Feestelijke Ganzelever
Eendenleverpate met appelcompote koud voorgerecht =================================================== 1 ei
2 eierdooiers
2 appels
75 gram. boter, gesmolten
100 gram. lever
400 gram. eendenlever
0.1 liter. room
0.2 liter. cognac
0.2 liter. truffeljus
1 eetlepel. suiker
Zout
Peper
Spek, vet
Neem voor de gewone lever bij voorkeur parelhoenderlever.
Verwarm de oven in 6 minuten voor op 60 graden Celsius.
De eendenlever met parelhoenderlever in een keukenmachine glad draaien, daarna de gesmolten boter langzaam toevoegen. Vervolgens de eierdooiers en ei toevoegen met de cognac, truffeljus, zout en peper.
Als de massa goed homogeen is, de room toevoegen en even mee laten draaien, maar niet te lang.
Een patéblik bekleden met verse plakjes vetspek. De massa hierin gieten en goed afdekken met aluminiumfolie.
Laat dit een half uur au bain marie in de oven afbakken.
En vervolgens 24 uur in de koelkast op laten stijven.
Voor de appelcompote de appels schillen, de klokhuizen verwijderen en de appel in kleine stukjes snijden. De gesneden appel op een laag vuur opzetten zodat deze langzaam kapot kookt, vervolgens naar smaak suiker toevoegen. Het is wel de bedoeling dat de appelcompote uit kleine stukjes bestaat.
Op laten stijven in de koelkast zodat men er kleine lepelbolletjes van kan maken. De paté storten en in plakjes snijden en samen met de bolletjes appelcompote serveren.
|