Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crumble met pruimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht

    Crumble met pruimen
    ===================
    bloem:  50 gram

    zout:  1 snuifje

    pruimen:  8

    rijpe peren (Doyenne) :  2

    koude boter:  100 gram

    bruine suiker:  100 gram

    gemalen nootjes:  50 gram


    .
    Meng met je vingers de suiker,de bloem,het notenpoeder,het snuifje zout
    en de boter.De mengeling moet zanderig zijn.

    Verwarm de oven voor op 200graden.

    Was het fruit en snijd het in kleine stukjes.

    Verdeel het fruit over de ovenschaaltjes en bedek het met het zanddeeg.

    Plaats de schaaltjes in de oven en laat het gerecht 25 minuten bakken.

    Een tip: Je kan ook ingeblikt fruit gebruiken om dit gerecht buiten het
    seizoen te bereiden.

     

    29-12-2009 om 11:56 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vis altijd gezond

    Gestoomde Wijting Met Blanke Botersaus Van Jenever
    ==================================================
    600 g wijtingfilet

    8 stronkjes witloof

    250 g boter (roomboter)

    2 dl wijn (wit/droog)

    10 cl jenever

    3 sjalotten

    1 dl room

    5 g suiker

    peper

    zout

    nootmuskaat

    cayennepeper




    .
    Het witloof fijnsnijden en lichtjes aanbakken in een beetje boter.
    Bestrooien met de suiker en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    Ondertussen de blanke botersaus met jenever bereiden:

    De witte wijn samen met de jenever en de fijngesnipperde sjalot laten
    inkoken tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

    De room toevoegen en opnieuw laten inkoken. Vervolgens opwerken met de
    rest van de koude en in klontjes verdeelde boter. Kruiden met
    cayennepeper, zout en peper, door een fijne zeef passeren en warm
    houden.

    De wijtingfilets kruiden met peper en zout en gaarstomen in een
    stoompan gedurende ongeveer 4 minuten.

    Het witloof op verwarmde borden schikken, de wijtingfilets erop
    verdelen en napperen met de saus.

    28-12-2009 om 14:39 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsvlees

    Kalfsgebraad met een koninklijke saus Hoofdgerecht
    ==================================================
    2 kalfsgebraadjes van +/- 500 gram

    3 tomaten

    1/2 kilogram bospaddestoelen

    1 dl room

    1 flesje bier " de koninck"

    olijfolie

    peper en zout

    1/2 citroen

    maizena expres

     


    .
    Borstel de paddestoelen proper. Besprenkel met het sap van de citroen
    en kruid even bij met peper en zout.

    Verhit de olijfolie in een pan. Bak hierin de kalfsgebraadjes mooi
    bruin.

    Blus met het bier " DE KONINCK" en schraap de braadresten los.

    Voeg de champignons en de in blokjes gesneden tomaat toe en laat
    gedurende een half uur sudderen onder deksel.

    Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg de room toe en laat
    inkoken tot de helft.

    Eventueel de saus binden met maizena-expres en bijkruiden met peper en
    zout.

    Deze kalfsgebraadjes met een Koninklijke champignonsaus kan men
    serveren met kroketjes of frietjes. 
     

     

    27-12-2009 om 11:26 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte foreltimbaaltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gerookte Vis

    Gerookte-Foreltimbaaltjes  
    ============================
    2 blaadjes gelatine

    Water, koud

    1/2 komkommer

    200 gram forel, gerookte

    1 eetlepel citroensap

    1/8 liter slagroom

    25 gram zalmkaviaar

    3 eetlepel room, zure

    2 theelepel mierikswortel, geraspte

    Water, kokend

    Dille

    Peterselie

    Peper

    Zout

     

    Week de gelatine ongeveer tien minuten in een kom met ruim koud water.

    Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes.

    Vet de timbaaltjes of hoge koffiekopjes in met een beetje olie en
    bekleed ze met de komkommerplakjes.

    Pureer de gerookte forel in een keukenmachine.

    Verwarm het citroensap in een klein pannetje. Knijp de gelatine goed
    uit en los de blaadjes van het vuur af al roerende op in het
    citroensap. Laat het mengsel iets afkoelen en roer het door de
    forelpuree.

    Klop de slagroom in een kom stijf en schep de forelpuree er luchtig
    door.

    Schep de zalmkaviaar erdoor en breng de mousse op smaak met peper en
    zout.

    Schep de forelmousse in de timbaaltjes (of kleine koffiekopjes) en laat
    ze minstens een uur in de koelkast opstijven.

    Roer de zure room los met de mierikswortel en breng op smaak met zout.

    Houd de timbaaltjes enkele tellen in heet water en keer ze boven de
    bordjes. Schep de mierikswortelroom ernaast. Garneer met een takje
    dille of peterselie.

    26-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edelhertragout.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wild

    Edelhertragout
    ==============
    1 kilogram edelhert vlees van de schouder, zonder bot,vliezen en zenen

    Voor de marinademarinade:

    120 gram wortel

    60 gram knolselderij

    200 gram zilveruitjes

    10 peperkorrels 

    1 laurierblad

    8 jeneverbessen

    2 kruidnageltjes

    1 teentje knoflook

    2 takjes tijm

    1 liter rode wijn

    4 centiliter plantaardige olie om te bakken

    zout en witte peper uit de molen

    1 eetlepel tomatenpuree

     


     
    .
    Doe het vlees in een braadslee en voeg de in blokjes gesneden groenten
    en uitjes erbij

    Bestrooi met de kruiden en de geplette look en tijm

    Giet de wijn erover en dek af met folie en laat 1 nacht marineren

    Zeef de inhoud van de braadslee en vang de marinade op

    Haal het vlees uit de groenten,dep het vlees droog met keukenpapier

    Braad het vlees aan alle kanten in de hete olie tot ze kleur hebben

    Bestrooi met zout en peper,voeg de uitgelekte groenten van de marinade
    toe en laat ze kort meebakken,doe de tomatenpuree erbij als de
    groentjes kleur krijgen en laat het vocht verdampen,giet de marinade
    erbij en voeg water er bij tot het vlees onderstaat

    Breng aan de kook en schep het schuim eraf,laat met deksel op de pan 1
    uur stoven

    Schep het vlees in een zeef en vang de saus op

    Breng de saus aan de kook en laat inkoken(bind eventueel met maizena
    express) warm het vlees door de saus 

    Serveertips:  Geef er gestoofd witloof of spruitjes bij met puree of
    kroketjes 

     

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moussaka.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Echte Griekse

    Moussaka Grieks Hoofdgerecht
    ============================
    1/2 kilogram.Lamsgehakt

    1/2 kilogram rundsgehakt

    2-1/2 aubergines

    1-1/2 uien

    1 blikken tomatenblokjes

    1-1/2 doosjes tomatenpuree

    1/2 kaneelstokje

    4-1/2 kruidnagels

    2-1/2 teentjes look

    olijfolie

    peper en zout

    1-1/2 kilogram aardappelen

     

    Bechamelsaus:

    45 gram boter,

    1-1/2 eetlepel bloem,

    1/2 liter melk,

    1-1/2 eierdooiers,

    1/2 zakje geraspte kaas van 250 gram.


    .
    De dag voordien:

    De gesnipperde ui gaarstoven in olijfolie.

    Meng de twee soorten gehakt en doe ze bij de ui.
    Plet het vlees met een vork en roer om tot het rul is.

    Voeg de kaneel,kruidnagels,look,tomatenpuree,
    tomatenblokjes en peper en zout toe.Voeg water toe tot het vlees
    onderstaat laat ongeveer 1 uur sudderen.

    Was de aubergines,snij in schijven en bestrooi met zout en laat ze 1/2
    uur uitlekken.Spoel ze,dep ze droog en bak ze in olijfolie aan beide
    kanten bruin.

    Maak een bechamelsaus en voeg de kaas toe.

    Kook de aardappelen.

    Neem een vuurvaste schotel.Bestrijk met olie en leg nu een laag
    aubergines,daarop een laag aardappelschijfjes,dan een laag
    vleesmengsel,en laatst een laag bechamelsaus.

    Doe er nog wat kaas bovenop .

    De dag zelf:

    Zet de schotel in de oven en laat hem opwarmen op 200°C.

    De laatste 5 minuten onder de grill.

    21-12-2009 om 15:22 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenleverpate met appelcompote.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijke Ganzelever

    Eendenleverpate met appelcompote   koud voorgerecht
    ===================================================
    1 ei

    2 eierdooiers

    2 appels

    75 gram. boter, gesmolten

    100 gram. lever

    400 gram. eendenlever

    0.1 liter. room

    0.2 liter. cognac

    0.2 liter. truffeljus

    1 eetlepel. suiker

    Zout

    Peper

    Spek, vet

     

    Neem voor de gewone lever bij voorkeur parelhoenderlever.

    Verwarm de oven in 6 minuten voor op 60 graden Celsius.

    De eendenlever met parelhoenderlever in een keukenmachine glad draaien,
    daarna de gesmolten boter langzaam toevoegen. Vervolgens de eierdooiers
    en ei toevoegen met de cognac, truffeljus, zout en peper.

    Als de massa goed homogeen is, de room toevoegen en even mee laten
    draaien, maar niet te lang.

    Een patéblik bekleden met verse plakjes vetspek. De massa hierin gieten
    en goed afdekken met aluminiumfolie.

    Laat dit een half uur au bain marie in de oven afbakken.

    En vervolgens 24 uur in de koelkast op laten stijven.

    Voor de appelcompote de appels schillen, de klokhuizen verwijderen en
    de appel in kleine stukjes snijden. De gesneden appel op een laag vuur
    opzetten zodat deze langzaam kapot kookt, vervolgens naar smaak suiker
    toevoegen. Het is wel de bedoeling dat de appelcompote uit kleine
    stukjes bestaat.

    Op laten stijven in de koelkast zodat men er kleine lepelbolletjes van
    kan maken. De paté storten en in plakjes snijden en samen met de
    bolletjes appelcompote serveren.

     

    20-12-2009 om 11:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke chocolade-vijgentaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag : gebak

    Heerlijke Smeuige Chocolade-Vijgentaart
    =======================================
    Ingredienten:

    VOOR HET DEEG

    150 gram patentbloem

    180 gram boter

    100 gram suiker


    VOOR DE VULLING

    100 gram suiker

    4 eieren

    100 gram boter, gesmolten

    100 gram bittere chocolade, gesmolten

    80 gram gedroogde vijgen, gehakt

    150 gram geroosterde hazelnoten, gehakt

     

    Voorbereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 graden

    Bereidingswijze:

    Mix de ingrediënten voor het deeg in een blender tot ze net gaan
    binden.

    Maak met het deeg een bodem op een ingevette taartvorm van 26
    centimeter doorsnee.

    Bak 10 minuten op 180 graden in de oven

    Mix voor de vulling de suiker en de eieren in de blender tot het
    mengsel lichtgeel is.

    Voeg de gesmolten boter toe tot er binding is.

    Meng er dan de gesmolten chocolade door met de vijgen en de noten.

    Vul er de bodem mee en bak nog circa 30 minuten op 180 graden.

     

    19-12-2009 om 13:36 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smoutebollen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de feestdagen:

    Smoutebollen
    ============
    1 liter lauwe melk

    60 gr gist opgelost in een beetje melk

    3 hele eieren

    50 g suiker

    snuifje zout

    1 kg bloem



    .
    Begin het beslag 1 uur op voorhand te maken. Roer dit beslag regelmatig
    door tijdens het rijzen. Het wordt een stevig beslag dat desnoods met
    de hand moet geklopt worden. Mocht je het beslag toch iets te dik
    vinden voeg dan een beetje melk toe. Maar het deeg moet stevig zijn,
    anders krijg je platte koeken in plaats van ronde smoutebollen.

    Het beslag kan best in de frituur gedaan worden met behulp van een
    kleine ijsroomschepper.

    Bakken in zuivere nieuwe frituurolie op 160°C.

    Laten uitlekken op keukenpapier. Bestooien met veel bloemsuiker.

     

    18-12-2009 om 14:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Côte à l'os met peterselieboter.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Côte à l'os met peterselieboter
    ===============================
    1 kilogram ribstuk met been (côte à l'os)

    2 centiliter arachideolie

    1 bakje tuinkers

    125 gram boter (roomboter)

    0.25 eetlepel citroensap

    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    peper

    zout

     

     

    .
    De zachte boter tot room roeren. Het citroensap en de gehakte
    peterselie toevoegen. Kruiden met een flinke snuif zout en een beetje
    peper. De boter in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast hard laten
    worden.

    De côte à l'os kruiden met zout en peper. Het vlees bestrijken met
    olie. Op de hete grill aan elke kant roosteren gedurende 8 minuten.

    Intussen de tuinkers spoelen en laten uitlekken op een doek.

    Het geroosterde vlees van het been snijden. Het vlees in plakken
    snijden en op een serveerschaal schikken. De schijfjes peterselieboter
    tussen het vlees leggen en de schotel versieren met de tuinkers.

    Tip: het been ingesmeerd met wat mosterd dat nog even gekorst is op de
    grill, is een kluifje voor de amateur.


     

     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfskop in tomatensaus.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfstong met kalfsvlees

    Kalfskop in tomatensaus
    =======================
    1 kalfstong;

    1 kilo kalfspoulet;

    eventueel een kalfsschenkel.

    1 winterwortel;

    takje tijm;

    snufje foelie;

    laurierblaadje;

    1-2 peperkorrels;

    2-3 kruidnagels;

    beetje azijn;

    5 eieren hardgekookt;

    augurkjes;

    tomatenpuree.
    .



    Snijd het vlees in stukken en kook het samen met de kruiden.

    Pak het vlees uit de braadpan en laat het afkoelen.

    Kook de tong in een bouillon gaar.

    Ontvel de tong, snijd de rest van het vlees klein.

    Laat het vocht inkoken dat het vanzelf bindt.

    Doe er zonodig wat gelatine bij.

    Roer de tomatenpuree en de kruiden (naar smaak) door het
    vocht,eventueel nog een scheutje madeira.En doe het vlees er weer bij.

    Snijd de eieren in de lengte door en de augurkjes,en laat  deze met de
    ragout op stijven.

    Serveertips Dit gerecht eten als een ragout vind ik het
    lekkerste,gewoon met brood. Een lekker zaterdagavond gerecht.
     

     

    16-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen speedballs.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gehakt weer eens anders

    Gehaktballen Speedballs
    =======================
    400 g rundergehakt

    1 uitje

    2 el ketjap manis

    2 el grove mosterd

    wat zout

    1 tl cayennepeper

    2 eieren

    80 g paneermeel

    250 ml runderbouillon

    boter



    .
    Meng het gehakt met de ui, ketjap, mosterd, zout, cayennepeper, eieren
    en paneermeel

    Draai er ballen van en en laat ze 30 minuten rusten in de ijskast

    Braad ze in de boter, voeg de bouillon toe en laat ze half afgedekt in
    45 minuten garen

     

    15-12-2009 om 12:27 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Javanais.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gebak vandaag

    Javanais
    ========
    2 eieren,

    100 g suiker,

    350 g bloemsuiker,

    100 g bloem,

    350 g boter,

    100 gram marsepein,

    100 gram pure chocolade



    .
    Smelt 100 gram boter.

    Klop de eieren en het suiker op.

    Meng er voorzichtig met een spatel de bloem onder en voeg er de
    gesmolten boter aan toe.

    Vet een bakplaat in met wat boter en strijk er het deeg op zodat het
    maximaal 0,5 cm dik is.

    Plaats dat 20 minuten in een aan 180°C voorverwarmde oven. Laat het
    deeg afkoelen.

    Meng 250 gram boter met 250 gram bloemsuiker tot een smeuïge massa.

    Voeg aan deze crème au beurre de stukjes marsepein toe.

    Verdeel het deeg in rechthoekige plakjes van 4 cm op 8.

    Maak de vier javanais-gebakjes als volgt: bestrijk een plakje met de
    crème au beurre, leg er een plakje op dat je opnieuw met crème au
    beurre bestrijkt.

    Bouw zo verder tot alle deeg op is.

    Op de allerlaatste plakjes strijk je een dun laagje crème au beurre.

    Smelt de chocolade au bain marie en overgiet er de bovenkant van de
    taartjes mee.

    Tot slot doe je nog wat rest van de crème au beurre in een spuitzak en
    maak je een mooi toefje op je taartjes.

     

    14-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met dragon.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondagsmenu : Lamsvlees

    Lamskoteletjes met dragon       Hoofdgerecht
    ============================================
    boter:  25 gram

    citroen:1/2

    lamskoteletjes:12

    gehakte dragon:5 soeplepels

    maïszetmeel:1 koffielepel

    teentjes van look:  2

    sjalotten:  2

    olijfolie:  3 soeplepels

    eierdooier:  1

    melk:  1 deciliter

    peper en zout

    witte wijn:  5 deciliter

     

    .
    Snij de teentjes knoflook in de lengte in twee en wrijf er de
    lamskoteletjes aan beide kanten mee in zodat ze lekker geuren. Zet even
    opzij.

    Snipper de sjalotten en doe ze in een steelpan. Overgiet met de
    wijnazijn, de witte wijn en 0,5 deciliter water. Voeg er drie
    soeplepels fijngehakte dragon bij. Breng aan de kook en laat tot een
    derde inkoken. Filter het ingekookte vocht: u moet 0,5 deciliter
    vloeistof overhouden. Zet opzij.

    Verdun het maïszetmeel met de koude melk. Voeg er de eidooier bij, zout
    en peper. Zet het steelpannetje au bain-marie en klop krachtig zodat de
    saus dik wordt.

    Voeg er beetje bij beetje de ingekookte vloeistof bij, de boter in
    klontjes, de rest van de dragon en een scheutje citroensap. Breng op
    smaak.

    Intussen laat u de lamskoteletjes grillen in een grote pan met de
    olijfolie. Kruid met zout en peper.

    Dien warm op met de dragonsaus
    en gestoofd witloof als bijgerecht

     

    13-12-2009 om 10:29 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amandelspijs.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Amandelspijs:
    =============
    Amandelspijs:
     
    Ingrediënten voor 300 gr:
    125 gr blanke amandelen
    125 gr kristalsuiker
    1 ei
     
    .
    Maal de amandelen door de amandelmolen of een vleesmolen.
    Klop het ei los en meng het samen met de suiker door de amandelen,
    zodat een smeuïg maar stevig mengsel ontstaat.
    Bewaar het in plasticfolie gewikkeld of in een luchtdicht afgesloten
    bakje een paar weken in de koelkast.
     

    Gebruik de spijs voor bijvoorbeeld het maken van een kerstkrans of
    banketstaaf.

     

    12-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag : Rog

    Rog Met Een Romig Sausje En Garnaaltjes
    =======================================
    Ingrediënten: 

    3 rogvleugels

    4 eetlepels olijfolie

    een klompje boter


    Saus:

    2 eetlepels olijfolie

    75 cl. droge, witte wijn

    4 flinke sjalotten

    2 blaadjes laurier

    4 takjes tijm

    2 eetlepels bloem

    250 ml light room

    peper en zout naar smaak

    1 koffielepel currypoeder


    Garnituur:

    1 grote tomaat

    4 à 5 blaadjes basilicum

    1 eetlepel kappertjes (opgelegd op zuur)

    50 g grijze garnalen



    .
    Voorbereiding: De rogvleugels (laten) fileren.

    De sjalotten reinigen en in kleine blokjes snijden. De kappertjes even
    (5 minuten) laten weken in water om de zurigheid te verwijderen en ze
    dan goed laten uitlekken.
    De tomaat pellen, ontpitten en in kleine blokjes snijden. Vervolgens de
    tomatenblokjes met de kappertjes, fijngesnipperde basilicum en wat
    peper uit de molen vermengen.

    Zet weg in de koelkast tot gebruik.

    Bereidingswijze: Start met de saus: Stoof de ui aan in hete olijfolie
    tot glazig. Bestrooi met de bloem en roer alles goed om. Voeg de wijn,
    de tijm en de laurier toe. Laat alles op een matig vuurtje reduceren
    tot 1/3. Voeg vervolgens de room toe.
    Laat doorkoken.
    Zeef de saus - alles goed doordrukken! Op smaak brengen met peper en
    zout en het currypoeder.
    Breng de saus aan de kook voor opdienen (eventueel ze op zacht vuur nog
    wat laten indikken).

    De rog bakken in een verhit mengsel van olijfolie en boter. Bak eerst
    de kant die tegen het kraakbeen aanzat, dan pas de velkant. Bak snel
    aan, maar zorg voor een krokant korstje. Kruid met peper en zout naar
    smaak.

    Serveertips: Het mengsel van tomatenblokjes in het rond schikken op de
    borden. De grijze garnalen op dezelfde wijze tussen de tomatenblokjes
    schikken. De rog in het midden van de borden schikken. Rondom de rog -
    over de garnituur - de warme saus schenken. Heerlijk met knapperige
    frietjes of natuur aardappeltjes!!!

     

    11-12-2009 om 14:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt met havermout en marmite.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag : dagelijks eten

    Gehakt Met Havermout En Marmite
    ===============================
    500 g rundergehakt

    100 g havermout

    5 trostomaten

    1 grote ui

    3 grote bosuien

    1 ei

    3 eetlepels paneermeel

    2 eetlepels wokolie

    1 zakje gehaktkruiden (verstegen voor 500 g gehakt)

    1 theelepel marmite (is een gistextract, staat meestal bij de honing in het schap)

    1 hapjespan met deksel

    1 bord



    .
    Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei, de havermout en de
    paneermeel.
    Doe de wokolie in de pan. Braad het gehakt rondom goed bruin, een mooi
    korstje er aan.

    Haal het gehakt uit de pan en leg op de bord.

    Snipper de ui en doe die in de pan.

    Snijd de bosui en doe die er ook bij.

    Snijd de tomaten er bij en laat een paar minuutjes licht bakken.

    Doe de marmite er bij en roer even door.

    Nu het gehakt er op leggen en het geheel een half uurtje laten sudderen
    op de lage stand van het gas.

    Dan heb je een mooi sausje. Wel regelmatig het gehakt keren.

    Lekker met rode kool en aardappels of rijst.

    Je kunt dit ook heel goed op een broodje eten, vooral een warm
    pistoletje.

     

    10-12-2009 om 11:24 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glaasje vol vis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief in een glaasje

    Glaasje Vol Vis
    ===============
    gerookte heilbot
    mascarpone
    grijze garnalen

     


    .
    mix de heilbot (een volledig pakje van 200g) met een potje
    mascarpone( neem  het kleinste potje maar wel van het merk
    Galbani)

    schik dit in een glaasje en doe er de garnaaltjes boven.

    HEEL LEKKER!!!!! EN DIT KAN JE GEMAKKELIJK DE DAG VOORDIEN MAKEN EN IN
    DE KOELKAST ZETTEN

     

    09-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met basilicum.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lamsvlees is altijd feest

    Lamskoteletjes met basilicum      Hoofdgerecht
    ==============================================
    versgehakt basilicum:  4 soeplepels

    tomaten:  12

    boter

    lamskoteletten:  16

    olijfolie:  16 soeplepels

    sap van citroen

    peper en zout

    korianderbolletje:  1 koffielepel

    .
    Bak of gril de koteletjes.

    Kruid met peper en zout.-

    Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes en voeg er de
    olijfolie en de koriander aan toe.

    Breng op smaak met het citroensap en het basilicum.-

    Serveer de koteletjes met deze tomatensaus.

     

    08-12-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrine van gerookte rivierforel.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gemakkelijk en op voorhand te maken.

    Gerookte Rivierforel Koud Voorgerecht
    =====================================
    5 gerookte filets van rivierforel

    3 sneden gerookte zalm

    2 deciliter. verse room

    2 deciliter. visfumet

    2-1/2 gesnipperde sjalotten

    6 blaadjes geweekte gelatine

    2 deciliter. verse room

    wat citroensap

    peper en zout

    Gemengde sla

    Voor de gelei:

    1/4 liter.rundsconsommé

    sap van rode bieten

    1/2 gelatineblaadje per deciliter

     

    .
    Begin met een smeuige creme te maken met de visfumet,4 deciliter room
    de sjalotten en een beetje van de gerookte zalm.

    Laat ongeveer 10 minuten koken.Druk door zeef,voeg de geweekte gelatine
    toe en laat afkoelen.

    De forelfilets pureren in de keukenrobot.

    De afgekoelde creme toevoegen en opnieuw pureren.Op smaak brengen met
    peper en zout en citroensap en er dan de halfopgeklopte room
    doorspatelen.

    Voor de opbouw van de terrine begint u met een laag forelmousse
    vervolgens gerookte zalmschijfjes,weer forelmousse en zalm .

    Werk af met forelmousse.Laat zorgvuldig afkoelen in de koelkast.

    Bereid de bietengelei en giet die op de borden .

    Laat opstijven,en leg er dan een plak van de visterrine op

     

    07-12-2009 om 14:16 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!