Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 86 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenleverpate met appelcompote.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijke Ganzelever

    Eendenleverpate met appelcompote   koud voorgerecht
    ===================================================
    1 ei

    2 eierdooiers

    2 appels

    75 gram. boter, gesmolten

    100 gram. lever

    400 gram. eendenlever

    0.1 liter. room

    0.2 liter. cognac

    0.2 liter. truffeljus

    1 eetlepel. suiker

    Zout

    Peper

    Spek, vet

     

    Neem voor de gewone lever bij voorkeur parelhoenderlever.

    Verwarm de oven in 6 minuten voor op 60 graden Celsius.

    De eendenlever met parelhoenderlever in een keukenmachine glad draaien,
    daarna de gesmolten boter langzaam toevoegen. Vervolgens de eierdooiers
    en ei toevoegen met de cognac, truffeljus, zout en peper.

    Als de massa goed homogeen is, de room toevoegen en even mee laten
    draaien, maar niet te lang.

    Een patéblik bekleden met verse plakjes vetspek. De massa hierin gieten
    en goed afdekken met aluminiumfolie.

    Laat dit een half uur au bain marie in de oven afbakken.

    En vervolgens 24 uur in de koelkast op laten stijven.

    Voor de appelcompote de appels schillen, de klokhuizen verwijderen en
    de appel in kleine stukjes snijden. De gesneden appel op een laag vuur
    opzetten zodat deze langzaam kapot kookt, vervolgens naar smaak suiker
    toevoegen. Het is wel de bedoeling dat de appelcompote uit kleine
    stukjes bestaat.

    Op laten stijven in de koelkast zodat men er kleine lepelbolletjes van
    kan maken. De paté storten en in plakjes snijden en samen met de
    bolletjes appelcompote serveren.

     

    20-12-2009 om 11:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke chocolade-vijgentaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag : gebak

    Heerlijke Smeuige Chocolade-Vijgentaart
    =======================================
    Ingredienten:

    VOOR HET DEEG

    150 gram patentbloem

    180 gram boter

    100 gram suiker


    VOOR DE VULLING

    100 gram suiker

    4 eieren

    100 gram boter, gesmolten

    100 gram bittere chocolade, gesmolten

    80 gram gedroogde vijgen, gehakt

    150 gram geroosterde hazelnoten, gehakt

     

    Voorbereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 graden

    Bereidingswijze:

    Mix de ingrediënten voor het deeg in een blender tot ze net gaan
    binden.

    Maak met het deeg een bodem op een ingevette taartvorm van 26
    centimeter doorsnee.

    Bak 10 minuten op 180 graden in de oven

    Mix voor de vulling de suiker en de eieren in de blender tot het
    mengsel lichtgeel is.

    Voeg de gesmolten boter toe tot er binding is.

    Meng er dan de gesmolten chocolade door met de vijgen en de noten.

    Vul er de bodem mee en bak nog circa 30 minuten op 180 graden.

     

    19-12-2009 om 13:36 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoutebollen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de feestdagen:

    Smoutebollen
    ============
    1 liter lauwe melk

    60 gr gist opgelost in een beetje melk

    3 hele eieren

    50 g suiker

    snuifje zout

    1 kg bloem



    .
    Begin het beslag 1 uur op voorhand te maken. Roer dit beslag regelmatig
    door tijdens het rijzen. Het wordt een stevig beslag dat desnoods met
    de hand moet geklopt worden. Mocht je het beslag toch iets te dik
    vinden voeg dan een beetje melk toe. Maar het deeg moet stevig zijn,
    anders krijg je platte koeken in plaats van ronde smoutebollen.

    Het beslag kan best in de frituur gedaan worden met behulp van een
    kleine ijsroomschepper.

    Bakken in zuivere nieuwe frituurolie op 160°C.

    Laten uitlekken op keukenpapier. Bestooien met veel bloemsuiker.

     

    18-12-2009 om 14:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Côte à l'os met peterselieboter.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Côte à l'os met peterselieboter
    ===============================
    1 kilogram ribstuk met been (côte à l'os)

    2 centiliter arachideolie

    1 bakje tuinkers

    125 gram boter (roomboter)

    0.25 eetlepel citroensap

    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    peper

    zout

     

     

    .
    De zachte boter tot room roeren. Het citroensap en de gehakte
    peterselie toevoegen. Kruiden met een flinke snuif zout en een beetje
    peper. De boter in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast hard laten
    worden.

    De côte à l'os kruiden met zout en peper. Het vlees bestrijken met
    olie. Op de hete grill aan elke kant roosteren gedurende 8 minuten.

    Intussen de tuinkers spoelen en laten uitlekken op een doek.

    Het geroosterde vlees van het been snijden. Het vlees in plakken
    snijden en op een serveerschaal schikken. De schijfjes peterselieboter
    tussen het vlees leggen en de schotel versieren met de tuinkers.

    Tip: het been ingesmeerd met wat mosterd dat nog even gekorst is op de
    grill, is een kluifje voor de amateur.


     

     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfskop in tomatensaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfstong met kalfsvlees

    Kalfskop in tomatensaus
    =======================
    1 kalfstong;

    1 kilo kalfspoulet;

    eventueel een kalfsschenkel.

    1 winterwortel;

    takje tijm;

    snufje foelie;

    laurierblaadje;

    1-2 peperkorrels;

    2-3 kruidnagels;

    beetje azijn;

    5 eieren hardgekookt;

    augurkjes;

    tomatenpuree.
    .



    Snijd het vlees in stukken en kook het samen met de kruiden.

    Pak het vlees uit de braadpan en laat het afkoelen.

    Kook de tong in een bouillon gaar.

    Ontvel de tong, snijd de rest van het vlees klein.

    Laat het vocht inkoken dat het vanzelf bindt.

    Doe er zonodig wat gelatine bij.

    Roer de tomatenpuree en de kruiden (naar smaak) door het
    vocht,eventueel nog een scheutje madeira.En doe het vlees er weer bij.

    Snijd de eieren in de lengte door en de augurkjes,en laat  deze met de
    ragout op stijven.

    Serveertips Dit gerecht eten als een ragout vind ik het
    lekkerste,gewoon met brood. Een lekker zaterdagavond gerecht.
     

     

    16-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen speedballs.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gehakt weer eens anders

    Gehaktballen Speedballs
    =======================
    400 g rundergehakt

    1 uitje

    2 el ketjap manis

    2 el grove mosterd

    wat zout

    1 tl cayennepeper

    2 eieren

    80 g paneermeel

    250 ml runderbouillon

    boter



    .
    Meng het gehakt met de ui, ketjap, mosterd, zout, cayennepeper, eieren
    en paneermeel

    Draai er ballen van en en laat ze 30 minuten rusten in de ijskast

    Braad ze in de boter, voeg de bouillon toe en laat ze half afgedekt in
    45 minuten garen

     

    15-12-2009 om 12:27 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Javanais.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gebak vandaag

    Javanais
    ========
    2 eieren,

    100 g suiker,

    350 g bloemsuiker,

    100 g bloem,

    350 g boter,

    100 gram marsepein,

    100 gram pure chocolade



    .
    Smelt 100 gram boter.

    Klop de eieren en het suiker op.

    Meng er voorzichtig met een spatel de bloem onder en voeg er de
    gesmolten boter aan toe.

    Vet een bakplaat in met wat boter en strijk er het deeg op zodat het
    maximaal 0,5 cm dik is.

    Plaats dat 20 minuten in een aan 180°C voorverwarmde oven. Laat het
    deeg afkoelen.

    Meng 250 gram boter met 250 gram bloemsuiker tot een smeuïge massa.

    Voeg aan deze crème au beurre de stukjes marsepein toe.

    Verdeel het deeg in rechthoekige plakjes van 4 cm op 8.

    Maak de vier javanais-gebakjes als volgt: bestrijk een plakje met de
    crème au beurre, leg er een plakje op dat je opnieuw met crème au
    beurre bestrijkt.

    Bouw zo verder tot alle deeg op is.

    Op de allerlaatste plakjes strijk je een dun laagje crème au beurre.

    Smelt de chocolade au bain marie en overgiet er de bovenkant van de
    taartjes mee.

    Tot slot doe je nog wat rest van de crème au beurre in een spuitzak en
    maak je een mooi toefje op je taartjes.

     

    14-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met dragon.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondagsmenu : Lamsvlees

    Lamskoteletjes met dragon       Hoofdgerecht
    ============================================
    boter:  25 gram

    citroen:1/2

    lamskoteletjes:12

    gehakte dragon:5 soeplepels

    maïszetmeel:1 koffielepel

    teentjes van look:  2

    sjalotten:  2

    olijfolie:  3 soeplepels

    eierdooier:  1

    melk:  1 deciliter

    peper en zout

    witte wijn:  5 deciliter

     

    .
    Snij de teentjes knoflook in de lengte in twee en wrijf er de
    lamskoteletjes aan beide kanten mee in zodat ze lekker geuren. Zet even
    opzij.

    Snipper de sjalotten en doe ze in een steelpan. Overgiet met de
    wijnazijn, de witte wijn en 0,5 deciliter water. Voeg er drie
    soeplepels fijngehakte dragon bij. Breng aan de kook en laat tot een
    derde inkoken. Filter het ingekookte vocht: u moet 0,5 deciliter
    vloeistof overhouden. Zet opzij.

    Verdun het maïszetmeel met de koude melk. Voeg er de eidooier bij, zout
    en peper. Zet het steelpannetje au bain-marie en klop krachtig zodat de
    saus dik wordt.

    Voeg er beetje bij beetje de ingekookte vloeistof bij, de boter in
    klontjes, de rest van de dragon en een scheutje citroensap. Breng op
    smaak.

    Intussen laat u de lamskoteletjes grillen in een grote pan met de
    olijfolie. Kruid met zout en peper.

    Dien warm op met de dragonsaus
    en gestoofd witloof als bijgerecht

     

    13-12-2009 om 10:29 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amandelspijs.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Amandelspijs:
    =============
    Amandelspijs:
     
    Ingrediënten voor 300 gr:
    125 gr blanke amandelen
    125 gr kristalsuiker
    1 ei
     
    .
    Maal de amandelen door de amandelmolen of een vleesmolen.
    Klop het ei los en meng het samen met de suiker door de amandelen,
    zodat een smeuïg maar stevig mengsel ontstaat.
    Bewaar het in plasticfolie gewikkeld of in een luchtdicht afgesloten
    bakje een paar weken in de koelkast.
     

    Gebruik de spijs voor bijvoorbeeld het maken van een kerstkrans of
    banketstaaf.

     

    12-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag : Rog

    Rog Met Een Romig Sausje En Garnaaltjes
    =======================================
    Ingrediënten: 

    3 rogvleugels

    4 eetlepels olijfolie

    een klompje boter


    Saus:

    2 eetlepels olijfolie

    75 cl. droge, witte wijn

    4 flinke sjalotten

    2 blaadjes laurier

    4 takjes tijm

    2 eetlepels bloem

    250 ml light room

    peper en zout naar smaak

    1 koffielepel currypoeder


    Garnituur:

    1 grote tomaat

    4 à 5 blaadjes basilicum

    1 eetlepel kappertjes (opgelegd op zuur)

    50 g grijze garnalen



    .
    Voorbereiding: De rogvleugels (laten) fileren.

    De sjalotten reinigen en in kleine blokjes snijden. De kappertjes even
    (5 minuten) laten weken in water om de zurigheid te verwijderen en ze
    dan goed laten uitlekken.
    De tomaat pellen, ontpitten en in kleine blokjes snijden. Vervolgens de
    tomatenblokjes met de kappertjes, fijngesnipperde basilicum en wat
    peper uit de molen vermengen.

    Zet weg in de koelkast tot gebruik.

    Bereidingswijze: Start met de saus: Stoof de ui aan in hete olijfolie
    tot glazig. Bestrooi met de bloem en roer alles goed om. Voeg de wijn,
    de tijm en de laurier toe. Laat alles op een matig vuurtje reduceren
    tot 1/3. Voeg vervolgens de room toe.
    Laat doorkoken.
    Zeef de saus - alles goed doordrukken! Op smaak brengen met peper en
    zout en het currypoeder.
    Breng de saus aan de kook voor opdienen (eventueel ze op zacht vuur nog
    wat laten indikken).

    De rog bakken in een verhit mengsel van olijfolie en boter. Bak eerst
    de kant die tegen het kraakbeen aanzat, dan pas de velkant. Bak snel
    aan, maar zorg voor een krokant korstje. Kruid met peper en zout naar
    smaak.

    Serveertips: Het mengsel van tomatenblokjes in het rond schikken op de
    borden. De grijze garnalen op dezelfde wijze tussen de tomatenblokjes
    schikken. De rog in het midden van de borden schikken. Rondom de rog -
    over de garnituur - de warme saus schenken. Heerlijk met knapperige
    frietjes of natuur aardappeltjes!!!

     

    11-12-2009 om 14:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt met havermout en marmite.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag : dagelijks eten

    Gehakt Met Havermout En Marmite
    ===============================
    500 g rundergehakt

    100 g havermout

    5 trostomaten

    1 grote ui

    3 grote bosuien

    1 ei

    3 eetlepels paneermeel

    2 eetlepels wokolie

    1 zakje gehaktkruiden (verstegen voor 500 g gehakt)

    1 theelepel marmite (is een gistextract, staat meestal bij de honing in het schap)

    1 hapjespan met deksel

    1 bord



    .
    Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei, de havermout en de
    paneermeel.
    Doe de wokolie in de pan. Braad het gehakt rondom goed bruin, een mooi
    korstje er aan.

    Haal het gehakt uit de pan en leg op de bord.

    Snipper de ui en doe die in de pan.

    Snijd de bosui en doe die er ook bij.

    Snijd de tomaten er bij en laat een paar minuutjes licht bakken.

    Doe de marmite er bij en roer even door.

    Nu het gehakt er op leggen en het geheel een half uurtje laten sudderen
    op de lage stand van het gas.

    Dan heb je een mooi sausje. Wel regelmatig het gehakt keren.

    Lekker met rode kool en aardappels of rijst.

    Je kunt dit ook heel goed op een broodje eten, vooral een warm
    pistoletje.

     

    10-12-2009 om 11:24 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glaasje vol vis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief in een glaasje

    Glaasje Vol Vis
    ===============
    gerookte heilbot
    mascarpone
    grijze garnalen

     


    .
    mix de heilbot (een volledig pakje van 200g) met een potje
    mascarpone( neem  het kleinste potje maar wel van het merk
    Galbani)

    schik dit in een glaasje en doe er de garnaaltjes boven.

    HEEL LEKKER!!!!! EN DIT KAN JE GEMAKKELIJK DE DAG VOORDIEN MAKEN EN IN
    DE KOELKAST ZETTEN

     

    09-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met basilicum.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lamsvlees is altijd feest

    Lamskoteletjes met basilicum      Hoofdgerecht
    ==============================================
    versgehakt basilicum:  4 soeplepels

    tomaten:  12

    boter

    lamskoteletten:  16

    olijfolie:  16 soeplepels

    sap van citroen

    peper en zout

    korianderbolletje:  1 koffielepel

    .
    Bak of gril de koteletjes.

    Kruid met peper en zout.-

    Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes en voeg er de
    olijfolie en de koriander aan toe.

    Breng op smaak met het citroensap en het basilicum.-

    Serveer de koteletjes met deze tomatensaus.

     

    08-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine van gerookte rivierforel.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gemakkelijk en op voorhand te maken.

    Gerookte Rivierforel Koud Voorgerecht
    =====================================
    5 gerookte filets van rivierforel

    3 sneden gerookte zalm

    2 deciliter. verse room

    2 deciliter. visfumet

    2-1/2 gesnipperde sjalotten

    6 blaadjes geweekte gelatine

    2 deciliter. verse room

    wat citroensap

    peper en zout

    Gemengde sla

    Voor de gelei:

    1/4 liter.rundsconsommé

    sap van rode bieten

    1/2 gelatineblaadje per deciliter

     

    .
    Begin met een smeuige creme te maken met de visfumet,4 deciliter room
    de sjalotten en een beetje van de gerookte zalm.

    Laat ongeveer 10 minuten koken.Druk door zeef,voeg de geweekte gelatine
    toe en laat afkoelen.

    De forelfilets pureren in de keukenrobot.

    De afgekoelde creme toevoegen en opnieuw pureren.Op smaak brengen met
    peper en zout en citroensap en er dan de halfopgeklopte room
    doorspatelen.

    Voor de opbouw van de terrine begint u met een laag forelmousse
    vervolgens gerookte zalmschijfjes,weer forelmousse en zalm .

    Werk af met forelmousse.Laat zorgvuldig afkoelen in de koelkast.

    Bereid de bietengelei en giet die op de borden .

    Laat opstijven,en leg er dan een plak van de visterrine op

     

    07-12-2009 om 14:16 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bami Goreng.

    Vandaag : Chinees

    Bami Goreng
    ===========
    500 g gekookte en afgekoelde noedels

    50 g fijne reepjes van gekookt kippenvlees

    50 g fijne reepjes van ham of garnalen

    50 g fijne reepjes van paprika

    50 g dobbelsteentjes champignons (zwarte gedroogde Chinese paddenstoelen )

    50 g diepvrieserwtjes

    1 ei gebakken tot een platte omelet, in reepjes snijden.

    4 el olie

    Peper en zout

    m.s.g Vétsin of monosodiumglutatammat. ( Is niet echt nodig, is een
    smaakversterker)



    .
    De koude gekookte noedels losmaken.

    Bak een omelet van het ei en snijd dit in reepjes.

    Verhit de olie en bak snel alle andere ingrediënten in een wok.

    Voeg de noedels toe en bak verder, al roerend.

    Voeg de omelet toe en kruid met peper, zout een drupje sojasaus en
    m.s.g.

    Bij het opdienen eventueel bestrooien met fijn gesneden groene ui.

    Als versiering kan spiegelei, ham, tomaat en kroepoek gebruikt worden.

     

    06-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapje met rieslingwijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsvlees

    Kalfslapje Met Rieslingwijn Hoofdgerecht
    ========================================
    4 kalfslapjes

    2 deciliter Rieslingwijn

    2 deciliter room

    1 grote gepelde en ontpitte tomaat

    1 teentje knoflook

    1 tablet Knorr Kruiden Bouquet Italiano

    1 tablet Knorr Finesse Tuinkruidenbouillon

    Olijfolie

    .
    Doe een beetje olijfolie in een hete pan en bak de kalfslapjes bruin.

    Haal het vlees uit de pan en giet het vet weg.

    Giet de wijn in de pan en laat even goed doorkoken.

    Voeg nu de room,het lookteentje,de in stukjes gesneden tomaat en het
    tablet Knorr Kruiden Bouquet Italiano toe.

    Laat alles goed sudderen tot het tablet volledig is opgelost en doe er
    het vlees terug bij.

    Dien het vlees warm op en overgiet met de saus.

     

    05-12-2009 om 12:06 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakketje van zalm met Boursin en noten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Pakketje Van Zalm Met Boursin En Noten     koud voorgerecht
    ===========================================================
    Snij 480 gr zalmfilet in blokjes voor de bereiding van de tartare.

    Voeg er 4 soeplepels notenolie, een tiental gepelde noten en 40 gr Boursin met
    look en fijne kruiden aan toe, alsook vooraf fijngesneden bieslook.

    Plooi de sneedjes gerookte zalm open, leg telkens ¼ van de zalmtartaar
    op ieder sneedje en plooi opnieuw dicht door de 4 hoeken naar elkaar
    toe te brengen. Draai het pakketje om zodat het mooi dicht blijft op de
    borden.

    Ter versiering : Leg ongeveer 1 soeplepel Boursin op ieder pakketje.

    Afwerken kan met een heerlijk mengsel van 10 cl room en het sap van 1
    geperste citroen.

     

    04-12-2009 om 13:41 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastanjepuree.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij wildschotels.

    Kastanjepuree Bijgerecht
    ========================
    1 kilogram verse kastanjes

    2 keer 1,5 liter lichtgezouten water

    1 ui

    1 kruidnagel

    1 tak selder

    1 deciliter room

     

     

    .
    De kastanjes poffen in de oven en pellen.

    Breng 1,5 liter licht gezouten water aan de kook en dompel de kastanjes
    er in om het tweede vlies te verwijderen.

    Steek de kruidnagel op de ui.

    Breng de andere 1,5 liter water aan de kook voeg het takje selder bij
    en de ui en 10 minuten doorkoken.

    Voeg de kastanjes toe en laat 15 tot 20 minuten koken.

    Haal de kastanjes eruit en pureer ze fijn.

    Breng de room aan de kook en laat voor de helft inkoken .

    Voeg de kastanjepuree toe en breng op smaak met peper en zout.

     

     

    03-12-2009 om 11:11 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikasoep met grijze garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soep met garnalen

    Paprikasoep met grijze garnalen
    ===============================

    voor ca 10 personen

    1 groot blik gepelde tomaten
    1 groot blik tomatenblokjes met basilicum
    2 1/2kilogram rode paprika -
    100 gram boter -
    4 ui, fijngesnipperd -
    4 teentje knoflook -
    1 theelepel cayennepeper -
    2 eetlepels sherry -
    8 theelepels tijm -
    1 bouquet garni (in preiblad gebonden peterseliestelen en 4 laurierblaadjes) -
    4 liter visbouillon van tabletten of bokaal -
    2 deciliter slagroom -
    zout, peper -
    500 gram grijze garnalen.
    Basilicum


     

    .
    De dag voordien:

    Paprika's halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden.
    In grote pan met dikke bodem boter smelten.De Ui 5 minuten zachtjes 
    bakken. Uitgeperste knoflook en cayennepeper 5 minuten meebakken (niet
    laten kleuren). Sherry erbij schenken en alcohol laten verdampen.
    Paprika, tijm en bouquet garni toevoegen en circa 5 minuten al
    omscheppend meebakken.De tomaten bijvoegen en de visbouillon. Ongeveer
    30 minuten zachtjes koken tot paprika's helemaal gaar zijn. Bouquet
    garni verwijderen. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren.
    Zeven.

    De dag zelf:

    Soep zachtjes verwarmen. Room erdoor roeren. Op smaak brengen met zout
    en peper(indien nodig). Garnalen en basilicum in strooien.
     
     

     

    02-12-2009 om 13:20 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte woud gebak met noten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht : gebak

    Zwarte woudgebak met noten
    ==========================
    140 g suiker (griessuiker)
    100 g bloem (tarwebloem)
    5 g bakpoeder
    3.5 theelepels aardappelzetmeel
    2 eetlepels cacaopoeder
    35 g boter (geklaard)
    50 g boter (roomboter)
    3 dl room
    250 g chocolade (puur)
    2 cl grand-marnier
    0.5 eetlepel cacaopoeder
    50 g walnoten (gemalen)
    50 g poedersuiker
    25 g walnoten
    chocoladeschilfers om af te werken.

     

     

    .
    Maak een chocoladebiscuit: bestrijk een bakvorm met wat boter en
    bestuif met bloem. Klop de eieren met de suiker luchtig au bain marie.
    Blijf kloppen tot het geheel schuimig is en afgekoeld. Zeef de bloem
    met het bakpoeder, de aardappelbloem en het cacaopoeder en meng
    voorzichtig met het ei/suikermengsel. Roer de gesmolten boter er als
    laatste onder. Schep de massa in de vorm en bak gedurende 35 minuten op
    180°C.

    Bereid de vulling: warm de boter en de helft van de slagroom op tot het
    kookpunt. Smelt de chocolade au bain marie en meng de gesmolten
    chocolade met de boterroom. Klop de andere helft van de room voor 3/4
    op en meng ze er langzaam door.

    Bouw het gebak nu op. Leg op de bodem een eerste laag chocoladebiscuit.
    Besprenkel deze met Grand Marnier, en bestrooi met cacaopoeder. Lepel
    er daarna een laagje vulling op. Leg er gehakte walnoten op. Bedek de
    walnoten met een nieuw laagje vulling. Bedek de vulling met een laatste
    laag chocoladebiscuit en besprenkel weer met Grand Marnier en bestrooi
    weer met cacaopoeder. Bedek bovenaan met een dun laagje van de vulling
    en werk af.

    Snijd op de gewenste grootte en werk af met poedersuiker en
    chocoladeschilfers.


     

    01-12-2009 om 15:02 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!