Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananas met munt en passievruchtensorbet.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht fris

    Ananas Met Munt En Passievruchten Sorbet
    ========================================
    1 groot blik ananas

    1/2 bosje munt

    1 borrelglaasje witte rum

    1/4 liter ananassap

    1/2 liter passievruchten-sorbet

    .
    De dag voordien:

    Snij de ananas in grote snippers,het sap opvangen.

    24 blaadjes munt fijnsnipperen.Meng in een kom het ananassap met de rum
    en de munt,voeg de ananas toe en zet koel weg.

    De dag zelf:


    In een schaaltje(liefst gekoeld) legt u in het midden een bolletje
    sorbet,schep er de ananas rond en geef er een glaasje champagne bij.

     

    18-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolvisfilet met mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    koolvis of andere vis.

    Koolvis In De Oven Met Gedroogde Ham Met Mosterdsaus
    ====================================================
    ingrediënten

    4 koolvisfilets van 200 g

    4 grote sneden gedroogde ham
    (bijvoorbeeld Gandaham)

    2 pakjes Dyonaisesaus (mosterdsaus)

    4 toefjes gespoten aardappelpuree

    boter en olijfolie

    peper en zout

    De koolvis kan vervangen worden door kabeljauw of roodbaars.

     

    bereidingswijze

    Was de koolvisfilets, dep ze droog, kruid ze met peper en zout, rol ze
    op, wikkel de ham er rond en prik vast met een stokje.

    Warm de mosterdsaus op en kleur de toefjes aardappelpuree goudbruin in
    de oven.

    Kleur de koolvisfilets even in boter en olijfolie en laat ze 10 minuten
    verder garen in de oven op 190 gram C.

    Leg de koolvisrol op het bord, lepel de mosterdsaus erover en schik de
    aardappelpuree ernaast. serveertips

     

    17-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderrondjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief- of borrelhapje.

    Knolselderrondjes                      warm voorgerecht
    =======================================================
    1 knolselderij

    1 ui

    12 blaadjes salie

    1 eetlepel citroensap

    50 gram walnoten

    50 gram emmental (geraspt)

    2 centiliter notenolie

    0.5 centiliter olijfolie (extra vierge)

    1 takje tijm

    peper

     


    .
    Schil de knolselderij en snij in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.

    Snij vervolgens uit elk knolselderijplakje een cirkel met een diameter
    van zes tot acht centimeter.

    Stoom de knolselderijrondjes gaar in vier tot vijf minuten.

    Snipper de ui.

    Verwarm de olijfolie en fruit de ui met de tijm.

    Snipper de salieblaadjes in een ruime kom.

    Voeg hierbij de notenolie, het citroensap, de ui, walnoten en kaas.

    Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper.

    Olie een bakplaat in en leg de rondjes hierop.

    Leg op elk knolselderijplakje een hoeveelheid van het kruidige mengsel.

    Laat de plakjes goudbruin gratineren in een voorverwarmde oven. 

     

    16-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossenstaart met tomatensaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ossenstaart lekker met tomaat

    Ossenstaart met tomaat
    ======================
    1 ossenstaart, vraag de slager de staart in stukken te verdelen van 5 cm dik

    1 lepel olijfolie

    selderij,

    peterselie,

    tijm,

    1 ui,

    1 wortel,

    peper en zout

    water

    Maak een saus van;

    1 ui en twee tenen knoflook,
    fijngesnipperd

    500 gram verse tomaten of een blik tomatenstukjes

    1 eetlepel tomatenpuree

    2 chilipepers

    wat gedroogde oregano

    scheutje droge witte wijn.



    .
    Neem een zware soeppan.
    Bak het vlees in de olie even rondom bruin.

    Giet er water op tot alles onder staat en breng aan de kook.

    Schuim goed af en als de vloeistof helder blijft de kruiden en groenten
    toevoegen.

    Laat de bouillon zo minstens 4 uur op een heel zacht pitje trekken.

    Neem het vlees uit de pan en zeef de bouillon.

    Maak de saus

    Laat de saus mooi inkoken.

    Leg de stukken ossenstaart in een ovenschaal en giet de saus erover.

    Strooi er wat Parmezaanse kaas over en zet de schaal 20 minuten in een
    voorverwarmde oven op 200 graden.

    Ideaal voor een drukke dag, je kunt alles van te voren
    klaarzetten.

    Geef er knapperig stokbrood bij en een groene salade.


     

    15-11-2009 om 12:41 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborstfilet met cranberry's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag: Eendenborst

    Eendenborstfilet Met Cranberry-Portsaus
    =======================================
    1 koksmes,

    1 wokpan,

    1 steelpan met deksel,

    houten of kunststof spatel,

    zeef,

    vleesvork,

    2 borden


    Ingrediënten:

    1 eendenborstfilet (ongeveer 400 g),

    1 eetlepel ketjap manis,

    0,5 eetlepel balsamicoazijn,

    3 eetlepels vloeibare honing,

    0,5 theelepel gemberpoeder,

    1 sjalotje,

    25 g koude roomboter,

    200 à 250 g cranberry’s,

    0,5 pot wildfond (ca. 190 ml),

    1 dl rode port,

    mespuntje gemalen piment,

    zeezout,

    versgemalen 4-seizoenenpeper,

    aluminiumfolie.



    .
    Het vel van de eendenborstfilet met een scherp mes inkruisen in een
    ruitpatroon.

    Meng in een kommetje de azijn, ketjap manis, gemberpoeder en anderhalve
    eetlepel honing door elkaar en bestrijk er de eendenborst mee. Laat het
    minimaal 30 minuten intrekken.

    Pel het sjalotje en snipper het fijn. Snijd de boter in 5 blokjes en
    bewaar deze tot gebruik in de koelkast.

    Verhit in een pan 1 blokje boter. Bak de sjalotjes ca. 1 minuut
    zachtjes in de boter. Voeg de cranberry’s, fond, port en piment toe.
    Laat de cranberry’s ca. 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de
    pan.

    Schenk de saus door een zeef en bewaar de cranberry’s. Laat de saus op
    een hoog vuur circa 10 minuten inkoken.

    Verwarm twee borden voor in de oven (circa 100°C).

    Bestrooi de eendenborstfilet met weinig zout en versgemalen peper. Bak
    de eendenborstfilet in een pan met antiaanbaklaag ca. 5 minuten op de
    velkant. Keer de eendenborstfilet om en bak het nog ca. 3 minuten op de
    andere kant.

    Wikkel de eendenborstfilet in aluminiumfolie (glimmende kant naar
    binnen dan blijven het langer warm) en leg ze op een voorverwarmd bord.

    Verwarm de saus intussen opnieuw. Klop van het vuur af de rest van de
    boter door de saus. Voeg de cranberry’s en 1,5 eetlepel honing toe en
    verwarm de saus nog even kort.

    Breng de saus op smaak met zout, peper en evt. iets meer honing. Mocht
    de saus nog erg dun zijn, dan kan hij iets gebonden worden met
    allesbinder of aardappelzetmeel.

    Verdeel een deel van de saus over de twee voorverwarmde borden. Snijd
    de filets in dunne plakken en leg ze in de saus.

    Giet nog een klein beetje saus over de filets en serveer de rest er
    apart bij.

    Wijnadvies: Drink hierbij een Côtes du Roussillon Villages Rouge. Deze
    zuid-Franse krachtige donkerrode wijn smaakt uitstekend bij gevogelte
    zoals deze eendenborst.

    Eet smakelijk.

    14-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeepaling met prei en eieren.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Zeepaling met prei en eieren      Hoofdgerecht
    ==============================================
    400 gram hondshaai (zeepaling)

    2 preiwitten

    2 aardappelen

    2 eieren hardgekookt

    0.5 deciliter visfumet

    1 deciliter room

    50 gram boter

    1 eetlepel peterselie fijngehakt

    peper

    zout

     

    .
    De prei wassen, schoonmaken, in grove repen snijden en in een beboterde
    magnetronschaal schikken. Op smaak brengen met peper en zout,
    bevochtigen met de visfumet, afdekken en een achttal minuten laten
    garen bij 850 watt.

    Ondertussen de eitjes koken.

    De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden. De
    aardappelblokjes, de room en de doornhaaimoten bij de preirepen voegen.

    Op smaak brengen met peper en zout, afdekken. Opnieuw acht minuten in
    de magnetron laten garen bij 850 watt en halverwege de bereidingstijd
    omroeren.

    De peterselie wassen en fijnhakken. De gekookte eitjes pellen en met
    een eiersnijder voorzichtig eerst in plakjes en dan in reepjes verdelen.

    Het ingekookte stoofvocht opnieuw over de stoofschotel gieten en
    garneren met de eireepjes en de peterseliepluksels. Serveren met een
    zachte aardappelpuree met gesnipperd bieslook.

     

    13-11-2009 om 11:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf opgelegde pekelharing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zelf Opgelegde Pekelharing
    ==========================
    4 haringen
    1 grote ui
    1 geschilde citroen
    2/3 liter water
    1/3 liter azijn



    De haringen ontvellen en (indien laat in het seizoen) ze
    ongeveer een tiental minuten in koud water leggen na ze goed gespoeld
    te hebben. 1 grote ui in dunne schijfjes snijden, alsook 1 kleine
    gepelde citroen. Moest je over een bio exemplaar beschikken, dan mag de
    schil eraan blijven. Leg enkele schijfjes ajuin op 1 vis. Leg laag om
    laag: vis en ajuinschijfjes in een glazen bokaal en leg er af en toe
    een schijfje citroen bij. Overgiet met de vloeistof = 2/3 water en 1/3
    azijn en sluit de bokaal. Laat enkele dagen marineren alvorens op te
    dienen. Wij aten deze pekelharing met aardappelpuree en vonden dit zeer
    lekker.
    Heel lekker met uiensaus en versgekookte aardappelen.

     

    12-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborstfilet met medocwijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag: Eendenborst

    Eendenborstfilet Met Medocwijn Hoofdgerecht
    ===========================================
    2 grote eendenborstfilets

    1 ui

    1 worteltje

    1 selderstengel

    1 flink teentje look

    1 koffielepel tomatenpuree

    1/2 blokje kippenbouillon

    2 deciliter medocwijn

    100 gram bakboter

    1 koffielepel instant roux

    vastkokende aardappelen

    1 snede gezouten spek

    50 gram pijnboompitten

    peper en zout


    .
    De dag voordien:

    De ui,de wortel,de selder en de knoflook in stukken snijden.Deze stoven
    in de boter tot ze mooi goudbruin zijn.

    Voeg de tomatenpuree bij en kruid met peper en zout.

    Blus met de wijn,voeg wat water toe en het bouillonblokje en laat
    zachtjes pruttelen.

    Wanneer alles gaar is de saus zeven en binden met instant roux.

    Maak de aardappelen schoon en snijd het spek in blokjes.

    De dag zelf:

    Maak inkepingen in de filets aan de velkant,kruid ze en bak ze 10tot12
    minuten in de boter.

    Snijd de aardappelen in blokjes en bak ze samen met de spekblokjes en
    de pijnboompitten.

    Als de filets rozig gebakken zijn snijd je hem in sneetjes.

    Neem warme borden en schenk eerst de saus over de borden,schik er
    vervolgens het vlees op en voeg ten slotte de aardappelen toe.


     

    11-11-2009 om 11:17 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme spiesjes van eendenborst met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of borrelhapje

    Warme Spiesjes van eendenborst met pruimen
    ==========================================
    1 eendenborst (magret)

    3 ontpitte halfdroge pruimen

    arachideolie

    peper en zout



    .
    Het vel en een deel van de vetlaag van de eendenmagret verwijderen met
    een scherp mes.

    De magret in de lengte in 3 gelijke repen snijden en daarna in blokjes.
    (+/- 24 blokjes).

    Snij de 3 pruimen in 4 stukken.

    Steek een stukje magret op een cocktailprikker, dan een stukje pruim en
    vervolgens terug een stukje magret, maar zorg ervoor dat de vetlaag aan
    de 2 buitenzijden zit.

    Maak zo 12 spiesjes.


    Verhit een scheutje arachideolie in een koekenpan en bak de spiesjes
    aan de 4 kanten goudbruin in 3 à 4 minuten op een niet te hoog vuur.

    Het eendenvlees moet rose blijven.

    Kruid met peper en zout tijdens het bakken.

    De spiesjes uit de pan scheppen, op een bord voorzien van een
    taartrooster laten uitlekken en 2-3 minuten laten rusten onder een los
    vel aluminiumfolie, zodat het sap in het vlees gefixeerd wordt.

    Kruid net voor het serveren nog eens bij met zout en versgemalen zwarte
    peper.

    10-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees met ansjovis en kappertjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een stoofpotje is altijd welkom

    Lamsvlees Met Ansjovis En Kappertjes:
    =====================================
    1 kilo lamsvlees (van de bout of schouder, zonder bot, in dobbelstenen gesneden)

    wat olijfolie of boter

    2 uien fijngesneden

    3 teentjes knoflook, even pletten en fijnhakken

    1 laurierblad,

    2 stukjes foelie,

    4 kruidnagels,

    peper

    1 klein glas witte wijn, eventueel wat bouillon

    1 biologische citroen in kleine partjes gesneden

    1 eetlepel kappertjes ( even het zout eraf spoelen)

    4 ansjovisjes, fijngehakt

    een handvol verse basilicum



    .
    Verhit de olie in een grote braadpan en bak daarin de ui met de
    knoflook lichtbruin.

    Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan het lamsvlees even aan.

    Voeg ui en knoflook weer toe en blus af met de wijn.

    Doe nu de kruiden erbij en laat het geheel ongeveer 1 uur zachtjes
    stoven.
    Voeg eventueel wat bouillon toe.

    Doe er dan de partjes citroen, de ansjovis, basilicum en kappertjes bij
    en laat alles nog zo'n 10 minuten stoven.

     

    09-11-2009 om 14:02 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse sla van koude vis in een glas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag nog eens een Voorgerecht

    Frisse Coctail Van Koude Vis,Gepresenteerd In Coctailglas.
    ==========================================================
    *sla (mijn voorkeur gaat uit naar ijsbergsla,omdat die lekker krokant blijft)

    *blikje tonijn

    *coctailsaus

    *hard gekookt ei

    *tomaat

    *grijze garnalen

    *peterselie

    *citroen



    .
    Onderaan snij je de sla in reepjes.

    Je mengt de tonijn met de coctail, en schik dit op de sla.

    De binnenkant, dus de zijkant , van het glas, versier je met schijfjes
    ei

    Je snijdt partjes van de tomaat en legt dit boven de tonijn.

    daarboven leg je een goede gevulde soeplepel met garnalen en daarboven
    een schep coctailsaus

    Versieren met peterselie en op het glas een sneetje citroen.

     

    08-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wildstoofpotje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wildseizoen,dus iets wild

    Wildstoofpotje
    ==============
    750 g wild (ree, hert, wildzwijn, haas)

    50 g boter

    100 g gerookte spekreepjes

    2 el bloem

    1 borrelglas cognac

    250 g chapignons

    150 g sjalotjes

    2 el room

    verse peterselie


    Voor de marinade

    1/2 liter rode wijn

    1/2 liter water

    scheutje rode wijnaijn

    1 wortel

    1 ui

    2 takjes tijm

    2 laurierblaadjes

    peper

    2 gehalveerde knoflooktenen

    2 kruidnagels

    5 geplette jenerbessen

    3 takjes peterselie
    .
    Marineer het vlees 24 uur en dep het droog

    Zeef de marinade

    Bak het vlees aan met de spekblokjes

    Roer er de bloem door en giet de cognac erbij

    Blus het vlees af met 2,5 dl marinade en stoof het 1,5 uur

    Bak de champignons en sjalotten en voeg die er op het laatste aan toe

    Roer de room door de saus en strooi er wat peterselie over

     


     

    07-11-2009 om 12:38 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakkeljauw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag: Kabeljauw

    Bakkeljauw
    ==========
    1 blikje tomatenpuree,

    50 ml water,

    2 eetlepels ketjap manis,

    2 eetlepels sojasaus,

    1 blokje groentenbouillon,

    peterselie,

    gemberpoeder,

    zout, peper,

    400 g kabeljauw,

    2 tomaten,

    1 prei,

    1 ui,

    1 groene paprika,

    1 gele paprika,



    .
    Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

    Maak een saus van 1 blikje tomatenpuree, 50 ml water, 2 eetlepels
    ketjap manis, 2 eetlepels sojasaus, 1 verkruimeld blokje
    groentebouillon, peterselie, gemberpoeder, zout, peper.
    Schep de saus in een ovenschaal en leg hierin 400 gram kabeljauw (zelf
    had ik diepvries kabeljauw).

    Schep de saus ook over de kabeljauw.

    Snij 2 tomaten in plakjes en leg de schijfjes tomaat op de kabeljauw.

    Snij 1 ui, 1 prei, 1 groene en 1 gele paprika in reepjes en leg dit in
    de ovenschaal bij de kabeljauw.

    Kruid met zout en peper.

    Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie.

    Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten.

    Serveer eventueel met rijst.

    Eet smakelijk!

    06-11-2009 om 13:27 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Soepje Van Krab Met Vanille
    ===========================
    200 gr mooie stukken king krab

    1 prei

    2 tomaten

    1 sjalot

    1 vanillestokje

    2 dl groentesap uit brik

    4 eetlepels frambozenazijn

    50 gr gekookte rijstnoedels

    2 dl room

    .
    Kook het groentesap met de sjalot, de vanillestok en de ajuin op en
    laat voor 1/3 inkoken. Passeer het geheel door een zeef

    Snij de prei in julienne, ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in
    blokjes, stoof de prei en tomaatjes aan in wat boter en voeg er de
    gekookte rijstnoedels aan toe

    Werk de ingekookte vanillejus op met de room en warm de krab erin op

    Serveer het soepje met de krab en de rijstnoedels


     

    05-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Gehaktbrood met spinazie
    ========================
    Ingrediënten:

    300 gram spinazie,
    nootmuskaat,
    zout,
    500 gram gehakt,
    3 eieren,
    paneermeel,
    oregano,
    salie,
    peper,
    3 plakjes ham,
    mozzarella,


    .
    Verwarm de oven voor op 90 graden.

    Wok 300 gram spinazie in wat olie en
    laat het slinken. Breng het op smaak met zout en nootmuskaat.
    Hak de spinazie fijn en knijp de spinazie goed uit.

    Meng 500 gram rundergehakt met 3 eieren, zout, peper, paneermeel, oregano en salie.

    Rol het gehakt uit op huishoudfolie tot een grote lap.

    Leg hierop 3 plakjes ham (laat de randen vrij).

    Leg op de ham kleine stukjes mozzarella en vervolgens de spinazie.

    Rol het gehakt om de spinazie en druk de randen goed aan.
    Leg het gehaktbrood in een grote ovenschaal.

    Zet de ovenschaal ongeveer 1 1/2 uur in de voorverwarmde oven, zet de oven de laatste 10 minuten
    op 140 graden.

    Serveer het gehaktbrood met een Italiaanse salade en
    gebakken aardappels of pasta.

    Eet smakelijk!

     

    04-11-2009 om 12:36 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding of bodding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag iets simpel van gebak

    Broodpudding of bodding
    =======================
    500 gram oud brood

    1,8 liter melk

    2 deciliter room

    kaneel

    rum

    solo

    1 vanillestokje

    4 eetlepels rozijnen in rum geweekt

    1 pakje vanillepudding

    4 eetlepels witte suiker

    4 eetlepels bruine suiker



    .
    Week het brood in de helft van de melk en voeg er de kaneel, rum,
    vanille, rozijnen, witte en bruine suiker aan toe

    Als alles goed doorweekt is, op het vuur zetten in een grote kom

    Meng de rest van de melk en de room met het pakje vanillepudding en
    roer het door het broodmengsel

    Laat even doorkoken en giet in een ingevette cakevorm

    Bak 45 minuten op 180°C

     

    03-11-2009 om 15:42 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocopasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zelf lekkere chocopasta maken

    Choco Maken
    ===========
    6 eieren

    300 gram suiker

    2 deciliter melk of sterke koffie (als je donkere choco wil koffie gebruiken)

    200 gram boter

    225 gram pure chocolade



    .
    Eieren, suiker en melk op het vuur opkloppen tot een stevige sabayon.

    Voeg beetje bij beetje de chocolade toe en blijf roeren. -

    Voeg de boter toe en blijf goed roeren. -

    Zet gedurende 4 uur in de koelkast.

    Bewaar ook de choco steeds in de koelkast.

     

    02-11-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sangria Champagne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het hoeft niet altijd zomer te zijn voor Sangria

    Sangria Champagne
    =================
    Samenstelling:

    samenstelling is voor een kan van 1 liter

    Voor de maat gebruik
    ik een borrelglas

    1 glas cointreaux,

    1 glas gin,

    1 glas cognac,

    1 glas witte rum,
     
    1 fles cava

    verschillende soorten fruit naar smaak



    .
    Alle ingredienten in een grote kan doen fruit klein snijden en erbij
    doen.

    Een deel van de cava er bij doen.

    Ijs blokjes invriezen van  het mengsel.

    De dag zelf de andere helft van de cava er bijdoen en opvullen met de
    ijsblokjes.

     

    01-11-2009 om 10:40 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hertenragout met dubbele Tongerlo en bessengelei.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is wildseizoen dus...

    Hertenragout met dubbele Tongerlo en bosbessensaus.
    ===================================================
    600 g hertenragout,

    2 eetlepels bloem,

    1 takje tijm

    1 laurierblaadje,

    2 koffielepels gekneusde jeneverbessen,

    1 dl Lacroix Wildfond,

    1 fijngehakte ui,

    2 eetlepels bosbessengelei,

    1 flesje Tongerlo Dubbel Bruin 6°,

    4 eetlepels olie,

    2 eetlepels instant roux,

    1 eetlepel fijngehakte peterselie,

    peper en zout


    .
    Bestuif de blokjes hertenvlees met wat bloem en braad het vlees
    goudbruin in hete olie.

    Zet het vuur lager en voeg de tijm en laurier, fijngehakte ui,
    jeneverbessen, fond en de helft van het bier toe.

    Breng op smaak met peper en zout en laat anderhalf uur zacht stoven.

    Haal het vlees uit de stoofpan en houd het warm.

    Zeef het stoofvocht, laat het wat inkoken en roer rest van het bier en
    de bosbessengelei door de saus.

    Warm even goed door en bind de saus.

    Verdeel vlees en saus over warme borden en versier met fijngehakte
    peterselie.

    Dranktip: Niet twijfelen: een Tongerlo Dubbel Bruin 6°!

     

    31-10-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeepalingsoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Zeepalingsoep
    =============
    600 gram hondshaai (zeepaling)

    10 deciliter visfumet

    1 venkelknol

    1 courgette

    3 wortelen

    100 gram zuring

    50 gram boter (bakboter)

    1 eierdooier

    1 deciliter room

    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    15 gram kervel


    De zeepaling fileren en hem in dikke plakken snijden.

    De filets gaar pocheren in visfumet. De zeepaling apart warm houden.

    Een brunoise maken van venkel, courgette en wortelen, en lichtjes
    aanstoven in boter. Laten uitzweten en de visfumet erbij gieten.

    Apart wat zurkel laten blancheren, fijnhakken en bij de soep voegen.
    Het geheel een vijftal minuutjes laten koken. Erop letten dat de
    groentjes beetgaar blijven.

    De soep op kruiding controleren, afwerken met een binding van
    eierdooier en room.

    Wat plakjes zeepaling in een diep bord leggen, er de soep bijdoen.

    Afwerken met gehakte peterselie en kervelpluksels.


     

    30-10-2009 om 13:43 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!