. Anderzijds konden we vernemen dat zekere importeurs in Italië en Spanje onderhandelen ten einde onze invoer van citrus vruchten te verhogen. In verband met de vruchten ,invoer konden we verder vernemen dat de onderhandelingen worden gevoerd voor de aankoop van 300 ton vijgen.
9April 1941. De handelaars moeten hun prijzen aanplakken.
De Nationale dienst voor dokumentatie deelt mede: De wet van 1923 verplicht dat alle handelaars hun prijzen op duidelijke en op zichtbare en ondubbelzinnige wijze aanplakken. Er zijn echter talrijke handelaars die met deze wet absoluut geen rekening houden en de eerste slachtoffers hiervan zijn vooral de kleinhandelaars die wet niet kennen. Zekere handelaars aanzien het als gewoonte het vreemd geld te aanschouwen als gelijk met onze frank.
Dit komt op neer te zeggen:<< dit kost driemark<< net zo goed zeggen << dit kost drie fank<< alhoewel het hier in werkelijkheid 12.50fr x 3 bedraagt. Het zou dus logisch zijn indien de burgers niet zouden kopen in de magazijnen die hun prijzen niet op een duidelijke wijze bekent te maken.Dergerlijke gevallen kunnen aangegeven worden aan S.P. 453.Louiselaan. Door boven genoemde wet worden eveneens rondleurders en marktkramers getroffen.
De huisslachtingen van varkens wordt verboden vanaf den dag der bekendmaking van dit besluit in het Staatsblad en tot 30 September 1941inbegrepen;gedurende die periode zal geen enkele machtiging tot huisslachting van varkens door de gemeente besturen mogen afgeleverd worden. Dit verbod is toepasselijk zowel op de bij besluit van 30 Mei 1941 in artikel 4. van het besluit bedoelde personen.
In den maand Juni zal het t' Noordkasteel met ingang van 1 Juni terug toegankelijk is gesteld voor het publiej,echter alleen langs de wegen door borden aangegeven. Ook zullen er een honderdtal kabines ter beschikking van de zwemlustigen zijn. Toegang of verblijf op de wallen is streng verboden.
Waarom nu geen beiaardconcerten mee in de maand Juni???
Ik las een bericht uit Mechelen.Ondanks het vroege verkeersverbod,worden de beiaardconcerten er als normaal gehouden worden.En ik dacht aan Antwerpen,waar geen vervroegd verkeersverbod bestaat:ik dacht aan onzen toren en aan onze beiaard. En ik stelde me zelf de vraag:<< Waarom krijgen de Sinjoren geen beiaardkoncerten meer te horen.>> Weliswaar houdt beiaardier Jos Vaes, 's Vrijdagsmiddags van half twaalf tot half éen,zijn wekelijkse repetitieconcert. Jaren geleden werde die concerten op dit uur gesteld,omdat er dan,in de schaduw van het stadhuis,markt gehouden; Later werden de Maandagavond-concerten ingehuldigd en steeds waren de kunstminnende Sinjoren,tijdens de zwoele zomeravonden rond hun toren te vinden;De terrassen van de koffiehuizen op de Handschoenmarkt;Grote Markt en verder nog op de Oude koornmarkt en omliggende straten,zagen zwart van het volk. Als er een geschikte tijd is, om de beiaardconcerten te houden,dan is het wel deze dien we thans beleven<<<;Nu er minder gerij er door de straten raast,nu de Antwerpenaars 's avonds met hondertallen naar hun geliefde wandelterrassen trekken,,ontbreekt er nog slechts één ding om de benarde van de tijdsomstandigheden geheel te vergeten:De Beiaardconcerten. en is geen sant in eigen land.Wij roemen over den Mechelsen en den Brugse beiaard,maar we vergeten al te vaak dat Antwerpen,in zijn Onze Lieven Vrouwetoren ,een der schitterenste klokkenspelen van de wereld bezit. Wat denkt onze burgermeester van ons voorstel en onze gouverneur ervan?Als zij willllen dan horen we onzen toren weer zingen,zoals het kort voor den oorlog nog geschiedde.En als de bewoners uit de buurt van de kathedraal dan meewillen en hun tingel-tanges of pick-ups tijdens die paar uurtjes het zwijgen op te leggen,dan zal er weer heerlijk zijn in het hartje van onze oude stad. Laten we gemeenschappelijk het pleit opnemen voor onze specifieke Vlaamse beiaardkunst.Laten we een hele gebeutenis van maken: aan belangstelling zal hetvoorzeker niet ontbreken.Te Mechelen gaat het wel,waarom bij ons niet? Als we niets doen;moeten we er nooit meer mee beginnen. Dat het weer over de huizen en daken weerklinke,verkondigt door den zilveren zang der klokken: Het lied van onzen fieren toren en van den breden Scheldvloed, Het is ons Moederstad Sinjoren! Het is ons kunst,het is ons overvloed! Tolo. Uit een krant van 1941.
Enkele lekkere dingen van rabarber,want de rabarber is in aantocht.
De rabarber is binnenkort nog wat geduld ,en hij is op de markt.Vele huisvrouwen zullen hem met veel plezier begroeten en spoedig overgaan en gebruik maken om afwisseling te brengen in de tegenwoordige menu's.
Rabarber kan op talrijke manieren worden verwerkt en naar keus opgediend worden als groenten of als nagerecht. Hieronder laten wij enkele recepten volgen.
1 Rabarbervla.
Meng 125 gr.bloem goed doorheen met een koffielepeltje bakpoeder,voeg er een soeplepel cristallisé,een lepel boter of margarine en een pakje vanille suiker,en een snuifje zout en een weinig melk aan toe en bewerk de massa tot een stevige deeg bekomt.Wanneer dit laatste niet meer aan de handen kleeft,rol uit op de tafel niet te dun uitrollen,en laten rusten.Boter een vorm ,bestrooi hem met bloem,doe er de uitgerolde deeg er in ,en elg hem mooi in zijn vorm en het overtollige deeg afknijpen,verevolgen papier in leggen en daarop kersenpitten of rijst om zijn vorm te bewaren. afbakken in een oven van 220° Na het bakken van de vorm,de pitten eruit en papier en laten afkoelen. Maak ondertussen drie rabarbers stelen mooi en snijd ze in drie stukken.breng 2 deciliter water aan de kook met 200 gr.suiker,leg de stukjes rabarber erin en laat ze daar gaar worden,oppassen dat ze heel blijven.Neem ze dan uit het stroopje laat ze uitlekken en afkoelen.Bind het stroopje met wat aardappelmeel,zodat het tamelijk dik wordt en giet het over de stukjes rabarber,die intussen op de vlaai zijn gelegd,dien op en bestrooi het met poedersuiker.
2.Rabarberconfituur. Was 1 1/2kg rabarber,snijd ze in stukjes, bestrooi deze met 1 1/2kg suiker,2 pakjes vanillesuiker,de gerapste schil van citroenen en laat ze aldus enige uren staan.Doe de massa dan in een kookpan,breng de massa aan de kook ,zodat veel vocht vrijkomt;en laat ze daarna in de pan zonder deksel inkoken;totdat ze voldoende stijf is,dat wil zeggen totdat enige druppels er van,die ge op een schoteltje laat vallen, en niet meer uitlopen. Breng de confituur dan over in jampotjes,die ge met een schroefdeksel of met vochtig perkamentpapier stevig afsluiten.
3.Rabarber compote. Schil een kilo rabarber,snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm.lengte en spoel ze goed. Laat 250 gr;suiker met wat water koken tot de massa stroperig wordt,.Voeg er de stukjes rabarber er bij en laat ze zo vlug mogelijk gaar koken,zorgend dat ze heel blijven. Haal zec met een schuimspaan uit en leg ze in een schaal.Bind het suikerstroopje met een weinig aardappelmeel dat ge in weinig water gebroken hebt en giet het nog warm over de compote;Geef deze bij aardappelen of als compote.
4.Rabarberijst. Was 150 gram rijst in een zeef tot het water dat er af komt,volkomen helder blijft.Stel ze dan in 1/2 liter vers water een nacht te weken;Breng ze de volgende dag met het weekwater en een snuifje zout aan de kook.Voeg er 1/2 liter melk bij en laat de rijst vlug gaar koken;Roer er voorzichtig70 gr; suiker en twee pakjes vanille suiker door de rijst en leg de rijst laag om laag met 350 gr.rabarber die ge intussen met 65 gr.suiker op de gewone wijze tot moes bereid hebt.
De bescherming van vreemde troepen tegen tropische ziekten in Noord -Afrika.
1 April 1941
Bescherming van vreemde troepen tegen tropische ziekten in Noord- Afrika.
edurende een akademische zitting van de Artsen-Akademie voor tropendienst te Hamburg deelde de bekende tropenarts Prof.dr.Hauer die indertijd arts was en officier van gezondheid heids dienst van het tropisch leger in Noord-Afrika beschermt worden tegen tropische ziekten .o.a;wordt het drinkwater uit zeewater gedistilleerd. Tegen de malaria worden op bepaalde dagen geneesmiddelen ingenomen. Honden mogen niet worden meegenomen,daar deze de Kala-Azar ziekte en de Orientbuilen overbrengen. Baden in zoetwatermeertjes is verboden,daar bepaalde maden door de huid in het lichaam ziekten veroorzaken. Tegen slangen en skorpioenen worden hoge laarzen gedragen. en bij het opslaan van een legerplaats wordt deze eerst met groet lawaai<<afgetrappeld<< om de slangen te verdrijven. Verder zorgt de geneeskundige wetenschap met haar vele middelen tegentropenziekten ervoor,dat de soldaten gezond blijven. Uit het Vooruit Mei 1942.
Door de controleurs der ravitaillering,district Groot-Antwerpen hielden een verzending aan van meer dan 3000 eieren waarvoor geen bepaalde bestemmeling kon worden opgegeven,en daar en boven werden aangekocht boven de vastgestelde prijs: Duizend eieren werden verkocht aan een kliniek van de stad; de overige 2000 eieren kwamen de bevolking ten goede, ze werden onder toezicht van controleurs aan de vastgestelde prijs aan het publiek verkocht.
De hoofdgroepering<< vis en visserijproducten<< van de N.V.L.K. heeft bijkomende bedelingen in het vooruitzicht gesteld.
Twee gevallen kunnen zich voordoen: 1.De grootverbruikers. Worden als grootverbruikers beschouwd,alle instellingen die ten minste 150 personen telllen en die maaltijden bereiden en uitdelen. Dit kunnen dus zijn: klinieken, sanatoriums, gemeenschappen, weldadigheidsinstellingen, en fabrieken. In al deze gevallen moet de vis bereid worden in de keukens van hoger genoemde instellingen,om opgediend te worden als etmaal aan de leden van het personeel of aan andere personen,die op gelijken voet worden geplaatst. De eethuizen komen dus niet in aanmerking.Ook de bedrijven die zich zouden tevreden stellen met het in ontvangst nemen van de vis om hem aan hun personeel ontoebereid te verkopen. De bevooorradingsdiensten van de verschillende gemeenten zijn in bezit van een lijst van de gootverbruikers,om aldus als dusdanig door het hoofd groepering erkent te zijn moet men de naam van de grootverbruikers hierop voorkomen. 2.Andere instellingen die niet beschouwd worden als grootverbruikers. Dit kunnen bedrijven zijn van de zwaarnijverheid,bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de visnijverheid,instellingen van sociaal verweer en onderwijs inrichtingen;Het gaat hier dus op organismen die minder dan 150 leden tellen of om instellingen die geen eetmalen bereiden voor hun personeel. Zi mogen ook een aanvraag doen bij de hoofd groepering: Onnodig te zeggen dat de bedelingen afhangen van de hoeveelheden die worden aangevoerd en dat de normale bedeli,ngen van prioriteit te blijven genieten. _____________________________
Oorlogsbereidingen voor runds en varkensbeenhouwers Vakboek Boekdeel II Blz.74.
Het maken van bereidingen moet men rekening houden met: a) Den inkoopprijs der verschillende producten welke men gaat verwerken. b)Den verkoopprijs welke men wil vastleggen c) De winst die daar zal uitvloeien(Maar vooral rekening houden of de bereiding in de smaak van het publiek valt,alsmede het bereik van hun beurs,want vergeet niet dat de cliënt koning is in uwe winkel. Men is hem beleefdheid en dankbaarheid verschuldigd. In oorlogsomstandigheden,met schaarste en maximum prijzen,is de toestand soms gans omgekeerd dat is ook met de bereidingen. Bij overvloed van waar en vrije concurentie,moet men bij het fabriceren der bereidingen bijzonder betrachten den smaak van hey publiek te louteren. Als we denken aan een goede smaak,dan zeggen wij aanstonds dat een chacuteriebereiding zonder varkensvlees,kan geen goede bereiding zijn. Menigmaal hebben wij ons vroeger steeds afgevraagd,hoe is het mogelijk dat de joodse gemeenschap,worsten bereiden zonder varkensvlees,zonder enigzins te beseffen dat wij ook eens voor dit probleem komen te staan. Doch nood breekt wet, en wij, evenals vele bedrijven staan voor problemen. Daarom laten we een ogenblik onzer hersenen werken, en lezen we zeer aandachtig de nieuwe vorderingen en prijsregelingen. Uit de gegevens en uit den toestand waarin wij verkeren putten we het nodige om ons bedrijf en de bereidingen aan te passen. In ogenblikken van gebrek aan waar, moet men bezuiningen en alles gebruiken.Zozien wij pensen en maag van het rund,dat voor minstens 1/4 van het jaar totaal waardeloos was, zeer in trek zijn. Zelfs het zaanwenden van de teelorganen,wat in normale tijden bijna een misdaad zou aanzien worden,is nu algemeen.
1.Wit en zwart. De deelnemers moesten dan over een waterplas liggende paal lopen,welke met groene of bruine zeep flink was ingestreken.Links en rechts een grootvangzeil,dat dan enerzijds met meel en aan de andere zijde met roet was gevuld. De mededingers moesten dan trachten,zonder buiteling over den paal komen. De mislukten pogingen lokten natuurlijk een bijzondere vrolijkheid uit, vooral als er dan langs de roetkant gevallen werd.
2.Rijspap eten Het rijstpap eten was eeneigenaardig spelletje. De twee rivalen zaten geblinddoek tegenover elkaar en hadden iedere een schotel rijstpap voor zich, zij moesten trachten wederzijds hun portie door de tegenpartij te doen opeten. Dit geschiedde bij middel van groten houten lepels. Door het feit dat beide deelnemers niets konden zien, kwam natuurlijkde meeste brij kwam in neus en oren terecht der mede spelers,tot groot vermaak natuurlijk de jolig gestemde toeschouwers.
3.Vorschen kruien.(1880) Bij de vorschen kruien moesten de kampers een levenden kikvors op een kruiwagen voeren,. Wie het verste reed was gewonnen,zonder dat het zenuwachtig diertje weg wipte. Ook werd nageteld,hoe dikwijls een kikvors op een kruiwagen moest geplaatst worden,alvorens tot aan de eindstreep te komen De kikvorsen werden dan voor de juryleden er dan terug op geplaatst.
4.Koekkappen of koekhakken. De deelnemers moesten met een bijltje een groot peperkoek in gelijke stukken hakken. Wier nu niet in gelukte den koek gelijkmatig te verdelen,moest hem betalen,en een rondje betalen.
5.Stroop likken. Hier is wel geen<<lekken<< mee gemoeid. Men moest een stuk van een frank ,verborgen in een kom met stroop trachten op te halen met zijn mond . Wanneer de medekamper met een frank tussen zijn de tanden te voorschijn kwam, en deze aan de jury tonen moest, werden hemvan alle kanten pluimen in het met stroop besmeurde gezicht geworpen.
6.Het kuittelspel. Twee personen staan tegenover elkaar, elk met een bosgrashalm,ook wel << kwajongens << geneomd,in den mond en moesten alzo trachten met het enen uiteinde in de wederzijdze neusgaten te geraken,zonder de kampers van plaats mochten verwisselen. Dat die dan in den neus kittelen onuitstaanbaar is, kan men wel begrijpen. Zoi waren sommigen die tot bloedens toe werden gekitteld.
7.Boegspriet lopen. 1874-75-76. Ee nmast werd vertikaal boven de waterspiegel van een rivier aangebracht en met bruine zecp flink bestreken.Aan het uiteinde hing een mandje met eieren. Wie ongeschonden een ei langs de paal terug kwam,werd tussen de prijzen gerangschikt. Dat er vele natte pakken gehaald werden, maakte batuurlijk in de eerste plaats de vrolijkheid der toeschouwers uit. _____________________________
Het rundsvet leek de laatste tijd zo goed als ondvindbaar te zijn. >> Wat gebeurt er mee>> Was de vraag die onze huismoeders zich stellen. De landbouw en Voedingscoöpertie gaf hierop het antwoordt.. Het grootste gedeelte der grondstoffen die nodig zijn tot het vervaardigen van margarine,werden ons door het buitenland geleverd.Aangezien deze invoer,sedert het uitbreken van den oorlog,natuurlijk bijna tot nul gedaald is, is men wel verplicht deze buitenlands grondstoffen te vervangen door de vetstoffen die in ons land beschikbaar zijn.Een dezer grondstoffen die in ons land beschikbaar zijn is onvoldoende,in het vet van slachtdieren. Het is dan ook voor het algemeen welzijn van de bevolking,dat het besluit van 9Februari 1941,betreffende de rantsoenering en de toebedeling van vee,vlees,slachtafvallen en dierlijke vetten een bepaling bevat ,volgens de welke dierlijke vetten niet aan de beenjouwers mogen verkocht worden. Onmiddelijk na de slachting worden de dierlijke vetten uitsluitend aangenomen door aan de vetsmelters de controle te laten doen. De hoofsgroepering van Vee, Vlees,en bijproducten zullen zeer streng toezien.De vetsmelters ,smelten de vetten,en moeten wekelijks rekenschap geven over de hoeveelheden ruw ontvangen en het gesmolten vet dat ze bewaren. Een tekort van gesmolten vet wordt zwaar bestraft.µ Vervolgens worddit vet aan de margarinefabrikanten geleverd,naar mate de beschikbare middelen.
Een besluit: decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
Een besluit, decreteerde,de uitbreiding van groententeelt.
Boom en bloemenkwekers dienden 10% van hun bedrijf aan de groenten teelt te besteden.Graperken van meer dan 30 are moesten voor 80%met groenten worden bezaaid.De volgende jaren nam de overheid nog op regelmatige besluiten ter uitbreiding van de groenten cultuur. Dit alles leverde echter niet de verhoopte resultaat op BZ. blz.6-7 en 7-6-1940.
Sinds een paar weken ligt de visserij stil langs de kust. Men zal zich herinneren dat dit stilliggen veroorzaakt werd door het feit ,dat geen vredelievende regeling getroffen worden ,inzake aanvoer en de verkoopprijzen der vis. Een definitieve beslissing werd nog steeds niet getroffen,hoewel de zaak met de meeste bereidwilligheid onderzocht wordt door de Belgische overheden en de Duitse overheden. In afwachting van een hervatting der visvangst,werd echter reeds een voorlopige prijzentabel opgemaakt,die we hier laten volgen. Max.prijzen voor schollen: 15 tot 18cm. 7fr.het kg. 18 tot 20cm . 10fr het kg. 23cm en groter14fr het kg.
Max.prijzen voor pladijs: Drie stuks en meer:14 fr.het kg. Twee stuks en minder 16fr het kg.
Bot,10 fr.het kg Sprot(grote)9fr.het kg. Knorhaan.6fr.het kg, sprot(kleine) 4à5 fr.het kg. Haring 10fr.het kg. Halvermannen en katroggen:tot 1.5 kg per stuk en meer,9fr. Max.prijs tongen van 75 gr..tot 110 gr..perstuk 15fr. het kg. tongen van 110gr tot 150gr perstuk ,28fr het kg. tongen van 150 tot 300 gr perstuk 40 fr en meer.
Max.Prijs Tarbot en griet tot 1.5kg per stuk 20fr 1.5kg tot 3.350kg per stuk 30 fr. en meer 50fr. Prijs garnaal: gekookte garnaal, 10fr.per kg. rauwe garnaal 6 fr.het kg. Bestaande prijsregeling werd getroffen met instemming van de hoofdgroeppering,visserij. Naar verluid zouden de volgende regeling zijn getroffen voor de hervatting van dez visserij.Er zou nog slechts uitgevaren worden van Nieuwpoort en Blankenberghe. De vissers van De Panne,Oostende ,Zeebrugge en Heist zouden hun schepen overbrengen naar een der twee genoemde havens.Er zou een dergelijke bescherming kunnen verleend worden aan de boten,die dan ook waarschijnlijjk verder de zee zouden bevaren. Wat een hoofd vereiste is voor het aanbrengen van grotere visvangsten. In vakkringen is men van oordeel,dat deze week een definitieve regeling zal worden getroffen.
Naar een normale Vleesbevoorrading. In aansluiting met wat we de dag tevoren mede deelden,over de nieuwe regeling van de vleesvooorziening,vernemen we nog dat in het rondschrijven ,dat de voorzitter van het hoofdgroepering<< Vee,Vlees,en bijprodukten<< gezonden heeft aan de burgermeesters der gemeenten, die hiervoor in aanmerking komen,medegedeeld wordt hoeveel stuks vee van ten minste 350kg.levend gewicht ,de betrokken gemeente moet aanvoeren op een daartoe aangewezen markt. Indien aan het verzoek om vrijwillige levering niet wordt voldaan, zal overgegaan worden tot opvordering.Het te weinig geleverde vee zal dan de volgende weken moeten worden bijgeleverd. Ter vervanging van het rundsvee en ook ander dieren geleverd mogen worden. Als norm geldt,dat een stuks rundsvee gelijkgesteld wordt met 300kg<;varkens levend,300kg kalveren levend of 400kg schapen levend gewicht. Ten einde het toezicht mogelijk te maken,dient de burgermeester er voor te zorgen,dat elk stuks vee bij vertrek uit zijn gemeente met bepaalde letters wordt gekenmerkt. Bij verkoop op de hoeve moet de veehandelaar een koopbewijs verstrekt worden aan de eigenaar;Wordt het dier door den eigenaar zelf op de markt gebracht ,dan zal deze een ontvangst bewijs ontvangen van de commissaris De betrokken veehouders moeten zich ten laatste 24 uur na de markt aanmelden ten gemeentehuis met de koop of ontvangstbewijs
Naar eenredelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
14 Maart 1941.
Naar een redelijke vleesbevoorrading voor iedereen.
Hoe zal er vlees op de markt worden gebracht.?
De diensten van << vlees,vee en bijprodukten<< hebben in de overgang een periode van 10 Februari tot 2 Maart flink gewerkt aan het opmaken en uitwerken van een plan, dat de cirkel om de reeks sluikhandelaars moet sluiten en de bevooorading aan vlees over het hele land en voor al de bevolking aan de bevolking zal verzekeren. Per gemeente is bepaald geworden, hoeveel vee en op welke markt er zal geleverd worden door de boeren en veekwekers.... Hierbij wordt rekening gehouden met de veetelling van 1januari 1941.Natuurlijk moet hierbij in het oog gehouden worden dat er sedertdien reeds heel wat aan de veestapel is gewijzigd. Daar tegenover staat echter het feit,dat bepaalde gewesten veemarkten kunnen gemaakt worden.,zondere een groot nadeel. Aan de burgermeesters der gemeenten en aan de marktleiders werd reeds een rondschrijven met de nodige onderrichtingen gestuurd.Tegen 13 Maart zal op iedere gemeenten in orde moeten zijn. De Gemeente heeft de plicht te zorgen,dat het nodige aantal dieren op de markt worden gebracht. Waar er gemeente in gebreke blijven, zullen de marktafgevaardigden zich naar de burgermeester begeven, en samen met hem,zullen de dieren worden aangeduid,welke opgeeist zullen worden. Een strenge kontrole zal worden uitgeoefend op dez boeren,die op eigen houtje slachten of laten slachten. Hun zegels zullen ingehouden worden dat spreek van zelf. De obstructiemogelijkheden van de zijde der beenhouwers zal zeer strrikt zijn,om niet te zeggen onmogelijk. Verkopen zonder zegel zal hen zwaar zitten.Hun winst bedraagt 3.25fr oper kg.,wat meer is dan vroeger. Ook tegen prijsopdrijving zijn maatregelen getroffen. ______________________________
Zoals wij het reeds herhaaldelijk aan onze mensen meedeelden ,werd de <<Geneeskundige Hulp aan België<< de 19 Februari 1941 in Portugal opgericht, met medewerking van het Portugese Rode kruis Dit werk had voor doel fharmaceutische producten en levensmiddelen naar het Rode Kruis van België te sturen. Toen later Winterhulp tot stand kwam, werd overeen gekomen dat de levensmiddelen uit Portugal ter beschikking gesteld worden ,van de organismen in België, meer in het bezonder belast met de ravitailleren der bevolking. Daarom werd<< Het gemengd comité voor de verdeling van hulp aan België opgericht <<Dit bevat afgevaardigden van het Rode Kruis van België en Winterhulp en van het Nationaal Welzijn van Kinder welzijn. De levensmiddelen ,door de <<geneeskundige Hulp aan België verzonden,,zijn bestemd voor het Rode Kruis en worden door tussenkomst van het Duitse Rode Kuis Besteld>< Sedert enkele tijd gebeuren de zendingen per schip van Lissabon naar Passagés,van Passagés naar Hendaye en vandaar naar Brussel.Er worden 1500 ton voedingswaren,zoals sardines, in olie, vijgen,tomaten conserven naar België verscheept.
Een bezoek aan den haverputmolen De Drie molenkens<<
Deze maand hebben onze huismoeders de gelegenheid gekregen en kennis genomen van de nieuwe rantsoenerings tabel,welke het verrassent nieuws bracht,dat 250 gram havermout verdeeld zal worden^per man en per persoon.
Wat betekend eigenlijk Havermout! Vooe 1940 werd bij deze havermoutfabricage,alleen uitheemse haver gebruikt ,en was de inheemse haver bestemd voor veevoed er. De laatste oorlogsjaren hebben in de hand gewerkt,dat de binnenlandse haver ook voor de comsumptie in aanmerking genomen werd. De oorzaak is tweërlei;enerzijds zijn de verkeersmoeilijkheden dusdanig,dat niet te veel kan verwacht worden van de buitenlandse haverproductie en anderzijds(dit zal wellicht opzien verewekken) is het gebruik in dergerlijke verhouding gestegen,dat noodzakelijkerwijze bereop moet gedaan worden op de haver onzer eigen landbouwers. Van 1930 tot 1939 bedroeg het gebruik per man en per jaar nauwelijks 800 gram. Thans is dit cijfer gestegen tot minstens(het sluikhavermout niet in rekening genomen) 1kg.500gram per persoon of plusminus 6 maal een maandelijks rantsoen van 250 gr. Dit is een zeer verheugend verschijnsel voor onze nationale havermoutindustrie en eveneens voor de havermout industrie aan wie hierdoor grote toekomst mogrelijkheden geschonken wordt. Voor Vlaanderen en Wallonië tellen thans 23 gespecialiseerde havermoutfabrieken. Ten slotte is de emancipatie van de havermout vooral iets gelukkig voor de verbruiker zelf. De voedingswaarde van het havermout en de haverbloem is werkelijk zeer hoog. Uitgerekend in Calorieën kan men een veelzeggend tabel samenstellen. Tarwemeel................3200 Calorieën Mager rundsvlees.......1010 Calorieën Havermout...............8.640 Calorieën _________________________________
De volksweerkunde uit het begin van de negentiende eeuw was een curieus mengsel van gezond verstand en bijgeloof. Het bestond uit een samen raapsel van duizenden weerregels,spreuken en gezegden.Een deel van deze spreuken hoort men ook nu nog wel.
In vele weerspreuken wordt een verband gelegd tussen de maan en de bewolking. Dit zijn redelijk betrouwbare spreuken. Een koude heldere nacht leidt dikwijls tot vorst of mist in de ochtend en het is vooral tijdens zulke nachten dat de maan goed te zien is. Vandaar komt het gezegde dat na een heldere nacht vorst komt.
In de volksweerkunde komen vele gezegden voor die zouden moeten wijzen op het voor- spellende gedrag van dieren en planten.Zo werd wel eens beweerd dat koeien gaan liggen als er regen komt en dat bijen voor een storm terugkeren naar hun korf. De meeste van deze gezegden weerspiegelen echter slechts de gevoeligheid van dieren en planten voor ver- anderingen in atmosferische omstandigheden,met name de vochtigheid.