Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen.
Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
Als je niet weet wat je straks gaat eten! Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
13-09-2009
Kalkoenfricasse
Voor de Bourgondiers!!
Kalkoenfricassee ================ 800 g kalkoenfricassee
1 bussel schorseneren(of een bokaal van 800 gr)
250 g champignons
2,5 dl room of room alternatief
2,5 dl kippenbouillon
verse peterselie en rozemarijn
boter en bloem, wat citroensap
zwarte peper uit de molen en zout
. Maak de schorseneren schoon, snijd ze in stukken van 5 cm en zet ze in water waar U wat citroensap aan toevoegt.
Snijd de champignons in schijfjes en bak ze kort aan in boter, kruid flink met peper en wat zout.
Bestrooi met 2 el bloem, neem van het vuur en meng goed onder elkaar, giet nu een scheutje bouillon erbij en meng goed.
Terug op het vuur giet u bouillon bij tot er een gladde saus ontstaat, laat even doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen.
Kook(stoom) de schorseneren beetgaar en voeg ze bij de champignons, hou warm.
Bak de kalkoenfricassee mooi gaar in een grote pan, kruid met peper en wat zout en strooi er verse peterselie en enkele blaadjes rozemarijn over.
Verwijder het overtollige braadvet en giet er de schorseneer-champignonsaus over, sluit af met de room en meng voorzichtig onder elkaar.
. 1.Bak de varkensschenkels op beide kanten kort aan. Kruid ze met peper en zout.
2. Fruit de wortel, selder, sjalotjes en look in olijfolie. Voeg het citroensap, de kippenbouillon, tomaten, laurier en witte wijn toe. Breng aan de kook en leg de schenkels bovenop. Laat een half uurtje sudderen onder gesloten deksel.
3. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook die beetgaar in kokend gezouten water.
4. Giet de aardappelen af en laat ze even rusten. Breng de groenten en het vlees op smaak met peper en zout.
5. Bak de aardappelen goudbruin in boter. Schep de ossobucco op de borden en strooi er de peterselie overheen. Serveer met de aardappelen en sprenkel nog wat lekkere olijfolie over de borden.
Kabeljauw in parmaham ===================== 4 stukjes kabeljauw van ca 125 g 200 g Parmaham . Strooi wat peper over de vis Verpak de vis in Parmaham Bak de vis aan beide zijden
Wij Eten Er Graag Bloemkoolroosjes Met Ansjovis Bij.
Bloemkoolroosjes met ansjovis en broodkruim. ============================================ 1 bloemkool olijfolie 1 blikje ansjovis 3 witte boterhammen peper . Kruimel het brood fijn en rooster het in een pan zonder olie Snijd de bloemkool in kleine roosjes en was hem Bak de bloemkool rijkelijk in olie op niet al te hoog vuur 10 minuten Voeg de fijngesneden ansjovis toe en iets later het broodkruim en bak het nog 5 minuten
Italiaanse kippensoep ===================== 3 kipfilets (elk circa 150 g)
9 uien, dat is per kipfilet 3 uien
1 bleekselderij, dat is circa 4 stengels per kipfilet
3 winterpenen, dat is één peen per kipfilet
3 rode chili pepers, dat is één chili peper per kipfilet
1 bol knoflook, voldoende voor drie kipfilets
1 eetlepel gedroogde tijm
12 rijpe tomaten, dat zijn vier tomaten per kipfilet
3 tot 4 liter kippenbouillon, zelf gemaakt , uit potjes of aangemaakt uit blokjes bouillon
fijngemalen zeezout voor de knoflook
. Van de totale hoeveelheid uien neem je drie uien (per kipfilet eentje) die je schilt en in kleine stukjes snijd.
Neem de chili's en snij de groene delen er af.
Je laat één chili verder ongemoeid. De andere twee snij je in de lengte door en ontdoe je van de zaadlijsten.
De feitelijke peperkracht zit geconcentreerd in deze zaadlijsten. Probeer ze niet met je handen aan te raken. Want er zit veel peper in.
Snij de pepers in kleine stukken.
Breek de bol knoflook open en pel de teentjes.
Snij de teentjes fijn. Ik gebruik er wat gemalen zeezout bij.
Knoflook zal tijdens het snijden namelijk heerlijke smaakstoffen vrij maken, die uit de cellen in de knoflook komen. Het nadeel van deze stoffen is dat ze heel snel (enkele seconden) reageren met het zuurstof in de lucht. De smaak raakt dan verloren en de knoflook wordt bitter. Niet lekker. Als je zeezout gebruikt zullen de smaakstoffen hiermee reageren en blijft de smaak wel behouden. Erg lekker.
Snij de knoflook lekker fijn.
De kipfilet snij je in blokjes
Je kunt nu het "oliedeel" bereiden. Terwijl je dit bereid kun je alvast de groenten voor het "waterdeel" klaarmaken. Scheelt tijd.
De bereiding van het oliedeel :
In een braadpan verwarm je 6 eetlepels olijfolie. Dat is twee eetlepels olie per ui.
Voeg de uien toe en bak deze bruin.
Je roert de uien om de tien minuten om en schraapt eventuele vastzittende delen van de bodem van de pan.
Als de uien mooi bruin zijn voeg je de chili toe.
Bak de chili ongeveer 5 minuten, waardoor de peperdeeltjes uit de chili goed zijn losgekomen. Voeg dan de stukjes kipfilet toe.
Bak de stukjes kipfilet rondom bruin.
Als het geheel goed gaar is, en de stukjes kipfilet rondom zijn aangebakken, voeg je de knoflook toe.
Draai het vuur laag en laat de knoflook 1 minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.
Schep het geheel in een zeef die boven een kom hangt. Je wilt de olie uitzeven.
De olie gebruik je dadelijk in de soep, want die olie laat je binden met de stoffen in de tomaat en je geeft daarmee de smaak door aan de soep. Heerlijk ! De gebakken kipfilet koel je af, dek je af en zet je weg in de koelkast.
Intussen heb je de groenten kunnen voorbereiden :
Te beginnen met de tomaat.
Verwijder de groene steeleindjes van de tomaat.
Tja, ik vind stukjes vel in de soep lekker. Stukjes vel van de tomaat. Ben je er zelf geen liefhebber van, dompel de tomaat dan 10 tot 15 seconden onder in kokend water. Haal hem er uit en nu kun je het velletje heel makkelijk afpellen.
Snij de tomaat in stukjes.
bleekselderij, eveneens een groente die je in de Italiaanse keuken vaker tegenkomt.
Snij de uiteinden er af.
Breek nu de bleekselderij, door de stengels van het worteleind af te breken.
Snij het worteleind af.
En snij de bleekselderij in stukjes.
De gewassen stelen snij je eerst twee of drie keer in de lengte door.
En daarna dwars in stukjes snijden.
Snij de wortels in stukjes door ze in de lengte in zessen te snijden, eerst middendoor, daarna elk deel in drie stukken.
Snij de repen nu dwars in stukjes, zodanig dat de stukjes even hoog als breed als lang zijn. Ongeveer.
Prepareer het overgebleven deel van de uien door ze eerst te schillen en daarna in stukjes te snijden.
Toen ik de tomaten gesneden had heb ik een pan met drie liter water op het vuur gezet en de tomaten toegevoegd. Intussen ging ik verder met het prepareren van de groenten. Dat scheelt tijd.
Enfin, Dit is wat er zich in de pan afspeelt :
Drie liter water gaan erin.
Gevolgd door de tomaten, die ik tot koken breng.
Zodra ze koken gaat het vuur laag en ik laat ze twee uur zachtjes koken. Daarna gaan de vetten erbij : De bakolie van de kipfilet en de de bouillon.
Dat laagje olie gaat in een uurtje tijd reageren met het caroteen in de tomaten. De olie verdwijnt grotendeels en vormt heerlijke aromatische smaakstoffen.
Laat de pan een uurtje afgedekt rustig pruttelen om dit proces goed te laten verlopen.
Terwijl de tomaten doorgaren plet je de tomaten.
En lekker laten doorkoken (met de deksel op de pan).
Toevoegen: de bleekselderij, de winterpenen en de uien
Weer aan de kook brengen en een uurtje laten wegpruttelen...
Nu op smaak brengen met zeezout en gedroogde tijm. Proef of je van elk voldoende hebt toegevoegd en pas het aan naar eigen smaak.
Voeg dan het vlees toe. Vergeet niet : Het vlees is gaar, dus je kunt al bijna gaan serveren (laat het vlees niet verder gaar worden want dan verliest het smaak .
Breng de soep snel aan de kook en zet het vuur uit. Je kunt serveren.