Gyros ====== 800 à 1000 g niet te mager varkensvlees (heb schouderrollade gebruikt)
MARINADE, maatlepels gebruikt:
1 ui,
1 teentje knoflook (evt. 2), 2 tl komijnzaad,
2 tl korianderzaad,
1 tl kaneel, 1 tl thijm,
1 tl paprikapoeder,
1 tl zout ,
versgemalen peper,
40 ml olijfolie
. Snijd het vlees in plakken van 1 cm dik. Snijd knoflook en ui grof, doe met de rest van de marinade ingrediënten in een hoge beker en pureer met de staafmixer.
Dit levert een substantie op, die lijkt op een grove mosterd/pindakaasmengsel.
Ziet er niet smakelijk uit, maar laat je niet ontmoedigen! Schep om met het vlees en laat afgedekt in de koelkast 24 uur marineren.
Bereidingswijze Plaats op halve ovenhoogte een ovenplaat, evt bedekt met alu om het vocht (weinig) op te vangen. Verwarm de ovengrill voor. Haal het vlees uit de koelkast en leg het meteen op een ovenrooster en plaats op 12 cm onder de grill. 5 min grillen, overdoen op een schaal en 10 min. af laten koelen.( Het vlees is nog niet helemaal gaar.)
Snijd het nu in dunne reepjes en spreid die uit op 2 tefalplaten.
(Onder een hete grill, zo hoog mogelijk in de oven (bij mij 8 cm) nog 5 min. grillen.
Serveertips Met tzaziki en bv. een griekse salade en gebakken aardappeltjes.
|