Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht

    Bitterkoekjespudding met Boerenmeisjes
    ======================================
    2 eierdooiers -

    12 boerenmeisjes -

    1 stuk sinaasappel -

    8 gram gelatinepoeder -

    25 gram suiker -

    50 gram bitterkoekje -

    25 gram boerenjongen -

    0.2 liter melk -

    3 deciliters slagroom -

    Muntblaadje

     


    .
    De melk verwarmen.

    Gelatine met suiker, eidooiers en wat warme melk glad roeren en al
    roerend bij de melk voegen.

    Al roerend verwarmen tot ongeveer 80 graden Celsius en het mengsel
    laten binden. De melk mag niet gaan koken!

    De vla lobbig laten worden.

    Sla de slagroom halfstijf, bewaar een klein deel om te garneren spatel
    de rest door de vla.

    Bitterkoekjes en uitgelekte boerenjongens door de pudding spatelen en
    de massa in de vormpjes overdoen.

    De pudding in de koelkast op laten stijven.

    De puddinkjes storten en de boerenmeisjes op de borden leggen.

    De sinaasappel uitpersen. De sinaasappelsap met wat opgevangen
    brandewijn mengen en op de borden scheppen.

    Met slagroom en muntblaadjes garneren.

     

    10-01-2010 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Home Cookin Chapter: Maatjesharing

    Salade van nieuwe haring         Hoofdgerecht
    =============================================
    6 hollandse nieuwe

    125 gram sla

    750 gram nieuwe aardappeltjes;

    4 bosuitjes;

    4 eetlepels zure room;

    4 eetlepels  mayonnaise;

    1 eetlepel kappertjes;

    2 eetlepels fijngehakte peterselie;

    witte peper;

    2 eetlepels fijngesneden bieslook.

     


    Aardappelen koken met een beetje zout. Na koken uitlekken en afkoelen
    tot lauwwarm.

    Snijd ze dan in vieren.

    Snij bosuitjes in smalle ringetjes.

    Vermeng zure room met mayonnaise voeg iets zout en peper toe.

    Roer uitjes,kappertjes en peterselie erdoor.

    Schep saus luchtig door de (lauwe)aardappeltjes.

    Snij haring (op één na) in niet al te kleine blokjes,doe bij de
    aardappeltjes en meng nogmaals luchtig dooreen.

    Leg slablaadje(s) op een bord en schep er de salade in het midden op.

    Snij de achter gebleven haring in reepjes en leg het langs de salade.
     
    Bestrooi het geheel met bieslook.

    Eet smakelijk.

     

    09-01-2010 om 14:36 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quenelles van vis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht

    Quenelles Van Vis
    =================
    250 g verse vis vb snoekbaars

    125 g room

    peper en zout en muskaatnoot

    1 ei

    1 blokje groentebouillon



    .
    Snijd de vis in kleine stukken en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

    Cutter de vis tot een zeer fijne pasta.

    Voeg het ei toe en meng verder tot de massa in een bolletje in de
    cutter draait.

    Voeg de room toe en meng verder

    Laat dit mengsel minimum 2 uur in de koelkast rusten. Je kan het ook op
    voorhand maken.

    Los het groentebouillonblokje op in water en verwarm tot net onder het
    kookpunt.

    Maak met behulp van 2 eetlepels quenellen en pocheer ze gedurende 4 à 5
    minuten in de groentebouillon.

    Serveer met kreeftensaus


     

    03-01-2010 om 15:20 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde aubergine met pestogehakt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de feestdagen iets goedkoper

    Gevulde Aubergine Met Pestogehakt
    =============================================
    1 ei
    peper en zout
    2 stuk(s) uien
    2 stuk(s) grote aubergines
    3 eetlepel(s) paneermeel
    3 eetlepel(s) Vandemoortele olie Culinaire
    6 eetlepel(s) pestosaus
    500 g varkensgehakt


    .
    • Snijd de aubergines doormidden en frituur ze 4 minuten met de
    snijkant naar onderen op 160 °C.

    • Schep ze uit de olie en laat ze met de snijkant tegen het
    keukenpapier uitlekke .

    • Schep het vruchtvlees eruit met behulp van een lepel zonder de schil
    te beschadigen.

    • Hak het vruchtvlees grof.

    • Pel de uien en snipper ze fijn.

    • Doe het vruchtvlees van de aubergines met de uien en het gehakt in
    een ruime kookpot.

    • Voeg het ei, 2 eetlepels paneermeel en de pestosaus toe en kruid met
    peper en zout.

    • Meng alle ingrediënten goed.

    • Verdeel de bereiding over de 4 lege auberginehelften en schik de
    aubergines in een ovenschotel.

    • Druppel er de olie over, verdeel er de rest van het paneermeel over
    en dek af.

    • Laat 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C garen.

    • Haal het deksel eraf en laat nog 4 minuten verder garen.

    • Dien goed heet op.

    02-01-2010 om 10:12 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag:Staartvis

    Staartvis Met witloof en Preischeuten Warm Voorgerecht
    ======================================================
    800 gram staartvis

    4 stronkjes witloof

    50 gram foreleieren

    2 deciliter witte wijn

    3 deciliter verse room

    2 groene citroenen

    2 sjalotten

    1 bakje preischeuten

    75 gram boter

    1 soeplepel arachideolie

    pezo



    Was het witlooof,snij in de lengte in zeer fijne reepjes.

    Doe in een kookpot 50 gram boter en 2 soeplepels water  en doe er de
    witloofreepjes in en laat zijn vocht afgeven met deksel op de  pot.

    voeg peper en zout toe.

    Fruit ondertussen op een zacht vuurtje de versnipperde sjalot in een
    kookpan met 25 gram boter en de olie.

    Wanneer ze glazig zijn geworden voegt u er de in blokjes gesneden
    staartvis bij.Laat ze een goede 5 minuten fruiten en regelmatig draaien.

    voeg peper en zout toe.

    Haal de vis uit de kookpan en leng het vocht aan met de witte wijn en
    het sap van 1  citroen,laat tot de helft inkoken op een goed vuur en
    voeg daarna de room toe.

    Laat 5 minuten sudderen en voeg daarna de staartvis toe.Breng op smaak
    en laat nog 5 minuten doorkoken.

    Voeg tenslotte de foreleieren toe.
    Dien op op warme borden met het witloof, preischeuten en een radijsje
    als versiering.

    U kan hierbij  aardappelpuree geven.

     

    01-01-2010 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesters met romige biersaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk Aperitief

    Oesters met romige biersaus     warm hapje
    ==========================================
    12 oesters

    4 eierdooiers

    2 eetlepel citroensap

    1.8 deciliter witbier

    1.5 deciliter visbouillon

    150 gram spinazie

    Zeezout

    Zout

    Peper

     

    Maak de oesters open neem de oester er uit zeef het vocht en pocheer de
    oesters enkele minuten in hun eigen vocht.

    Klop de eierdooier met het citroensap luchtig en tot het licht van
    kleur is. Verhit een grote pan met water tot het kookpunt.

    Zet de pan met het mengsel gedeeltelijk in de grotere pan water. Blijf
    het mengsel kloppen. Giet het bier en de bouillon al kloppende toe tot
    een schuimige mousse ontstaat.

    Neem de pan uit het water en ga nog circa 1 minuut door met kloppen.
    Breng op smaak met zout en peper.

    Blancheer de spinazie in kokend water, laat de groente in een vergiet
    uitlekken en druk het vocht uit de spinazie.

    Schep de groente in de halve schelpen. Leg de oesters er op en schenk
    de saus erover. Serveer op een bordje met grof zeezout.

    31-12-2009 om 14:02 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie met een tic
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Winterdrankje

    Koffie Met Een Tic
    ==================
    Advokaat
    Sterke koffie
    slagroom
    Chocoladekorrels of gemalen chocolade
    .
    Neem een Irish coffee glas, doe daar 2 eetlepel advokaat in(die ik
    trouwens zelf maak). Giet daar een tas sterke koffie over(zeer warm), en doe er een eetlepel slagroom op die je opgeklopt hebt. Doe er de chocolade bovenop.

     

    30-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crumble met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht

    Crumble met pruimen
    ===================
    bloem:  50 gram

    zout:  1 snuifje

    pruimen:  8

    rijpe peren (Doyenne) :  2

    koude boter:  100 gram

    bruine suiker:  100 gram

    gemalen nootjes:  50 gram


    .
    Meng met je vingers de suiker,de bloem,het notenpoeder,het snuifje zout
    en de boter.De mengeling moet zanderig zijn.

    Verwarm de oven voor op 200graden.

    Was het fruit en snijd het in kleine stukjes.

    Verdeel het fruit over de ovenschaaltjes en bedek het met het zanddeeg.

    Plaats de schaaltjes in de oven en laat het gerecht 25 minuten bakken.

    Een tip: Je kan ook ingeblikt fruit gebruiken om dit gerecht buiten het
    seizoen te bereiden.

     

    29-12-2009 om 11:56 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vis altijd gezond

    Gestoomde Wijting Met Blanke Botersaus Van Jenever
    ==================================================
    600 g wijtingfilet

    8 stronkjes witloof

    250 g boter (roomboter)

    2 dl wijn (wit/droog)

    10 cl jenever

    3 sjalotten

    1 dl room

    5 g suiker

    peper

    zout

    nootmuskaat

    cayennepeper




    .
    Het witloof fijnsnijden en lichtjes aanbakken in een beetje boter.
    Bestrooien met de suiker en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    Ondertussen de blanke botersaus met jenever bereiden:

    De witte wijn samen met de jenever en de fijngesnipperde sjalot laten
    inkoken tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

    De room toevoegen en opnieuw laten inkoken. Vervolgens opwerken met de
    rest van de koude en in klontjes verdeelde boter. Kruiden met
    cayennepeper, zout en peper, door een fijne zeef passeren en warm
    houden.

    De wijtingfilets kruiden met peper en zout en gaarstomen in een
    stoompan gedurende ongeveer 4 minuten.

    Het witloof op verwarmde borden schikken, de wijtingfilets erop
    verdelen en napperen met de saus.

    28-12-2009 om 14:39 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsvlees

    Kalfsgebraad met een koninklijke saus Hoofdgerecht
    ==================================================
    2 kalfsgebraadjes van +/- 500 gram

    3 tomaten

    1/2 kilogram bospaddestoelen

    1 dl room

    1 flesje bier " de koninck"

    olijfolie

    peper en zout

    1/2 citroen

    maizena expres

     


    .
    Borstel de paddestoelen proper. Besprenkel met het sap van de citroen
    en kruid even bij met peper en zout.

    Verhit de olijfolie in een pan. Bak hierin de kalfsgebraadjes mooi
    bruin.

    Blus met het bier " DE KONINCK" en schraap de braadresten los.

    Voeg de champignons en de in blokjes gesneden tomaat toe en laat
    gedurende een half uur sudderen onder deksel.

    Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg de room toe en laat
    inkoken tot de helft.

    Eventueel de saus binden met maizena-expres en bijkruiden met peper en
    zout.

    Deze kalfsgebraadjes met een Koninklijke champignonsaus kan men
    serveren met kroketjes of frietjes. 
     

     

    27-12-2009 om 11:26 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte foreltimbaaltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gerookte Vis

    Gerookte-Foreltimbaaltjes  
    ============================
    2 blaadjes gelatine

    Water, koud

    1/2 komkommer

    200 gram forel, gerookte

    1 eetlepel citroensap

    1/8 liter slagroom

    25 gram zalmkaviaar

    3 eetlepel room, zure

    2 theelepel mierikswortel, geraspte

    Water, kokend

    Dille

    Peterselie

    Peper

    Zout

     

    Week de gelatine ongeveer tien minuten in een kom met ruim koud water.

    Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes.

    Vet de timbaaltjes of hoge koffiekopjes in met een beetje olie en
    bekleed ze met de komkommerplakjes.

    Pureer de gerookte forel in een keukenmachine.

    Verwarm het citroensap in een klein pannetje. Knijp de gelatine goed
    uit en los de blaadjes van het vuur af al roerende op in het
    citroensap. Laat het mengsel iets afkoelen en roer het door de
    forelpuree.

    Klop de slagroom in een kom stijf en schep de forelpuree er luchtig
    door.

    Schep de zalmkaviaar erdoor en breng de mousse op smaak met peper en
    zout.

    Schep de forelmousse in de timbaaltjes (of kleine koffiekopjes) en laat
    ze minstens een uur in de koelkast opstijven.

    Roer de zure room los met de mierikswortel en breng op smaak met zout.

    Houd de timbaaltjes enkele tellen in heet water en keer ze boven de
    bordjes. Schep de mierikswortelroom ernaast. Garneer met een takje
    dille of peterselie.

    26-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edelhertragout.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wild

    Edelhertragout
    ==============
    1 kilogram edelhert vlees van de schouder, zonder bot,vliezen en zenen

    Voor de marinademarinade:

    120 gram wortel

    60 gram knolselderij

    200 gram zilveruitjes

    10 peperkorrels 

    1 laurierblad

    8 jeneverbessen

    2 kruidnageltjes

    1 teentje knoflook

    2 takjes tijm

    1 liter rode wijn

    4 centiliter plantaardige olie om te bakken

    zout en witte peper uit de molen

    1 eetlepel tomatenpuree

     


     
    .
    Doe het vlees in een braadslee en voeg de in blokjes gesneden groenten
    en uitjes erbij

    Bestrooi met de kruiden en de geplette look en tijm

    Giet de wijn erover en dek af met folie en laat 1 nacht marineren

    Zeef de inhoud van de braadslee en vang de marinade op

    Haal het vlees uit de groenten,dep het vlees droog met keukenpapier

    Braad het vlees aan alle kanten in de hete olie tot ze kleur hebben

    Bestrooi met zout en peper,voeg de uitgelekte groenten van de marinade
    toe en laat ze kort meebakken,doe de tomatenpuree erbij als de
    groentjes kleur krijgen en laat het vocht verdampen,giet de marinade
    erbij en voeg water er bij tot het vlees onderstaat

    Breng aan de kook en schep het schuim eraf,laat met deksel op de pan 1
    uur stoven

    Schep het vlees in een zeef en vang de saus op

    Breng de saus aan de kook en laat inkoken(bind eventueel met maizena
    express) warm het vlees door de saus 

    Serveertips:  Geef er gestoofd witloof of spruitjes bij met puree of
    kroketjes 

     

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moussaka.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Echte Griekse

    Moussaka Grieks Hoofdgerecht
    ============================
    1/2 kilogram.Lamsgehakt

    1/2 kilogram rundsgehakt

    2-1/2 aubergines

    1-1/2 uien

    1 blikken tomatenblokjes

    1-1/2 doosjes tomatenpuree

    1/2 kaneelstokje

    4-1/2 kruidnagels

    2-1/2 teentjes look

    olijfolie

    peper en zout

    1-1/2 kilogram aardappelen

     

    Bechamelsaus:

    45 gram boter,

    1-1/2 eetlepel bloem,

    1/2 liter melk,

    1-1/2 eierdooiers,

    1/2 zakje geraspte kaas van 250 gram.


    .
    De dag voordien:

    De gesnipperde ui gaarstoven in olijfolie.

    Meng de twee soorten gehakt en doe ze bij de ui.
    Plet het vlees met een vork en roer om tot het rul is.

    Voeg de kaneel,kruidnagels,look,tomatenpuree,
    tomatenblokjes en peper en zout toe.Voeg water toe tot het vlees
    onderstaat laat ongeveer 1 uur sudderen.

    Was de aubergines,snij in schijven en bestrooi met zout en laat ze 1/2
    uur uitlekken.Spoel ze,dep ze droog en bak ze in olijfolie aan beide
    kanten bruin.

    Maak een bechamelsaus en voeg de kaas toe.

    Kook de aardappelen.

    Neem een vuurvaste schotel.Bestrijk met olie en leg nu een laag
    aubergines,daarop een laag aardappelschijfjes,dan een laag
    vleesmengsel,en laatst een laag bechamelsaus.

    Doe er nog wat kaas bovenop .

    De dag zelf:

    Zet de schotel in de oven en laat hem opwarmen op 200°C.

    De laatste 5 minuten onder de grill.

    21-12-2009 om 15:22 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenleverpate met appelcompote.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijke Ganzelever

    Eendenleverpate met appelcompote   koud voorgerecht
    ===================================================
    1 ei

    2 eierdooiers

    2 appels

    75 gram. boter, gesmolten

    100 gram. lever

    400 gram. eendenlever

    0.1 liter. room

    0.2 liter. cognac

    0.2 liter. truffeljus

    1 eetlepel. suiker

    Zout

    Peper

    Spek, vet

     

    Neem voor de gewone lever bij voorkeur parelhoenderlever.

    Verwarm de oven in 6 minuten voor op 60 graden Celsius.

    De eendenlever met parelhoenderlever in een keukenmachine glad draaien,
    daarna de gesmolten boter langzaam toevoegen. Vervolgens de eierdooiers
    en ei toevoegen met de cognac, truffeljus, zout en peper.

    Als de massa goed homogeen is, de room toevoegen en even mee laten
    draaien, maar niet te lang.

    Een patéblik bekleden met verse plakjes vetspek. De massa hierin gieten
    en goed afdekken met aluminiumfolie.

    Laat dit een half uur au bain marie in de oven afbakken.

    En vervolgens 24 uur in de koelkast op laten stijven.

    Voor de appelcompote de appels schillen, de klokhuizen verwijderen en
    de appel in kleine stukjes snijden. De gesneden appel op een laag vuur
    opzetten zodat deze langzaam kapot kookt, vervolgens naar smaak suiker
    toevoegen. Het is wel de bedoeling dat de appelcompote uit kleine
    stukjes bestaat.

    Op laten stijven in de koelkast zodat men er kleine lepelbolletjes van
    kan maken. De paté storten en in plakjes snijden en samen met de
    bolletjes appelcompote serveren.

     

    20-12-2009 om 11:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke chocolade-vijgentaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag : gebak

    Heerlijke Smeuige Chocolade-Vijgentaart
    =======================================
    Ingredienten:

    VOOR HET DEEG

    150 gram patentbloem

    180 gram boter

    100 gram suiker


    VOOR DE VULLING

    100 gram suiker

    4 eieren

    100 gram boter, gesmolten

    100 gram bittere chocolade, gesmolten

    80 gram gedroogde vijgen, gehakt

    150 gram geroosterde hazelnoten, gehakt

     

    Voorbereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 graden

    Bereidingswijze:

    Mix de ingrediënten voor het deeg in een blender tot ze net gaan
    binden.

    Maak met het deeg een bodem op een ingevette taartvorm van 26
    centimeter doorsnee.

    Bak 10 minuten op 180 graden in de oven

    Mix voor de vulling de suiker en de eieren in de blender tot het
    mengsel lichtgeel is.

    Voeg de gesmolten boter toe tot er binding is.

    Meng er dan de gesmolten chocolade door met de vijgen en de noten.

    Vul er de bodem mee en bak nog circa 30 minuten op 180 graden.

     

    19-12-2009 om 13:36 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoutebollen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de feestdagen:

    Smoutebollen
    ============
    1 liter lauwe melk

    60 gr gist opgelost in een beetje melk

    3 hele eieren

    50 g suiker

    snuifje zout

    1 kg bloem



    .
    Begin het beslag 1 uur op voorhand te maken. Roer dit beslag regelmatig
    door tijdens het rijzen. Het wordt een stevig beslag dat desnoods met
    de hand moet geklopt worden. Mocht je het beslag toch iets te dik
    vinden voeg dan een beetje melk toe. Maar het deeg moet stevig zijn,
    anders krijg je platte koeken in plaats van ronde smoutebollen.

    Het beslag kan best in de frituur gedaan worden met behulp van een
    kleine ijsroomschepper.

    Bakken in zuivere nieuwe frituurolie op 160°C.

    Laten uitlekken op keukenpapier. Bestooien met veel bloemsuiker.

     

    18-12-2009 om 14:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Côte à l'os met peterselieboter.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Côte à l'os met peterselieboter
    ===============================
    1 kilogram ribstuk met been (côte à l'os)

    2 centiliter arachideolie

    1 bakje tuinkers

    125 gram boter (roomboter)

    0.25 eetlepel citroensap

    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    peper

    zout

     

     

    .
    De zachte boter tot room roeren. Het citroensap en de gehakte
    peterselie toevoegen. Kruiden met een flinke snuif zout en een beetje
    peper. De boter in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast hard laten
    worden.

    De côte à l'os kruiden met zout en peper. Het vlees bestrijken met
    olie. Op de hete grill aan elke kant roosteren gedurende 8 minuten.

    Intussen de tuinkers spoelen en laten uitlekken op een doek.

    Het geroosterde vlees van het been snijden. Het vlees in plakken
    snijden en op een serveerschaal schikken. De schijfjes peterselieboter
    tussen het vlees leggen en de schotel versieren met de tuinkers.

    Tip: het been ingesmeerd met wat mosterd dat nog even gekorst is op de
    grill, is een kluifje voor de amateur.


     

     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfskop in tomatensaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfstong met kalfsvlees

    Kalfskop in tomatensaus
    =======================
    1 kalfstong;

    1 kilo kalfspoulet;

    eventueel een kalfsschenkel.

    1 winterwortel;

    takje tijm;

    snufje foelie;

    laurierblaadje;

    1-2 peperkorrels;

    2-3 kruidnagels;

    beetje azijn;

    5 eieren hardgekookt;

    augurkjes;

    tomatenpuree.
    .



    Snijd het vlees in stukken en kook het samen met de kruiden.

    Pak het vlees uit de braadpan en laat het afkoelen.

    Kook de tong in een bouillon gaar.

    Ontvel de tong, snijd de rest van het vlees klein.

    Laat het vocht inkoken dat het vanzelf bindt.

    Doe er zonodig wat gelatine bij.

    Roer de tomatenpuree en de kruiden (naar smaak) door het
    vocht,eventueel nog een scheutje madeira.En doe het vlees er weer bij.

    Snijd de eieren in de lengte door en de augurkjes,en laat  deze met de
    ragout op stijven.

    Serveertips Dit gerecht eten als een ragout vind ik het
    lekkerste,gewoon met brood. Een lekker zaterdagavond gerecht.
     

     

    16-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen speedballs.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gehakt weer eens anders

    Gehaktballen Speedballs
    =======================
    400 g rundergehakt

    1 uitje

    2 el ketjap manis

    2 el grove mosterd

    wat zout

    1 tl cayennepeper

    2 eieren

    80 g paneermeel

    250 ml runderbouillon

    boter



    .
    Meng het gehakt met de ui, ketjap, mosterd, zout, cayennepeper, eieren
    en paneermeel

    Draai er ballen van en en laat ze 30 minuten rusten in de ijskast

    Braad ze in de boter, voeg de bouillon toe en laat ze half afgedekt in
    45 minuten garen

     

    15-12-2009 om 12:27 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Javanais.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gebak vandaag

    Javanais
    ========
    2 eieren,

    100 g suiker,

    350 g bloemsuiker,

    100 g bloem,

    350 g boter,

    100 gram marsepein,

    100 gram pure chocolade



    .
    Smelt 100 gram boter.

    Klop de eieren en het suiker op.

    Meng er voorzichtig met een spatel de bloem onder en voeg er de
    gesmolten boter aan toe.

    Vet een bakplaat in met wat boter en strijk er het deeg op zodat het
    maximaal 0,5 cm dik is.

    Plaats dat 20 minuten in een aan 180°C voorverwarmde oven. Laat het
    deeg afkoelen.

    Meng 250 gram boter met 250 gram bloemsuiker tot een smeuïge massa.

    Voeg aan deze crème au beurre de stukjes marsepein toe.

    Verdeel het deeg in rechthoekige plakjes van 4 cm op 8.

    Maak de vier javanais-gebakjes als volgt: bestrijk een plakje met de
    crème au beurre, leg er een plakje op dat je opnieuw met crème au
    beurre bestrijkt.

    Bouw zo verder tot alle deeg op is.

    Op de allerlaatste plakjes strijk je een dun laagje crème au beurre.

    Smelt de chocolade au bain marie en overgiet er de bovenkant van de
    taartjes mee.

    Tot slot doe je nog wat rest van de crème au beurre in een spuitzak en
    maak je een mooi toefje op je taartjes.

     

    14-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!