als een lang gekoesterde droom realiteit is geworden De schrijffouten , zijn eigen creatie's en mogen niet gecopïeerd worden , zonder toestemming van ondergetekende
11-11-2012
Ik heb gisteren enorm veel gestofzuigd.. en opgeruimd , tegen beter weten in !!!
Ondanks de regen, soms echt plensbuien, soms een druilerig en treiterende vlaag, net te nat om niet droog te zijn en te droog om regen tegen te zeggen.... heeft theo verder gedaan aan de buitendeur...
Het is echt maatwerk, want niets is recht.... en plank voor plank moet dus mm. na mm. worden afgechaafd of afgeschuurd.
Maar het resultaat mag er poterdorie zijn.... ik mag zeggen ik ben apetrots... op zijn kunnen......
Velen onder ons ( toch de vijftig plussers ) kennen zeker en vast nog de ramenas
Op zijn Klings Rammenats:
Mijn grootmoeder gebruikte die groente om hoestsiroop mee te maken... en dat deed ze als volgt:
ze sneed de rammenas zijn kop deraf...(loof) en holde die dan in de midden een gedeelte uit.
aan de onderkant sneed ze het puntje van de wortel weg.
Ze vulde aan de bovenkant de gemaakte holte met bruine meelsuiker ( met dat kinderkopke derop) en dan ging werd de rammenas in een recipïent geplaatst, want de suiker smolt en druppelde langs de punt aan de onderkant in een glas ( pils/of exportglas van toen) elke morgen, middag en voor het slapen gaan een soeplepel van het gesuikerde rammenassap... of het echt hielp.... weet ik niet , ik vond het in elk geval lekker !
Slaatje van rammenas met walnoten
Rammenas
Rammenas is een ronde of langwerpige wortel met een zwarte of bruinzwarte schil. Zijn opvallende peperachtig kruidige smaak is te danken aan de aanwezigheid van mosterdolie. Tijdens het verwerken wordt deze milder. Volgens botanici zou rammenas de eerste groente zijn die ooit werd geteeld. Daikon is de witte Japanse variant van rammenas. Je kunt de wortels raspen als bijgerecht of verwerken in salades, koken, stoven
Recept met Rammenas
1 rammenas van ongeveer 200 g
1 eetlepel walnoten, gehakt
4 eetlepels olijfolie, fijnste kwaliteit (extra vergine)
1 koffielepel balsamicoazijn
Versgemalen zwarte peper en zout
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout. Breng het slaatje over in een kommetje dat met een deksel kan gesloten worden
T'ja ondanks dat het hier allemaal nog niet af is en er nog vreselijk veel werk is
Kan niemand mij beletten om te dromen over mijn tuin, mijnen hof, mijnen lochting.....
Ik denk dat ik ga meedoen met de laatste nieuwe hipe voedsel-snobisme . Neen, dat houd niet in dat je dikkenekkerig begint te doen over hoe biologisch je wel je vlees koopt bij een huppeldepup klein slagertje.... tegen een veel te hoge prijs.....IK VIND HET EIGENLIJK EEN HELE VERKEERDE WOORDKEUZE.... WANT HET ZIJN EIGENLIJK DE MENSEN DIE VAN EENVOUD EEN LEVENSKUNST PROBEREN MAKEN.
LESS IS MORE !!!!!!!!!!!!!!
Oude vergeten groenten-varïeteiten , heropwaarderen , ze telen en uiteraard ook klaarmaken , en er als het even kan een paar lekkere receptjes voor bedenkt... of oude recepten aanpassen naar de moderne voedingswijze van nu....
Het regent hier....en ik denk zelfs al een hele tijd
Toen ik de koffiedras ging uitkappen in onze compostbak ( achter aan de schuurdeurtje) stond er al een serieuse plas , daar waar de graafmachine gestaan heeft de laatste keer .....
Dus ben ik wat blij dat ik gisteren mee in de tuin aan het roefelen ben geweest...
Omdat gisteren theo de tuin voorrang heeft gegeven is er aan de deur niet veel verder gewerkt... want het was daarna redelijk vroeg donker.... maar hetgeen al gedaan is , is dus fantastisch mooi.... zodanig dat het kan zijn, dat hij de tweede voordeur meschien ook zo zal maken, maar dan geen levensboom, maar het fertiliteitsymbool.....
Nu eerst en vooral een bakske leut.... aankleden en de lambrizering nog een laag grondverf geven....
De mist was redelijk vlug weg... en na de middag zelfs heerlijk zonnig.... eerst en vooral de balken in de keuken een laatste afwerklaag gegeven... natuurlijk s'middags een paar lekkere broodjes naar binnen gewerkt.... en toen is Theo naar den hof getrokken.... Ik was van plan om de lambrizering in de grondverf te zetten... maar het zonneke beet in mijn bil , en ik ben ook naar den tuin getrokken, en we hebben daar lekker opgeruimd... spullen die van de vorige eigenaar lagen rond te slingeren die maar op de brandstapel gegooit... en ik moet zeggen het heeft echt deugd gedaan....Onze hondjes konden natuurlijk hun geluk niet op en rotsen van hot naar her.... blokske rond....... dat vind ik wel niet echt prettig... want als ze aan de straatkant komen.... is een ongeluk niet denkbeeldig....
Toen we trek hadden in een bakske leute... terug naar ons koer getrokken en heb ik dan toch nog de lambrizering in de keuken volledig in de grondverf gezet.....Theo is nu nog bezig met de voordeur van het gastenverblijf af te werken.... het is dus de levensboom die gemaakt wordt.
IK ben zo blij met onze tuin, en kan bijna niet wachten tot het lente is om aan onze groententuin te beginnen... en ook hier en daar toch al wat gezellige hoekjes te maken.... met de reuze stenen..... En uiteraard doen we ons aller, aller, allerbest om ons compostvatje te vullen zodat we straks een goeie bodem hebben om de groenten te kweken......
gisteren ook een geweldig verhelderend gesprek gehad met iemand van de belgische federale politie
Vandaag , verder werken aan de muren ( voor mezelf dan) , zodat we kunnen beginnen schoonmaken
en de keuken op zijn plaats zetten... en yoeperdepoepie ... tafel en stoelen...
Theo is de buitendeur aan het afwerken... ( die hadden de bulgaren toch opgestookt , als vergelding, omdat ik zondags naar een vide-greniers was geweest)
en morgen algemene poetsdag... want door al die modderige poten en voeten toestanden is het hier echt vies... als er nu dat 1e mens dat mij vroeger al een vuil en vies mens vond, dan zou ze nu nog andere gezichten trekken, het wordt tijd dat we aan de overkant zitten.... dit is echt mensonwaardig.... de grond onder de vloerdelen waar we dus nog altijd wonen, is kurkdroog....en elke beweging, elke stap van ons of van de hondjes, laat een wervelwind van vies en vuil stof opdwarrelen, alles heeft een vuile laag smeerlapperij op een half uur... poetsen heeft geen zin.... dus nog eventjes op de tanden bijten....
Om nog eens over de tegelkachel te babbelen, je ziet aan de voorkant drie deurtjes, de twee bovenste deurtjes zijn eigenlijk oventjes.... de grote van een grote cakevorm.....
Ik denk dat dat is om kruiden of appels en peren in te drogen, of om handschoenen en sokken als het erg koud is voor te verwarmen
De vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat
Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders! Sinds ik bicarbonaat heb 'ontdekt' ben ik er helemaal fan van. Het is belachelijk goedkoop en is haast overal op toe te passen. Kijk maar...
Op je lichaam
Poets je tanden met een beetje bicarbonaat in plaats van tandpasta. Geen fluoride, geen glycerine of andere onnodige producten. Wel heerlijk schone en gezonde tanden en tandvlees.
Strooi 200 gram bicarbonaat in je badwater voor een heerlijk zachte huid.
Bovenstaande combi is ook erg plezierig bij een jeukende huid. Denk aan waterpokken bijvoorbeeld.
Wrijf een beetje bicarbonaat op een insectenbeet om de jeuk te verlichten.
Strooi twee eetlepels bicarbonaat in het badwater van je baby om luieruitslag te verbeteren.
Spoel je mond met bicarbonaat en water voor een frisse adem...
...Of als je last hebt van aften.
Gebruik bicarbonaat als scrub voor je gezicht.
Dep een beetje onder je armen om zweetgeur te voorkomen of weg te nemen.
Los een halve theelepel bicarbonaat op in een glaasje water. Drink dit op als je last hebt van maagzuur. Rennies geven teveel bijwerkingen, bicarbonaat niet. Is ook veilig tijdens zwangerschap!
In huis
Bloemen blijven langer mooi met een theelepel bicarbonaat in het water.
Zet een bakje met bicarbonaat in de koelkast om nare luchtjes te absorberen.
Strooi wat in asbakken om de stank te verwijderen en smeulende delen uit te doen.
Strooi wat in schoenen, laarzen, sportschoenen en pantoffels om de stank te elimineren. Wel uitzuigen of leegschudden na een paar uur!
Wrijf het shirtje van je kleintje schoon met een nat doekje met wat bicarbonaat erop. Dit verwijderd de luchtjes van het gekliederde eten.
Zuig wat bicarbonaat op in je stofzuiger om die typische stofzuigerlucht te neutraliseren.
Strooi wat in de kattebak of hondenmand... je snapt onderhand wel waarom ;-)
Gebruik het als schoonmaakmiddel voor zo'n beetje elke klus in huis. Het vervangt Cif en Febreze in 1 beweging. Voeg azijn toe voor extra schoonmaak kracht!
In de keuken
Vervang bakpoeder door een halve theelepel bicarbonaat en een eetlepel appelcider azijn of citroensap. Zeer goed resultaat!
Maak mooie luchtige omeletten door een halve theelepel per drie eieren toe te voegen.
Strooi een beetje over je tomaten zodat ze wat zoeter smaken.
Was je groenten en fruit erin om ze schoner te maken.
Het meest geweldige van bicarbonaat is dat het heel erg goedkoop is, vrij van schadelijke toevoegingen en je kan er bijna alles mee doen in en om het huis en jezelf.
Wij hebben een rasechte, antieke faience ( tegeltjes)kachel... geen speksteen, maar een juweel van een poele...We hebben ze samen met een ander klein stoofje purper/mauve/bordeaux... kleurig gekocht....
Ik heb ze natuurlijk niet in werkende staat gezien.... Maar ik moet zeggen, het zijn alle twee prachtige stukken.... het piepkleinte gaan we voorlopig in onze voorlopige badkamer zetten , de andere moeten we heel goed opbergen.... want het is natuurlijk ondanks haar gewicht... fragile...
Het is echt weer eens iets waarvan ik weet... dat het echt een uitblinkertje is, net dat tikkeltje meer ... Ik heb natuurlijk de mensen die me deze tip aan de hand hebben gedaan , van harte bedankt met een etentje.... Wij zijn super-gelukkig en de mensen die we getrakteerd hebben natuurlijk ook, ( Niet iedereen moet driedubbel en dik betaald worden voor een tip )
Morgen zal ik wel een paar foto's nemen... zodat jullie onze laatste nieuwe aanwinsten kunnen bewonderen..
Het is droog en helder... en tot mijn grote verbazing....
Niet echt koud....
Het plavond en de muren zijn nog steeds niet naar mijn volle goesting... ze moeten minstens nog een verflaag krijgen + daarna nog een grote controle voor de oneffenheden die ik dan minuscule met plamuursje en een zeer fijne pasta opvul... en bijwerk met een smalle borstel....
Of dit allemaal vandaag nog kan weet ik niet, want het kan zijn dat we naar een Oostenrijkse tegelkachel gaan kijken voor het eerste verdiep in het vakantiehuis....Via.... via...
Zo krijg je nog eens iets waardevols in handen... Een godin kan iedereen aanschaffen en wij hebben graag iets héél origineels.... het moet geen stukken van mensen kosten, maar zoals gezegd, degelijk en origineel daar tekenen wij voor !!!
stillekes aan, bouwen wij een vriendenkring op, waarvan we zeker zijn dat er wederzijds respect aanwezig is, en niet omdat het goed uitkomt en we wel eens van pas zouden kunnen komen.
Die manier ... verfoeien we... dan zijn we vele liever met ons tweetjes.... En dus zijn er al veel van die probeer-vriendschappen afgevoerd.... Zonder hartzeer!!! en 1X een besluit genomen kom ik daar niet op terug
De lambrizering is bevestigd en wacht op een schuurbeurt.... en nadien de afwerking uiteraard...
Het is koud geworden en omdat de primer redelijk hard stinkt als je de verwarming openzet... zijn we iets vroeger gestopt... en zitten we nu gezellig met een glaasje na te genieten....
Hier hebben ze heel veel groenten, die in vlaanderen
Veel geld kosten, of gewoon niet meer te vinden zijn...
Hun vleeswaren idem-dito..... maar daar ben ikzelf door ondervinding héél voorzichtig mee
Ik ga dus ook de mensen die graag koken.... ideetjes geven om iets lekkers en niet duur klaar te maken, al dan niet met een persoonlijke toets...
In frankrijk zijn er veel recepten per ongeluk ontstaan ( zoals tarte-tatine bv.)of zoals escargots, uit pure armoei.... Niettegenstaande ik het verduvelde lekker eten vind....
dus wat gaan we vandaag eens gebruiken ik denk
KOOLRAAP : en een lekker receptje is volgende ;
gratin van wintergroenten
wat heb je nodig,
een pompoen, of butternot , en anders een stuk van een grote
2 koolraapjes, en bij gebrek gewone raapkes;
2prei
200gram champignons
200 gram spekblokjes ( gerookt of gezouten)
een klein potje kookroom
150 gram gemalen kaas..
1 ui
2eitjes
olijfolie peper en zout
In frankrijk koken ze de pompoenen ( en ook de courgette's ) op zijn geheel.. ze steken er een paar keer in met een vork en gans de vrucht gaat in een grote kookpot op het vuur voor een uur of zowat...
daarna wordt dus de pompoen, of de courgetten gehalveerd en leeggelepeld ( het zaad uiteraard voor compost, en het vruchtvlees indien nodig in brokjes voor de bereiding !)
Dus op de franse of de vlaamse manier maakt niet uit!!
De gekookte pompoenbrokjes in een kom opzij zetten
Ondertussen de rest van de groenten in kleine stukjes of schijfjes snijden en met uitzondering van de champignons die je op het laatste bijvoegt ( anders taai) stoven in de olijfolie en de reeds beetje aangekleurde spekblokjes.....
Terwijl de eitjes, met de room peper en zout klutsen
een gratineerschotel klaarzetten, de pompoen bij de gestoofde groenten mengen ondertussen heb je wel al de champignons bijgevoegd en in de gratineerschotel schikken.
Over deze groenten giet je het ei-roommengsel
bestrooien met de gemalen kaas en
de schotel in een voorverwarmde oven op 210 graden bakken voor ongeveer een half uur, ( tot er een mooie korst is opgekomen
IK maak me geen illussie's.... het zal vandaag wel weer wreed nat zijn buiten
Voor ik de verfrol in aanslag ga nemen.... eerst en vooral mijn eitje komen leggen....
Ik zal maar beginnen met het voornaamste, ik heb bericht gekregen van mijn advocaat en de zaak tegen de ex-aannemer.... het is redelijk goed nieuws, maar met een staartje , dat het wel eens van lange adem zou kunnen zijn !!!
IK moet zelf nog maar eens geld ophoesten om een expert van Belgie te laten komen en het werk dat de aannemer verricht heeft aangaande de electriciteit....te taxeren !!!
en dan komt de uiteindelijke zaak aan de orde van de diefstal... ( al onze machine's)
Het feit dat we zachtaardig en goedmoedig zijn, en iedereen een kans geef , zet sommigen aan om te denken dat we een beetje zwakzinnig zijn of zoiets... Wel ik heb dan wel nieuws voor die personen !!
In de eerste plaats spreek ik voor mezelf !!!: Ik ben "Jakel en Hyde".... Als mijne goeie kant niet gewaardeerd of gerespecteerd wordt , mag je met mijn ander stuk karakter kennis maken, en wees gerust , je kan beter met mij eten dan ruzie maken.. want ik ga door tot de laatste snik.... en hetgeen me aangedaan is krijg je helemaal terug op je eigen bord.....
IK ben nog vergeten vertellen dat ik dus een groente heb gekocht
waar je in vlaanderen en waarschijnlijk ook in Nederland niet van hoort...Spaghetti végétal
Een gele courgetten, die als het goed klaargemaakt is er uitziet als spaghetti... zie foto... ik ga dus het zaad bewaren en volgend jaar zelf zetten....
Eerst en vooral naar Jussey, om broodjes... wij kopen die met een redelijke hoeveelheid en dan steken we ze in de diepvries... ontdooit... zijn ze lekker vers... ze kosten een fractie, van de bakkerij op wielen, dat wisselvallig van kwaliteit en eetbaarheid is, plus dat hij dikwijls veel te laat s'middag's is... je moet eigenlijk een oudbakken brood op tafel zetten van de dag voordien... en uiteraard hij vraagt drie keer zoveel voor brood !!!
De knolselder stond in promotie, en omdat ik nog een dikke kg stoofprei op voorraad had... die meegenomen en ondertussen is de knolseldersoep al klaar. Het zou super-lekker zijn met wat noordzee-garnaaltjes..... maar Theo lust dat niet dus zal ik ze der maar bij denken
vanavond Spruitjes, met gekookte aardappels en korteletjes....
Nu eerst nog de schillen in de compostbak gaan gooien... yep... lekker economisch en biologisch verantwoord...en zorgen dat de pieren op restaurant willen komen in dienen bak....
Deze avond, de overschot van de bloemkool met bechamel en een paar heerlijke croque-petate
JE weet wel... ik heb er onlangs een fotooke van gezet... dus aardappels met kaas en bacon...
en gebakken tot er een lekker korstje op is gekomen.... een super combinatie.... de romige smaak van de witte saus... wordt prachtig aangevuld door de aardappels hun pittigheid...