Witloof de wintergroente bij uitstek.
Witloofschotel In De Oven Hoofdgerecht ====================================== 1 kilogram witloof
1 teentjes.look
1 sjalot
3 eetlepel boter
peper en zout 1 deciliter droge witte wijn
2 eetlepel Pernod of Ricard
150 gram gekookte ham(een plak)
150 gram gepelde grijze garnalen
2 hardgekookte eieren
Voor de puree:
1 kilogram aardappelen
wat melk
2 eierdooiers
2 eetlepel.Pesto
Voor de saus:
25 gram boter
1 deciliter melk
100 gram geraspte gruyerekaas
1 eetlepel grove mosterd
1/2 eetlepel milde kerrie
. De dag voordien:
Maak het witloof schoon,verwijder de bittere kernen en snij in 2 centimeter brede reepjes.Was en laat goed uitlekken.
Pel de sjalot en de knoflook en snipper beide fijn.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Snijd de ham in blokjes en de eieren in kwartjes.
Smelt de boter en fruit het witloof,de knoflook en de sjalotsnippers gedurende 5 minuten.
Voeg de wijn en de Pernod toe,kruid met 1/2 theelepel zout en laat alles 10 minuten inkoken.
Schep er de ham en de garnalen door en breng op smaak met peper.
Maak puree van de aardappelen en roer er de pesto,de eierdooiers en een scheutje melk door.
Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de helft van de puree over de bodem en de rest langs de kant.
Vul in het midden met de witloof-garnalen massa en schik hierop de partjes ei.
Smelt de boter voor de saus en roer er de bloem door,laat 2 minuten.garen,giet er de room en de melk bij en laat de saus onder voortdurend roeren binden.
Roer er dan de mosterd,de kerrie en 3/4 van de kaas door,giet de saus over het gerecht.
De dag zelf:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Strooi de rest van de kaas over de schotel en laat 15 tot 20 minuten gratineren in de oven.
Tip:Indien u niet van pesto houdt laat hem dan achterwege.
|