Vrijdag = visdag
Kabeljauw in kaasjasje met abdijbier warm ============================================
Voor 4 personen
4 stukken kabeljauw filet pur 33 centiliter blond abdijbier (bijvoorbeeld Grimbergen) 150 gram abdijkaas (bijvoorbeeld Grimbergen, Corsendonk)
400 mililiter gevogeltefond (bokaal)
2 bolletjes kervel (diepvries)
1 sjalot
1 koffielepel. groene peperbolletjes
instantsausbinder.
De dag voordien:
Snijd de kaas in kleine blokjes en meng met de ontdooide kervel.
Snijd het sjalotje in vier.
Giet de gevogeltefond en het abdijbier in een ruime kookpan. Voeg er het in vier gesneden sjalotje en de peperbolletjes aan toe en breng aan de kook.
Leg de stukken kabeljauw naast elkaar in de kookpan en breng opnieuw aan de kook. Dek af en laat de kabeljauw gedurende plusminus 15 minuten. op een matig vuur gaar worden.
Schep de vis uit het kookvocht en schik de filets naast elkaar op in een ingevette vuurvaste schotel. Verdeel de kaasblokjes gemengd met de kervel over de vis.
Zeef het kookvocht en laat tot de helft inkoken.
De dag zelf: Plaats de schotel in een voorverwarmde oven (op 180 GRADEN CELCIUS) gedurende ongeveer 10 minuten en totdat de kaas gesmolten is.
Zet nog een paar minuten onder de grill voor een mooi kleurtje.
Bind de saus met wat sausbinder tot een lichtgebonden saus.
Dien warm op met puree of versgekookte aardappelen.
|