We zijn al in de herfst,dus warme soep!!!
Italiaanse kippensoep ===================== 3 kipfilets (elk circa 150 g)
9 uien, dat is per kipfilet 3 uien
1 bleekselderij, dat is circa 4 stengels per kipfilet
3 winterpenen, dat is één peen per kipfilet
3 rode chili pepers, dat is één chili peper per kipfilet
1 bol knoflook, voldoende voor drie kipfilets
1 eetlepel gedroogde tijm
12 rijpe tomaten, dat zijn vier tomaten per kipfilet
3 tot 4 liter kippenbouillon, zelf gemaakt , uit potjes of aangemaakt uit blokjes bouillon
fijngemalen zeezout voor de knoflook
. Van de totale hoeveelheid uien neem je drie uien (per kipfilet eentje) die je schilt en in kleine stukjes snijd.
Neem de chili's en snij de groene delen er af.
Je laat één chili verder ongemoeid. De andere twee snij je in de lengte door en ontdoe je van de zaadlijsten.
De feitelijke peperkracht zit geconcentreerd in deze zaadlijsten. Probeer ze niet met je handen aan te raken. Want er zit veel peper in.
Snij de pepers in kleine stukken.
Breek de bol knoflook open en pel de teentjes.
Snij de teentjes fijn. Ik gebruik er wat gemalen zeezout bij.
Knoflook zal tijdens het snijden namelijk heerlijke smaakstoffen vrij maken, die uit de cellen in de knoflook komen. Het nadeel van deze stoffen is dat ze heel snel (enkele seconden) reageren met het zuurstof in de lucht. De smaak raakt dan verloren en de knoflook wordt bitter. Niet lekker. Als je zeezout gebruikt zullen de smaakstoffen hiermee reageren en blijft de smaak wel behouden. Erg lekker.
Snij de knoflook lekker fijn.
De kipfilet snij je in blokjes
Je kunt nu het "oliedeel" bereiden. Terwijl je dit bereid kun je alvast de groenten voor het "waterdeel" klaarmaken. Scheelt tijd.
De bereiding van het oliedeel :
In een braadpan verwarm je 6 eetlepels olijfolie. Dat is twee eetlepels olie per ui.
Voeg de uien toe en bak deze bruin.
Je roert de uien om de tien minuten om en schraapt eventuele vastzittende delen van de bodem van de pan.
Als de uien mooi bruin zijn voeg je de chili toe.
Bak de chili ongeveer 5 minuten, waardoor de peperdeeltjes uit de chili goed zijn losgekomen. Voeg dan de stukjes kipfilet toe.
Bak de stukjes kipfilet rondom bruin.
Als het geheel goed gaar is, en de stukjes kipfilet rondom zijn aangebakken, voeg je de knoflook toe.
Draai het vuur laag en laat de knoflook 1 minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.
Schep het geheel in een zeef die boven een kom hangt. Je wilt de olie uitzeven.
De olie gebruik je dadelijk in de soep, want die olie laat je binden met de stoffen in de tomaat en je geeft daarmee de smaak door aan de soep. Heerlijk ! De gebakken kipfilet koel je af, dek je af en zet je weg in de koelkast.
Intussen heb je de groenten kunnen voorbereiden :
Te beginnen met de tomaat.
Verwijder de groene steeleindjes van de tomaat.
Tja, ik vind stukjes vel in de soep lekker. Stukjes vel van de tomaat. Ben je er zelf geen liefhebber van, dompel de tomaat dan 10 tot 15 seconden onder in kokend water. Haal hem er uit en nu kun je het velletje heel makkelijk afpellen.
Snij de tomaat in stukjes.
bleekselderij, eveneens een groente die je in de Italiaanse keuken vaker tegenkomt.
Snij de uiteinden er af.
Breek nu de bleekselderij, door de stengels van het worteleind af te breken.
Snij het worteleind af.
En snij de bleekselderij in stukjes.
De gewassen stelen snij je eerst twee of drie keer in de lengte door.
En daarna dwars in stukjes snijden.
Snij de wortels in stukjes door ze in de lengte in zessen te snijden, eerst middendoor, daarna elk deel in drie stukken.
Snij de repen nu dwars in stukjes, zodanig dat de stukjes even hoog als breed als lang zijn. Ongeveer.
Prepareer het overgebleven deel van de uien door ze eerst te schillen en daarna in stukjes te snijden.
Toen ik de tomaten gesneden had heb ik een pan met drie liter water op het vuur gezet en de tomaten toegevoegd. Intussen ging ik verder met het prepareren van de groenten. Dat scheelt tijd.
Enfin, Dit is wat er zich in de pan afspeelt :
Drie liter water gaan erin.
Gevolgd door de tomaten, die ik tot koken breng.
Zodra ze koken gaat het vuur laag en ik laat ze twee uur zachtjes koken. Daarna gaan de vetten erbij : De bakolie van de kipfilet en de de bouillon.
Dat laagje olie gaat in een uurtje tijd reageren met het caroteen in de tomaten. De olie verdwijnt grotendeels en vormt heerlijke aromatische smaakstoffen.
Laat de pan een uurtje afgedekt rustig pruttelen om dit proces goed te laten verlopen.
Terwijl de tomaten doorgaren plet je de tomaten.
En lekker laten doorkoken (met de deksel op de pan).
Toevoegen: de bleekselderij, de winterpenen en de uien
Weer aan de kook brengen en een uurtje laten wegpruttelen...
Nu op smaak brengen met zeezout en gedroogde tijm. Proef of je van elk voldoende hebt toegevoegd en pas het aan naar eigen smaak.
Voeg dan het vlees toe. Vergeet niet : Het vlees is gaar, dus je kunt al bijna gaan serveren (laat het vlees niet verder gaar worden want dan verliest het smaak .
Breng de soep snel aan de kook en zet het vuur uit. Je kunt serveren.
Wat stokbrood erbij is erg lekker.
|