Gentse waterzooi Hoofdgerecht ========================================= - 1 Franse kip
- 2 eetlepel gehakte peterselie of 2 bolletjes kervel (diepvries)
- 3 wortelen
- 3 takken witte selder
- 250 gram champignons
- 2 preiwitten
- 1 ui
- 2 deciliter droge witte wijn
- 2 deciliter lichte room
- 1 eidooier
- sap van 1/4 citroen
- 4 eetlepel. boter
- 3 eetlepel. bloem
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- peper en zout
. De dag voordien:
Breng 3 liter water aan de kook met daarin de witte wijn, tijm, laurier, peper en zout. Leg er de kip in, dek af en laat zachtjes gaar sudderen gedurende 45 à 60 minuten. Zet koel weg tot 's anderendaags.
De dag zelf:
- Snij de wortelen en de selder in kleine stukjes, de prei in fijne ringetjes.
- Snipper de ui fijn.
- Snij de champignons in 2 of in 4.
- Verhit 1 eetlepel. boter in een kookpan en laat er de gesnipperde ui glazig in stoven. Doe er de rest van de groenten bij en laat afgedekt gedurende 10 à 15 minuten. stoven.
De dag zelf:
Schep het gestolde vet van het kookvocht en haal er de kip uit. Snij ze in stukken. Doe het kippenvlees weer in de bouillon en verwarm zachtjes.
Smelt 3 eetlepel. boter en doe er de bloem bij. Meng goed en laat even bakken. Leng al roerend aan met kippenkookvocht, dat u er door een zeef beetje bij beetje bij giet. U moet een gladde, lichtgebonden saus bekomen. Doe er de gestoofde groenten bij en de gesnipperde peterselie of de bolletjes diepgevroren kervel.
Klop in een soepterrine de eidooier met de room los en meng er het citroensap door. Kruid met peper en zout. Giet er de groentesaus bij en meng goed. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
Afwerking
Schik enkele stukken kip in diepe borden en schep er de groentesaus over. Serveer met gekookte aardappelen (die schikt u rond de stukken kip alvorens ze met de saus te overgieten).
|