Lekker en zoet!
Amandel-Vijgentaart ======================================== Voor het taartdeeg:
Je kan een zanddeeg taartbodem kopen of:
200 g bloem;
60 g suiker;
1/2 theelepeltje zout;
125 g ijskoude roomboter, in blokjes gesneden;
2 eigelen;
1 eetlepel vloeibare room
Voor de vulling:
10 verse vijgen, in tweeen gesneden;
170 g witte amandelen, gegrilld en daarna fijngemalen;
100 g suiker;
35 g zachte roomboter;
1 eetlepel bloem;
1 groot ei
. Voor het deeg: vermeng in de kom van een foodprocessor de bloem, suiker en zout met elkaar gedurende 10 seconden. Voeg er de koude stukjes boter aan toe en vermeng ongeveer 20 seconden met de bloem tot er een korrelig mengsel ontstaat. Klop in een schaaltje de eigelen los met de room (niet stijfkloppen) en voeg dat toe aan het bloem/botermengsel in de foodprocessor en laat draaien en mengen tot er een soepel en samenhangend deeg ontstaat. Vorm op een met bloem bestrooid werkvlak een "brood" van 15 cm. doorsnede en zet dat afgedekt tenminste 45 minuten of een hele nacht in de koelkast.
Bekleed een beboterde ronde taartvorm (het liefst een springvorm) met het uitgerolde deeg en zet dat 20 minuten in de vriezer.
Bedek het bevroren deeg dan met een vel aluminium en vul met rauwe rijst of gedroogde peulvruchten.
Zet het deeg in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat het 15 minuten voorbakken tot het droog is maar nog niet gaar.
Controleer of het deeg droog is door het aluminium op te tillen; als het er aan blijft plakken laat dan nog 2 minuten doorbakken.
Verwijder dan voorzichtig het aluminiumfolie met de peulvruchten en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 graden.
Laat de taartbodem dan nog 5 minuten doorbakken, totdat de randen van de taartbodem licht goudbruin zijn.
Maak dan de vulling:
Doe de amandelen en de suiker in een keukenmachine en maal alles goed fijn. Voeg er de bloem, ei en roomboter aan toe en vermeng alles goed totdat er een soepele amandelspijs ontstaat.
Bedek de taartbodem met de amandelspijs en decoreer met de halve vijgen.
Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven totdat de amandelspijs goudbruin en stevig is.
Laat helemaal afkoelen voordat je de taart aansnijd.
|