Vandaag: Eendenborst
Eendenborstfilet Met Cranberry-Portsaus ======================================= 1 koksmes,
1 wokpan,
1 steelpan met deksel,
houten of kunststof spatel,
zeef,
vleesvork,
2 borden
Ingrediënten:
1 eendenborstfilet (ongeveer 400 g),
1 eetlepel ketjap manis,
0,5 eetlepel balsamicoazijn,
3 eetlepels vloeibare honing,
0,5 theelepel gemberpoeder,
1 sjalotje,
25 g koude roomboter,
200 à 250 g cranberrys,
0,5 pot wildfond (ca. 190 ml),
1 dl rode port,
mespuntje gemalen piment,
zeezout,
versgemalen 4-seizoenenpeper,
aluminiumfolie.
. Het vel van de eendenborstfilet met een scherp mes inkruisen in een ruitpatroon.
Meng in een kommetje de azijn, ketjap manis, gemberpoeder en anderhalve eetlepel honing door elkaar en bestrijk er de eendenborst mee. Laat het minimaal 30 minuten intrekken.
Pel het sjalotje en snipper het fijn. Snijd de boter in 5 blokjes en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.
Verhit in een pan 1 blokje boter. Bak de sjalotjes ca. 1 minuut zachtjes in de boter. Voeg de cranberrys, fond, port en piment toe. Laat de cranberrys ca. 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Schenk de saus door een zeef en bewaar de cranberrys. Laat de saus op een hoog vuur circa 10 minuten inkoken.
Verwarm twee borden voor in de oven (circa 100°C).
Bestrooi de eendenborstfilet met weinig zout en versgemalen peper. Bak de eendenborstfilet in een pan met antiaanbaklaag ca. 5 minuten op de velkant. Keer de eendenborstfilet om en bak het nog ca. 3 minuten op de andere kant.
Wikkel de eendenborstfilet in aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen dan blijven het langer warm) en leg ze op een voorverwarmd bord.
Verwarm de saus intussen opnieuw. Klop van het vuur af de rest van de boter door de saus. Voeg de cranberrys en 1,5 eetlepel honing toe en verwarm de saus nog even kort.
Breng de saus op smaak met zout, peper en evt. iets meer honing. Mocht de saus nog erg dun zijn, dan kan hij iets gebonden worden met allesbinder of aardappelzetmeel.
Verdeel een deel van de saus over de twee voorverwarmde borden. Snijd de filets in dunne plakken en leg ze in de saus.
Giet nog een klein beetje saus over de filets en serveer de rest er apart bij.
Wijnadvies: Drink hierbij een Côtes du Roussillon Villages Rouge. Deze zuid-Franse krachtige donkerrode wijn smaakt uitstekend bij gevogelte zoals deze eendenborst.
Eet smakelijk.
|